Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 55

• 42 732
  • 761
  •   1
Отговори
# 630
Бреййй, ми колко носещи шайби имате вътре в апартамента, там където се налага да се бутат стени? Аз поне не съм го срещала. Но допуснах, че всичко може, защото те се слагат по изчисления. Асансьорната шахта не я броя, и тя не се бута.
Може би трябваше да уточня все пак, че понеже говорим за бутане имам предвид външни за апартамента, а не външни за сградата. Макар все пак да смятам, че най-често са и външни и за сградата.
Кой изобщо ти позволява на теб да буташ стени в блок ? И на кого изобщо му е позволено без официално  разрешение ?

# 631
Моите спомени бяха за "само" 2100-2200 от началото на годината, но това, което ме спря истински беше някаква безумно висока месечна такса за поддръжка, от този вид, където се чувстваш по-скоро под наем. Такива неща страшно много ме дразнят. Все едно в таксата ще включва и домашна прислужница и иконом.

Колко е таксата на кв м?
------------------

За мен зависи какво включва тази такса поддръжка. Не съм против охрана, озеленяване и пр., съгласна съм да плащам, ако ги има. Това, което не ми трябва е примерно басейн и шум от него през топлите месеци.

# 632
Бреййй, ми колко носещи шайби имате вътре в апартамента, там където се налага да се бутат стени? Аз поне не съм го срещала. Но допуснах, че всичко може, защото те се слагат по изчисления. Асансьорната шахта не я броя, и тя не се бута.
Може би трябваше да уточня все пак, че понеже говорим за бутане имам предвид външни за апартамента, а не външни за сградата. Макар все пак да смятам, че най-често са и външни и за сградата.
Кой изобщо ти позволява на теб да буташ стени в блок ? И на кого изобщо му е позволено без официално  разрешение ?

Аз лично нищо не съм бутала. И не виждам да съветвам някого да бута. Казвам само, че принципно може, защото при днешното ново строителство стените са преградни, а не носещи, а апартаментите често се конфигурират по заявка на купувачите (ако са на зелено). А щом принципно може, вече всеки да си следва процедурите.

# 633
  • Sofia
Казвам само, че принципно може, защото при днешното ново строителство стените са преградни, а не носещи, а апартаментите често се конфигурират по заявка на купувачите (ако са на зелено).
Обективно само вътрешните (тънки), тухлени стени подлежат на корекция. Външните, изградени от тухли, макар и да не се водят колони имат важна укрепваща функция при земетресения - без тях колоните няма да издържат накланянето. За старите панелни блокове, там абсолютно всички стени са носещи. А като говорим за носещи колони, шайби и т.н. в тях е забранено дори отвор за климатик да се прави (и съвестните фирми за монтаж не си позволяват да разпробиват). Но като слушам как еди си кой си бил бутнал, пробивал и т.н. и ми става лошо. Като знаете как се пестят материали при сторене само това им трябва на горките сгради Simple Smile

Колко е таксата на кв м?
Ще те излъжа, беше по телефона, преди половин година, но нещо от порядъка на около 350-400лв/месец за тристаен, няма да е далеч от истината, защото ми направи впечатление, че толкова плащах като наем преди години, това което ми искаха като месечна такса Simple Smile Попитайте, за актуални цени на кв.м, може и да има промяна.

# 634
.....
За стени ако са махани има начин да се укрепи с колони, може метални и шина, но струва пари
Мо-о-о-ля?!

Последна редакция: пт, 30 юли 2021, 16:01 от bachkator

# 635
Естествено, че като говорим за бутане, става дума именно за "вътрешните тънки стени", никой не е тръгнал да си прави от хола лоджия, като му бутне външната стена Grinning
Иначе съм чувала какво се прави, даже и в панелни блокове, и в стари тухлени блокове с носещи стени (при усвояване на партери за магазини), но слава богу явно има големи запаси по здравина за застраховка.

# 636
Здравейте,изчетох почти цялата тема 55 с интерес.В процес на търсене на жилище съм.Понеже нямам много средства,бързо се отказах от тухла.Имам предпочитания за квартал Света троица.Колебая се между 3 жилища-едното ме устройва като квадратура,етаж,местоположение,но ми се връзва 1320 евро на  квадрат за 50 годишен панел ,като жилището е в приличен вид,но за ремонт-задължително кухня и баня, освежаване и обзавеждане на хол и 2 спални.Относно другите две-те са на по-висок етаж,едното е добре обзаведено-1500 Евро на квадрат, другото за тотален ремонт-1100 Евро на кв,все 50 годишни панелки.Второто е и в Зелена зона.По-малки са като квадартура.Доколко мога да преговарям за корекция на цената на първото жилище-водят го обзаведено,но мебелите са стари и неизползваеми-100 000 евра за 75кв 50 год панел и после още 60-70 хил  лв за ремонт са ми в повечко.Благодаря за предварително за съветите

# 637
Хубаво, но какво питаш и какво съвети търсиш?

# 638
Въпрои сът ми е не са ли високи  тези цени за един не толкова престижен квартал за 50 годишен панел. Ако предложа за първия апартамент(който се води обзаведен, а не е) 1250 на квадрат, какви доводи да изтъкна.

# 639
Каквито и доводи да изтъкнеш, цените са такива, каквито са в момента. Могат да ти смъкнат, могат и да ти откажат. Пробвай.

# 640
Ако не можеш да водиш преговори (нямаш опит или просто не ти идва отвътре), предполагам, че си с брокер. Нека брокерът да говори с брокера на продавача. Или ако твоят брокер е брокер на продавача, пак той да се заеме.
Аз, като човек продал жилище, не възприемам идеята за сметка през евро на квадратен метър. Мен ме интересува тоталът.  Та ако искаш да свалиш 4-5-6 хил. евро, кажи го това на брокера. Кажи, че обзавеждането не ти трябва и не го искаш. За мен сметки през цена на квадратен метър ми идват малко кръчмарско-бакалски.
А, да не забравя - лошо впечатление (ми) правят купувачи, които първо тръгват да се пазарят за цената, преди да са казали харесва ли им жилището, в смисъл имат интерес да го купят. Ей така една купувачка гледа-гледа, пък пита колко ще намаля цената, поне да е комисионната на брокера (тя беше без брокер, аз също). Без да е мъцнала даже да каже, че я интересува жилището. Отговорих ѝ, че ще разговаряме, ако има интерес да купува.
Просто си направи сметка на тотала - колко си готов да дадеш, като вземеш предвид и ремонтът, който ще правиш, и дай оферта. Консултирай се с брокера си, той/тя са заинтересовани да стане сделка, за да си вземат комисионната.

# 641
Друг отговор освен “пазара е такъв в момента” няма да получиш. Единствено ако  не ти е спешно, можеш да се поинтересуваш дали в бъдеще биха паднали цените. Това никой не знае със сигурност и сме спорили много по темата, щом си чела знаеш. Доводи всеки е дал, от там нататък всеки си решава накой да вярва. Иначе, прецени си ремонта колко ще ти струва, вкл като време и личнаангажираност/усилия. И от тамси правиш сметката кой от трите апартамента те устроива и за колко ти стигат парите. Кой ти е малък кой не, ти си решаваш. Иначе мандаринкати е казала добре, ако се спреш на нещо, директно казваш харесвами апартамента ви, но мебелите ви не ми трябват, ще трвбва да направя ремонт и бих могл да ви дам Х. Ако иска, иска, ако не, следващия.

# 642
Е, хайде сега, воденето на преговори си е изкуство. Така грубо, както Гого казва, не е продуктивно, според мен.
Ако ти не можеш да преговаряш (щом питаш, значи не си го правил/а), или повикай някой близък (баща, чичо, нещо такова), или се довери на брокера. Кажи на брокера си, че можеш да дадеш Х пари, че не искаш мебелите и да преговаря.

# 643
Да,в случая и продавач и купувач сме без брокери.И тя има ,и аз имам.Но и трите апартамента намерих без брокер.Той ми намира все в Люлин и ме убеждава,че там е по-добре. Цените според мен едва ли ще паднат драстично,аз от чакане да събера пари ,за да не тегля  заем, добре се подредих .От няколко години си мечтая да купя жилище и все не ми достига смелост.Не знам дали сега е момента, но едва ли ще паднат цените. Така че,сега съм решила .Ще пробвам да преговарям за цената.Благодаря за съветите, ще поискам втори оглед,уж с майстор ,и ще се опитам вещичко да сваля-Ако не ,ще мисля за другите два- те са по-мънички ,съответно и цените,може би на обзаведения да се спра,че основен ремонт не ми се мисли как ще направя.

# 644
Ако остави брокерът да води преговори нали ще трябва да му плати комисион без гаранция, че ще успее да свали от сумата. А един път вкаран в преговорите, той ще си претендира за парата.
Водене на преговори си е изкуство и изисква умения, техники и индивидуални качества. Не на всеки му се отдава, а резултат не може да се гарантира никога.
Преценяш си за себе си кой имот ти харесва и какъв ти е макс бюджетът. В конкретния случай, както и многократно съм съветвала в имотите теми, по-удачно е да ползваш адвокат. Хем ще ти защити твоите права, хем хонорарите им са по-бюджетни от тези на брокерите. Адвокат може и да води пазарлъка от твое име.

Общи условия

Активация на акаунт