Изследване на ХОРМОНИ – 23 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 58 511
  • 735
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Здравейте, бих искала да получа разтълкуване на изследванията ми. Всички те са в норма, но ТСХ ми е над 2. При положение, че нямам проблеми с другите хормони, и искам да забременея, трябва ли ТСХ да бъде смъквано до 2 или е ок, такова каквото си е? Благодаря Simple Smile

FT3 - 3.170 pmol/l (ref - 2.250 - 6.000)
FT4 - 12.90 pmol/l (ref - 9.15 - 23.86)
TSH - 3.430 mU/l (ref - 0.350 - 5.000)
TAT - <5.00 IU/ml (до 115)
MAT - 4.11 IU/mL (до 12.00)
Това TSH е високо за планиране на бременност. Най-добре се посъветвай и с ендокринолог.

# 616
  • София
Здравейте, готови са резултатите от полови хормони(изследвани на 3ти ден от цикъл) може ли да ми кажете има ли нещо много  повишено/занижено, защото търсих какви са референти стойности и видях, че обявените стойности на някои от показателите  от една лаборатория се различават от обявените реф.стойности, които дава друга лаборатория...          Ето ги:
Резултат:                    Референти стойности за жени във фоликулна фаза
LH       7.62               IU/l                        /1.95-6 ?         ///  2.4-12.6  ?
FSH    5.42               IU/l                       / 3,5- 12.5    
Prolactin    630.80        mIU/l                      / 125.00 -635.00
Estradiol         219.00      pmol/l               / 46 - 607      
Testosterone    0.78   nmol/l               / 0.22 - 2.90    
Progesterone    3.090   nmol/l               / 0.18 до 2.84  ?                 /// 0.6 - 4,7   ?

Пролактина разбрах,че трябва да се пусне за изследване в ,,чист'' ден ,така че ще го направя пак.  А в лабораторията ми взеха кръв почти директно от вратата без време за покой, въпреки,че казах изрично, че знам, че ще е нужно такова.

И също качвам и резултатите от щитовидната жлеза , но са от пролетта  (скоро ще ги пусна пак)
MAT   0.46 IU/ml 0               5.61
TSH   1.874 uIU/ml              0.350 - 4.940
fT3      2.910 pg/ml                1.580 - 3.91

Дали има нещо нередно? Sweat   Благодаря.

Последна редакция: чт, 16 дек 2021, 14:57 от LoLo30

# 617
Здравей, denis!
Моля за коментар на изследванията по-долу, правени са на 4 ден от цикъла.
Момичето е на 19 години, с много болезенена менструация, от няколко години е с акне. В продължение на 15 месеца е приемала контрацептив Белара 21+7. Също така е приемала и Инофолик и Мега фолат за около месец.

Изследванията са правени след месец и половина почивка от контрацептива.
Скрит текст:

LoLo30
... защото търсих какви са референти стойности и  намирам, че на някои от обявените такива  от една лаборатория не съвпадат с обявените реф.стойности, които дава друга лаборатория.          ...
Посочете референтните стойности на лабораторията, в която сте правили изследването. Трябва да са отпечатани заедно с резултатите ви.
Да, има различни референтни стойности, защото всяка лаборатория работи с различни реактиви, ползва ралични мерни единици и т.н.

Последна редакция: чт, 16 дек 2021, 14:58 от Impatiens

# 618
Здравейте, имам един въпрос и се извинявам предварително ако е коментирано. Към момента приемам еутирокс всеки ден по една таблетка и достинекс 1/2 таблетка веднъж седмично, заради висок TSH и пролактин. Предстои ми да пусна контролни изследвания и питането ми е колко време преди контролата трябва да спра приема на посочените лекарства, за да е показателен резултата? Благодаря предварително! Flowers Bouquet

# 619
Здравейте, исках утре да си направя изследвания за витамини, прогестерон, пролактин и за щитовидната жлеза, както и ППК, но съм леко болна с болки в гърлото. Дали ако направя изследванията или поне част от тях това ще промени резултата им? Сега съм в София иначе живея далече от хубави лаборатории.

# 620
В пълната кръвна картина със сигурност ще има някакви изменения, в Щитовидните също, за другите не знам. По-добре е да изчакате да сте здрава...

# 621
  • София
Здравейте, имам един въпрос и се извинявам предварително ако е коментирано. Към момента приемам еутирокс всеки ден по една таблетка и достинекс 1/2 таблетка веднъж седмично, заради висок TSH и пролактин. Предстои ми да пусна контролни изследвания и питането ми е колко време преди контролата трябва да спра приема на посочените лекарства, за да е показателен резултата? Благодаря предварително! Flowers Bouquet
Аз приемам хормон за ЩЖ и в никакъв случай не трябва да го спираш, за другото лекарство не мога да кажа нищо.
Сутрин на гладно, аз даже и вода не пия, пускаш изследванията и след това си пиеш хормона.

# 622
Здравейте, аз искам да се включа с един бърз въпрос.
Скрит текст:
Понеже ми предписаха Дуфастон по схема от 16ти до 26 ти ден по две таблетки.  Исках да питам дали в такъв случай може да се изследва прогестерон на 7ми ден след овулацията? Влияе ли дуфастона на другите изследвания? Кога е най- удачно да направя тези, които са извън менструалния цикъл ?
[/quote]
Здравей!
Зависи за какво е назначен този прогестин?!
Ако е имало доказана О. и трябва да се видят (общите) нива на прогестерона - няма проблем да се изследва.
Ако не е имало О. и се приема за предизвикване на М. - не виждам смисъл от това изследване.
Ако О. е засечена с тестове за О. - може да се изследва за да се установи дали е имало такава и как функционира ЖТ.
Да, Дуфастона влияе положително на всички хормони, респ. и на следващата О.
За дните в които трябва да се изследват хормоните - погледни 1 стр. на темата, там е посочено.
Чист ден - това са дните след 10-ти ден на МЦ до 5-6 дни преди следваща М.

Здравей Денис, пуснах си изследвания на чист ден и на 3ти менструален ден. От както съм спряла противозачатъчните Септември месец, цикълът ми е много кратък, около два дни и на третия само зацапване, преди противозачатъчните не беше така. Моля те да разчетеш изследванията пуснати след прием на Дуфастон поради зацапване след менструация по препоръка на гинеколог. Както казах правим опити за бебе, но след направените изследвания се притесних дали въобще ще стане скоро…. Имам час при доктор Калчев януари месец и ще му ги покажа, но моля те сподели твоето мнение. На 27 години съм.

Благодаря предварително!

# 623
  • София
Здравей!
Не ги спираш - само в деня на изследването, не ги приемаш.... изпиваш си ги след това.
ТСХ е желателно да се пуска заедно с Т3 и Т4, защото се тълкуват заедно.

Скрит текст:
Цитат
Скрит текст:
Понеже ми предписаха Дуфастон по схема от 16ти до 26 ти ден по две таблетки.  Исках да питам дали в такъв случай може да се изследва прогестерон на 7ми ден след овулацията? Влияе ли дуфастона на другите изследвания? Кога е най- удачно да направя тези, които са извън менструалния цикъл ?
Здравей!
Ако е имало доказана О. и трябва да се видят (общите) нива на прогестерона - няма проблем да се изследва.
Ако не е имало О. и се приема за предизвикване на М. - не виждам смисъл от това изследване.
Ако О. е засечена с тестове за О. - може да се изследва за да се установи дали е имало такава и как функционира ЖТ.
За дните в които трябва да се изследват хормоните - погледни 1 стр. на темата, там е посочено.

Здравей Денис, пуснах си изследвания на чист ден и на 3ти менструален ден. От както съм спряла противозачатъчните Септември месец, цикълът ми е много кратък, около два дни и на третия само зацапване, преди противозачатъчните не беше така. Моля те да разчетеш изследванията пуснати след прием на Дуфастон поради зацапване след менструация по препоръка на гинеколог. Както казах правим опити за бебе, но след направените изследвания се притесних дали въобще ще стане скоро…. Имам час при доктор Калчев януари месец и ще му ги покажа, но моля те сподели твоето мнение. На 27 години съм.
Скрит текст:

Благодаря предварително!
Здравей!
Тези изследвания - в един МЦ ли са правени?!
ЛХ,  Е2 и АМХ са много високи и показват, че е имало киста или ЗФ... ако са правени скоро, е добре да те видят и на УЗ - веднага.
ТСХ е добре, но Т4 е нисък и показва, че си с Хипофункция на ЩЖ... вземи мерки, защото си и с ИР... за нея също вземи мерки ... защото тези две заболявания ти вредят и с годините ще ти нанесат поражения, вкл. на репр. функция - влияят негативно на ЯР и кач-вото на яйцеклетките.
МАТ са малко високи - ако скоро си била болна, може да е от това.
Ако не контролираш Хипофункцията на ЩЖ, може да отключиш Хашимото ... сега антителата МАТ не са много високи, така че все още може и да не е Хашимото.
Според мен, отиди сега на АГ и ако има киста/ЗФ... вземете мерки. След това си пусни нови изследвания, защото тези, сега, не показват много обективно реалното състояние на репр. функция и няма да са много от полза на Калчев... защото са повлияни от нещо - аз предполагам, че е киста или ЗФ, но по-точно ще ти отговори лекар, след като те види на УЗ.
Другите хормони са добре.
Ще чакам да споделиш какъв е бил проблема.

Последна редакция: нд, 19 дек 2021, 07:25 от denis.

# 624
Здравей!
Не ги спираш - само в деня на изследването, не ги приемаш.... изпиваш си ги след това.
ТСХ е желателно да се пуска заедно с Т3 и Т4, защото се тълкуват заедно.

Скрит текст:
Цитат
Скрит текст:
Здравей!

Скрит текст:

Благодаря предварително!
Здравей!
Тези изследвания - в един МЦ ли са правени?!
ЛХ,  Е2 и АМХ са много високи и показват, че е имало киста или ЗФ... ако са правени скоро, е добре да те видят и на УЗ - веднага.
ТСХ е добре, но Т4 е нисък и показва, че си с Хипофункция на ЩЖ... вземи мерки, защото си и с ИР... за нея също вземи мерки ... защото тези две заболявания ти вредят и с годините ще ти нанесат поражения, вкл. на репр. функция - влияят негативно на ЯР и кач-вото на яйцеклетките.
МАТ са малко високи - ако скоро си била болна, може да е от това.
Ако не контролираш Хипофункцията на ЩЖ, може да отключиш Хашимото ... сега антителата МАТ не са много високи, така че все още може и да не е Хашимото.
Според мен, отиди сега на АГ и ако има киста/ЗФ... вземете мерки. След това си пусни нови изследвания, защото тези, сега, не показват много обективно реалното състояние на репр. функция и няма да са много от полза на Калчев... защото са повлияни от нещо - аз предполагам, че е киста или ЗФ, но по-точно ще ти отговори лекар, след като те види на УЗ.
Другите хормони са добре.
Ще чакам да споделиш какъв е бил проблема.
Правени са миналата Неделя и да в един месец са. Като ме гледаха на ехограф на 15ти ден от цикъл, нямаше ЗФ, после почнах Дуфастона веднага заради това зацапване и мисля, че започването му и овулацията бяха много близо като дни…. възможно ли е тогава да се е задържал? Реално тези изследвания са точно след 10 дни прием на Дуфастон и предизвикана от него менструация. Само да те попитам за ИР, как разбра, че имам? По хормоните ли? Понеже не съм пускала обременяване с глюкоза. Благодаря ти за мнението, Денис!

# 625
  • София
Nicole Nacheva 647473
ЛХ  43,9 и Е2 1689 - това са изследвания правени на 3 ден от МЦ, нали така?!
Ако да - показват, че има някакъв проблем и според мен, е или киста, или ЗФ

За ИР - Инсулинът ти е 7... при КЗ  4,52... т.е  Инсулина е висок . Трябва да е 5 най-много 6... дори 6 е висок - уврежда тялото.
Желателно е да направиш обременяване с глюкоза, за да се види и степента на ИР ( по-лека или по-тежка) и да си вземеш нужните мерки.

# 626
Nicole Nacheva 647473
ЛХ  43,9 и Е2 1689 - това са изследвания правени на 3 ден от МЦ, нали така?!
Ако да - показват, че има някакъв проблем и според мен, е или киста, или ЗФ

За ИР - Инсулинът ти е 7... при КЗ  4,52... т.е  Инсулина е висок . Трябва да е 5 най-много 6... дори 6 е висок - уврежда тялото.
Желателно е да направиш обременяване с глюкоза, за да се види и степента на ИР ( по-лека или по-тежка) и да си вземеш нужните мерки.
Да, точно така и двете са на трети ден, в който за съжаление почти нямаше кръвотечение, защото както казах след спирането на противозачатъчните менструацията стана много кратка…. Благодаря ти отново, задължително ще проверя какво се случва, защото съм оперирана в миналото от дермоидна киста и образувам кисти по принцип.

# 627
Денис, ще погледнеш ли пак следващите ми изследвания?
Привет, Денис! Аз продължавам с изследванията, които ми препоръча. Днес излязоха тези и пак моля за коментар:

# 628
  • София
Скрит текст:
Привет, Денис! Аз продължавам с изследванията, които ми препоръча. Днес излязоха тези и пак моля за коментар:

Според мен имаш ИР и високи нива на ГХ, но за всеки случай провери Хемоглобин, желязо, феритин, ЖСК, трансферин, В12, ФК.... и се консулрирай с Ендокринолог.

# 629
Благодаря! Имам записан час за утре в 13.30ч. Ако имаш желание бих споделила след това какво са ми казали.
Скрит текст:

Според мен имаш ИР и високи нива на ГХ, но за всеки случай провери Хемоглобин, желязо, феритин, ЖСК, трансферин, В12, ФК.... и се консулрирай с Ендокринолог.

Общи условия

Активация на акаунт