ОСМИ клас 2020/2021 - Хайде, осмокласно ято - иде топло, щуро лято! :)

• 32 338
  • 769
  •   1
Отговори
# 135
  • Някъде в Европа...
Неслучайно казах, че може би трябва да отговаряме само тези от провинцията..В малките градове (считам ВТ за такъв) е много по- лесно...Познавам почти всички от тайфата му, вкл и родителите - някои са ми колеги, единият баща е полицай, една от майките пък работи в детска педагогическа стая (или както се казва сега). Много по-спокойни сме. Градът с колелото от край до край е макс. 20 мин...Без да го питам, мога да разбера къде и с кого е бил...Относно цигари не ми е споделял, предполагам, че не е, защото го дразни дима (аз не пуша, съответно вкъщи няма цигарен дим), но ми е признавал, че е дърпал наргиле в дома на един от приятелите му - родителите имали..Казах му какво мисля по въпроса и че е достатъчно голям - има си глава на раменете..Когато е бил 3 годишен и е бил неотлъчно до мен, съм го пазила. Сега и да искам, не мога да съм все с него, негов ред е да преценява какво, къде, как и колко, и че всяко действие си има последствия - те са си освен за него и за цялото му семейство, сега ние (за мен специално - знае, че нося униформа и е длъжен да пази името ми, най-малко заради униформата), след време и за жена му и децата му...

Последна редакция: нд, 20 юни 2021, 11:48 от AIR

# 136
Да, това с тийнейджърските купони с алкохол и наргилета, с позволението на родителите, не го разбирам. Затова синът ми не е празнувал рождени дни след 13-тия. Чак тази година 18-тия.

# 137
  • Отвъд алеята зад шкафа
Честно казано аз самата не го възприемам това поведение, опитвам се да си го обясня. Ема преди време казваше "Еех, защо не си като ....", демек тя е много cool майка, а пък аз - обратното. Сега мисля, че Ема започна да осъзнава моите съображения.

# 138
  • София
И аз не съм толкова широко скроена.Направо съм консерва.А какво съм ги вършила самата аз....Сигурно затова съм нащрек.И моята се оплаква че не я пускам волна и безконтролна.По светло трябва да е вкъщи.Винаго сме ангажирани с логистиката.За рождения й ден тази година пак ще има да се чуди къде и как да го празнува.Пие фрапе,самърсби е пила с мен инцидентно.Питателна култура не мисля да създавам, независимо че лично аз имам добри навици в тази посока.Но-всичко с мярка и с времето си.Дори не я пускам на купони и рождени дни с подобни заявки за леещ се алкохол , наргилета и какво ли не.И се чудя какви са тия родители дето позволяват така да става веселбата под собствения им покрив.И тези,които пускат с преспиване на камара тийнове някъде си...За цигарите-като малка имаше проблеми с пристъпи и задух,които ярко помни.Нв мисля че ще рискува.И двамата с баща й сме бивши пушачи.

# 139
За последния купон разбрах, че не само че позволяват, а те са купили и алкохолните напитки. Съмърсби, мента и бира.

Последна редакция: нд, 20 юни 2021, 11:36 от Amanda.D

# 140
И ние сме в малък град и познавам по-голямата част от приятелите му, на много от тях познавам и родителите.
Купони с алкохол на 14-15 годишни, че и на по-големи, категорично не одобрявам. Моят е пил бира и вино е опитвал. Сега твърди, че бирата е гадна, виното по-бивало. Иначе нямам нищо против, когато вкъщи пием нещо, вино или бира, друго не пием, и иска да опита, да получи 1-2 глътки. Не винаги проявява интерес. Ясно е, че с годините ще опитва различни видове алкохол. Надявам се да не му харесва особено. И цигари се надявам да не пропуши.

# 141
  • София
Колкото и де ме критикува набора,че съм много строга,явно не съм чак толкова...Лятото го пускам до 23ч навън...познавам част от децата от компанията в квартала,заедно са израснали.Но има нови момичета,които не познавам..
Снощи беше на купон за РД на братовчедките му,които стават на 17.Той е бил най-малкия...останали са с преспиване....тази сутрин ми звънна изненадващо рано(в 8ч) да го прибера....легнали си в 2,станали в 6ч да посрещат изгрева....това му е първи истински купон....много му е харесало,пил водка с портокалов сок(призна ми,че и друг път е опитвал🙄🙄🙄)....Мисля,че всичко е било наред,не се е напил или излагал нещо....аз на неговата възраст какви глупости съм вършила....
Опитвам се да намеря златната среда,той е мъж и не може все да е до майка си...хем му се радвам,че има много познати и излиза,хем ме е страх да не попадне в лоша компания....просто се старая да го предразположа да споделя,защото аз навремето много лъжех и криех от нашите,именно защото ми забраняваха всичко и ми се струва ха неразбиращи и задръстени

# 142
Моя го пускам на някои купони със сестра му, когато го искат и познава децата. Но то и тези купони не са с наргилета и т.н.

# 143
Ми според мен разни крайности са от липса на разговори. Защото едно е да забраниш нещо, друго е да обясниш, да се изговори, да отговаряш на всякакви въпроси, които вълнуват детето. Също за крайност намирам насърчаването детето да пие.
Когато детето е наясно, то няма нужда от изрични забрани и свръх строгост. Аз нищо не забранявам, ама съвсем нищо. Всяко нещо е изговорено нашироко. Ако се колебае, пак търси разговор. Примерно вчера беше на рд и понеже не яде от седмица захар заради дерматологичния преглед, ми се обади да ме пита, много ли ще е тъпо да хапне торта. Казах, че за такива единични случаи няма какво да се терзае, та си е уважила рожденика.

Последна редакция: нд, 20 юни 2021, 11:54 от Maria 007

# 144
Благодаря, Мария!❤ Да ти се връщат хубавите пожелания!

# 145
  • София
Хъх, не знам дали е адекватно да се включа в този разговор, защото младежът е на почти 17, но мога да споделя как е било ...
Първият път, когато се напи младежът, беше на една нова година. Бяхме голяма компания, деца играят, обикалят. Когато разбрах, че нещо не е наред, беше малко късно. Не искаше да подуши алкохол дълго време. Ученическата екскурзия, на която знам, че са си купили алкохол и доста са пийнали, беше в 9.клас.
На следващите екскурзии, както и на купони, не съм чула и разбрала да има проблем с алкохола. За купоните знам, че купуват, но с видът в който се прибира и състоянието, в което оставят мястото, на което е бил купона, ме успокояват.
До началото на гимназията бях определила време за прибиране "когато започне да се стъмва". В 8.кл в учебно време отпуснах да 8.30, а през  ваканцията до 10. От 9.клас вечерният час е 10, независимо по кое време. Но започнах да го пускам на събирания с преспиване. Първите няколко пъти не спах. Пишех му към 11 ч, да проверявам добре ли  е. 😁 Сега вече съм спокойна, оправдава доверието.
Изключения за вечерния час, правя само когато са в беседките пред блока, където ги виждам и чувам. Случвало се е и до 12 да седят там. Това лято може би ще му отпусна 10.30 на далечни разстояния.
Дали  негодува? Естествено! Но още след 7.кл му казах, че все още е дете, все още съм му настойник и ще ми е неприятно да отглеждам някой, който се опитва да стане бездомник.

# 146
  • София
Честит имен ден, Бисе! Здраве и много обич! 🌹

Зимата му определихме 8:30 да си е в къщи, с мрънкане си го спазваше и естествено, само той трябвало да се прибира толкова рано.. Като смениха времето, каза вече в 9:30 ще се прибирам, случва се да закъснее понякога с 15-тина минути. По-лесно ми е да има някакъв разумен вечерен час, така си спестявам всекидневно звънене- къде си? кога ще се прибереш? Звъня когато часа е минал и обикновено той пътува към нас и след десетина мин е вкъщи.
Пускам го на купони с преспиване от тази година, в приятели от неговата компания, чувам се с родителите преди това, някои ги познавам. Пил е алкохол на някои от събиранията, водка разредена със сок. Цигари- не. Явно е опитвал защото казва, че е отвратително. Аз навремето, точно на неговата възраст, отидох за първи път на море с приятелки. Баща ми ни закара-4-5 момичета в Созопол и си се прибра. Ние си намерихме сами квартира на място, после друг баща дойде да ни прибере. Аз сега не бих го пуснала! Много е тегав този период, в който нито са малки, нито големи и трябва да се намери някаква златна среда, хем да има контрол, хем да усещат, че им имаш доверие и да разрешаваш определени неща…, но да, казала съм му, че до 18 г ние с баща му носим отговорност за него и ще трябва да се съобразява с нашата преценка.

# 147
Компанията на моята дъщеря обикновено седи на игрището, което е точно срещу къщата ни - може би на 50 метра от нас. Но пак не съм ок да стои до след 22. Миналата година й разрешавах докато е светло. Наскоро беше на купон, до рано, но беше опитала уиски.

# 148
  • Между гори и планини
Моя трябва да слиза с колелото до града. Лятото като е светло го пускам до 6ч, между 7 и 8 вечеряме, каква работа ще има по улиците. Виждам ги в Елена, групички с бири, или в наргиле бара, където моя не е и стъпвал. После пак може да излезе на нашата улица, в сезона на светулките е много красиво. Но пък комарите ще пируват. Помага ми в градината да поливаме. Студените месеци дори не пита да излиза сам, само ако го поканят на някакъв празник и ние го прибираме. Но моя е доста саможив, явно като мен. Предпочитаме малко , но качествени приятели.
За цигари - само аз пуша и то на двора, дори и зимата. Той мрази. Дори е потресен, че вижда деца от основното и гимназията да пушат до училището. Шампанско пие 1 пръст на Нова година, вино е пил пак толкова сигурни един път, баща му го учи, че се пие бавно и само с храна. Аз всяка вечер си сипвам малко вино, или бира с вечерята. Бира е пил само пяната. Не пита и не си иска. Пие вода. Много рядко има безалкохолно у дома и то от най-малките бутилки взимам.

# 149
+1 Maria 007

И аз така - не забранявам. Наясно съм, че на тази възраст забраните са само приказки - ако искат , винаги намират начин да ги прескочат. Аз поне така правех навремето Wink За вечерния час - независимо от сезона, уговората е, че може да е навън докато е светло. По тъмно да си е вече у дома.
Честно казано цигари и алкохол някак не ме притесняват толкова /всички опитват по това време/, но лоша компания или наклонена плоскост към наркотици са ми страх...

Общи условия

Активация на акаунт