Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 55

• 42 919
  • 761
  •   1
Отговори
# 285
Разбира се, че взима. Всичко зависи от цената.

# 286
Това не е вярно! Къде сте прочели, че ще има срив в цените в този период?
Тук, във форума. За тук говоря, щото нали тук се дърлим.

Ако се има предвид центъра, дори в Младост 4 в момента паркирането е почти невъзможно. За сметка на това в центъра вечер има достатъчно места! Всъщност, почти във всеки квартал на София от години паркирането ад.
Да, и затова се търси НС с гараж или паркомясто, а не стара сграда в баш центъра, колкото и да бил хубав.

# 287
....Да, и затова се търси НС с гараж или паркомясто, а не стара сграда в баш центъра, колкото и да бил хубав.

много реклама, много нещо.
къде го това НС ? В ЕлинПелин ли?

# 288
В Каспичан, бе душа, не се ли сети?
Това за рекламата ми писна, няма да се спирам на него.

# 289
  • София
Това не е вярно! Къде сте прочели, че ще има срив в цените в този период?
Тук, във форума. За тук говоря, щото нали тук се дърлим.

Ако се има предвид центъра, дори в Младост 4 в момента паркирането е почти невъзможно. За сметка на това в центъра вечер има достатъчно места! Всъщност, почти във всеки квартал на София от години паркирането ад.
Да, и затова се търси НС с гараж или паркомясто, а не стара сграда в баш центъра, колкото и да бил хубав.

Не разбирам кое не става ясно от написаното? В центъра вечер има достатъчно места!

Всички комшии паркират около нас, включително на бул. Витоша. Сега погледнах през прозореца и виждам 7-8 свободни места.

P.S. И, да! Центърът си е хубав, защото има всичко на пешеходно разстояние. Буквално можеш да не шофираш по цяла седмица!

# 290
  • Sofia
На мен лично ми е интересно как е на имотния пазар в Германия. За професии от средната класа- юрист, медик, IT, постижима ли е къща в хубав квартал. Имам познати там, не им знам точно доходите, но не са от изброените професии. Имат къщи, позволяват си ваканции в чужбина, гледат по две деца и плащат ипотека. Това тук при нашите заплати не мога да си го представя.
Не, не е постижимо за средно-хубава професия. Работил съм в 3 немски компании, десетки командировки и дискусии по въпроса. Хората в Германия имат много по-малък процент собствени жилища спрямо България, но това е така, не защото смятат, че е по-хубаво да си под наем, а защото не могат да си го позволят. Хубавите къщи са кът и са много скъпи. Все пак регулациите там са много по-строги и не се презастроява защото някой бил подкупил главния архитект - примерно. Топ мениджърите или хирурзите, разбира се може да си позволят къща на хубаво място, но един ИТ средно има сходен, ако не по-нисък доход от подобен в София, заради данъците и очевидно по-големите разходи. Ако обаче имота е 2но или 3но по-скъп, очевидно сметките които тук се правят хептен не излизат.

По другата тема за собственото жилище - факт е, че за повечето пенсионери в София, без собствено жилище, наема от 800-1000лв би бил напълно непосилен, в случай че не са спестили повече пари (примерно са си живеели живота, вместо да спестяват) или депозитите са били изядени от (хипер)инфлация, както се е случвало в България.

За младите хора (до 30-35), искащи да правят бизнес трябва да се запитат, преди да купят кола или апартамент, те ще им носят ли пари или ще им гълтат средства за поддръжка или нещо друго всяка година? Защото личното жилище или кола са пасив*, а не актив.

* Ако ще даваш 1500лв за вноска а в същото време даваш 800лв наем, това са 700лв по-малко, които можеш да инвестираш в развиване на бизнес (бъдещ актив), а не е допълнителен разход, който да ти спъва развитието.

# 291
Хората тук се опитват да нагодят вноската на апартамент на БДС с голямо самоучастие при рекордно ниски лихви само и само да си подкрепят тезата. Явно завършване до ключ плюс кухня, мебели и ел. уреди нищо не струва. И между другото ако нещо скочи 50% и падне 33% ще се озове на изходно положение минус разходи по поддръжка, такси и данъци.

# 292

Цените ясно показват кое място е хубаво, желано и търсено и кое не чак толкова. В баш центъра май хич не е евтино.

Последна редакция: ср, 30 юни 2021, 01:41 от Анонимен

# 293
mitkomitashki проблема в четкането на нещо е , че цялата паплач може да ти се изсипе. Мъдро би било да се оплакаваш. Ей че тъпо, гадно няма места за паркиране ... абе 100 кусура му изкарай.
Не се хвали

# 294
  • Sofia
Аз пък като гледах ежедневно Княз Борис I, грам места нямаше за паркиране, освен ако не си от тези които паркират на 5-10мин разстояние пеша в 18ч след работа и след това към 22ч излизат отново, местят колата си пред тях, че да не забравят на следващия ден къде са паркирали, когато вече има свободни места. 10 години съм бил всеки ден така в центъра - и не мерси, трудно някой може да ме убеди, за това, че точно на него не му било проблем или имало 10 парко места в полунощ. Без гараж не бих живял отново в центъра.

Други хора пък ми обясняват как най-хубаво е било да живееш на 40км от София и всеки ден да пътуваш, вместо да си в центъра и да ти отнеме повече време за да стигнеш да речем до Младост 4 с кола. Изглежда, че всеки прави невероятни компромиси (в очите на другите), но за себе си - му е ок, свикнал си е така и се опитва да покаже плюсовете, а да замете лошите неща. Все едно зависи живота му от това да убеди другите.

# 295
Само да напомня - наемите се дават като пример сега, в този момент. Около Медицинска академия е чудесен район за живеене, според мен, но това обзаведено като за airbnb жилище е с такъв наем в момента. Няма да се връщам 17 години назад, не помня за тогава. Но помня в темата за наемите, преди 2 години, 500 лв. за евтино ремонтирана и частично преустроена панелна гарсониера (стая със сложен кухненски бокс в нея, бивша кухня, направена на спалня, и баня/тоалетна, чистичка, но не и нова), на партер, в Овча Купел -2 , за 500 или 550 лв. Голям късмет да я хване, според наемателката.
Апартаментът до МА е с кухненски бокс като за ерген или за туристи  - колкото да притоплиш в микровълновата нещо, мивката е колкото да замиеш 2-3 чаши и 2-3 чинии, без тиган, тава или тенджера. Нищо повече от това. Двете спални са плюс за семейство туристи с деца - срещам редовно такива по Витошка, вече пак ги има. Та 800 лв. наем ще са до време.
Наскоро обсъждахме прекрасно ремонтирано жилище до и с гледка към Александър Невски, не си спомням наемът колко беше 600 ли, 650 лв., май, но с условие - само за 1 година.

Та така - със съотношението наеми-продажни цени в момента, в този момент, е по-добре да си под наем. Но наемите ще се вдигнат от ниските нива в момента, с колко - никой не знае, ще видим. И ще видим дали ще бъде все толкова изгодно да си под наем.

# 296
Вдигнат ли се наемите, ще се увеличи интересът към покупка, т.е. ще има допълнителен натиск върху цените ни НИ.
---------------

Спомням си апартамента, който е бил аирбнб - ще ми бъде интересно потребителят да пише докога негорият роднина ще бъде там като дългосрочен наемател, т.е. кога имотът ще мине обратно на краткосрочни. Според мен аирбнб-моделът има по-добро бъдеще от хотелите след пандемията.

# 297
В и около пешеходния център на София цените на жилищата са много високи именно заради краткосрочното отдаване под наем за туристи. Не знам как и защо ги привлича София като дестинация, но наистина срещах и срещам по Витошка 2 изпъкващи групи туристи - семейства с деца и групички младежи. И за двете групи апартаменти под наем са по-добър вариант от хотел, още повече, че в този район няма много голямо предлагане на хотели. Наличните хотели ги виждам по-скоро ориентирани към бизнес-пътуващите. Или към групови посещения на пенсионери от богати държави - и такива съм виждала по Витошка.
Пътуванията вече се възстановяват, може да не стане от раз връщането към старото положение, но до една година ще стане - освен ваксини, вече и лекарства ще има, така че няма да има основания за строги ограничения при пътуване.

Студентите ще се върнат от есента, работещите в обслужващата сфера - заведения и др., вече са на работа. Та пак ще има и търсене на жилища под наем дългосрочно. Ще видим как ще се отрази евентуално увеличено предлагане - инвестиционни жилища НС. Според мен тези, които са в райони с добра инфраструктура (транспорт и магазини) имат бъдеще.

# 298
В цяла Европа е така - краткосрочните наеми редуцират значително избора на дългосрочни квартири и трудният достъп до наем се превръща в социален проблем. Даже не мисля, че в София този проблем е така осезаем както в останалите столици и големи градове.

# 299
  • София, Bulgaria
Един милион хора, 1 милион различни мнения и виждания .... не е ли яко.
Под наем или собствено жилище? Плюсове и минуси има и в двата варианта, за това превес взема, не финансови анализи на двата варианта, а индивидуално състояние и начин живот.
Най-големият минус да живееш под наем е честото местене, понякога в кратки срокове. И като се наложи, нямаш време да избираш толкова любима локация и имот. В Европа и САЩ може и цял живот да живееш в едно жилище под наем, ако искаш.  
Най-големият минус на собствено жилище е да не си прецениш силите и да се надскочиш, това води до спад на качеството на живот. Нооооо и води до по-голяма дисциплина и амбиция за финансов растеж. Ииии... ето след 2-3 години пак си в играта и "Гърция ти Панчарево".

Най-често срещания профил на купувач през последните години/ и това го потвърдиха петте най-големи банки/ е много добри доходи/ 4-5-7000 лева / и никакви спестявания. Колкото за нотариални такси евентуално.
Сега си мислите: ехаа... аз да бях със 7 000 лева заплата.... малиии  поне 5000 лева, айде нека са 3000 лева бих спестявала всеки месец. Да, ама не ... оказа се, че и за това се иска самодисциплина, пък и може и да не искат да кътат пари, а да си ги харчат, за каквото душа им сака.
Средно ипотечните кредитите в България се връщат за 12-13 години, пак информация изнесена от Банките, а и потвърдена от най-големия Кредитен посредник в България.
Така че няма никакво 30-годишно робуване. Динамика има не само при хората живеещи под наем, а и при собствениците на жилища. И те се местят, купуват, продават... сменят по-малко за по-голямо, старо за ново, панел за тухла, сменят квартали и т.н. , както и обратното. Нищо не е за цял живот...

В момента жилищата в София са най-достъпни в сравнение с 11 столици в Централна и Източна Европа.

https://www.capital.bg/biznes/imoti/2021/06/25/4225685_nakude_sh … VTPCXbp06VOYi0rO8

Последна редакция: ср, 30 юни 2021, 12:39 от tomeva

Общи условия

Активация на акаунт