Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 55

• 42 313
  • 761
  •   1
Отговори
# 45
Пълно е с хора, които не са имали полза дори от часовете по БЕЛ, но останалите не питаме каква е ползата от БЕЛ.

Разликата между двете училища може да е 20 позици, но разликите в резултатите от НВО след 7 клас е ок. 5 точки, което е под 10 % , т.е. качеството не е толкова фрапираращо различно. Като намесим и материалните възможности на родителите да плащат уроци и школи, то картинката е неясна. Но разликата в цената на имотите е сигурно двойна!
Както и да е. На мен училищата не са ми фактор отдавна. Догодина ще хвърлям шапката за втори път Simple Smile
Идеята ми беше, че не сме в Америка, където ако живееш в по-скъп квартал, детето ти учи в по-качествено училище. Ливадите и вадите  го доказват.

Това, че на теб училищата и градините не са ги фактор, не означава, че за останалите също трябва да е така.
На мен са ми голям фактор - затова не ми се налага да си развозвам детето още от яслата.

Дадох пример с класацията, понеже ти настояваше, че не виждаш кое му е доброто на 105. СОУ. 20 позиции разлика в София са добър критерий.

# 46
Няма спор за езиците, но има много по перспективни езици. Английския е задължителен, от там нататък може някой азиатски - китайски или японски. Ако това е прекалено екзотично, то френски, немски или испански са по-добри вариянти. С Италианския какво ще правиш? А първия език задължително трябва да е английски, защото първи език се учи най-добре. Да бе кажа, че е достатъчен, защото в днешно време всеки говори английски и е достатъчен където и да идеш по света.

# 47
Разликата между двете училища може да е 20 позици, но разликите в резултатите от НВО след 7 клас е ок. 5 точки, което е под 10 % , т.е. качеството не е толкова фрапираращо различно. Като намесим и материалните възможности на родителите да плащат уроци и школи, то картинката е неясна. Но разликата в цената на имотите е сигурно двойна!
Както и да е. На мен училищата не са ми фактор отдавна. Догодина ще хвърлям шапката за втори път Simple Smile
Идеята ми беше, че не сме в Америка, където ако живееш в по-скъп квартал, детето ти учи в по-качествено училище. Ливадите и вадите  го доказват.
Дано не се приеме за спам, но само няколко поста по-назад написах кое е районното училище на Ман ливади-изток. Освен това не само за Америка, но и за София в общи линии е валидно правилото за по-скъп квартал и добро училище. Няма нищо случайно във високите цени на Изток, Лозенец, Идеален център и т.н.  Разбира се има и изключения. Едно от тях е точно споменатият в началото на този пост квартал.

Последна редакция: ср, 23 юни 2021, 13:50 от Анонимен

# 48
Гого,много ти харесвам мисленето за пазара в момента,обаче очевидно не си внимавал в часовете по български език (правопис) или не си имал добър учител. В този ред на мисли,когато сам не си достатъчно грамотен, няма как да даваш оценка на училища.
"По-перспективни"
"АнглийскияТ"
"ВариАнти"
Във всяко изречение-грешка.
Иначе последно като гледах класациите на училищата в топ 20,много от тях бяха частни, а за тях нищо не се споменава в кои квартали са и как влияят на цените на имотите.

Последна редакция: ср, 23 юни 2021, 13:54 от HappyHeartbeat

# 49
Дори да ни се виждат високи цените, както е написано тук .... https://www.investor.bg/bylgariia/451/a/nadbiagvaneto-mejdu-kupu … ite-u-nas-330277/
наистина хората се пренавиват и надбягват и то подтикнати от вероятна инфлация, приемане на еврото, ниски лихви в банките ...
Няма скоро да намалеят цените според мен, а преди една година бях убедена,че ще!

# 50
В Манастирски ливади Изток няма ЕДНА детска градина, за училище да не говорим, ама не съм видяла това да е повлияло на цените. Справка може да си направите, наскоро писах, че BLD вдигнаха сграда като китайска стена с кутийки за 2 години, не само че са продали всичко, но строят и още 3 до нея.

А в пъти бих предпочела да живея в Банишора, отколкото в Манстирски, нищо че офисът ми е на България.
За Манастирски изток не зная как е, но в Манастирски запад започват да строят училище и голяма детска градина на Казбек. Близо са училищата в Бъкстон и Борово. Има и няколко частни детски градини.
Престъпността е ниска, може да се прибереш спокойно и в 10 вечерта, което не може да се каже за Банишора, Надежда и др.

# 51
  • София
В Манастирски ливади Изток няма ЕДНА детска градина, за училище да не говорим, ама не съм видяла това да е повлияло на цените. Справка може да си направите, наскоро писах, че BLD вдигнаха сграда като китайска стена с кутийки за 2 години, не само че са продали всичко, но строят и още 3 до нея.

А в пъти бих предпочела да живея в Банишора, отколкото в Манстирски, нищо че офисът ми е на България.
За Манастирски изток не зная как е, но в Манастирски запад започват да строят училище и голяма детска градина на Казбек. Близо са училищата в Бъкстон и Борово. Има и няколко частни детски градини.
Престъпността е ниска, може да се прибереш спокойно и в 10 вечерта, което не може да се каже за Банишора, Надежда и др.
Прибирам си се и в 12 и нямам притеснения.

# 52
  • София
Скрит текст:
Цените на зелено в Банишора си бяха около 1000 евро, което е нормално и реалистично. Сега вероятно се вдигат с общия тренд на пазара, около десетина процента, да речем. Вторичният пазар вече е съвсем друга бира в цяла София, даже в гадните квартали рядко има нещо под 1300 евро, за тотален ремонт.
Ама как определяте кое е нормално  и реалистично? И кога бяха по 1000 евро - преди да вдигнат цената на желязото няколко пъти (както и на всички останали строителни материали) или след това? Преди архитекти и проектанти да си вдигнат цените или след това? Той, трендът, не е съвсем пък случаен...

Изобщо, хора, как ги смятате тези "нормални" цени? На база личен опит в строителството или ей така, на база "аз колко му давам"? Разбира се, че и двустайния коридор за 350К евро е надценен, но има една прослойка хора, които точно това търсят - не фукнционалност, а показност. Тях ги интересува повече видът на сградата, кои са съседите, недостъпността на ресторанта за кой да е... Никой не е казал, че таргетът купувачи сме ние тук Simple Smile
Не искам да си представям какви трябва да са цените в южните квартали ако цената на желязото и другите материали може да повлияе с повече от няколко десетки евро за м2.
Ама няма нужда да си го представяш - давам ти проекта и започваш един строеж ей сега, докарваш го до край и после ще  сравним цените на материали и труд, спрямо нашият строеж от 2019-та Simple Smile  Може би тогава би се убедила как влияят цените на суровини и труд върху цените на имотите... Така и така строежът е проста работа и само ни го пробутват за сложна, за да ни взимат паричките!

Гого, не знам къде видя някой да казва "купувайте сега, на всяка цена". Казваме, че по принцип остойностяване на спестяванията в имоти не е лоша идея. А кой колко финансово грамотен е, в какво вярва и с какво го плашат, си е индивидуално. Един се страхува от имоти, друг от приемане на еврото, трети от криптовалути, четвърти от хакери, пети от това да не би случайно да го манипулират... животът е шарен. Нямаш шанс да наложиш мисленето си на хора, които са преживели, наблюдавали или учили различно от теб Simple Smile И пак ти казвам - не е нужно във всяка тема да повтаряш мнението си до безкрай. Първо, никой не спори за конкретния момент(!) - хората с които ти опитваш да влизаш в разговор ти говорят in general; второ - няма да накривиш шапката на истерясалите със спестявания и трето - няма да свалиш еднолично ти цените на имотите. Изобщо, това, което правиш е тотално нелогично и е откровен спам от сума време насам. Направи си една тема за възмущение от хората/пазара/държавата/глобализацията/масоните/рептилите и каквото там те дразни - имаш съмишленици, няма да си сам. Защо, по ягодите, трябва във всяка една тема да изпишеш 20 поста докато накрая кажеш това, което искаш да кажеш и то е това, което вече знаем от теб?!

# 53
В Северозападна България не е така.
В селата на 20-30 км от Ловеч също - къщите са по 3-5-10 хиляди лева.
Леле, в Казанлъшко къщите започват от 40-45к. и то в по-непривликателните села...

# 54

На много места можеш да се прибереш спокойно в 10 вечерта Simple Smile И в Банишора съм се прибирала. В Запад е друг филма, там ако ходиш пеша си добре, ако си с кола можеш да си затриеш я тас, я цяла джанта.

# 55
Скрит текст:
Цените на зелено в Банишора си бяха около 1000 евро, което е нормално и реалистично. Сега вероятно се вдигат с общия тренд на пазара, около десетина процента, да речем. Вторичният пазар вече е съвсем друга бира в цяла София, даже в гадните квартали рядко има нещо под 1300 евро, за тотален ремонт.
Ама как определяте кое е нормално  и реалистично? И кога бяха по 1000 евро - преди да вдигнат цената на желязото няколко пъти (както и на всички останали строителни материали) или след това? Преди архитекти и проектанти да си вдигнат цените или след това? Той, трендът, не е съвсем пък случаен...

Изобщо, хора, как ги смятате тези "нормални" цени? На база личен опит в строителството или ей така, на база "аз колко му давам"? Разбира се, че и двустайния коридор за 350К евро е надценен, но има една прослойка хора, които точно това търсят - не фукнционалност, а показност. Тях ги интересува повече видът на сградата, кои са съседите, недостъпността на ресторанта за кой да е... Никой не е казал, че таргетът купувачи сме ние тук Simple Smile
Не искам да си представям какви трябва да са цените в южните квартали ако цената на желязото и другите материали може да повлияе с повече от няколко десетки евро за м2.
Ама няма нужда да си го представяш - давам ти проекта и започваш един строеж ей сега, докарваш го до край и после ще  сравним цените на материали и труд, спрямо нашият строеж от 2019-та Simple Smile  Може би тогава би се убедила как влияят цените на суровини и труд върху цените на имотите... Така и така строежът е проста работа и само ни го пробутват за сложна, за да ни взимат паричките!

Колко ви струваха вашите 100 м2? Без двор и ограда. И отделно е любопитно и тяхната цена..

# 56
В Манастирски ливади-изток районното училище е 73-то. Дали случайно това не е едно от най-добрите училища в София? Аз между Банишора и Ман Ли-изток винаги бих избрал второто. Без замисляне.

Твоят избор не е определящ за това, какво би избрал друг потребител.
73-то сега може да е нъмбър уан, ама и мандатът на кметицата не е неограничен. Какво ще се случи след това, никой не може да каже. От нъмбър уан може за 2-3 години да се смъкне доста надолу във всякакви класации.
Та в България връзката между качество на училището и цената на НИ не е толкова пряка колкото в други държави.
Ето в 35 СОУ в елитния и скъп долен Лозенец има 1 незаето място за първи клас след 3-то класиране. В също елитното 22-ро приемат деца (на жребий вярно) и от четвърта група, т.е. не са дори и в граничен на училището квартал. В 127 СУ също има приети от четвърта група с 0 точки, няма и чакащи дори. В 6 ОУ има свободни места и след трето класиране, но няма чакащи. Идеален център, високи цени на НИ, ама на, има свободни места в училищата.

А между другото пуснах на Гугъл да ме ориентира колко км. и време с кола е от Комплекс Галерия Витоша (в МанЛи трябва да е) до прословутото 73-то - ами 7 мин. с кола без трафик - от 1,7 до 2 и нещо км., в зависимост от маршрута. Както и от 2,4 до 3,4 км. (6-7 мин. с кола без трафик до Южния парк). Щото нали трябвало да имаме парк на 5 мин. пеша от къщи.

# 57
  • София
Скрит текст:

Колко ви струваха вашите 100 м2? Без двор и ограда. И отделно е любопитно и тяхната цена..
И на мен ми е любопитно ти построила ли си някога нещо и кога, та така смело определяш цени и надценки. Явно ще останем и двете с незадоволено любопитство.

# 58

На много места можеш да се прибереш спокойно в 10 вечерта Simple Smile И в Банишора съм се прибирала. В Запад е друг филма, там ако ходиш пеша си добре, ако си с кола можеш да си затриеш я тас, я цяла джанта.
Така е по някой улици, от средата на квартала към околовръстното, факт.
В момента община Витоша е започнала масирани ремонти на улици и тротоари,

# 59
Аз да попитам добрите резултати на съседчето, което е дете на лекари, дали ще помогнат и моите деца да имат високи оценки, ако ги запиша в същото училище? След една година трябва да записвам близнаците в първи клас и се чудя дали ще затъпеят в училище, което било по-зле от това в съседния квартал или ако си учат ще успеят да се ограмотят.

Относно факта, че в момента се продават и непродаваемо апартаменти мисля, че това се дължи на факта, че много от хората не ги купуват за живеене, а колото да купят за да не им изгорят парите. Когато се успокои пазара и тръгнат да разпродават, ще им е трудно да намерят клиенти на добра цена.

В университета са ни учили, че ако искаш да спечелиш, трябва да правиш обратното, на това което прави масата. Сега всички купуват

Общи условия

Активация на акаунт