Изследване на ХОРМОНИ – 23 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 58 709
  • 735
  •   1
Отговори
# 345
За съжаление при хормонална терапия на Хашимото това е често срещано. Затова много хора търсят алтернативни терапии.

# 346
Здравейте!
Ще може ли коментар на изследванията ми?АМХ и Инхибин не са пускани заедно. АМХ е на 18-ти ден от МЦ, а Инхибин Б на 3-ти.

# 347
Денис искам да те помоля за съвет, че с половите хормони не съм много наясно.
Аз съм с хипофункция на щитовидна и на синтетичен хормон, вероятно вече имам и ИР (ще изследвам сега).
На мамолог ми откриха уплътнение в едната гърда, тя поиска да изследвам пролактин и понеже ми предстоеше преглед при гинеколог, каза да поговоря за пускане и на полови хормони. Обаче гинеколожката при прегледа каза, че всичко ми е ок и не смята за нужно да се пуска нещо освен пролактин, и че вероятно съм с естрогенова доминантност и като видим пролактина как е и ще изпише Агнес/Витекс. Та така, реших, че ще си пусна сама, само че не знам точно какво ми е нужно. Доколкото четох най-важни са естрадиол и прогестерон. Естрадиола ясно, но тоя прогестерон не знам ще успея ли да хвана овулация и да го направя в указаното време. Затова питането ми е, може ли да се определи естрогенова доминантност без изследване на прогестерона и ако да, какво точно да си пусна?

# 348
Здравейте, прогестерон на 20 ден от цикъла при проследена ову с тестове, как ви се струва?

# 349
Денис, ще те помоля да погледнеш изследванията ми. На 44 години съм, с възли и кисти на щитовидната жлеза съм, това показа ехографът. Все още не ми е назначено лечение-предстои ми отново посещение при ендокринолог. С изненада установих, че не са ми пуснати всички хормонални  изследвания за ЩЖ, въпреки че настоях. Основните ми оплаквания, заради които започвам изследвания са постоянна умора, проблем с паметта /не мога да помня/, липса на концентрация, апатия, все ми е студено-дори сега през лятото, при по хладно време ми изтръпват пръстите на ръцете и стават безчувствени дълго време, напоследък започнаха и схващания в мускулите на краката. Имам и  проблеми със съня-ранно събуждане в малките часове, което се засилва  7 дни преди цикъла. Мисля следващото  ми посещение да е при гинеколог. Но моля и за препоръки към какви изследвания да се насоча.

# 350
  • София
Денис искам да те помоля за съвет, че с половите хормони не съм много наясно.
Скрит текст:
Аз съм с хипофункция на щитовидна и на синтетичен хормон, вероятно вече имам и ИР (ще изследвам сега).
На мамолог ми откриха уплътнение в едната гърда, тя поиска да изследвам пролактин и понеже ми предстоеше преглед при гинеколог, каза да поговоря за пускане и на полови хормони. Обаче гинеколожката при прегледа каза, че всичко ми е ок и не смята за нужно да се пуска нещо освен пролактин, и че вероятно съм с естрогенова доминантност и като видим пролактина как е и ще изпише Агнес/Витекс. Та така, реших, че ще си пусна сама, само че не знам точно какво ми е нужно. Доколкото четох най-важни са естрадиол и прогестерон. Естрадиола ясно, но тоя прогестерон не знам ще успея ли да хвана овулация и да го направя в указаното време. Затова питането ми е, може ли да се определи естрогенова доминантност без изследване на прогестерона и ако да, какво точно да си пусна?
Според мен, трябва да изследваш всички базови хормони, посочени на 1 стр. на темата.
Недобре контролираната Хипофункция на ЩЖ, влияе на Пролактина ... ако Пролактина е висок, може да е висок и Андростендиона... а излишните му нива се преобразуват в естрогени... а от по-високите нива на естрогените се разрастват тъканите, вкл. и жлезите - при жените, гърди и емдометриум... при мъжете гърдите и простатната жлеза.... и са фактор, за формиране на различни образувания.
Ако си с ИР - високият Инсулин влияе на андрогените - Тестостерон, 17ОН Прогестерон, ДХЕА, Андростендион и на естрогените.
Засега прогестерона не ти трябва - той само ще покаже дали има О. или не.... затова го остави за по-късен етап. С приоритет са Е2, Инсулин ( обременяване с глюкоза, трикратно), всички андрогени, ТСХ, Т3 и Т4.
Или на 3 ден от МЦ: ЛХ,  ФСХ, ЛХ, 17ОН Прогестерон
На чист ден - ТСХ, Т3, Т4, Пролактин ( около средата на МЦ е най-добре)
ДХЕА, Тестостерон, Андростендион - няма значение деня от МЦ

ПП.
Витексът е богат на фитоестрогени ... по-добре, МВИглика + вит.А и Е по схема ... изпитано през годините, работи, най-вече за дискомфорта в гърдите и може да се приема с години.

# 351
Много ти благодаря!
Щитовидни ще изследвам и без това ми е време за контрола. Иначе аз съм с хипофункция от над 25г и я контролирам сравнително добре (е конверсията ми е зле и Т3 е малко нисък, но Т4 и ТСХ ги държа добри). Инсулин  ще видя да, подозирам ИР. За андрогени не се бях замисляла, ще проверя и тях. Като излязат резултатите ще пиша пак.

Мамологът изписа точно вечерна иглика и Геритамин

# 352
  • София
Денис, ще те помоля да погледнеш изследванията ми. На 44 години съм, с възли и кисти на щитовидната жлеза
Скрит текст:
съм, това показа ехографът. Все още не ми е назначено лечение-предстои ми отново посещение при ендокринолог. С изненада установих, че не са ми пуснати всички хормонални  изследвания за ЩЖ, въпреки че настоях. Основните ми оплаквания, заради които започвам изследвания са постоянна умора, проблем с паметта /не мога да помня/, липса на концентрация, апатия, все ми е студено-дори сега през лятото, при по хладно време ми изтръпват пръстите на ръцете и стават безчувствени дълго време, напоследък започнаха и схващания в мускулите на краката. Имам и  проблеми със съня-ранно събуждане в малките часове, което се засилва  7 дни преди цикъла. Мисля следващото  ми посещение да е при гинеколог. Но моля и за препоръки към какви изследвания да се насоча.
За ЩЖ - поне изследванията не показват проблем.
Имаш обаче доста сериозни дефицити:
Вит. Д - трябва да е 60-70
В12 - да е на горна граница
ФК - трябва да е по-висока
Много е вероятно желязото да е ниско - провери го заедно с феритин, ЖСК, Трансферин...
Тези дефицити, може да са причина за част от неразположенията, които посочваш.
Ако не си правила тест за ИР - добре е да направиш
За АГ изследвания - ако искаш, първо се консултирай с лекар ... моето мнение е, да се изследва всичко, посочено на 1 стр. на темата... единични изследвания, не показват много и интерпретацията е по-трудна и непълна.

Много ти благодаря!
Щитовидни ще
Скрит текст:
изследвам и без това ми е време за контрола. Иначе аз съм с хипофункция от над 25г и я контролирам сравнително добре (е конверсията ми е зле и Т3 е малко нисък, но Т4 и ТСХ ги държа добри). Инсулин  ще видя да, подозирам ИР. За андрогени не се бях замисляла, ще проверя и тях. Като излязат резултатите ще пиша пак.

Мамологът изписа точно вечерна иглика и Геритамин
Ок. Peace ...мога ли, с радост помагам
За конверсията на Т4 в Т3 - да няма дефицити на желязо, феритин, вит. Д, цинк, мед, селен, йод, В12, ФК, Биотин, вит. А.... прием на 100-150гр. въглехидрат ( ако си на НВХ)... протеиновото хранене е по-полезно от ВМХ напр. за нормалната функция на ЩЖ.

# 353
Желязото е добре, но почти постоянно боря дефицити на Д и В12, а в момента пък фолиевата ми е най-зле. И храненето трябва да оправям, последно време даже са ми в повече въглехидратите, но чакам да изследвам инсулина и ще ги намалявам.

# 354

Здравейте момичета , съжалявам ако въпросът ми не е за тук. Това са изследвията ми за микробиология след спонтанен аборт. Може ли помощ дали има нещо притеснително

# 355
Здравей Денис,на 14.09 правих уринарен тест беше положителен,днес на 15.09 пуснах и кръвен плюс другите,последна менструация беше на 17.08 като 5 дни от началото на цикъла бях в овулация,тогава съм и забременяла!
Има ли нещо,от което да се притеснявам,по тези резултати до момента! За следващата седмица ще си запиша час при гинеколог!
Благодаря ти предварително🙂

P.s Хомоцистеина ми е 7.7

# 356
Здравей Денис,
може ли да споделиш мнение за резултатите от тези изследвания. Правени са на 3 ден от МЦ. Правим опити за бебе. Имам история от 3 предишни загуби вече, но сега съм много притеснена от тези резултати, защото съм и на 41 г. Има ли начин да ги подобря?
Много благодаря за помощта.

# 357

И аз бих искала да помоля за мнение за изследванията, които си пуснах на 32 г и бременна в 7-ма седмица.
Скрит текст:
B6 не е готов все още. Благодаря Ви!
ТСХ е висок, Т4 нисък - имаш Хипофункция на ЩЖ, както и по-високи нива на ТАТ, но каква е причината - лекар  трябва да прецени. Тези нива са рискови за бременността.
Хемоглобинът е малко нисък, феритинът е много нисък - трябва да е поне 100-120...имаш дефицит  на желязо ( по-точно не ти достига) желязо - трябва да го приемаш ... това е важно за бебето и самата бременност
ФК и В12 са доста ниски... протери Хомоцистеинът, защото когато е висок - това също носи риск за бременността.
В12 трябва да е на горна граница ... ФК - поне 45-50
Приемай само метилирани форми на В12, ФК и В6 ... те ще държат в оптиомални граници Хомоцистеина
Имаш сериозен дефицит на вит. Д - трябва да е 60-70ng/ml ... това също носи риск за бременността.

Не се притеснявай - не е страшно, просто вземи веднага мерки и започни да ги приемаш ... и следи нивата периодично.

Лека, спокойна и безпроблемна бременност.
Денис, може ли да погледнеш и тези изследвания, направени месец след предходните. Изписаха ми Л-Тироксин 50мкг, който от месец приемам сутрин на гладно. Изписаха ми и Феро-Фолгамма 114 мг по 2 на ден, приемам ги на обяд и вечер. Както и Вигантол 3к дневно, които приемам вечер преди лягане. Пуснах и хомоцистеин по твоя препоръка.
Много благодаря и аз за помощта.

# 358
cloudoflove извинявам се, че се намесвам, но само да кажа за Вигантола. Не знам кой е решил тази доза, но това е смешна доза на фона на твоя дефицит. Три капки са 1500 единици това е профилактична доза, малки деца пият толкова.
На сина ми на 12г при подобен дефицит лекар изписа 8-10 капки дневно.

# 359
Здравей, Денис!

Как ти се виждат тези резултати? Правени са на 7 ден след овулация :

Общи условия

Активация на акаунт