Хиперактивност с дефицит на внимание - тема 9

• 81 661
  • 777
  •   1
Отговори
# 480
  • Варна
Това не е проблем от сега , като малък късно проговори и имаше затруднения от там дойде агресията му ,че когато не го разбират какво иска да каже той първо удряше себе си , след това предмети и по късно хората с които се опитва да комуникира, а те не го разбират и съответно не го искат . Ходили сме на психолози ,на психиатри , логопед ,ресурсен учител не отчитат агресията като проблем, нищо му нямало на детето било си наред имал само неразвита реч по клинични изводи. С говора се нормализираха нещата . Но остана тази агресия , когато го гонят да се маха , когато не искат да играе с тях и му казват че е бебе и не може да говори .
Общо взето никои не го иска, на него му е много гадно когато се държи добре и иска да играе с някои деца а те му казват не те искаме , махай се .
Вчера отидох да го взема по време на час и му казах да си вземе всички неща от шкафчето .. и той ама защо всички неща няма ли да идвам на училище .
Е как да му кажа че в свещеното училище никой не го иска , и никой не иска даже да се опита да му помогне . Директно е  отритнат, махайте се и се оправяте не е наш проблем .
Да не е техен проблема . Аз не съм от майките които си затварят очите ,напротив аз търся и проблема и решението му , но не става с вълшебната пръчка .време труд нерви пари . Напуснах работа и сега съм на разположение на най лошото и ужасно дете на света ,в  очите на хората които не го разбират а и не искат да го разберат . Има няколко деца които му дадоха шанс ,защото родителите им са им говорили за различните деца. Обяснили са и тези деца дадоха шанса на моето дете и вече са приятели не само в училище а и извън . Той е благодарен на  деца и им се отплаща като им е приятел и никога не би ги наранил защото са го приели, за разлика от другите които искат той да се махне .
Проблема е сериозен , просто търся съвет от къде да започна с решаването му как бих мога да постъпя без да нараня детето си и да е в негов ущърб всичко което се случва.

Последна редакция: вт, 28 ное 2023, 09:19 от мрЪнкал0

# 481
мрЪнкал0, много ти съчувствам. Сега как е говора на детето? Логопедите какво казват? Защото колкото повече се подобрява комуникацията между него и другите деца, толкова повече вероятно ще намалява и агресията.
Вие имате късмета да имате и по-голямо дете. Бих канила вкъщи приятели на децата, сега е студено и може да идват на гости. Полека - лека да се намерят поне 2-3 дечица, с които може по-лесно да общува и да придобие ново самочувствие детето.
Не разбрах в друго училище ли ще се мести? Възможно ли е да се премести в клас, в който да имате поне едно дете, с което той се разбира?

# 482
Съчувствам ви много. И моето дете не го приемаха в клас, като не го разбраха, не искаха да играят с него, никога не е проявявало агресия, тя се свиваше и кротува. Мисля, че може да идете при Трендафилова, но си запазете час и за Св. Никола. Трябва ви спокойствие, много говорене с детето, наистина откажете занималня, по- малко стоене в училище носи повече спокойствие.

# 483
  • Пловдив/София
Според мен трябва да започнете с посещения при психолог редовни, вероятно 2 пъти седмично. Щом детето е обследвано, е възможно да няма СДВХ, а просто да е много тъжен и нещастен от отхвърлянето и липсата на приятели.
Чудесно е, че вече има някакви приятели, те са ключът според мен. Но внимателно да не ги обсеби и отблъсне. Говорете за това, че 1-2 приятели стигат, няма как всички да го харесват и цял живот ще е така. Давайте примери със себе си- както добри (как са ви помагали приятвли), така и негативни- как не са ви приели някъде или сте се скарали, после всеки по пътя си. Важно е да се чувства “нормален”- стомулирайте всяка проява на спокойствие и по-малко коментирайте лошите. Например ако се заиграе на пода с нещо кротко- ауу как хубаво и спокойно си играеш; хвалете при всеки случай; стимулирайте творчеството и спорта. Детето харесва ли пластилин, глина, изрязване с ножица, всякакви такива дейности успокояват нервната система и развиеат фината моторика. Записан ли е на спорт- преппръчват бойните спортове заради дисциплината- таекуондо, айкидо…Намерете в какво е добър и го развивайте- важно е за самочувствието.
Но всичко това са дребни насоки, основното е работа с психолог и ако прецени- логопед и невролог.
Много сили ви пращам, не забравяйте да се грижите за себе си, за да имате търпение и нерви с детето. Знам колко е трудно и ви се възхищавам- моето е по-лек случай и пак често изпадам в дупка и крещя без да го е заслужил, когато прелее някоя капка Sad

# 484
Възможно ли е да го приемат извън училище в частна занималня и да се занимават с него там?

# 485
  • Варна
Говора му сега е много добре. Говори смислени изречения , разказва истории , говори по телефона ,  знае няколко песнички и един куплет от стихче . Не мога да се оплача говори понякога повече от колкото мога да слушам но се радвам че това се случи преди няколко години това ми беше основния проблем че не говори .е този проблем премина , в училище оценките са 4 на контролни и 5 на изпитване по Български, и 5 и 6 по математика .
Не мога да кажа че е невероятен , но се справя добре госпжата го похвали че математиката му е по на сърце и доста добре се справя .разбира се и във вкъщи работя с него
За децата  той много иска да ни идват на гости . Идва ли са  няколко деца и  става страхотно парти играчки на всякъде  палатки забавление голям купон  виждам че е щастлив и няма агресия . Обича децата които са му приятели и дава всичко за тях той мисли първо за другите а на края за себе си . Събота и неделя. Бяхме на рожден ден  на негови съученици които го приемат че е по палав но въпреки това държат той да присъства . Около половината деца от класът му го знаят и го приемат и са му горе доло приятели но новите деца които не познава с тях има проблеми и то не еднопосочен .
Той удря, да не го толерирам ,не го оправдавам но той удря само когато е провокиран . Защото не може да се защити по друг начин от нападките
Проблем.. не само мой а и на всички защото, никои не иска проблеми и просто хората ги избягват . Докато аз се опитвам да се изправя пред тях и не ме е страх ..нагласата ми е че трябва и ще успея макар с много саможертви и труд . Както казват няма не могат ,има не искам.
Благодаря ви много ме стимулирате . Страхотни сте
Подкрепата е важна част от стъпките
Simple Smile

Последна редакция: вт, 28 ное 2023, 09:47 от мрЪнкал0

# 486
Наблюдавайте го, за да се предотвратят реални наранявания на други деца. Родителите им няма да приемат обяснението, че е бил провокиран. Постепенно, когато агресията намалее, ще стане по-спокойно положението. Спорт - ходи ли някъде?

# 487
  • Варна
Благодаря за насоките и мненията ви помагат ми.
На спорт ходи на бойни изкуства /самоотбрана / но от месец и мляко не е ходил (пра баба му почина у дома и аз я гледах няколко месеца докато беше на легло ) вече сме свободни и ще го запиша на лека атлетика ,той обожава да бяга и да се катери , милия на всички каза : аз съм катерач от 0 години Simple Smile  та спорт задължително трябва сега когато вече няма да ходи и на занималня ще видя и за плуване . Обича пластелин много обича Лего  обича и да рисува . Прави ги всеки ден . Постоянно купувам пластелин .  Говорила съм и за децата да не ги обсебва че ще се получи обратния ефект . Някои го разбират и приемат ,но по голямата част от обществото не иска такива хора като него . За жалост докато не ни дойде на главата не си взимаме поука ... Simple Smile

Последна редакция: вт, 28 ное 2023, 09:49 от мрЪнкал0

# 488
И многото структурирани занимания също изнервят. Имат си нужда от нищо правене. Събирането с много деца също. Шумът в класната стая изнервя до припадък. Моето дете вече в 7 клас, като се прибере от училище казва:" ох, успях да си дойда от зверилника жива".

# 489
  • Варна
О даа умишлено избягваме много струпани хора на едно място молове , цирк ,паркове пълни с хора  , рожденни дни с много деца ,той се изнервя и  сам не иска да ходи . Обича да си почива и мързелува да разпилее всички играчки и да се забавлява.
В класът наистина е много шумно и мие казвал че много пъти е молел децата да спрат да викат но те си правят каквото искат и той се изнервя .

Последна редакция: вт, 28 ное 2023, 09:50 от мрЪнкал0

# 490
  • Сф
Възможно ли е да го приемат извън училище в частна занималня и да се занимават с него там?
това с частните занимални е някакъв мит. Свидетел съм как моя близка я връщат. Не искат деца ,които не слушат и не се държат добре най - общо казано. Въпреки че една от групите беше само 5,6 деца. При все, че отказа при нейното дете е да върши и изпълнява задачи, а не агресия .
Обаче не мога да съм полезна, защото за София знам какво се прави горе долу. За Варна не зная къде може да се направи цялостно обследване с психолог, логопед, психиатър. Според мен оттам се тръгва и дават насоки за работа с детето , включително и евентуално ресурсно за училище.

# 491
Моят син, който сега е 7 клас, също в първите класове не понасяше шума в класните стаи. При него това се прояви и с детска мигрена, понякога с пристъпи на повръщане. Това беше причината да се откажем напълно от училищната занималня. Тя беше истински зверилник при нас - 40 деца от всички класове, наблъскани в една стая. Моят син не е бил никога агресивен и е проговорил съвсем навреме. Въпреки това се сблъсках с някои подобни на вашите проблеми.
При нас нещата се оправиха след като пратих детето на частна занималня. Там с много труд и спокойствие нещата тръгнаха на добре. Пожелавам ви и вие да намерите верния подход.
PureLove, ние сме в по-малък град и намерихме занималня с прекрасни специалисти. Винаги ще съм им благодарна, защото с тяхна помощ детето ми напредна и се справи успешно. Но той си изпълняваше задачите там и имаше респект (не им е пречил примерно).

# 492
  • Варна
За Варна е много несполучлива ситуацията . Няма нужните специалисти които да направят това обследване както си трябва .
Иначе сме го правили 3 пъти до сега ,но нещо не им се занимава на специалистите . Като ме видят че съм по борбена и искам да задалбая в проблема за да стигна до разрешаването му просто ми казват нищо му няма на детето работете с логопед за говора агресията ще мине . Да ама не минава . Просто съм разочарована от специалистите и мисля да отида към София за да намеря някои които би помогнал имам близки роднини там и ще отседнем при тях . Просто тук има двама клинични психолога които не виждат сериозността на проблема му .

# 493
мрЪнкал0, каквито и специалисти да намерите в София, те ще си останат там, дори и да помогнат първоначално. Затова търсете и във вашия град. Не се отказвайте. Детето ви има само вас - родителите - реално. Само в първи клас е, аз бих проверила все пак и занимални, и различни центрове детски. Не се знае къде може да срещнете вашите хора.

# 494
  • Варна
Благодаря ти  , моя позната ми препоръча психолог които е бил близо до нас и работи с проблеми деца . Те нямат проблем от такова естество но са останали доволни . Звъннах да запиша час другата седмица ще отидем да се запознаем и да видим какво ще каже Simple Smile

Последна редакция: вт, 28 ное 2023, 10:41 от мрЪнкал0

Общи условия

Активация на акаунт