Хиперактивност с дефицит на внимание - тема 9

• 81 688
  • 777
  •   1
Отговори
# 255
Здравейте момичета, освен НАРЕДБА за приобщаващото образование, кои други нормативни документи мога да прочета за да се образовам по темата за допълнителната подкрепа в училище на децата със СОП преминали през оценка, ангажиментите на класния ръководител, ресурсния учител и др.
Предварително благодаря на всички които ще се включат.

# 256
Вашите деца ходят ли на пръсти?
Моят е на 14г и ходи така. Това маркер ли е за нещо?
Иначе си има ХАДВ, не е обследван, но то се вижда.

# 257
  • Испания
Вашите деца ходят ли на пръсти?
Моят е на 14г и ходи така. Това маркер ли е за нещо?
Иначе си има ХАДВ, не е обследван, но то се вижда.
Моят син ходи на пръсти. На 12 г. е и е аутист.

# 258
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Това ми излезна като реклама във фейса, няма да давам линк, вижда ми се и скъпо (20 евро), но нещо подобно имаше сина в основното училище. Беше принтирано и ламинирано, после залепенео за чина, той слагаше само отметка, когато е готов. Спомага са самоорганизацията и контрола.

От други родители знам, че работят и много с пясъчни часовници, в амазон има комплект часовници с различен времеви интервал.

# 259
Здравейте! И моето дете е хиперактивно. Сега ще е 3ти клас, а имаме проблеми още от детската градина, още от тогава започнаха изблиците на агресия и лошо поведение, децата продължават да странят от него и го изолират, просто проблем след проблем. След ходене по лекари и след множество изследвания и тестове  ни предписаха Концерта 18мг, проблема е че явно никъде не се продава, дори в някои аптеки за първи път чуват за това лекарство. Вече не знам какво да правя, не мисля че може да се поръча от чужбина? Затова ако някой има останала опаковка, бих заплатила пълната цена без проблем, моля пишете на лично за повече информация.

# 260
Това не се ли купува със специална рецепта? Едва ли някъде по света ще се продава свободно

# 261
Това не се ли купува със специална рецепта? Едва ли някъде по света ще се продава свободно

Да, ние рецепта имаме, проблема е че го няма в аптеките.

# 262
Asddsa12,
Звънни на централите на аптеките да питаш къде евентуално има...Може да има в някой град останал...
Ако пък няма никъде, питай лекарите, които са го предписали, да ти го заменят с лекарство, което съдържа Метилфенидат хидрохлорид (methylphenidate hydrochloride) /основната съставка на Концерта/, може би има някакъв заместител...

# 263
Пиши на вайбър на аптека Промахон, тел: 089 279 4245

# 264
Това ми излезна като реклама във фейса, няма да давам линк, вижда ми се и скъпо (20 евро), но нещо подобно имаше сина в основното училище. Беше принтирано и ламинирано, после залепенео за чина, той слагаше само отметка, когато е готов. Спомага са самоорганизацията и контрола.

От други родители знам, че работят и много с пясъчни часовници, в амазон има комплект часовници с различен времеви интервал.

Влизам за първи път, тъй като от няколко дни имам съмнения за моят син, някак прекалено добре го описват всички симптоми и обяснения по темата, които намирам в интернет. Но все още опипвам почвата както се казва, търся информация, тестове, мнения и какво да правим.
Та за първи път отварям темата и я отворих отзад напред да видя до къде най-напред мога да стигна с четенето.
Такива пособия за отмятане на свършена работа има в али експрес, съвсем същите, към 7-8лв е едното. И аз ги гледам от доста време и се чудя да поръчам ли. Пясъчен часовник използваме в банята докато се къпе, без него ще отиде половин час и цял бойлер,а той дори няма да се е насапунисал още. Пускам линк за али експрес и отивам назад да чета Simple Smile
https://www.aliexpress.com/wholesale?catId=0&initiative_id=S … uctlist.1000002.0

# 265
  • София
Здравейте.
От няколко дни започнах да се замислям, че малкият ни син вероятно има някаква форма на хиперактивност.
Досега просто приемахме, че е буен и има много енергия, но сега, когато мислите ми се насочиха в тази посока, си давам сметка, че някои характеристики на поведението му, определено са показателни за хиперактивност.
Например от раждането си има проблем в някаква степен със съня - буди се по няколко пъти на нощ, идва и ни буди, а вече е на 3 години и 8 месеца. Много е емоционален. Лесно изпада в крайности. Лесно се превъзбужда. Още от ставането си изпада в някакви свръхенергични състояния и започва да се катери върху нас в леглото, да подскача по леглото, примерно трудно успявам да го накарам да си съблече пижамата и да облича дрехите за градина или нещо елементарно от сорта, защото кипи от енергия и примерно тича и се търкаля по леглото. Не помага нито говорене, нито наказания, нито поощрения особено. Всичко има краткотраен ефект. Много е умен, осъзнава какво се очаква от него, но му е трудно да го спази/изпълни.
При две посещения при педиатърката жената ми задава въпроси от типа успява ли да си задържи вниманието върху нещо за по-продължително време. Явно и на нея и прави впечатление.
Откакто осъзнах, че вероятно има някакъв проблем, след първоначалната тревожност, започнах да се успокоявам, че вероятно проблемът не е, че не може да се справим със собственото си дете, а че има нужда от по-различен подход.
Последните 2-3 дни сведохме детското до 15-30 минути на ден и то от типа Бейби.тв - нещо с по-тих звук и по-бавно движение по-екрана, намалихме сладките храни почти до нула. Има осезаема промяна. Детето се поуспокоява.
Записали сме час за понеделник за детски психиатър, защото този лекар нипрепоръчаха с надеждата да прецени през знанията и опита си дали и доколко детето има проблем и как да му помагаме в ежедневието, а и да оцеляваме без да полудеем, защото е доста изморително на ежедневна база - човек трява да запази много голямо спокойствие, дори когато е страшно изморен, за да може да успокои и детето и да канализира енергията му.
Досега мислехме, че като се изразходи физически и се успокоява, но ми прави впечатление, че е важен балансът, защото, ако се извори повече, пак изпада в състояние, трудно за управление - безкраен рев за всяко нещо и превъзбуда.
Иначе говорно и двигателно според мен се развива много добре, общува с деца и има приятелче в яслата. Струва ми се, че неща сврзани с фината моторика са му по-трудни - оцветяване, рязане, но не мога да преценя за тази възраст дали не е нормално неговото ниво. Също така обича да му чета и изслушва по цяла книжка от поне 5 минути, понякога и 10 четене с интерес. Т.е. успява да се концентрира явно.
Тепърва търся информация - включително и в по-стари постове в тази тема, които ще изчитам в следващите дни.

# 266
  • Пловдив/София
Здравейте, напълно възможно е да е нещо гранично/ не за диагноза, което е по-лекият вариант, пак иска много търпение и работа разбира се.
Правили ли сте обследване на детето? Не знам дали не се прави към 4-5г, но може да проверите.
Познати са ни повечето неща, били сме на нверолог и психолог и изводите са- нервна система/ темперамент и нарушени изпълнителски умения, но няма хиперактивност. Ходихме обаче над година на логопед, имаше достс умения за наваксване (фина моторика, звуци, концентрация- те още са леко назад, само звуците изчисти на 100%).
Според мен преди предучилищна е рано за изводи, но не е рано за смяна на подхода. Основните неща сте ги започнали- ограничаване на екранно време, хвалене, бих добавила задачи и отговорности вкъщи, Монтесори тип занимания- с пясък, глина, пластилин. Това, че слуша аудио книги е чудесно и говори добре за концентрацията. Може да започнете и настолни игри, има и за тази възраст.

# 267
zazu1

Децата с нарушено качество на съня нямат нищо общо като поведение с недоспал възрастен.  Тяхното поведение се припокрива с хиперактивност. Посетете УНГ за обследване на дихателна система, за да изключите тази често срещана причина.

# 268
  • Варна
zazu, всичко добре сте почнали. Може би е добре детски клиничен психолог или специален педагог също да ви консултират. Мисълта ми е, че те сякаш по биха дали насоки за справяне и работа с детето, отколкото психиатър. Евентуално и да започнете работа със специалист. Може би при вас не се касае точно за хиперактивност. За моят син в ДГ също твърдят, че не могат да му привлекат вниманието, а на индивидуални занимания не отказва нищо, работи с голямо желание, концентрация и интерес.

# 269
Здр, някой ползвал ли е Есперико?
Ако да моля за мнение!

Общи условия

Активация на акаунт