Хиперактивност с дефицит на внимание - тема 9

• 81 676
  • 777
  •   1
Отговори
# 465
Много хора не могат да четат на глас.

# 466
Много е изнервящо, а и не всеки родител има талант на учител. Аз винаги съм осигурявала допълнителна помощ. Моето дете няма дислексия, просто не е много ученолюбив. Дай му игри и забавления. Това не се е променило много през годините Simple Smile
Сега помагам и аз, например да го изпитам, но той вече е 7 клас и нито един от двама ни не се ядосва. Различно е с пораснало дете. Докато са малки, специалисти - учители или логопеди, според ситуацията, могат да се справят много добре. Поне аз като родител страшно се изнервях и не успявах да науча добре детето в първите класове, признавам Sad

# 467
  • при него
Рафаела, в Уча се, след всеки урок има тест, казваш му, докато не изкара 5 или 6 да не идва, а съответно като изкара 5 или 6 да те викне да видиш. Гледаш къде е сбъркал и му казваш или стоиш с него, да си изгледа съответното клипче по самата грешка. Не е панацея, но ще помогне. По 30 лева на месец мисля че излиза.

# 468
  • Пловдив/София
Рафаела, имате твърде високи изисквания. От прочетеното виждам толкова силни страни и старание- сяда, учи сам, изкарва шестици. Мога само да си мечтая да сме така е пети клас. Има затруднения само с 1-2 предмета, а вие бълвате змии и гушери… Ами няма как да е перфвктен по всичко, особено щом има елементи на СДВХ.
И аз съм била отличничка, говоря три езика, но моето дете с години не отлепя чужд език. Какво да правя- примирих се. Търся му силните страни, помагам с каквото мога, но приемам, че никога няма да е от отличниците. Време е и вие да го приемете. След това с повече подкрепа и спокойно отношение нещата ще се наредят Simple Smile
ПП и аз истерясвам често с моя, не сте сама. Влудява ме как знае материала, но в момента, в който стана от бюрото му, е започнал да чопли нещо или да играе и не е мръднал с един ред…

# 469
Рафаела, с две ръце съм за уча се. Има и краткосрочни абонаменти  и може да пробвате. При обяснението на уроците разчитат на много визуални опори, мисловни карти и други, които привличат интереса и вниманието. След всеки урок има и тест, след който се получава и оценка. Май вече 5 или 6 година плащам абонамент - първо беше основно за големия син, а сега и и за малкия, който в шестокласник. Имаме условие - преди да се гледа клип в уча се се прочита урока. Така мотивирам поне за едно прочитане /принципно няма проблем в този посока, но все пак е навик и не искам да се губи, което обаче не означава, че всеки път се случва/.

Друга опция - представяне на уроците в по-разбираем вид. Да предизвикате интерес. Качвам две снимки за пример /не са авторски, от ФБ съм ги сваляла, но не съм сигурна от коя точно/.

И в крайна сметка, оценка добър не е нещо лошо Wink

# 470
Благодаря Simple Smile Ще го активирам днес и ще пробваме така Simple Smile
Вярно, че се бях фрустрирала малко повече от необходимото, но чак пък да бълвам змии и гущери не бих казала Simple Smile Вероятно не е станало ясно от думите ми, но проблемът не са оценките толкова много, колкото нежеланието да се отвори учебник вече втори месец. Да, по математика има шестици и му върви, всъщност само по нея, по всичко останало - български, английски и трите разказвателни не е добре, основно са тройки и някоя друга четворка. Не държа, а и няма как, по всичко да е идеално, ясно ми е. Основния ми проблем е мотивацията да си прочете урока, да види смисълът от ученето и как вие успявате да мотивирате вашите деца да го направят. Също така изпитването в училище е чрез тестове, което ще погледна тук, ще чуя там, ще налучкам малко и закърпвам четворката. Примерно. Съвсем друго щеше да е ако трябваше да разказва урока и аз го знам това, знам, че реално дори не е за тройка по история например. Някой назад беше писал "затруднения с експресивната реч" - да, право в целта. Това ще опитваме да борим и оправяме, а то подобри ли се, вярвам, че и мотивацията ще се появи. Simple Smile

# 471
Raffaella_, малко успокоение от мен - от 6 клас забелязах истинско желание у детето да се представи добре Simple Smile Не знам на какво се дължи Simple Smile Но аз не съм и тип майка - орлица. Първите 4 години в училище ходеше на частна занималня и там го подготвяха много добре. В края на 5 клас бях готова да го оставя да повтаря, толкова му бяха лоши оценките. Не искаше да ходи и на занималнята - голям бил. Обясних му спокойно, че има всякакви професии и все ще се реализира някак като порасне. Аз няма как да уча вместо него. Затова да повтаря с малките, ако желае. Негов избор. Оттогава явно се стресна, почна да иска да учи - и досега процесът някак продължава. Пак не е от децата, които сядат прилежно и си  написват и научават всичко, но се старае! Аз на това съм доста доволна. Прави проекти,  взима участие в час (всеки път се радвам много на тези дребни неща). Би било прекалено да очаквам да стане пълен отличник ей така, изведнъж. Затова гоним успех 5.00 Simple Smile С математиката е най-добре, и него го мъчат БЕЛ и разказвателни. Колкото - толкова. Желание да има!

# 472
Рафаела,
Не е само вашето дете със затруднения да разказва, повечето са така, учителка ми го е споделяла. Казва те не могат да се изразяват в разговор, да не говорим за разказвателните предмети.
На първо място се успокойте. Помислете и си дайте сметка, че няма как той да бъде вашата версия, той е отделен човек с характер и особености. Това, че Вие сте била отличничка, не означава автоматично че и той ще бъде такъв. Приемете си детето такова каквото е и ще ви стане по-леко.
Така като чета написаното детето сисе справя добре. Донесъл бил тройка и какво?
Предполагам че знаете колко отличници има провалени в живота и колко двойкаджии успели да се справят и да живеят добре и щастливи. Оценките в нашата образователна система изобщо не са мерило за бъдещ успех в живота, просто защото децата не ги учат да се справят със ситуации и да мислят, а им тъпчат главите с излишна информация и ги карат да повтарят като папагали.
Пожелавам Ви успех и спокойствие!
Хубав ден

# 473
B2022, благодаря, звучи наистина обнадеждаващо, че с възрастта нещата се променят, дано е така Simple Smile
senito, напълно съм съгласна със всичко, което сте написала, не вярвам някой да не се съгласи, но не сте ме разбрала. Не става въпрос нито за тройките, нито за сравняване с мен или за желание да е отличник. Слабите оценки не значат нищо повече от една индикация, че детето има трудности и трябва да му се помогне, заради което и писах тук. Търсех идеи и съвети как да се справим с липсата на желание за учене и мотивация, с тоталната апатия, с намирането на смисъла да си прочете урока поне веднъж. Но мисля, че събрах няколко полезни съвета и вече започнах прилагането им, благодаря за което Simple Smile

# 474
Здравейте! Детето ми е с СДВХ. Преди няколко месеца реших да пробвам да вземем ТЕЛК и ни отпуснаха 50% . Само двамата сме и ми е трудно финансово- лекарствата са му около 160 лв на месец. Въпросът ми е следния- задължена ли съм да кажа на бащата че на детето са му отпуснали % инвалидизация? Мисля, че той ще поиска намаляне на издръжката от 320 лв, ако разбере че детето ще взима пари.

Последна редакция: пн, 20 ное 2023, 22:30 от Nikol Dim

# 475
  • Варна
Здравейте, моля за съвет , за споделен опит .
Моя син е в 1ви клас и има сериозно проблеми в училище . Проблемите са свързани с поведението му не толкова с учебния материал (и там не е розово) .
Агресивен е ,буйства ,чупи моливи ,къса тетрадки , хвърля несесер и раница ,шишета всичко което е пред погледа му . Разсейва се , пречи на учебния материал , пречи на децата , пречи на учителката като цяло пречи на всички с буйното си поведение.
Удря деца , (провокирано, не провокирано) обижда ги . Прави неща за които той самия няма явно обяснение . Защо го удари ,Ами той ме дразни .
Днес говорих с директорката и психоложката искат да го махнат от училище, според тях по техни наблюдения и в клас и от камерите е с ХАДВ . Стигнахме до консенус отписване от занималня и ходене на училище присъствено през седмица с мен .
Искат документи от лекари за диагноза . Казаха ми да му направят ЕЕГ и да му изписват лекарства . След това вече евентуално може да ходи на училище пак до обяд с мен .
Та въпросът ми е къде да го заведа ?
Какъв специалист ми трябва (ако може насока за име )?
Какви изследвания да му направя ?Ще ми трябва ли ТЕЛК  ?от Варна съм но ако трябва и в София ще го заведа . Просто искам преглед с разбиращи лекари, а не като тук да ми казват нищо му няма на детето , като е видимо че има проблем с агресията му.
Благодаря  момичета

Последна редакция: пн, 27 ное 2023, 19:17 от мрЪнкал0

# 476
Агресията по принцип не е тясно свързана с XAДВ. Вероятно ще се лекуват двете отделно

# 477
МрЪнкал0,
Първо се свържете с читав детски психиатър, за София мога да посоча д-р Румяна Трендафилова, също така трябват консултации с добър психолог. ЕЕГ може на много места да се направи. За София само мога да кажа, но предполагам,  че във Варна също има. Всички тези специалисти ще Ви дадат документи (дори може и обследвяния да направят, в които да напишат необходимостта от лечение, работа с детето и т.н.). За ТЕЛК, питайте личния лекар, той знае какви документи са необходими.
Иначе поведението, свързано с агресия, чупене, хвърляне и др. по една или друга причина не е приемливо при никое дете, но дано при Вас все пак се окаже нещо друго, а не ХАДВ. Ако все пак се докаже, че е това, ще работите всички заедно, детето, Вие, специалистите и ще се променят нещата съм по-добро. Също така, при дадена диагноза имате право и на ресурсно подпомагане в училището, работа с логопед, психолог и др. Започнете едно по едно да отмятате и ще се наредят нещата. Пожелавам успех!

# 478
  • Варна
bonbolini, много благодаря за насоките . Да искам да започна от някъде за да следваме стъпките . В училище той не може да стой мирен и за 2 минути на чина става хвърля си умишлено молива отива да го взима закача някое дете , върти се на чина навежда се обръща се . Всичко това го гледахме в рамките на 30 минути на камерите при директорката . Аз наистина разбирам че му е трудно , но реално пречи на всички деца той ги разсейва защото на него не му се слуша. Та заради това му поведения психоложката изказа мнение за ХАДВ.  Благодаря  Ви , утре започвам да търся специалисти.

# 479
А преди училище имало ли е такова поведение? Как е бил до този момент? Румяна Трендафилова е добра, преди години нямаше клиничен психолог. .

Общи условия

Активация на акаунт