Изследване на ХОРМОНИ – 23 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 58 507
  • 735
  •   1
Отговори
# 645
  • София
Здравейте! Весели празници! Може ли коментар
Скрит текст:
за тези изследвания? На 37 год., правим опити за бременност. От утре трябваше да започна стимулация, но по стойностите на половите хормони, разбирам,че няма да е този месец.  LH - 6.94 mUI/mL ; FSH 8.08 ; Estradiol - 162 pmol/L.  На 3 ден от МЦ са правени.
Здравей!
ФСХ, ЛХ и Е2 са високи, най-вероятно от годините. Добре е да провериш ЯР - АМХ и Инхибин В ( на 3 ден от МЦ).
За Стимулацията - лекаря преценява, след като те види и на УЗ
Успех!

Здравей, Денис и честита Коледа!

Скрит текст:
Майка ми от 4 месеца пие Еутирокс 37,5 мг - прилагам изследванията преди да започне и сега - на 71 години е.

TSH от 3,190 е паднало на 1,552, което е добре.

FT4 от 1.020 се е покачило на 1,150, което пак е малко увеличение.

Но FT3 от 2,960 е паднало на 2,680.

Каква е логиката FT3 да е по-зле отколкото е било, преди да започне хормон? Знам, че той е активният хормон и дефакто Т4 трябва да се конвертира в него, но явно не успява, обаче защо поне не си е останал на същите нива?
Изследванията са правени в една и съща лаборатория.

Дали е добре да увеличи Еутирокса на 50 мг?

Ето и съпоставка на резултатите - отляво са сегашните, отдясно са отпреди да стартира хормон:

Скрит текст:

Благодаря ти предварително за коментара!
Здравей и Честита Коледа
Според мен са добре. Важно е и как се чувства.
При прием на медикамент, е нормално Т4 да се повиши, а Т3 да падне малко... трябва да го приема по-дълго време. Проверете и за дефицити, те също са важни за конвертирането - желязо, феритин, хемоглобин, трансферин, ЖСК ( тълкуват се заедно), В12, ФК, Биотин, цинк, мед, селен, вит. Д и т.н. ... храненето да е протеиново + поне 100-150 гр. въглехидрати... полезни мазнини и т.н.
Ако все още има неприятните симптоми от Хипофункцията на ЩЖ - може малко да увеличи дозата... аз напр. се чувствам най-добре, когато ТСХ ми е под и около 1.0... при 1.5 имам едно много неприятно сърцебиене (тахикардия/аритмия и т.н.)

Последна редакция: чт, 30 дек 2021, 08:25 от denis.

# 646
Здравейте,
Иследвах прогестерона на 21 ден от МЦ, 7 дни след овулация (правих фоликуметрия). Дали тази стойност е ок?

# 647

Здравей и Честита Коледа
При прием на медикамент, е нормално Т4 да се повиши, а Т3 да падне малко... трябва да го приема по-дълго време. Проверете и за дефицити, те също са важни за конвертирането - желязо, феритин, хемоглобин, трансферин, ЖСК ( тълкуват се заедно), В12, ФК, Биотин, цинк, мед, селен, вит. Д и т.н. ... храненето да е протеиново + поне 100-150 гр. въглехидрати... полезни мазнини и т.н.
Ако все още има неприятните симптоми от Хипофункцията на ЩЖ - може малко да увеличи дозата... аз напр. се чувствам най-добре, когато ТСХ ми е под и около 1.0... при 1.5 имам едно много неприятно сърцебиене (тахикардия/аритмия и т.н.)

Благодаря ти за отговора. Тя пуска всичко това - желязо, феритин, хемоглобин, трансферин, ЖСК, би ли ги разтълкувала, слагам ги долу.

Б12 и е на средна стойност, както и фолиевата - тя преди години имаше наченки на раково образование в яйчниците, махнаха всичко тогава, но я е страх да пие Б12, защото знае, че не се препоръчва при такова състояние...

Витамин Д сега е по-добре - 52, а беше 37 преди 4 месеца, така че и там го вдига.

Помоли ме да те попитам специално за един Паратхормон - той и е леко завишен - при горна граница 68, нейният е 72 - това какво може да значи?

Благодаря ти безкрайно за помощта Flowers Hibiscus

Изследвания:

Скрит текст:

Последна редакция: пт, 31 дек 2021, 00:37 от tiriti

# 648
  • София
Здравейте! След раждането и спиране на кърменето отидох на профилактичен преглед и се установи проблем с гърдите (по 1бр кисти и в двете гърди). Всяка година до преди раждането съм била на преглед и не е имало проблеми, нямам фамилна обремененост. Миналата седмица бях отново на преглед и доктора каза, че има минимален растеж. Назначи ми да направя изследване на LH, FSH, PROLACTIN, PROGETERON, ESTRADIOL, TESTTOSTERON до 4-5 ден от МЦ. След като излязат изследванията, иска да види дали има отклонения и да ми назначи хомеопатична терапия, за да може кистите да се смалят и да капсулират. Някой сблъсквал ли се е с такъв проблем? ЩЖ има ли общо с този проблем(ще пусна и контрола и на тези хормони след МЦ)?
Благодаря предварително!

# 649
  • София
Скрит текст:

Здравей и Честита Коледа
Благодаря ти за отговора. Тя пуска всичко това - желязо, феритин, хемоглобин, трансферин, ЖСК, би ли ги разтълкувала, слагам ги долу.
Скрит текст:

Б12 и е на средна стойност, както и фолиевата - тя преди години имаше наченки на раково образование в яйчниците, махнаха всичко тогава, но я е страх да пие Б12, защото знае, че не се препоръчва при такова състояние...

Витамин Д сега е по-добре - 52, а беше 37 преди 4 месеца, така че и там го вдига.

Помоли ме да те попитам специално за един Паратхормон - той и е леко завишен - при горна граница 68, нейният е 72 - това какво може да значи?

Благодаря ти безкрайно за помощта Flowers Hibiscus

Изследвания:

Скрит текст:

Здравей!
В такъв случай трябва да внимава с приема на желязо и В12 - по-добре да си ги набавя от храни, които са богати на тези елементи.
За показателите, които посочваш е по-добре интерпретацията да се направи от лекар... има разминаване и ми е трудно да преценя къде точно е проблема, ако изобщо има такъв.
Паратхормона ( неговите отклонения) са свързани с ЩЖ, костния метаболизъм и т.н. вкл. и дехидратация на тялото... и тъй като и хематокрина е висок... може да е от дехидратация. За костния метаболизъм - остеокалцина е добре, но Beta cross laps-а е висок и тук се получава  това разминаване ( единия показател показва остеопороза и загуба на колаген, а другия че не е точно това)
Затова е по-добре специалист да си каже мнението - Ендокринолог ( за всеки случай) и Ортопед-травматолог ... или специалист по остеопороза.

Здравейте! След раждането и спиране на кърменето отидох на профилактичен преглед и се установи проблем
Скрит текст:
с гърдите (по 1бр кисти и в двете гърди). Всяка година до преди раждането съм била на преглед и не е имало проблеми, нямам фамилна обремененост. Миналата седмица бях отново на преглед и доктора каза, че има минимален растеж. Назначи ми да направя изследване на LH, FSH, PROLACTIN, PROGETERON, ESTRADIOL, TESTTOSTERON до 4-5 ден от МЦ. След като излязат изследванията, иска да види дали има отклонения и да ми назначи хомеопатична терапия, за да може кистите да се смалят и да капсулират. Някой сблъсквал ли се е с такъв проблем? ЩЖ има ли общо с този проблем(ще пусна и контрола и на тези хормони след МЦ)?
Благодаря предварително!
Здравей!
Е2, ЛХ и ФСХ е желателно да се пускат точно на 3 ден от МЦ... тогава са максимално обективни.
Отклоненията в ТСХ, Т3 и Т4 - влияят на Пролактина и от там е връзката с гърдите.

Последна редакция: пт, 31 дек 2021, 08:11 от denis.

# 650
Благодаря ти, Денис. Бъди здрава и весело посрещане! Simple Smile

# 651
Здравейте! Дали може да ми препоръчате лаборатория в София, в която да си пусна изследванията? Знаете ли приблизително в какъв срок излизат?

# 652
Здравейте,
Иследвах прогестерона на 21 ден от МЦ, 7 дни след овулация (правих фоликуметрия). Дали тази стойност е ок?

Здравейте отново Simple Smile след четене по темата, до колкото разбрах, нивото на прогестерона показва, че овулация е имало. Но имам друг въпрос - винаги ли цикъла е 14 дни след О? Тъй като при мен точно този месец подрани и не знам на какво може да се дължи...?

# 653
14 дни е средно. Нарича се лутеална фаза. Може и 10 дни да е, но доколкото знам по-късата от 10 дни лутеална фаза е проблем, защото маточната лигавица не може да узрее достатъчно...
Здравейте,

Здравейте отново Simple Smile след четене по темата, до колкото разбрах, нивото на прогестерона показва, че овулация е имало. Но имам друг въпрос - винаги ли цикъла е 14 дни след О? Тъй като при мен точно този месец подрани и не знам на какво може да се дължи...?

# 654
Здравейте! Дали може да ми препоръчате лаборатория в София, в която да си пусна изследванията? Знаете ли приблизително в какъв срок излизат?
Бодимед. Същия ден излизат повечето. Някои редки неща - до седмица, някои неща (примерно инхибин б, витамин б6) ги пращат до Германия, те излизат за две седмици.

# 655
14 дни е средно. Нарича се лутеална фаза. Може и 10 дни да е, но доколкото знам по-късата от 10 дни лутеална фаза е проблем, защото маточната лигавица не може да узрее достатъчно...
Благодаря:) до сега цикъла ми е редовен  /до колкото може да бъде, след не малко интервенции / и тъй като този месец със сигурност знаех кога е О, не го очаквах по-рано. За лигавицата, при фоликуметрията, ми казаха, че е тънка /7мм/, но с много добра структура.

# 656
  • София
Здравейте, може ли коментар на изследванията. Пуснати са на 4ти ден от МЦ, заради празниците, а и лекаря каза, че не е проблем.Не е с цел забременяване, като имам редовен цикъл (понякога по-дълаг и обилен). На момолог съм в четвъртък, но ми е притеснено, защото не се ориентирам изобщо. Много ви благодаря! Simple Smile

# 657
  • София
ЛФ по-къса от 12 дни, показва че има проблем
Дължината на ЛФ се определя от живота на ЖТ, а той е общо 14 дни или 7 дни да се образува - следва пик-  и след това още 7 дни, през които търпи обратно развитие.

Здравейте, може ли коментар на изследванията. Пуснати са на 4ти ден от МЦ, заради празниците, а и лекаря каза,
Скрит текст:
че не е проблем.Не е с цел забременяване, като имам редовен цикъл (понякога по-дълаг и обилен). На момолог съм в четвъртък, но ми е притеснено, защото не се ориентирам изобщо. Много ви благодаря! Simple Smile
Здравей!
След като не целиш забременяване - добре са, не показват проблем с МЦ и О.
Пролактинът е желателно да се изследва на чист ден ... през ФФ, той, физиологично е по-нисък, а на нас ни трябват най-високите му нива, до които достига и затова е добре да се изследва около деня на О. +/- 4-3 дни.
ПП.
Все пак да вметна, защото това, което "виждам" влияе на скоростта, с която остарява тялото - всичко органи и системи ( и през моя поглед, това е много важно).
ФСХ и Е2 са високи и показват че може да има проблем с ЯР, тестостерона е нисък - и ако не си веган, това също показва, че може да има проблем с ЯР.
Ако все пак зачеването е отложено за по-късно - желателно е да провериш ЯР - АМХ и Инхибин В ( на 3 ден от МЦ)
Когато ЯР се изчерпи - отиваш в менопауза ... или, колкото по-рано това се случи, толкова по-рано ще отидеш в менопауза или ще имаш по-проблемна пременопауза.
ППП.
По-обилната М. показва, че МЛ е била по-дебела от нормалното за теб... а тя расте от Естрогените и Андрогените ... а те пък може да са по-високи от по-висок Инсулин, напр. това само информативно, защото на 99% от лекарите, не им се занимава да търсят причината  и още по-малко да те следят и да лекуват адекватно.... а когато не те лекува адекватно  - ЯР се изчерпва с по-голяма скорост ... и това е една от причините, млади жени на 30-35 г. ( че и по-млади) да се насочват към  инвитро.

# 658
  • Пловдив
Здравейте, мили момичета! Здравей, Denis Simple Smile Днес ми излязоха едни притеснителни разултати, които ще обсъдя с личната лекарка, но вероятно утре, а дотогава ще го мисля и ще се притеснявам. Става въпрос за завишен Билирубин. От какво може да се завиши и задължително ли е да е нещо притеснително, при положение, че другите резултати са добри (ПКК, чернодробни). П.С. Сега излезе и Б12, който е 1019 при горна граница 489. Последните 2 месеца, даже преди 1 седмица пих Милгама, Невробекс, възможно ли е да не е реален резултатът, защото иначе е много висок? Благодаря предварително Hands Pray  Прикачвам снимка на Билирубина

Последна редакция: вт, 04 яну 2022, 15:16 от Черешка 🍒

# 659
  • София
Денис, благодаря за подробната информация!
Явно безпокойството ми е оправдано. Сега като се замисля имах проблеми със забременяването, но със добавки (витамини) успях да стигна до мечатата, но след това спрях всичко. Явно трябва да продължа с тях, за да може всичко да е наред.
Ще пусна и още изследвания, за да взема мерки на време.
Защото за сега не планувам бременност, но и това отново ще стана. Simple Smile

Бъдете здрави Денис!:blue_heart:

ЛФ по-къса от 12 дни, показва че има проблем
Дължината на ЛФ се определя от живота на ЖТ, а той е общо 14 дни или 7 дни да се образува - следва пик-  и след това още 7 дни, през които търпи обратно развитие.

Скрит текст:
Здравейте, може ли коментар на изследванията. Пуснати са на 4ти ден от МЦ, заради празниците, а и лекаря каза,
Скрит текст:
че не е проблем.Не е с цел забременяване, като имам редовен цикъл (понякога по-дълаг и обилен). На момолог съм в четвъртък, но ми е притеснено, защото не се ориентирам изобщо. Много ви благодаря! Simple Smile
Здравей!
След като не целиш забременяване - добре са, не показват проблем с МЦ и О.
Пролактинът е желателно да се изследва на чист ден ... през ФФ, той, физиологично е по-нисък, а на нас ни трябват най-високите му нива, до които достига и затова е добре да се изследва около деня на О. +/- 4-3 дни.
ПП.
Все пак да вметна, защото това, което "виждам" влияе на скоростта, с която остарява тялото - всичко органи и системи ( и през моя поглед, това е много важно).
ФСХ и Е2 са високи и показват че може да има проблем с ЯР, тестостерона е нисък - и ако не си веган, това също показва, че може да има проблем с ЯР.
Ако все пак зачеването е отложено за по-късно - желателно е да провериш ЯР - АМХ и Инхибин В ( на 3 ден от МЦ)
Когато ЯР се изчерпи - отиваш в менопауза ... или, колкото по-рано това се случи, толкова по-рано ще отидеш в менопауза или ще имаш по-проблемна пременопауза.
ППП.
По-обилната М. показва, че МЛ е била по-дебела от нормалното за теб... а тя расте от Естрогените и Андрогените ... а те пък може да са по-високи от по-висок Инсулин, напр. това само информативно, защото на 99% от лекарите, не им се занимава да търсят причината  и още по-малко да те следят и да лекуват адекватно.... а когато не те лекува адекватно  - ЯР се изчерпва с по-голяма скорост ... и това е една от причините, млади жени на 30-35 г. ( че и по-млади) да се насочват към  инвитро.
[/spoiler]
Скрит текст:
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт