Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 55

• 42 813
  • 761
  •   1
Отговори
# 570
Инвеститорът иска всички пари да се изплатят на изповядването на сделката на 14 акт и не е склонен да се плати само 80 - 85 %, а останали после. Направо се чудя за едни 15 хиляди лева ли е опрял като уж ми каза, че строят със собсвени средстава.

И ако се съгласиш къде остава неговата мотивация да завърши сградата??? Това е много червена лампа.

# 571
  • Sofia
Инвеститорът иска всички пари да се изплатят на изповядването на сделката на 14 акт и не е склонен да се плати само 80 - 85 %, а останали после. Направо се чудя за едни 15 хиляди лева ли е опрял като уж ми каза, че строят със собсвени средстава.
Това не е нормално. На практика това означава, че продава само и единствено на хора с пари в брой, защото няма банка, която да отпусне 100% от парите на АКТ14. Ако ви е любпитно, нека някой ваш познат звънне и попита за схема на плащане при покупка с ипотечен кредит. Но, да както и ЧС ви писа горе - каква е мотивацията на този строител да завърши обекта, при условие, че точно този тип строители си вдигат чукалата в най-добрия случай на АКТ15 и се оправяйте натам.

Имаше един апартамент в блок в Б5/Б4, който гледах миналата година и ситуацията беше такава - тръгнал си на АКТ15 и зарязал всичко - според брокера същия този го е правил за предишни 10 сгради по същата схема и очевидно хората продължават отново и отново да се връзват, вероятно и утре като пусне обект пак ще си настоява за всичко да му се плати.

# 572
Те и последните 10-15% не са особено мотивиращи, за да завърши сградата с А16.
Но пък спестява местен данък, който вече почва да се плаща от А14.

# 573
Те и последните 10-15% не са особено мотивиращи, за да завърши сградата с А16.
Но пък спестява местен данък, който вече почва да се плаща от А14.

Не е така. Аз купих на А14, но започнах да плащам данък чак след А16.

А 10-15% са си една много хубава и кръгла сумичка. Ако приемем, че 50% от цената е чиста печалба, то тези 10-15% са си една четвърт от нея. Никой не се кефи да си загуби 1/4 от чистата печалба, ако и да може да оцелее и без нея.

# 574
Инвеститорът ми каза, че по принцип това им схемата за плащане, а виждам, че са му вдигнатги всички сгради ... няма недовършена сграда от 30 години. И все пак цялата работа не ми е чиста Sad

# 575
Добре, никой ли не пита защо се искат 80% на акт 15 и нищо за акт 16? В смисъл, говорите си със строители, брокери… какво ви казват? Каква е причината?

# 576
На нас пък една доста популярна строителна фирма ни иска всичко платено до акт 15, като на акт 15 май бяха 10%, или 15%, не помня точно. А също искат и половината сума на ръка.

# 577
Гого,искат всичките пари преди прехвърлянето,за да прехвърлят собствеността и риска от несъбираемост на последните проценти.

Има търсене и могат да си позволят такива схеми.

А като се забави строежа, не дължат никому лихва за забава, купувача си плаща данъците и т.н.

# 578
Те реалните причини са ясни, въпроса ми е какви са техните измислеи доводи.

# 579
Ами като не ти харесват измислените доводи на стабилните фирми на пазара, отиваш при измислена фирма, която ти сваля звезди от небето. С прекрасна схема на плащане. Пазар.

# 580
Да, между другото ако строителят е решил да не довърши сградата и да се покрие след акт14/акт 15 е по-добре поне да ти е прехвърлил собствеността, така поне имате шанс с останалите съкооператори да изкарате акт 16. Ако не ви я е прехвърлил и ви остават 10-15% за плащане и строителят абдикира,ще трябва да водите дела за обявяване на предварителния договор за окончателен,че да се водите собственици и да почнете да ремонтирате.
Отдавна вече всички строители и брокери третират един чертеж като вече готова сграда и няма премия за риска от недовършване. Никой не се обяснява - казват ти ако не си ти,ще го продадем на друг.

# 581
ГаЧе си длъжен да отидеш при някого, който дори знаеш и без това че те лъже , и да му изсипеш всичките си пари. Че и няколко маанета да му удариш. УаУ!

# 582
Да ти прехвърлят след А14 е много разумно (ние така направихме), но това не значи, че трябва да се плати 100%. Плаща се до обема на свършената работа и последните 10 или 15 процента се плащат накрая.

# 583
  • Sofia
Чакайте, защо приемате че има риск за инвеститора? Говорим за това, че последните проценти ще са с ипотечен кредит  по схема.
15% примерно. Ще получат писмо от банката. Пак според типичните ипотечни кредити, банката изисква прехвърляне на имота на АКТ14.

Т.е. инвеститора има гаранция от банката, а купувача има имота още на АКТ14.

Колко инвеститора до сега сте срещнали да отказват продажба на имот с ипотечен кредит?

Аз до сега нула.

# 584
Поредна греда. Намирането на апартамент ми се струва все по-нереално. Днес пак бяхме на оглед на апартамент, много ни хареса. В Павлово, предпоследен етаж, южен, с гледка. 163000 евро за 105 кв.м. с паркомясто и мазе. Много ни хареса и искахме среща със собственика. Малко след като си тръгнахме от огледа се обади прокера на продавача, че се е отказал да продава. Това не е реално. Втори такъв случай за десет дни.

Общи условия

Активация на акаунт