Седмокласници 2020/2021 - Първа изпитна седмична тема - (14.06 - 20.06)

• 96 709
  • 2 002
  •   1
Отговори
# 1 230
  • гр.Варна
Не знам аз дали ще си сипя, но детето се е стреснало, че днес пак ще ПИЕ. Wink
Все едно е изпило една бутилка вино, а не 5 грама.
Мисля да взема "Крадец на ябълки" и да му сипя малко за НАЗДРАВЕ.Опита един път и  му хареса.Преди НВО по БЕЛ не съм вземала,но сега ще опитам Simple Smile (пууу,каква майка!)

Последна редакция: чт, 17 юни 2021, 15:17 от Bonanza

# 1 231
  • Някъде на край света
Не знам аз дали ще си сипя, но детето се е стреснало, че днес пак ще ПИЕ. Wink
Все едно е изпило една бутилка вино, а не 5 грама.
Мисля да взема "Крадец на ябълки" и да му сипя малко за НАЗДРАВЕ.Опита един път и  много му хареса.Преди НВО по БЕЛ не съм вземала,но сега ще опитам Simple Smile (пууу,каква майка!)

Ако ме четат пазителите на реда или слушат детето как го карам да пие заради изпита, 100% са ме затворили.

# 1 232
  • Пловдив
... лично мен ме притеснявате малко, честно.

# 1 233
Скрит текст:
Второ, повечето хора си имат една изградена верига от зависимости във времето, която е уж много логична и закономерна:

1. Точки от НВО ----> 2. Добро училище/паралелка ----> 3. Добро образование като финален етап ----> 4. Успешна професионална реализация (вкл. във финансов аспект)  ----> 5. Щастлива личност

Тръгвайки отзад напред, по отношение връзката т. 4 -----> т. 5, сигурно всеки от вас познава поне няколко професионално реализирани индивида, които са нещастни в личния живот и кариерата ги е изстискала до ниво зависимост от антидепресанти (такива хора са много повече отколкото изглежда)

По т. 3 -----> т. 4. Уви, тук примерите в обществото са най-фрапиращи. Преди няколко десетилетия живееме с надеждата, че нещата ще се променят в някой слънчев ден, но смея да прогнозирам с най-голямо неудоволствие, че това няма да се случи, за което си има ред причини, коренящи се дълбоко в човешката природа.

По т. 2 -----> т. 3. Пак има редица примери за хора, завършили минаващи за непретенциозни училища, а днес имат по няколко магистратури, че и по една докторантура. От друга страна, имам няколко съученици от нашата уж елитна гимназия, които по една или друга причина не продължиха в университет. Всички си имат собствен бизнес, на единия е сред лидерите в бранша, освен това са щастливи, радват се вече и на внуци и т.н.

По т. 1 -----> т. 2. Е, точно на тази (липса на) зависимост ми се иска в най-голяма степен да наблегна, като ще направя уговорката, че имам предвид голям провинциален град, а не София. Трябва да е ясно, че за най-добри в масовото съзнание са паралелките, по които има най-голямо търсене в момента, а не даващите най-добро образование (тук включвам задължително и практически умения и възможност за професионална реализация.) Пазарът на труда след 5-10 години ще оцени най-търсените, полезните и дефицитните специалности към тогавашния момент, а не за коя специалност са кандидатствали най-много деца и е била с най-висок бал в миналото. Ако на работодателите им трябват специалисти по пътно строителство, ветеринарни техници, монтьори на електромобили и стругари, познайте дали ще се трогнат от вайкането на някой завършил езикова гимназия, че стругарят вземал повече пари от него.

Човешкият ум е създаден да мисли с примери, не с абстракции. И това ти играе лоша шега в случая. Мисълта ти върви в стил "Иванка има добра кариера и така и си остана сама, няма семейство, няма деца, няма си никого". Не "Драганка, Цветанка, Петканка и н'ам си коя Анка имат чудесни кариери и си намериха прекрасни половинки тъкмо във връзка с работата, имат прекрасни деца и добри кучета".
Въпросът, който трябва да си поставиш, не е "Има ли вероятност да се окаже в подходящо за него училище въпреки ниския резултат на НВО?", а "Кое е по-вероятно - да може да избере добро училище при висок или при нисък резултат на НВО?" (това за 1--> 2) За 2-->3 : Кое е по-вероятно - да се озове в добър ВУЗ, ако преди това е учило в добро училище / паралелка, или да се озове в добър ВУЗ, ако преди това е учило в нискокачествено/посредствено училище/паралелка?"

Няма как да се предвидят флуктуациите. Човек може да се съобразява и да прави планове единствено според общите тенденции. И макар да е възможно да има и много топъл и хубав ден през зимата все пак предвиждаме морските отпуски за летния сезон.
[/color]

Точно общите тенденции показват,  че най-успешно реализиралите се не са сред учениците, изкарващи най-много точки в тази възраст. Посочените конкретни примери са за картинност, а не са просто изключения.
Освен ако през целият си живот не съм се срещал със съдби на хора, които са някаква антипредставителна извадка. В нашия клас от минаващата за елитна гимназия най-добре се реализираха тези с по-нисък бал (тогава имаше възможност и направиха допълнителна паралелка, иначе можеше и въобще да не ги приемат в гимназията). От най-най-големите отличници добре се реализира един, но все пак се реализира като наемник на един от не толкова високо точкуваните. Сигурно е някакво изключение.
После в университета имаше студенти дошли от неособено претенциозни училища и четворкаджии. Те се реализираха най-добре. Сигурно пак е изключение. Такива ми станаха в един момент и шефове. Огледах се и видях, че по цялата йерархия са хора по този калъп. Смених бранша, но системата не се е променила.
Освен това, хората са свикнали да мислят и с крайни полюси. Защо се смята, че гимназията като не е елитна, непременно попада в категория "за полуграмотни ученици с асоциално поведение."

Според мене, някои родители правят голяма грешка като създават у децата си погрешно впечатление, че ето сега като станат пълни отличници, като изкарата максималния брой точки, завършат елитната гимназия като първенци на випуска и се доберат и до престижното висше образование, животът непремнно ще им се отблагодари. Ами, не, няма. И това нямане няма да е само едно или две изключения. Оттук следват големите разочарования. Тези, които не са тръгнали съвсем по перваза, а са водили по-балансиран живот между учението в училище, дребните удоволствия и уменията са оцеляване в социума, са по-успешни и по-щастливи. Който иска може да оспорва, тази тенденция.
Аз моите деца няма да ги натоварвам с амбиции да бъдат от 95+ точковите. Смея да твърдя, че точно в тази група са най-нещастните деца. Лично мнение, но вече ми е късно да го променям. За внуците може и да преосмисля мирогледа си.
=====================
Относно жалбите за нередностите. Едва ли ще има последствия. В такива случаи полезен, достатъчно справедлив ход няма.
Преди 2-3 години в едно училище в нашия град на изпита по математика не бяха раздали формулите, които децата имат право да ползват. Писаха жалби, викаха телевизии... Нямаше как всички засегнати деца да бъдат компенсирани. Ако начисляха служебно още точки, каква е гаранцията, че са щели да ги изкарат и с формулите.

# 1 234
  • София
Ами едно време беше така - оставаш си в училището, ако искаш в езиково, мат, рисуване и т.н., държиш изпит. И я нямаше тази истерия с две години уроци и прегорели от напрежение  деца и родители. Но първи против ще скочат учителите и школите, превърнали цялата седмокласна лудница в огромен бизнес.

Да, но тогава пък го има проблемът с кварталните училища. Ако живееш на място, където кварталното училище е... ами, не особено добро (или е такова в гимназиален етап) там си оставаш завинаги... независимо от способностите, ако не са точно топ. Т.е. за децата със средни и малко над средни възможности няма опция за търсене на по-добро училище. Ако родителите не са имали възможност да купят жилище в престижен квартал - не, не в престижен квартал, в квартал с престижно общо училище, при това в рамките на 1-2 пресечки от него, детето е предварително обречено...

# 1 235
  • В центъра на моретата
Мира, честит рожден ден! Желая да си здрава ти и семейството, много обичана и ценена, и скоро да се случат най-прекрасните емоции!

Много сте изписали по темата, а и се вижда, че адреналинът е все още покачен.

Аз няма да коментирам представянето на щерката, защото не знам доколко реална е самооценката й, направена под напрежението на изпита. Ще чакам резултатите да излязат. 

По отношение на текста - не мисля, че това беше най-добрия избор. Всъщност - убедена съм в това. И не толкова, защото е суховат и неблагонадежден за преразказ от дете на 13-14 г., а защото мисля, че могат да се намерят произведения, които да вдъхновят децата да пишат. Съгласна съм, че е за предпочитане текста да е от съвременен автор, без архаизми, които са вече доста чужди и неразбираеми за децата.
А нима няма доста по-стойностни и добри автори от Карабашлиев?!? Абсолютно съм съгласна с някой, който беше писал по-нагоре, че не може човек, който не умее да се изразява, да се очаква да напише нещо добро. А защо е необходимо да е български автор? Малко ли чужди произведения има, които си заслужава да се прочетат или преразкажат? А съм сигурна, че това, което се даде на изпит - детето ще го запомни - не за друго, а защото се е потило над него.

Както и да е - всичко свърши с БЕЛ. Казах на щерката да го забрави вече - идва по-трудното за нея. Каквото е направила - това е! Няма да остане незаписана в гимназия - е може да не е тази, която иска, .... ще стане ясно по-нататък. Радвам се преди всичко, че е здрава!
Освен това, от малка се мъча да я науча, че човек трябва да се научи да губи и то от малък. Мисля, че още не се е научила, за съжаление ... Няма как да се печели винаги в този живот.
Е, за съжаление, някои деца ще го усетят.
Но, както  някой беше казал - когато губиш нещо - не знаеш какво печелиш. 

Замислих се, че през уикенда е Черешовата задушница и направих някаква аналогия.......

# 1 236
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
писах, писах... па изтрих всичко.
пишем за деца все пак. моето, нейното, твоето... не за грЪнци.

# 1 237
  • София
Аз се отказвам ... Хора, изтрещяхте!
Елитни, неелитни, амбициозни родители, смачкани деца...изпит за всяка гимназия ...
Къде пише да е за всяка гимназия? 80% от училищата са си съвсем обикновени СУ, въпреки гръмките паралелки. Защо е нужно да се кандидатства за тях? Синът ми с удоволствие би си останал в сегашното училище и нямаше да се напъва да влиза където и да е. Дъщеря ми искаше изкуства, държа си изпити, където трябва.

Понеже има деца, които ИСКАТ да си сменят училището. И ако са били по-упорити трябва да им се даде тази възможност.

# 1 238
  • София
А аз днес си мислех, преди две години на сина ми по БЕЛ се падна текст за чипровските килими, а по математика имаше задача от втори модул пак за въпросните килими. Утре да не ни стоварят едно ремарке череши на втория модул и да се чудим какво да го правим 😁

# 1 239
  • у дома...
Задача за работа - кой на колко череши ще изчисти костилките...

# 1 240
  • София
Magi sveta, споделям напълно мнението ти за прозата на Захари Карабашлиев.
Моето мнение е, че той има право да пише и издава каквото си реши, но когато касае цяла България експертите от МОН  нямат право да набутват на децата текст,  който плаче за редакция, по много критерии!

# 1 241
  • На морето!
Аз залагам на задача плавателни съдове във вариант 1.

Някога МОН обявяват ли вариант 2, за да видим какво сме изпуснали и съвсем да взривим страстите?

# 1 242
Magi sveta, споделям напълно мнението ти за прозата на Захари Карабашлиев.
Моето мнение е, че той има право да пише и издава каквото си реши, но когато касае цяла България експертите от МОН  нямат право да набутват на децата текст,  който плаче за редакция, по много критерии!
В подкрепа на защитаваната от мене теза (на шега, без заяждане), ако проверим какви оценки са имали на изпитите след основното образование ескпертите от МОН, интересно какви ли ще са резултатите, приравнени към днешната точкова система Simple Smile

# 1 243
Задача за работа - кой на колко череши ще изчисти костилките...
Е може ли толкова непълно условие да даваш?
И с изчистените череши кой колко ракия ще свари и ще стигне ли времето за да е готова в края на деня за да се полее НВО-то.

Давайте го по-спокойно, дами, че и децата да бъдат спокойни за утре.
И стискам палци да няма повече фрапиращи изцепки с квестори!
Успех утре! 🍀

# 1 244
  • София
Според мен, рязко заорахме в дискусията за достъпността на качественото образование. И под "качествено", не визирам непременно "елитно".
Честно казано, след известно количество прочетена/събрана информация за 1НЕГ...ми, не, мерси, пък нека е елитна. И в същия момент - информация за моя техникум Simple Smile, макар и неелитен - децата се чувстват добре, дисциплината е на ниво, преподаването - също... Определено бих насочила синковеца натам, ама пусто - никакъв интерес не провокира у него.

Аз лично, много се радвам на високите успехи, показани от децата Simple Smile Моят не е проверявал ключа, а и малко ме интересува какво е сбъркал пост фактум. Ще го мислим на 28 Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт