Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 55

• 42 322
  • 761
  •   1
Отговори
# 75
Масово 2ст са за инвестиция. Едно че спалните са кутийки, второ че кухните са миниатюрни. В това 3/4 членно семейство няма как да живее. Най-често се взима от сам човек, двойка и понякога самотен родител с едно дете. Обикновено млади хора, които преспиват там и не готвят особено често. Много неприятно е да гледаш дете в 2ст. Евентуално ако спалнята е по-нормална, ще се издържи първите няколко години, но после детето си иска своя стая и варианта е родителите да спят в хола.

# 76
Ем на двустайните спалните в доста случаи са толкова малки, че се събира само спален комплект + гардероб, дори детска кошарка трудно се вмества. И на мен винаги ми е било чудно като гледам разпределение на повечето двустайни НС холокухня 22 квадрата, спалня 12-13 .. ама това чиста площ, не светла. Много рядко виждам по обявите нормален двустаен - холокухня 25 кв+, спалня 14+... да не говорим пък за бани...

# 77
Аз като ги гледам повечето стандартни апартаменти дето се строят в момента с под 12кв спалня и 1кв килер не знам къде си събират дрехите семейство от 2-3 човека.

# 78
  • Sofia
Всеки сезон купуваш нови дрехи, старите ги хвърляш Simple Smile

Реално сторителите не живеят в тези апартаменти, както и строителите не живеят в затворите и килиите, като ги построят. Да му мислят инвеститорите Simple Smile

# 79
  • София
Много неприятно е да гледаш дете в 2ст. Евентуално ако спалнята е по-нормална, ще се издържи първите няколко години, но после детето си иска своя стая и варианта е родителите да спят в хола.

Добре дошъл вкъщи. Simple Smile

# 80
  • София, Bulgaria
Какво значи много е неприятно!!! Винаги хората са живели и живеят според възможностите си. Някои не са имали избор,  други са избрали това пред да речем панелен апартамент,  където определено би било по-широко или пред това да живеят в по-евтин квартал.
Моето виждане е, че не трябва да се драматизира. Нищо не е завинаги. Днес е 2-ст., но животът тече, хората се развиват, правят кариера или безнес, утре ще са в 3-ст. или защо не и къща. Десетки са такива примери.
Една приятелка отгледаха с мъжа си детето в гарсониера, направена на 2 ст. , че и куче имаха.
Вчера ходих да гледам ап. в Драгалевци. Холът сигурно беше 80 кв. с уникална тераса. Голям апартамент, много ми хареса. Отдавна не ми беше харесвало нещо така. И сигурно в него би било много приятно да се живее.

# 81
Какво значи много е неприятно!!! Винаги хората са живели и живеят според възможностите си. Някои не са имали избор,  други са избрали това пред да речем панелен апартамент,  където определено би било по-широко или пред това да живеят в по-евтин квартал.
Моето виждане е, че не трябва да се драматизира. Нищо не е завинаги. Днес е 2-ст., но животът тече, хората се развиват, правят кариера или безнес, утре ще са в 3-ст. или защо не и къща. Десетки са такива примери.
Една приятелка отгледаха с мъжа си детето в гарсониера, направена на 2 ст. , че и куче имаха.
Вчера ходих да гледам ап. в Драгалевци. Холът сигурно беше 80 кв. с уникална тераса. Голям апартамент, много ми хареса. Отдавна не ми беше харесвало нещо така. И сигурно в него би било много приятно да се живее.
Обожавам такива разпределения … поне 50кв хол, спални 15кв … абе друго си е.

# 82
Много хора харесват такива разпределения, но са по възможностите на малко хора.

Но да отбележа, че има тенденция да се преекспонира, според мен, "невъзможността" да имаш дете/деца, защото нямаш достатъчно голямо/удобно жилище. Забавянето във времето на сдобиването с потомство заради жилище води до увеличаване на медицинските рискове това да стане (по-)трудно и с доста пари, при това без гарантиран резултат. Да го кажа така по-просто - колкото по-късно тръгнеш да правиш дете, толкова е по-вероятно да се наложи пари да даваш, а никой не може да ти гарантира, че и с пари ще стане. Защото това не е като да събереш парите и да идеш да си купиш от магазина/инвеститора. Медицинските фактори, както и късметът (Божа-та работа) са  извън нашия контрол. И от личен опит да кажа - докъм 5 клас горе-долу децата са достатъчно щастливи и в малка стая (примерно бивша панелна кухня) и не са толкова консуматорски ориентирани. Ако пък от малки се впечатляват от кой какво има или няма, значи възпитанието в семейството не е правилно ориентирано.

# 83
И на мен ми е много "неприятно", че не живея в имение в Холивуд с 20 спални, басейн и иконом, ама c'est la vie. "Обречена" съм на друг живот 😆
Сигурно обаче съм си сама виновна по мнението на някои нови потребители в темата, българите нали нямали високи изисквания 🤣

# 84
Скотски е живота в типичните двустайни НС (лично мнение). Но се купуват, затова и се строят в такива размери.
Докато купуваме като побъркани апартаменти като кибритени кутийки, без места за коли, без изградена околна среда, градини и училища ще е все така.
Качество на живот му се казва, а ние не сме напред в класациите.
Нямаме и високи изисквания, толкова години и получаве ниско качество живот.
В момента пазара е пълен (не само софийския), с апартаменти построени преди 10 години, още са на тапа, защото от всички страни имат долепени блокове на 1 ръка разстояние. Гледката дори на снимки е плашеща. Току виж от зор, някой се излъже.

# 85
Пропускате момента, че и хората с ниски доходи трябва да живеят някъде и че и за тях е добре да има достъпни жилища - дали за покупка, дали под наем.

# 86
Има достъпни жилища под наем, в малки градове и т.н.
Никъде по света, няма 90% собственост на жилища.
Хората купуват евтини имоти в предградията и пътуват до работа.
Тук мисленето е масово купуване и именно поради това мислене имаме двустаен 48 квадрата с четиричленно семейство.
Затова и в някои държави имат изискуема площ на член от семейството.
Ние като официално най-бедната държава в европейския съюз, сме пълни с имот за живеене, един за инвестиция, вила и т.н.

# 87
Изискуема площ? не може да изискваш от хората да разполагат с определена площ, ако няма как да си я позволят. То тогава да сложим и изискуем доход - да не можеш да имаш дете ако нямаш 1000 лева на член от семейството.

# 88
Преди 15 години стандартния 3ст беше 100кв, сега стандартния 3ст е 80-90кв. Говоря с общите части, но цената е “същата”

# 89
Преди 15 години стандартния 3ст беше 100кв, сега стандартния 3ст е 80-90кв. Говоря с общите части, но цената е “същата”

Не съм много сигурна. В последно време е по-лесно да се намери апартамент с добра квадратура и разпределение (имам предвид НС). И по-добро качество се намира.

Общи условия

Активация на акаунт