Хиперактивност с дефицит на внимание - тема 9

• 81 677
  • 777
  •   1
Отговори
# 225
Здравейте. Имам дъщеря на 2г и 3 м. От доста време имам съмнения, че е хиперактивна. Не спи още от бебе, нощите, в които е спала цяла нощ се броят на пръстите на едната ми ръка. Става да пишка, търси баща си като е на работа, а понякога просто се събужда в страхотна истерия. През деня, ако успея да я приспя спи максимум час. Доста пъти пропуска дрямката. Постоянно тича, скача, катери се, това 5 минути да играе сама не знам какво е. Обича да четем книжки, но пак супер нетърпеливо.. Чета на едната страница, тя бърза и прелиства на другата. Често изпада в истерии видимо без причина, опитвам се да преговарям с нея (не отказвам), обяснявам, говоря, не действа. Говори много, но не може да казва много звукове (Ф, Ш, Щ, Т). Те изобщо не съществуват, замества ги с К. Напоследък забелязвам, че обръща сричките също (кърпа - пъка).
Ходи на градина (в първа група е записана) от месец и половина почти, там рядко спи, казват, че не се спира.
Според вас има ли нужда от психолог и логопед? Бихте ли ме насочили към такъв, за да потвръди или отхвърли съмненията ни?
Благодаря и честит празник!

# 226
Здравейте. Имам дъщеря на 2г и 3 м. От доста време имам съмнения, че е хиперактивна. Не спи още от бебе, нощите, в които е спала цяла нощ се броят на пръстите на едната ми ръка. Става да пишка, търси баща си като е на работа, а понякога просто се събужда в страхотна истерия. През деня, ако успея да я приспя спи максимум час. Доста пъти пропуска дрямката. Постоянно тича, скача, катери се, това 5 минути да играе сама не знам какво е. Обича да четем книжки, но пак супер нетърпеливо.. Чета на едната страница, тя бърза и прелиства на другата. Често изпада в истерии видимо без причина, опитвам се да преговарям с нея (не отказвам), обяснявам, говоря, не действа. Говори много, но не може да казва много звукове (Ф, Ш, Щ, Т). Те изобщо не съществуват, замества ги с К. Напоследък забелязвам, че обръща сричките също (кърпа - пъка).
Ходи на градина (в първа група е записана) от месец и половина почти, там рядко спи, казват, че не се спира.
Според вас има ли нужда от психолог и логопед? Бихте ли ме насочили към такъв, за да потвръди или отхвърли съмненията ни?
Благодаря и честит празник!
Моят син не спи от бебе. Заспивяше в 1, събуждаше се в 5 ; подобно с прелистването, катеренето. Не е хиперактивен. Нещо по-конкретно..?

# 227
Много е разсеяна. Тръгне да вика баща си, види боклуче на земята,клекне да го види, стане и забрави къде е тръгнала. Сеща се след минута. Като сме навън с деца (излизаме с едни и същи деца, не са непознати) не говори, говори си само с мен. Някой друг ако я пита нещо отговаря само с да и не, докато на нас ни обяснява, разказва. Но най - много от всичко ме притесняват истериите, които идват от нищото и няма сила на света, която да я накара да спре.

# 228
Е, то тогава детето си е без проблеми. Успява само да се успокои. Само по- активно, няма проблем с училищния материал, става му скучно и не слуша. Та то на всички деца по време на ДО им ставаше скучно. Не твърдя, че съм права, консултирайте си се със специалисти.
Разбира се,че ще го направя,просто исках да чуя мнения на хора,които имат опит с това и биха ми били полезни.Та нали затова е групата,да се обсъжда,да споделят гледни точки или не?
"Консултирайте си се със специалисти!" малко ми прозвуча като ,"Хайде не ни занимавай тука с твоя проблем,консултирайте се със специалисти и толкова!"Извинявам се,ако съм нарушила нечия хармония.Въпреки това asyalein ми беше много полезна(за което й благодаря) и не съжалявам,че писах 😉.
Хубав ден на всички!☺
Ох, това е много грубо и невярно, което пишете. Консултирайте се със специалист, означава точно това, консултирайте се. Аз не съм специалист, да кажа точно мнение, само предполагам въз основа на някакъв опит, неприятен натрупан такъв, но коя съм аз да кажа, е ли, или не е такова детето ви, особено по описание във форум? Затова пак ще кажа, консултирайте се със специалист, такива като мен могат да ви дадат грешно определение.

Последна редакция: чт, 03 мар 2022, 16:30 от laurentin

# 229
Е, то тогава детето си е без проблеми. Успява само да се успокои. Само по- активно, няма проблем с училищния материал, става му скучно и не слуша. Та то на всички деца по време на ДО им ставаше скучно. Не твърдя, че съм права, консултирайте си се със специалисти.
Разбира се,че ще го направя,просто исках да чуя мнения на хора,които имат опит с това и биха ми били полезни.Та нали затова е групата,да се обсъжда,да споделят гледни точки или не?
"Консултирайте си се със специалисти!" малко ми прозвуча като ,"Хайде не ни занимавай тука с твоя проблем,консултирайте се със специалисти и толкова!"Извинявам се,ако съм нарушила нечия хармония.Въпреки това asyalein ми беше много полезна(за което й благодаря) и не съжалявам,че писах 😉.
Хубав ден на всички!☺
Ох, това е много грубо и невярно, което пишете. Консултирайте се със специалист, означава точно това, консултирайте се. Аз не съм специалист, да кажа точно мнение, само предполагам въз основа на някакъв опит, неприятен натрупан такъв, но коя съм аз да кажа, е ли, или не е такова детето ви, особено по описание във форум? Затова пак ще кажа, консултирайте се със специалист, такива като мен могат да ви дадат грешно определение.
Не мисля,че съм била груба, laurentin ако нещо съм ви засегнала,моля да бъда извинена,но така съм разтълкувала написаното от вас.
Относно последния пост,че детенцето тръгва за някъде,забелязва нещо друго и забравя за къде е тръгнало,и при моят син го има,но както стана ясно тепърва ще търся добър специалист...

# 230
  • София
Аз не попитах като специалист какво очакваш и какво искаш. Тук дори не става въпрос за детето, а за теб. Една диагноза няма да промени нещата, но твоите очаквания формират отношението ти и очакванията ти от детето. Диагностиката в развитийните нарушения не е като да погледнеш гърлото и да кажеш дали е червено, а до голяма степен накъде и как ще се развива детето зависи и от отношението и нагласите на възрастните. Може да не ти допадне това, което пиша, но повярвай, приемането на детето и промяната в очакванията имат тежест в уравнението. Хубаво, утре му сложат диагноза ХАДВ, и какво нататък? Ако толкова държиш на диагноза, все ще се намери кой да я сложи. Въпросът е какво ще правиш нататък.

# 231
  • София
Andariel, за повечето от нас диагнозата е първата стъпка на лечението. Така си мислим в началото - ако се разбере точно какво е ще има терапия, лечение и ще се оправи. Уви, не стоят така нещата. Няма вълшебни хапчета, нито вълшебна терапия. Има много вглеждане в детето и изследване какво стои зад нежеланото поведение и как можем да помогнем на точно това дете да се справи с емоциите си. По тази причина, believe, казват, че точната диагноза не е толкова важна, защото тя не ни дава нищо, което да ни помогне в подхода към детето повече от наблюдението над детето, което ние трябва да направим.
Marthina, детето е още много малко, за да се мисли за хиперактивност. Със сигурност обаче работа с логопед ще му помогне за всички аспекти на развитието.
За мен диагнозата беше полезна, защото можахме да получим адекватна подкрепа в училище (е, след като смениха психолога, който работеше с него, но все пак) и ТЕЛК решение, което ми помага финансово да плащам част от терапията, която ползва. По отношение на терапията няма никакво значение.

# 232
Някой да знае дали стволови клетки от пъпна връв спомагат за лечението на ХАДВ?
Ние имаме замразени, но едва сега ми щукна идеята да проуча въпроса.
Щом лекуват Алцхаймер и до известна степен Аутизъм, дали има и шанс за ХАДВ?

# 233
  • Пловдив/София
Някой да знае дали стволови клетки от пъпна връв спомагат за лечението на ХАДВ?
Ние имаме замразени, но едва сега ми щукна идеята да проуча въпроса.
Щом лекуват Алцхаймер и до известна степен Аутизъм, дали има и шанс за ХАДВ?
хм не знаех, че “лекуват” аутизъм. Психологическите състояния могат ли да се “лекуват” по подобен начин? Къде се присаждат клетките?
Не виждам логика, но ще ми е интересно. И ние имаме клетки.

# 234
Не знам точно как се присаждат но е научно доказано, че лекуват Алцхаймер, която болест е свързано с умиране на здрави мозъчни клетки и няма никакво друго лечение. Стволовите клетки заместват мъртвите клетки с нови и така състоянието се лекува . При аутизъм пък има значително подобрение в поведението. Вече масово се използват при аутисти. А на нас и без това ни трябва само малко подобрение в поведението. Намирам инфо в английски сайтове, че вкарва в норма невротрансмитерите и реплейсва клетките с нови там, където има нужда. Това със стволовите клетки е ГОЛЯМ плюс според мен. Аз ще се обадя в нашата частна банка да питам дали ги използват за ХАДВ?

# 235
Здравейте, искам да попитам някой ползва ли лекарството Концерта. Доволни ли сте, моето дете не е малко на 12 и половина е. Има ли негативни ефекти, помага ли, при нас вече е непоносимо поведението и най-големия проблем е че той самия се мъчи. Не може повече от 1 минута да седи и да не мърда. Направо ада все едно е слязъл. Пример - карал е колело 30 километра и пак същото положение. Отчайваме се.

# 236
Странно за дете на 12 г. Моето е на 7 и активните периоди намаляха. Хиперактивността намалява с възрастта по принцип, но дефицитът на внимание не! Е.... пак е по-активен от повечето от съучениците си, но не превъзхожда най-активните си връстници.
На 12 г. аз бих започнала лекарството изобщо без да се замисля. Тук много от пишещите са го ползвали. Смятам, че ще има голямо подобрение. В крайна сметка какво ви спира да пробвате? Ако не ви хареса резултата, може да го спрете във всеки един момент. Струва си да се приема няколко месеца, за да видите промяната в състоянието.
Страничните ефекти са липса на апетит и безсъние. Ако детето е слабо е кофти. Ако е пълно, страничния ефект дори ще е предимство. Детето на позната свали доста килограми и стана като манекенка. Страничния ефект беше добре дошъл

# 237
Здравейте, имам момиче на 3.6г.Винаги е била много активна физически и много ревлив.Все си мисля,че си е по-палаво дете, но има много изблици на нерви.ние с баща и сме доста спокойни, не се караме,няма скандали, а тя не може да овладява емоциите и гнева си.За активността е като на прожини, след ясла и градина, само тя хвърчи по пързалката, докато всички други са вече уморени.Записахме я на активен спорт,за да изразходва енергия, но за емоциите и справянето с гнева незнам как да процедирам. В градината не смеят да се оплачат от нея. Една заместващ госпожа си скъса дрехите от поведението и.
Пищи, крещи, изнервя се. На клипчетата от градина на които танцуват се вижда, че само шава и е неспокойна.
Незнам психолог, психиатър или друг специалист да потърсим. От бебе е не спокойна, но нещата все едно се задълбочават.Притесняват ме гнева, пиещнето и агресията.За активността ще пробваме с различни спортове.
Не даваме телефони и тв.

# 238
Добър ден искам да попитам родителите кадето имат Хиперактивно дете със диагноза дават ли някакви лекарства и какви .Може и на лични да пишат.Ние до сега сме взимали."Концерта "но спряхме тъй като детето съвсем не беше
адекватно със лекарството.

# 239
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Препоръчвам ето този учен, от години се занимава с изследване на ADHD.
В тубата има доста видеа с него с много практични съвети: http://www.russellbarkley.org/

Общи условия

Активация на акаунт