Фентъзи и фантастика - 22

• 33 167
  • 705
  •   1
Отговори
# 585
https://dox.abv.bg/download?id=b727bba5a6# - Линк за сваляне
Ето, ако искаш да си я запазиш (предполагам, че линкът ще е активен за ограничен период от време).

# 586
Мерси. Довечера ще я смъкна, като се прибера.
У, супер - пдф.

# 587
Ако не се отваря, ще я кача пак Simple Smile

Сетих се нещо - наскоро гледах една намалена, не много ново книга на митологична тематика - "Царят на Итака", на Глийн Айлиф. Не я взех, но видях, че в Рулит има няколко части на английски. Някой чел ли я е - интересна ли е (книгата и/или поредицата)? Видях противоречиви отзиви и се чудя дали да я започна... В България явно поредицата не е била успешна, щом е издадена само първата част.

# 588
Запази ли си ReDawn, че хронологично тя е следващата (и също преди "Към нищото")?
ReDawn как би го превел? Нещо като "пре-зоряване", обаче звучи тъпо...

По-скоро ще е нещо като "презазоряване".

# 589
Свалено. Тенк ю

До средата на книгата съм. Удивлявам се колко лесно се манипулира групата. Донякъде за това е виновна Спенса - хвърли се в приключения, оставяйки ги без информация. Учудвам се на наивитета на Йорген, веднага да разкрива картите си
Скрит текст:
дотук групата разкри тайната на хипер драйва; откмъкна хипердрайвите на цялата армия поставяйки я в тежка позиция, за да ги занесе на планетата на Аланик, без гаранции, че те ще бъдат върнати; обясниха на Алнаник командната си система, политическата си система, начина по който се бият, показаха и как да лети с техен кораб;
Намесиха се в нейната война, след като тя ги излъга че ще бъде много лесно. Сега воюват с чуждоземна армия, предвождани от силен сайтоник и имат повече врагове отпреди - да не говорим, че собствените им политици ги обвиниха за дезертьори.
Какво получиха в замяна? нищо и половина. Голо обещание, ме Аланик може би ще учи  Йорген - един-единствен сайтоник. При това Аланик е много по-слаба от Спенса, а няма и постиженията на Дръзки с хипердрайва. Йорген се учеше добре и сам. А до момента не се е избила да го научи на нещо, само планира как да използва съюзниците си.
Не е като да има скрупули.На всичкото отгоре, народа й не е борбен, та да оправдаваме каузата й. Твърде много разкрива отряда на Дръзки, без да получава нищо равностойно в замяна -не и досега.

предстои evershore -  от 12/ 28/2021
Май ще успея да изчета всичко от вселената на Дръзки. Защо ли обаче имам чувството, че тук времето се развива много по-дълго, от времевия отрязък в който я няма Спенса.

Последна редакция: пт, 10 дек 2021, 13:39 от Лорд Сняг

# 590
Здравейте, включвам се в темата, за да споделя, че една книга, която много харесах тази година - “Проектът “Аве Мария”” е победител в категория sci-fi на goodreads.com.

# 591
Радвам се, хубава книга е Simple Smile

# 592
Ниска летва. Кой е присъдил тая награда?

# 593
Предполагам, че е имало гласуване на сайта - предни години имаше и съм участвала.

# 594
# 595
Така си и помислих. Учудена съм, че е толкова харесвана тая книга, при положение, че се усещаше като преработена версия на Марсианеца.

# 596
  • Разпиляна във въображението
Препрочетох "Трите тела" и започвам втората част  - "Тъмна гора". Извънземните са голяма терца - не могат да лъжат и да се прикриват Simple Smile

# 597
Прочетох Коледния прасчо, хареса ми, малко куца откъм логика, но е детска книжка (за по-малки деца) и това не е толкова важно.
Кое не е логично и стои малко странно:
Скрит текст:
Светът на изгубените неща, според мен, би трябвало да е ментално пространство предназначено за вещи. Като прасчото и разните джунджурии. Чувствата, лошите навици и подобни, според мен не са "неща". Но пък без тях нямаше да се получи историята.

Основните теми включват
Скрит текст:
адаптиране към промените в живота, приемането на новото семейство (на Запад сигурно всички са разведени и трябва детските книжки да обясняват, че това е нещо съвсем нормално); къде отиват любимите ни играчки, след като умрат (да, сериозна съм - имам предвид, след като изгубят физическото си тяло, не истинска смърт); проявяване на отговорност и грижа към вещите, включително рециклиране (което, всъщност е хубаво послание). Авторката е успяла да набута в сюжета даже Дядо Коледа, което трябваше да се очаква от коледна книжка, но все пак ме изненада.

В заключение - книжката е хубава, но може да разстрои по-чувствително дете (не и тези, на които не им пука за играчките им и не се трогват от възможността родителите им да се разделят); малко напомня Играта на играчките (и в една от частите на този филм се разглеждаше подобна тема - какво се случва с играчките, след като бъдат изоставени/забравени - но там, естествено версията е друга).
Хареса ми повече от Икабог, която беше прекалено претрупана и с постен финал.

# 598
Прочетох "Резерватът на талъсъмите" от Клифърд Саймък. Мисля че я видях като препоръка тук, но не съм сигурна. Знам само че си търсех нещо за четене, отворих да видя какво имам в телефона и тя ме чакаше в библиотеката на рийдъра.
Много забавна книжка. Кратка е, но авторът бързо успява да сътвори и разкаже за една малко по-странна Земя, да завърти две три заплетени ситуации и да обясни разни мистерии отпреди милиони години. Хареса ми че накрая всичко си имаше обяснение и читателят остава удовлетворен че цялото това бързо навлизане в нещата , всъщност е довело до нещо.

Скрит текст:
Досега не съм чела за организми като колесатите. Интересна идея за същества, които са съвкупност от насекоми и се придвижват на колела. Хареса ми че имаше съспенс покрай тях и че наистина обясниха какъв им е случаят.
Може би историята с Шекспир можеше да се пропусне, защото той не допринесе кой знае колко с присъствието си, освен да обясни Духа.
Хареса ми включването на художника Ламбърт. По онова време когато е писана, често се е говорело за живи картини и тн, така че това е добро намигване към тази мода.

Идеална за бързо четене в предколедна зимна вечер, с чаша чай в ръка и приключенски дух на лице.

# 599
  • България
От любимите книги ми е.
Няколко пъти я похвалих в темата.
Рецептата за бира също е много интересна.

А четенето малко съм го поизоставила. Още съм на Инквизитора от Джийн Улф, нещо не е моята книга.
Наблягам на гледането на сериали в жанра, но се каня да довърша и започнатата книга. Някога. Grinning

Общи условия

Активация на акаунт