Седмокласници 2020/2021 - Първа изпитна седмична тема - (14.06 - 20.06)

• 96 668
  • 2 002
  •   1
Отговори
# 1 200
  • София
Много сте изписали, ще се върна да ви чета след малко, само да споделя нещо: връща се моят снощи и ми разказва следната история, която му споделили приятелите му: в училището в селото, в което живеем (голямо село на 20 минути от центъра на София) квесторите в една от стаите в едно от двете училища в селото попитали децата, кои са най-добри, децата посочили двама и през цялото време квесторите гледали от работите на тези двама и помагали на деца, които имат затруднение с отговорите. Отделно от това квесторите казали всичките 14 грешки на текста за коригиране. Главата ми не го побира. Връщам се назад във времето и от една случайно изтървана реплика на майка на дете от това училище оставам с впечатлението, че това не е за първа година. Както казах има две училища в селото и учители от едното са квестори в другото. Мисля да пусна жалба и да поискам преглед на камерите, но за да си позволят да направят такова нещо, вече се съмнявам колко записват тези камери. Много съм набрала - квесторите са всъщност учители, на които сме поверили децата си, а те в прав текст им показват как да нарушават правилата...

Напиши жалба, но... подозирам, че някой ще трябва да потвърди някак обвинението, едва ли ще е дете от стаята...
Ей, то било лесно да се попадне в СМГ, бе! Просто трябва да се явиш на изпита в подходящото Софийско село...

# 1 201
Ради, ако заглавието на произведението не е в кавички се отнемат
Ама, разбира се, че средата е важна. В гимназията по стругарство да не би тя да е същата като тази в добрите. И лично аз се съмнявам, че ще дойде това  време в България, когато един стругар или такъв от сорта работник ще бъде предпочитан пред един лекар, инженер или учител.
Относно заплатите и сега един кранист взима доста висока заплата, но за гимназиите подготвящи тези кадри наплива е почти никакъв.
колко точки се отнемат ?

# 1 202
  • София
Ами едно време беше така - оставаш си в училището, ако искаш в езиково, мат, рисуване и т.н., държиш изпит. И я нямаше тази истерия с две години уроци и прегорели от напрежение  деца и родители. Но първи против ще скочат учителите и школите, превърнали цялата седмокласна лудница в огромен бизнес.

# 1 203
  • София
Ради, нямам представа, но и на курса и в училище им казали, да слагат кавички, защото ако не го направят се считало за грешка. Аз и затова питах за името на лодката, защото в отговорите е сложено в кавички.Дано да не са много отнетите точки

# 1 204
  • София
НПМГ било западнало... Също интересно твърдение. Във всеки случай се виждат успехи на всички олимпиади... За АК практически няма обективен критерий, по който да се прецени доколко наистина е читаво училище или това са само градски легенди, за да оправдаят цената. Но не бих си го причинила - нито на себе си, нито на детето - понеже иска и не иска това и онова. Като не му харесва нито научен, нито хуманитарен профил може да учи някакъв технически или, в крайна сметка, в квартално училище - и от там хора излизат. От думите ти оставам едва ли не с впечатление, че АК е вариант за деца, които нямат никакви особени амбиции и се притесняват от напрежението и натиска в елитните гимназии (или пък не мислят, че могат да влязат в тях), но не искат да учат в "ниско-качествено" училище (те или родителите им).
Впрочем, излиза, че едва 20 от влезлите в АК изобщо имат "ДА" като за зачот. Тъжно и... странно.

Smooth съвсем друго се опитваше да каже според мен. Понеже и моето дете се яви, мога само да кажа, че 57%, които има синът ѝ, са наистина извънземен резултат, изпитът няма нищо общо като подход с НВО. Направен е така, че е напълно невъзможно да имаш 100%. Най-високият резултат е 77% на момче от СМГ, следващите вече бяха доста надолу въпреки многото явили се СМГ-ейци.

Подобен формат според мен по-добре дава възможност на децата да покажат докъде им стигат силите. Същото момче със 77-те процента, което споменах, може изобщо да не е в челните редици на НВО по математика ако се запази тенденцията да се дават много лесни задачи.

# 1 205
Ради, нямам представа, но и на курса и в училище им казали, да слагат кавички, защото ако не го направят се считало за грешка. Аз и затова питах за името на лодката, защото в отговорите е сложено в кавички.Дано да не са много отнетите точки
Не мисля, че двете неща са съпоставими
В единият случай се иска конкретен цитат от текст, а в другия правилно да запишат произведенията?

# 1 206
  • София
Ами не знам, защо са им казали, щом има заглавие на произведение да му слагат кавички.

# 1 207
  • София
Цитат от набора от снощи: "Мамо, може ли да си направиш блога скрит?"
Гледам го тъпо (както се гледа след НВО и чаша Джак), "Защо?"... "Ами не знам, да не те харесат за някое друго НВО, че ще ни намразят много хора."
(няма да ви кажа как искрено съм се смяла, милото дете, решило, че на мама "чекмеджето" е достатъчно неразбираемо, за да влезе в НВО - липсва ми припадналото от смях човече)

Но после си помислих малко и ми хрумна една идея - то колкото поет и писател се пръкна в последно време от блогове и форуми - да вземем да съберем творчеството на седмокласните мами - ще стане книга за чудо и приказ - и издател имам навит Wink

Скрит текст:
Би ми било любопитно да погледна този блог. Имам твърде особени взаимоотношения с поезията, но прозата с радост бих разгледала. ?

# 1 208
Сторм, понеже и аз не съм много наясно, следя тази тема с дейното участие на Дидева, sanaka, Слънчевата и разни други дами, които са определено по- наясно с тематиката (от стр. 40 се обсъждат доста неясноти, които тепърва кой знае как ще се изясняват): https://www.bg-mamma.com/?topic=1179751.615
Много благодаря, отивам да чета

# 1 209
  • София
Аз се отказвам ... Хора, изтрещяхте!
Елитни, неелитни, амбициозни родители, смачкани деца...изпит за всяка гимназия ...

# 1 210
  • София
Ради,
Аз мисля, че не би трябвало да намаляват точки за несложени кавички на Неверест.
Въпросът е кой елемент от изображението се споменава и в текста, а не коя част от текста съвпада с елемент от изображението.
На изобрежението НЕВЕРЕСТ е елемент/детайл от някакво лого и не е в кавички.
Ако детето е отговорило - лодката “Неверест” има смисъл да бъдат поставени, но само НЕВЕРЕСТ би трябвало да се приеме и без кавички.
Ако за такова нещо ще намаляват точки, то това си е чиста уловка и подвеждане.

# 1 211
  • София
Второ, повечето хора си имат една изградена верига от зависимости във времето, която е уж много логична и закономерна:

1. Точки от НВО ----> 2. Добро училище/паралелка ----> 3. Добро образование като финален етап ----> 4. Успешна професионална реализация (вкл. във финансов аспект)  ----> 5. Щастлива личност

Тръгвайки отзад напред, по отношение връзката т. 4 -----> т. 5, сигурно всеки от вас познава поне няколко професионално реализирани индивида, които са нещастни в личния живот и кариерата ги е изстискала до ниво зависимост от антидепресанти (такива хора са много повече отколкото изглежда)

По т. 3 -----> т. 4. Уви, тук примерите в обществото са най-фрапиращи. Преди няколко десетилетия живееме с надеждата, че нещата ще се променят в някой слънчев ден, но смея да прогнозирам с най-голямо неудоволствие, че това няма да се случи, за което си има ред причини, коренящи се дълбоко в човешката природа.

По т. 2 -----> т. 3. Пак има редица примери за хора, завършили минаващи за непретенциозни училища, а днес имат по няколко магистратури, че и по една докторантура. От друга страна, имам няколко съученици от нашата уж елитна гимназия, които по една или друга причина не продължиха в университет. Всички си имат собствен бизнес, на единия е сред лидерите в бранша, освен това са щастливи, радват се вече и на внуци и т.н.

По т. 1 -----> т. 2. Е, точно на тази (липса на) зависимост ми се иска в най-голяма степен да наблегна, като ще направя уговорката, че имам предвид голям провинциален град, а не София. Трябва да е ясно, че за най-добри в масовото съзнание са паралелките, по които има най-голямо търсене в момента, а не даващите най-добро образование (тук включвам задължително и практически умения и възможност за професионална реализация.) Пазарът на труда след 5-10 години ще оцени най-търсените, полезните и дефицитните специалности към тогавашния момент, а не за коя специалност са кандидатствали най-много деца и е била с най-висок бал в миналото. Ако на работодателите им трябват специалисти по пътно строителство, ветеринарни техници, монтьори на електромобили и стругари, познайте дали ще се трогнат от вайкането на някой завършил езикова гимназия, че стругарят вземал повече пари от него.

Човешкият ум е създаден да мисли с примери, не с абстракции. И това ти играе лоша шега в случая. Мисълта ти върви в стил "Иванка има добра кариера и така и си остана сама, няма семейство, няма деца, няма си никого". Не "Драганка, Цветанка, Петканка и н'ам си коя Анка имат чудесни кариери и си намериха прекрасни половинки тъкмо във връзка с работата, имат прекрасни деца и добри кучета".
Въпросът, който трябва да си поставиш, не е "Има ли вероятност да се окаже в подходящо за него училище въпреки ниския резултат на НВО?", а "Кое е по-вероятно - да може да избере добро училище при висок или при нисък резултат на НВО?" (това за 1--> 2) За 2-->3 : Кое е по-вероятно - да се озове в добър ВУЗ, ако преди това е учило в добро училище / паралелка, или да се озове в добър ВУЗ, ако преди това е учило в нискокачествено/посредствено училище/паралелка?"

Няма как да се предвидят флуктуациите. Човек може да се съобразява и да прави планове единствено според общите тенденции. И макар да е възможно да има и много топъл и хубав ден през зимата все пак предвиждаме морските отпуски за летния сезон.

# 1 212
  • София
Аз се отказвам ... Хора, изтрещяхте!
Елитни, неелитни, амбициозни родители, смачкани деца...изпит за всяка гимназия ...
Къде пише да е за всяка гимназия? 80% от училищата са си съвсем обикновени СУ, въпреки гръмките паралелки. Защо е нужно да се кандидатства за тях? Синът ми с удоволствие би си останал в сегашното училище и нямаше да се напъва да влиза където и да е. Дъщеря ми искаше изкуства, държа си изпити, където трябва.

# 1 213
Ради,
Аз мисля, че не би трябвало да намаляват точки за несложени кавички на Неверест.
Въпросът е кой елемент от изображението се споменава и в текста, а не коя част от текста съвпада с елемент от изображението.
На изобрежението НЕВЕРЕСТ е елемент/детайл от някакво лого и не е в кавички.
Ако детето е отговорило - лодката “Неверест” има смисъл да бъдат поставени, но само НЕВЕРЕСТ би трябвало да се приеме и без кавички.
Ако за такова нещо ще намаляват точки, то това си е чиста уловка и подвеждане.
Да, и аз така мислех ... но някой тук потвърди,че точки се взимат.
По скоро въпросът ми беше за зад.24 където трябва да посочат правилните произведения ... и там трябва ли да се слагат и неслагането пенализира се.
Нашата г-жа  от курса, която е била проверяващ ми потвърди, че никога за това не са се взимали точки. Въпросът е сега какви инструкции са дали ... надявам се същите Simple Smile

# 1 214
  • София
green_dawn, къде си с гьостерицата?????
Побеснях!
Скрит текст:
Току що изпиука ел.дневник с двойка.
Хич не съм от хората, които "скачат" на учителите за ниски оценки, напротив - като не знае, нека има двойка.
Ама точно в тази седмица ли трябваше да бъде изпитван и точно между двете НВО-та?
Или ако се случи това изпитване другата седмица, ще бъде края на света?
И сега счупените парчета от този т.нар. учител, ще трябва аз да ги събирам и сглобявам!
Не, че не се е случвало и друг път... ама между двата изпита е за първи път.
Отивам да прибирам сина....
Стискайте палци да не се отбия някъде за един елегантен гранатомет по път.

Общи условия

Активация на акаунт