Права при съвместно съжителство

• 5 918
  • 110
  •   1
Отговори
# 30
  • Sofia
Ти пишеш обобщителни твърдения. Далеч не всички се замислят чак на дърти години за подобни фундаментални въпроси (ето, авторката на темата също се е сетила да пита сега). Не съм изключение. Нито пък повечето хора на 30+ са голтаци, без спестявания и имущество.

# 31
На мен ми се вижда добър законът... съпругът може да е такъв от две седмици, почти да не се познават още, не е справедливо да измести напълно децата от първия брак например, както предлага да стане Блек Кет. Децата трябва да бъдат обезпечени, особено ако са малки/млади и загубят родителя си. Не може някой 18-годишен или 18-годишна да остане на улицата и да се оправя както може, защото родителят е починал, а всичко, което е имал, е отишло при любимата нова жена например.

# 32
  • Sofia
На мен ми се вижда добър законът... съпругът може да е такъв от две седмици, почти да не се познават още, не е справедливо да измести напълно децата от първия брак например, както предлага да стане Блек Кет.

Не съвсем. Написах, че най-справедливият вариант за мен е завещанието, ако трябва да съм обективна (в това завещание всеки си пише каквото иска, може да не остави нищо точно на законния си партньор).
Ако, обаче, изпадна в субективност, бих предпочела съпругът ми да ме наследи на 100%.
Но си говорим фигуративно, защото в България завещанието няма такава тежест.

# 33
  • Пловдив
Blаck Cat  - а ние, в частност аз, не сме съгласни с теб. Не намирам за нормално да можеш съвсем да обезнаследиш децата си.

# 34
  • Sofia
Не намирам за нормално да можеш съвсем да обезнаследиш децата си.

Защо? Някои хора (предимно мъже) изобщо не са искали тези деца да се появяват.
Намирам за нормално скъсването на отношения с който и да е кръвен роднина, ако прецениш, че така е по-добре за теб самия.

# 35
  • Пловдив
Като някои мъже не искат деца да си слагат презервативи. Много мъже късат отношения с децата като се разведат с майка им. Хич не намирам за нормално да могат да бъдат обезнаследявани.

За отбелязване - говоря принципно. Не съм засегната по никакъв начин.

# 36
  • Sofia
И аз изцяло теоретизирам.

Не знам... Обаче, не мога и да си представя с какви очи някой ден тези нежелани деца ще отидат при новото семейство на починалия си баща и ще се наредят на опашката, за да си получат заветния дял от родителското имане. Цял живот подритвани и неглижирани от единия си биологичен родител, все едно не са живи, и накрая ще търсят нещо, изкарано с труда на същия този омразен за тях човек. Умът ми не побира що за унижение е това.

С презервативите е сложно, случват се и фалове. Или жената лъже, че е на противозачатъчни, и т.н. Сто варианта.

# 37
Пък даже и да не е искал детето, то е негова плът и кръв.
И то, детето, не му е виновно за нищо.

# 38
  • Далечният изток
Не намирам за нормално да можеш съвсем да обезнаследиш децата си.

Защо? Някои хора (предимно мъже) изобщо не са искали тези деца да се появяват.
Намирам за нормално скъсването на отношения с който и да е кръвен роднина, ако прецениш, че така е по-добре за теб самия.
О, аз пък тук не съм съгласна изобщо. Щом е достатъчно мъж, за да чука някого, да бъде достатъчно мъж, за да поемете отговорност за резултатите.

И аз изцяло теоретизирам.

Не знам... Обаче, не мога и да си представя с какви очи някой ден тези нежелани деца ще отидат при новото семейство на починалия си баща и ще се наредят на опашката, за да си получат заветния дял от родителското имане. Цял живот подритвани и неглижирани от единия си биологичен родител, все едно не са живи, и накрая ще търсят нещо, изкарано с труда на същия този омразен за тях човек. Умът ми не побира що за унижение е това.

Желани или не, децата са си деца - плът, кръв, ген на този, който ги е създал.

# 39
  • Пловдив

С презервативите е сложно, случват се и фалове. Или жената лъже, че е на противозачатъчни, и т.н. Сто варианта.
По точка първа - ами поне най-накрая да получат нещо.

По точка втора - да гледат да не се случват фалове и да не се връзват на голи думи за противозачатъчни. Има-няма противозачатъчни да си слагат презервативи. Качествени и подбрани по размер.

# 40
Много си е добър закона със запазеното право. На мой познат баща му /на 93 г/се опита да го обезнаследи малко преди да почине, беше изкукал и нещо се бяха скарали за дреболия. Добре, че имаше запазено право.
Възрастните хора могат да попаднат и на измамници.
Около мен масово възрастните разпределят имуществото си с "покупко- продажба" на когото пожелаят далеч преди смъртта си.

# 41
  • Sofia
Пък даже и да не е искал детето, то е негова плът и кръв.
И то, детето, не му е виновно за нищо.
Вижте сега, аз издръжките ги подкрепям, при всички положения. Даже смятам, че трябва да са осморно по-високи. Не разбирам, обаче, какво общо има това с факта, на кого някой ден въпросният човек ще остави имуществото си. Предполага се, че дотогава вече децата му отдавна ще са пълнолетни. Т.е. правя разлика между активна помощ, докато детето расте и е в известен смисъл – безпомощно, и поддържането на последвали взаимоотношения между пълнолетни индивиди. Второто не е задължително, а изцяло пожелателно.
Детето с нищо не е виновно, не съм твърдяла обратното. Само че това далеч не е санитарният минимум за наличие на близост, по оста "родител – дете".

Желани или не, децата са си деца - плът, кръв, ген на този, който ги е създал.
Това ми звучи някак прекалено съдбовно, даже леко плашещо. Лично аз не вярвам в силата на кръвните връзки, та може би затова. Да не ми направиш забележка сега, че пак насочвам вниманието към себе си. Wink

Възрастните хора могат да попаднат и на измамници.
Абе, те, измамниците, действат и в условията на българското законодателство. Поне така чувам. Grinning

# 42
  • Далечният изток
В поредна тема ми прави впечатление, че изобщо не си в час, така че спирам да коментирам... Имаш си някакви свои виждания, ОК, но те нямат нищо общо с реалността. Явно пречупваш през някаква твоя призма, през твоя живот и от там съдиш глобално, което за мен не е правилно, но ..... Затова няма какво повече да кажа по темата...

# 43
  • Sofia
Че, то, всеки си върви със своите собствени виждания. Ти какво очакваш? Ако ти се иска да не е така, значи ти не живееш в реалността. Човек с човек еднакъв няма.

# 44
  • София
Blаck Cat  - а ние, в частност аз, не сме съгласни с теб. Не намирам за нормално да можеш съвсем да обезнаследиш децата си.

Не е нормално да обезнаследиш децата си, наистина. Например, моят бивш съпруг няма да има нищо, което да е приписал на децата. Съзнателно прехвърли всички имоти на....сестра си. Един ден, според адвоката, ако нещо се случи с него, ще има сигурно ходене по съдилищата, защото все пак има закон за наследството и децата се явяват наследници. Както междувпрочем ходя и сега, за да защитя интересите на децата.
Всъщност е много просто, но в случая егото на мъжа е много, много голямо, по-голямо дори от любовта към децата му. Разбира се, сестрата остава с имоти, независимо че не е участвала със средства, дори е голтачка, която харчи и парите й изтичат през пръстите, един лев не е спестила, всичко й се даваше на готово. Защото има брат, който я осигури и който обезнаследи децата си като прехвърли имотите на нея. Което е наистина жалко, но което и показва каква е отдадеността на бащата.

Последна редакция: сб, 19 юни 2021, 23:09 от lunafreya nox fleuret

Общи условия

Активация на акаунт