ЮЛЧЕТО реда обича, ала налага своя - малко непривичен!

• 10 744
  • 276
  •   1
Отговори
# 165
В книгите за деца пишат вече момиченцата да могат хранят и обличат кукли, да местят предмети на правилните места (ако предметите са преместени). Моята щерка такива неща не може да прави. Заиграва се с всичко друго, но не и да храни куклата. Тя дори отказва да се храни сама.

Shocked Shocked Shocked
Да ти кажа честно досега не съм срещнала токова малко момиченце да облича кукли  newsm78
или пък целенасочено да ги храни.
Да не говорим че на тази възраст са много малко децата които се опитват да се хранят сами, камо ли самостоятелно.
Нашия освен мама, тати, баба, дядо и от вчера дай-дай, нищо друго не казва като думички, но може да покаже как прави някое си животно. Забелязвам, че познава цветовете, като му кажа да подаде "зеленото кубче" или нещо друго.
Също е много разсеян.

Нека и другите мами да се включат, но мисля че толкова рано няма място за притеснение.

# 166
Емчо също не говори, освен мама, тате, баба, дядо, и да имитира как правят някои видове животни. НО наистина аз също не съм се притеснила за това. Смятам, че още е прекалено рано, за да може да се каже че изостават в каквото и да било отношение. Имаме приятелче, което е на същата възраст и определено говори повече, и се опитва да имитира всичко което му кажеш, вече започнал да пее началото на 2 песнички, и определено приказва повече, но пък го няма по жестовете, а Емчо е обратното, той повече си служи с жестове, отколкото с думички.
Споко - има време да се научат да правят всичко. На всички ни се иска да започнат да правят нещата от по-рано, но си има време за всичко.

# 167
  • София
Първо да кажем честито на празнувалите тези дни мами!!!

Леле какви напредничави деца описват по тези книги....  Embarassed Ида определено няма такива умения. Иначе разбира какво й говоря - особено по ежедневните рутинни действия, които вършим. Изпълнява команди свързани с тях - да си свали чувала за спане, за си свали  лигавника, да си избърше устата със салфетката, да донесе нещо.... но това просто го повтаряме по 100 пъти на ден.
Иначе имитира наши действия, но да облича кукли и да ги храни.... Тя даже не им обръща никакво внимание!
За сметка на това  Thinking още не ходи сама. Навън се отпуска и може да обикаля парка сама, докато не се усети, че не я държа. После сяда и чака да я хвана за ръка. А в къщи - задължително за ръка Thinking. Друг начин за ходене няма. И лазенето, разбира се! Mr. Green

Ние понеже нали сме с малко зъби - 3 горе и 3 долу и се зарадвах онзи ден на пробилия 4 резец горе! Днес приклещих беба по начина на Ая, надникнах в устата хубаво - ми то били пораснали и горните 2 предкътника!!! Та както бяхме с 6 -  Mr. Greenвече сме изведнъж с 9 зъба!!!

# 168
Ако почна да пиша Бобсънът какви ги върши,ще си отседя тука до довечера  #Crazy.
Няма желание да облича или съблича кукли  Laughing,но храни всички и всичко наред,плюс себе си.
Като вземе дезодорант,пръска си дупето и казва"пъс,пъс" ,след това отива при всички плюшковци и ги пръска наред.Когато иска нещо протяга по много особен начин ръчичка и в повечето случаи казва "ей там".Като му пея и той почва да "пее" с мене "аааааааааааа"-това ако го видите,ще паднете от смях.Може да дава "5" с ръчичка ,ама в повечето случаи го прави със засилка и си умира от смях,като си плеснем ръцете.Като е гладен,казва "ам-ам"и пак особено си иска водата,сока или ако има нещо за ядене,което си е харесал.Като започна да му се приспива казва "нани" ,но може да заспи и след 2 часа.Говори много сладко по телефона,голяма картинка е.Любимото му е "елиелиеличао".Вече почти отваря вратите,ако не е затворена хубаво,докато се обърна и вече е нейде из къщата.Прави ми прически я със шнолата,я със гребена ме реши,пробва даже и ластик да ми сложи,но не много успешно.Има страшен интерес към метлата ,лопатата и парцалът.Просто така борави с тях,все  едно цял живот е чистил (не знам от кой му е това,ама не е от мен  Laughing)
и още какви ли не чудеса върши,като всеки ден ме изненадва с нещо ново.Опасен елемент е.
Основното което казва е:мама,тати,баба,дядо,кака,чичи,Сиси(на кака си),ало,чао,ей там,айде де,да,не,дай,Ели(на мен),Пепе(на баба му),Боби...

# 169
Да кажа, че и Ники почти не говори. Казва мама, баба, айде, ам-ам, как прави магаренцето и патето и когато иска нещо вместо дай казва на. Иначе разбира всичко. Изпълнява команди, а от скоро като му се доспи иска да го слагам в кошарата, като ми я сочи. Дъщеря ми на тази възраст говореше много повече, но като че ли Ники за сега набляга повече на физическото развитие. Друго което  забелязах миналата седмица е, че е станал много самостоятелен. Вече си играе сам в стаята. Само от време на време казва мама, мама,  аз му  се обаждам, той идва, поглежда ме и пак отива в другата стая да си играе. А доскоро не даваше да изляза от стаята. Не знам от яслата ли е или вече пораснаха децата.

# 170
Ми...по темата с развитието...според мен е още много рано да се притесняваме и да правим крайни заключения. Всяко дете се развива съвсем различно. едни са напред с едно, други с друго. Но какво всъщност значи напред? Просто всяко дете възприема по различен начин света и съвсем неочаквани неща за нас може да са им интересни и да ги усвояват по - бързо. В същото време очаквани от на неща, които ни се струват прости и нормални за възрастта им, не ги вълнуват. Това е начин на възприемане на света. А човечетата са толкова различни. По книгите пише стандартни неща. Принципни умения. Няма как да бъдат описани всички индивидуални случаи. Затова има лекари - педиатри, които би трябвало да знаят повече от нас, щото са чели по - дебели книжки и да обръщат внимание на кое е нормално и кое не в развитието на децата ни.
Мартин много отдавна храни всичко - кукли, животни, коли, топки...квот се сети. От скоро се храни доста добре и самичък. Но това не значи, че е гениален...Много други неща не прави. Мърмори си някакви думички. оптива се да нарича нещата по име, но всичко звучи по един и същи начин. Нещо не го вълнуват много много цветовете. Ту улучва точния цвят, ту не... и куп други работи... важното е, че е много рано да се шашкаме. Когато възникнат някакви притеснения, по - добре да се поговори със специалист, че наистина да сем спокойни. Аз така се успокоих за Мартин, когато правеше странни движения с ръчичките, след като говорих с доктор. Така че, споко!

# 171
Като чета какво прави Бобсъна по описанията на Изабела, Емчо почти всичко описано и той прави - взима ми парфюма и се пръска зад ушите, като му се приспи си се успива, дава 5 с ръката, вика ам-ам в момента в който види нещо за ядене, взима телефона и започва да си говори някакви негови си неща, взима дистанционното и го насочва към ТВ-то и започва да натиска копчетата ........... и други такива работи. Затова казвам, че той по-скоро е по действията и жестовете, отколкото по приказването, но както казах вече всичко с времето си.

Днес и аз се заврях в устата му и открих, че долните 2 кътника са тръгнали и венеца и от двете страни му е много подут, а отгоре даже единият кътник му е пробил вече - та сме с 9 зъбчета.

# 172
браво на зъбатковците Party
ние сме си с 6 само, няма изгледи за нови, но съм постоянно в очакване и ровя само в устата й Mr. Green Май аз съм по-нетърпеливата от двете ни Joy

# 173
То е достатъчно това, че си разголила детето посред зима Mr. Green Не си майка ти, ей... ще вземаш да го преКАЛИШ и ще започне да не издържа на жега... пък и с тая гола вода, дето си мислиш, че го кърмиш още hahaha Изобщо каква майка си не знам Crazy
 Hug Hug Hug

Ставаме за сапунен скандал, обаче тука ни познават и нищат да се вържат ша трябва да се изнесем нейде из общата тема  Mr. Green Калявам го аз младежа нали сме без парно - няма ток да хабиме са заради него я  Joy

Уменията се развиват в различно направлене и степен - ми според талантите на индивидите, а те нашите си гарджета са едни тааааакива таланти  Crazy
А за приказването конкректно - ми баткото ни хич и не говореше до към 2г., а после...........леле не можеш да му затвориш устата и все - Мамеее, мамеее, мамеее, бе чудя се всички мъже ли са така лепнати за мамите им  Mr. Green - нямат ли и бащи тез деца  Crossing Arms

# 174
  • в шоки-land
Честит рожден ден на Краси и Джиджи  bouquet  bouquet  bouquet
Много прекрасни моменти ви желаем Hug Heart Eyes

Алекс сьщо си бьрбори на неговия си е3ик, ка3ва чао, мама, тати, дай ми, ето, хайде, кака ( когато се е наакал ), бал ( топка ) туту ( влакче и когато види братовчетка си по скайпа ), имитира животни, но не много....не се притеснявам, 3ащото дву- и три-е3ичните деца проговарят по-кьсно.....

# 175
Честит рожден ден на Краси и Джиджи  bouquet  bouquet  bouquet
Много прекрасни моменти ви желаем Hug Heart Eyes

Алекс сьщо си бьрбори на неговия си е3ик, ка3ва чао, мама, тати, дай ми, ето, хайде, кака ( когато се е наакал ), бал ( топка ) туту ( влакче и когато види братовчетка си по скайпа ), имитира животни, но не много....не се притеснявам, 3ащото дву- и три-е3ичните деца проговарят по-кьсно.....

Ми то се чуди детето на кой език да проговори  Joy Joy Joy Не му е лесно!

Мартин вече разбира всичко, което майка ми му плямпа на руски. даже някои неща ги казва на английски, че са по - лесни. като казвам КАЗВА, имам предвид, че си извъртолва някаква странна думичка. Ей, генийчета ша ги правим тез деца, миличките! Joy

# 176
Сияна също, ако има кой да й говори на английски, някои неща са й по-лесни Wink ама ние с татко й, за да не се мъчим си й говорим на български Laughing
Като цяло казва НИНИ (най-важното в живота й Laughing), маме, тати, мау-мау, дай, ка (означава "така"), а - вода, тоа - това, имитира колите и разни животни, като най-смешно прави прасето и магарето, кака (това е мултифункционална дума - топка, кака, цвете,... всичко, което завършва на "ка"), пиш - казва го като отивам в тоалетната или преди да се напишка като й свалим пампата Laughing
иначе команди изпълнява ако й отърва Wink разбира всичко, но прави само това, което сметне за добре Crazy
Аз също се притеснявах, че някои звуци изцяло липсват във фонетичния й запас и въобще нито сричкува с тях, нито се опитва да ги казва... но ще видим Thinking

# 177
изобщо не се притеснявам за говоренето й - за сега мисля, че се справя добре, въпреки че едно детенце, с което излизаме, е по-малко с месец, а говори три пъти повече от нея Laughing

А пък Дари е залепена за баща си- иска само у него, само с него, като се събуди първата думичка е "тата" Mr. Green

# 178

А пък Дари е залепена за баща си- иска само у него, само с него, като се събуди първата думичка е "тата" Mr. Green
искам и аз така-а-а- Cry

а иначеза говоренето и така описаните сложни действия- не ги можем.
казва няколко бебешки думички-тате, баба, папа и т.н.

разбираме за ежедневните рутинни действия, но това си е ясно.

предполагам както и останалите деца обича музиката и лекинко да си танцува Grinning това ми е много любим момент!

имаме си кътници- 3 със сигурност. освен тях и още 7- резеца.

Последна редакция: вт, 31 окт 2006, 16:34 от ade-lina

# 179
  • welcome to the Jungle
Огнян от 1 седмица не спира да бърбори... става и започва с едни речи : Ади-диди, адис, нене, аъъъ-, дайде...", ама и ръкомаха. Разговаря си с каките и батковците по детските площадки, в къщи се кара, говори и на котката даже... ама по бебешки. Но и не спира. Като знае, че върши нещо нередно и сам си вика "ня-ня-ня-ня", а като му се скара лекичко някой и той изръсва "ааане" Joy (ама не още умишлено). Вчера се очудих, като си го знам колко е своенравен и див, че изпълни командата на майка ми "Бабе, дай чорапките!"(естествено събути на земята, а нашия шляпа бос hahaha ). Но в репертоара от целенасочени думички са само как прави кравата и кучето.
Опитва се от половин месеца да си яде сам, смело боцка с вилицата в чиниите по масата, ама като си набоде нещо и си помага и със свободната ръчичка да си сложи завоеванието в устата. Дадох му и чаша без клапан и с нея се справя относително добре  Peace.

За притеснения - и дума не може да става  Naughty. Развитието на детето зависи от толкова много различни и разнообразни фактори, че "целенасочените" сравнения с даден средностатистически модел е повече от излишно.
 За притеснения може да се говори едва, когато детето категорично и очевадно излиза от рамките на всички(или почти всички) критерии за развитие (моторика, комуникативност, речников запас, двигателна активност, възприятия, зрение, слух и още куп други).
Тъй, че споко на всички притеснили се!!!   bouquet  bouquet  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт