Фентъзи и фантастика - 22

• 34 728
  • 703
  •   1
Отговори
# 510
Днес видях руско издание на Пощоряване в Инстаграм - искам да отбележа, че нашияТ превод на заглавието е перфектен (играта на думи и значението на израза съвпадат на български и на английски, което е щастлива случайност, но и е добре, че преводачът се е сетил за нея). Докато на руски имаме:

"Дръж марката". Не съм много наясно с руския - да не би и тук да има игра на думи с пощенска тематика, която не разбирам?

Дано да е по-добър преводът и да е с правилно членувани думи.
По темата - за книги аз съм фен на Блейк Крауч, Брандън Сандерсън и Мъглороден, Робърт Джордан, на Тери Пратчет не съм чела нищо още. Искам да прочета Дюн на Франк Хърбърт, филмът много ми хареса.

# 511
Намерих ReDawn на Сандърсън - втората малка новела, която предхожда Сайтоник (Към нищото) - ето линк, свалила съм я, така че ако линкът изчезне, мога да ви я пратя по някакъв начин (в случай, че някой я иска):
https://ebooksoff.xyz/eBooksDuck.com/ReDawn_-_Brandon_Sanderson.pdf

Всъщност, периодично се опитвам да намеря и Сайтоник, но за сега все удрям на камък. Няма да се откажа, обаче - знам, че нещата, които ги няма, рано или късно се появяват...

П.п. И Коледния прасчо - ако на някой му е любопитно какво ново е написала Дж.К.Роулинг, но не му се купува книжката: https://ebooksoff.xyz/eBooksCat.com/Christmas_Pig.pdf

Последна редакция: нд, 14 ное 2021, 10:57 от pppqqq

# 512
# 513
Снощи прочетох върколаци срещу богове   на М.Д.Лаклън- 1 част и май няма да се чете втората.

Книгата почва добре - типична викинска сага. Вождът на племето трябва да плени чуждо дете,  което е свещено, тъй като сам си няма наследник. Отива с десет души, но там има две деца - близнаци - той взима и двете, както и майка им , която е заченала от Локи и избива бойците...предполага се, че началото е добро
Но действието  изведнъж ни запраща 16-17 години напред, когато единият близнак е пораснал. Той трябва да бъде оженен за кралската дъщеря, но се занася по селско момиче. Кралят я хваща като заложница и пожелава като залог младежа да убие върколака,  а той не знае, че това е брат му...
първите 60 страници ме държаха в напрежение, изгледаха като интересен приключенски роман. Уви някъде след 60-70 страница това чувство се изгуби.Предполагам, че тайно се надявах, след като отвлякоха девойката книгата да се превърне в повторение на филма 10 000 B.C.  с Джейсън Момоа....не би, обаче.
Предадени са твърде много гледни точки, за да ми е забавно, действието се движи непрестанно в пространството, използвани са разни норвежки и датски имена, които нищо не ми говорят, а няма карта. Оня бил на запад, друг на изток.....от какво на запад или на изток?
Нашите "герои" непрестанно се завират сами в капаните, за да оправдаят името на книгата - Капан за вълци. А на нас авторът ни го повтаря на всеки 10 реда "капан за вълци, капан вълци", та става тъпо.
Финалът ми се видя твърде изнасилен, нелогичен и блудкав
Като цяло - не харесах произведението, а е жалко защото има потенциал.

Последна редакция: нд, 14 ное 2021, 16:28 от Не се сърди, човече

# 514
За почитателите на Тери Пратчет - в читанката пуснаха "Светът на акото" в превод на Катя Анчева. В превода забелязах и коригирах някои пропуски и неточности, например:
- използвани са думи и изрази, нетипични за бита на Анкх-Морпорк като "мегафон" (заменено с "рупор"), "да вземем такси" (заменено с "да наемем карета") и др;
- неоправдано използване на жаргон - никъде в книгите за Света на Диска не се споменава, че водоливниците използват уличния жаргон на простолюдието, така че няма причина за използване на турцизми като "кел файда" вместо "каква полза" и "хич" вместо "никак";
- неправилно преведени термини - лорд Ветинари не понася мимовете, а не клоуните (последните имат дори своя гилдия в Анкх-Морпорк); Скапаният Тъпанар Джонсън проектира декоративно езеро във форма на канал, а не на бързей и т.н.;
- липсват бележки под линия, обясняващи напр. защо стадото слонове от Хоуондаленд изглежда като купи сено, защо пазачът на зоопарка се усмихва многозначително, когато Джефри иска да види първо слоновете или играта на думи в името на лодката на Хари Кинг.
Да не говорим за достойното за Скапания Тъпанар Джонсън решение на читанкаджиите - в FB2 файла, който де факто е вид текстов файл, 59 илюстрации с високо качество в PNG формат да бъдат записани в един ред с дължина над 13 милиона символа! Което, разбира се, забавя работата дори на мощни текстови редактори като UltraEdit, работещ на машина с 16 процесора и 32 GB RAM... Разделих изображенията на отделни блокове, а всеки блок - на редове с дължина 71 символа, както е прието във форматирането на FB2, след което файлът се редактира лесно и с Notepad.
Можете да изтеглите книгата с направените промени от този линк.

# 515
Аз пак да си попитам, не мога да намеря ел 4-тата книга от Летописите на Сандерсън, някой случайно да я има да ми я прати или да каже къде мога да я намеря Confused

# 516
Аз пак да си попитам, не мога да намеря ел 4-тата книга от Летописите на Сандерсън, някой случайно да я има да ми я прати или да каже къде мога да я намеря Confused

https://www.orangecenter.bg/letopisite-na-svetlinata-na-buryata- … e-v-dva-toma.html

само искам да вмъкна, че чакам с нетърпение тези карти по Мъглороден: https://kingswildproject.com/products/mistborn-standard-deck?var … nt=41066889478343

Последна редакция: пт, 19 ное 2021, 19:27 от bethefirst

# 517
Гледахте ли Колелото и Фондацията Joy

# 518
  • София
На Колелото нещо отзивите не са никак добри, ама за съжаление аз тук не мога да взема пряко отношение, защото не съм чел книгите.
Но понеже съм чел Фондацията и то няколко пъти, та исках да дам шанс на целия сезон, а не след първите два епизода и да хейтя наред.
В момента си пиша ревюто за последния епизод. Дългичко ще е, хаха

С една дума, Фондацията много ми хареса и я препоръчва.

# 519
Прочетох ревютата ти и според мен, този сюжет няма абсолютно нищо общо със сюжета на книгата - нито трезора, нито нищо. Всичко е различно, самата концепция е различна. Явно това е била целта им, но аз харесвам оригиналната история.
Някой в Инстаграм беше написал какво е общото между сериала и поредицата на Азимов - думата "фондация".

# 520
  • София
Естествено, че е различно, но основните неща са едни и същи.
В края на епизод 9 имаше два кардинално важни момента и те бяха по книгите и това е достатъчно.

# 521
Аз пък не можах да се насиля да прочета фондацията Simple Smile сериала е доста добър, въпреки предвидимия край. Очаквам 2 сезон

# 522
Основното в този сюжет е идеята за психоисторията и опазването на цивилизацията, не става дума за борба на демокрация срещу империя. Просто имаме различно разбиране за това кои са важните неща.
В края на Фондация
Скрит текст:
се оказва, че има съвсем друг път за развитие на цивилизацията - на симбиоза между живите същества (единство с природата) - което едва ли някога ще бъде представено в сериала (а ако бъде, ще е изопачено и в лоша светлина), защото няма нищо общо с либералната политика. Това е еко идея.

# 523
Аз демокрация не видях Joy ма тия работи не ме вълнуват много де. Виж, за психосисторията имам въпроси,ма не ми се пише в спойлер

# 524
Власт на народа, срещу власт на извратения император - знам, че реално демокрацията не е точно това, но американците лепят този етикет на всичко, което не е еднолично управление.

Общи условия

Активация на акаунт