Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 55

• 42 985
  • 761
  •   1
Отговори
# 270
Припомни ми ти как разбра, че съм сгрешила? Или ти дадох точно обяснение къде съм сега и къде съм била преди? И изобщо знаеш ли аз на какви цени съм купувала, като за начало? Не се пъни да ми отговаряш, аз смисъл в дискусията не виждам.
Какво значение има как си била ти? Прецакала си се. Какво толкова. Ясно се видя, че под наем се живее в по-хубав квартал отколкото когато се купува. Още чакам да чуя с 850 лева на месец в кой квартал може да се купи обзаведен тристаен с чисти 90 м2 площ?

# 271
С наемите не може да купи по-голям. Трябва да доплаща. Освен това трябва да даде и немалко пари за първоначална вноска и ремонт. А най-важното е, че този по-голям апартамент ще е в по-лош район. Живота е кратък и е важно когато е възможно да го живеем по-добре. По-млади няма да ставаме.

Аз написах, че трябва да се добави. Началните пари са си пак част от всичкото. А щом за теб животът под наем е по-качествен от живота в свой дом, подреден по твой вкус, значи просто сме различни и тогава няма как да постигнем консенсус. И какво лошо?

Цитат
в кой квартал може да се купи обзаведен тристаен с чисти 90 м2 площ?

Именно - обзаведен и ремонтиран по нечий чужд вкус, много често и непрактичен и неудобен. И ще живееш година след година в такава компромисна обстановка. Ми, въпрос на вкус.

# 272
Отивам да си плача в спалнята 20+ квадрата ей сега, понеже съм се прецакала 😂

И само да припомня в темата за наемите как се реве, че хазяите не дават да се регистрират на адрес и не приемат децата в градина. Поредният невероятен плюс на the glamorous life под наем.

# 273
  • София
Сега и Германия намесихте. Там дори селата са на светлинни години като инфраструткура пред копторите из квартали като Витоша, Кръстова и т.н., до които се стига по черни пътища.

Не разбирам как много малко хора осъзнават, че съотношението качество на живот/цени в България в момента е нереално. Купуват се имоти, които са в разни ниви, без нищо около тях, на септични ями и това са сгради с по 40-50 апартамента и т.н. Да не говорим за градски транспорт, училища, градини, паркове и т.н. в тези места. Освен ако нивите под околовръстното не се считат за парк.

Наистина са ни много сбъркани разбиранията и доказателство за това е, че сме най-бедни в ЕС!

# 274
... Наистина са ни много сбъркани разбиранията и доказателство за това е, че сме най-бедни в ЕС!
по официална статистика. иначе не знам . с толкова много и толкова скъпи апартаменти ... я погледни цените и виж какво имат хората в същност. само с един от тях се оказва , че си осигуряват старините и нямат нужда ни от държава, ни от пенсии , ни от здравеопазване или други структури. Не видя ли по-горе простата сметка ? Продава го пенсионера и то ако се почувства на тясно за толкова ,купува за един колко си и вече грижи на земята няма. Ама никакви.

# 275
А като се насити имотния пазар ( все някога вероятно ще има такъв момент) , според вас цените на наемите ще падат или ще се увеличават, следвайки високите продажни цени? Подех разговора именно защото чух от брокерка, че има сеериозен спад в търсенето под наем в момента. И ми беше интересно да чуя гледни точки. Истината е, че лихвите са ниски, инфлацията си върви, хората в столицата работят и повечето чувстват някаква относителна стабилност в доходите , та не им се дават "пари на вятъра" цял живот за под наем.  Тенденцията от години е стремглаво нагоре и спестяванията се обезценяват . Отделно е въпрос  и на народопсихология, защото свързваме чувството за сигурност, а от там и благополучието,   с материалното притежание. Далеч сме от някаква по-широко разбиране за качество на живот... Аз лично разбирам и двете гледни точки, но от чудене няколко години , имотите така поскъпнаха, че ще си изгнием май в ЕПК на 13-тия етаж:)

# 276
по официална статистика. иначе не знам . с толкова много и толкова скъпи апартаменти ... я погледни цените и виж какво имат хората в същност. само с един от тях се оказва , че си осигуряват старините и нямат нужда ни от държава, ни от пенсии , ни от здравеопазване или други структури. Не видя ли по-горе простата сметка ? Продава го пенсионера и то ако се почувства на тясно за толкова ,купува за един колко си и вече грижи на земята няма. Ама никакви.

Търсиш съюзници, защото не можа да ми отговориш точно и ясно Simple Smile
Но да посмятаме. Имаме пенсионерка на 60 години със собствен апартамент за 200 000 евро (в центъра). Ако го продаде ще вземе 400 000 лева, а и остават грубо 25 години живот. Тоест с парите от продажбата ще и се падат по 16 000 лева годишно ОСВЕН ПЕНСИЯТА (това, че нямат нужда ни от държава, ни от пенсии , ни от здравеопазване или други структури СА СИ ТВОИ ИЗМИСЛИЦИ, аз не съм го казвала).  А може и да не продава,  а да даде под наем и с част от наема да си наеме малко жилище с ниски разходи. Пак е на плюс.

И за кой ли път да попитам - ако същата тази баба няма тези 400 000 лева, а е гола като пушка, с какво ще и е по-добре?

Цитат
от чудене няколко години , имотите така поскъпнаха, че ще си изгнием май в ЕПК на 13-тия етаж:)

Ми ето го, жената си го казва от свой опит, кратко и ясно. От чудене и изчакване обикновено накрая човек губи. Аз купих преди 5 години и от тогава чета за скорошен срив на цените. Ми те скочиха с поне 50% от тогава насам. Сега и да се сринат с 30% пак съм на далавера, защото не съм се чудила о видях, прецених, обсъдихме семейно и след седмица вече имахме предварителен договор.

# 277
Не мога да разбера защо на парите за наем казвате "на вятъра",като в примера на Wish007 плащаш за:
-топ място
-без нужда от кола
-нови уреди и мебели
Та това било 50 000 лв за 5 години и били пари на вятъра. От моя пример за кредита от 410 000 лв.,ако си купиш подобно жилище,то за същите тези 5 години плащаш вноски 87 000 лева,от които главница само 39 000 лв, т.е. 48 000 лв.лихва. А защо никой не казва, че това са пари на вятъра,при положение ,че срещу наема получаваш най-малкото винаги изправни уреди и инсталации,а срещу лихвата нищо?

*калкулацията е при 2.5% ГПР,което е рекордно ниско и оферта за топ банкови клиенти и без гаранция колко време ще остане така.

# 278
Не мога да разбера защо на парите за наем казвате "на вятъра",като в примера на Wish007 плащаш за:
-топ място
-без нужда от кола
-нови уреди и мебели
Та това било 50 000 лв за 5 години и били пари на вятъра. От моя пример за кредита от 410 000 лв.,ако си купиш подобно жилище,то за същите тези 5 години плащаш вноски 87 000 лева,от които главница само 39 000 лв, т.е. 48 000 лв.лихва. А защо никой не казва, че това са пари на вятъра,при положение ,че срещу наема получаваш най-малкото винаги изправни уреди и инсталации,а срещу лихвата нищо?

*калкулацията е при 2.5% ГПР,което е рекордно ниско и оферта за топ банкови клиенти и без гаранция колко време ще остане така.

- Няма такова нещо "без нужда от кола". Може рядко да трябва, но нужда винаги има. За сметка на това трудно се паркира Wink
- Нови уреди и мебели, но кой ги е избрал? И дали е гонил "уау ефект" или удобство и практичност?
- Никога не съм вземала кредити, но доколкото знам можеш да плащаш и по друга схема, а не първо лихвата.
- Новите уреди в новия апартамент пак са изправни.

Но пак да кажа - всеки да си решава сам.

# 279
С наемите не може да купи по-голям. Трябва да доплаща. Освен това трябва да даде и немалко пари за първоначална вноска и ремонт. А най-важното е, че този по-голям апартамент ще е в по-лош район. Живота е кратък и е важно когато е възможно да го живеем по-добре. По-млади няма да ставаме.

Аз написах, че трябва да се добави. Началните пари са си пак част от всичкото. А щом за теб животът под наем е по-качествен от живота в свой дом, подреден по твой вкус, значи просто сме различни и тогава няма как да постигнем консенсус. И какво лошо?
Нищо лошо. Със сигурност сме различни. Аз живея в голяма модерна къща в полите на Витоша, но това не означава, че не оценявам живота на централно място. Ако финансовото ми състояние беше друго и имах два малки имота в по-краен квартал, щях да ги дам под наем, и с парите щях да живея в апартамент като този, който показах. Алтернативата да живея в по-кофти квартал и да изплащам макар и частично още един апартамент не би ме привлякла.

# 280
Как живеем аз и ти няма значение за дискусия по принцип.

# 281
Как живеем аз и ти няма значение за дискусия по принцип.
Каза, че сме различни и аз го потвърдих. Наистина сме много различни.

Последна редакция: вт, 29 юни 2021, 23:46 от Анонимен

# 282
Аз мисля че това с ниските наеми ще е до края на пандемията. А тя все някога ще свърши. Лихвите ще се вдигнат и интереса към наемите ще се повиши. Освен това когато пътуванията се възобновят и апартаментите започнат да се предлагат в  AirBnb, наемите ще се повишат.

Това, което е честа практика на  запад е да купят една голяма и хубава къща с ипотека, да я изплащат докато децата пораснат, след което я продават и си купуват малка къщичка. Ето ви едно изгодно решение за гъвкави потребители. Което разбира се трудно работи за българина, защото за нас моят дом е моята крепост важи в пълна сила. И в свободните стаи предпочитаме да трупаме вещи, за всеки случай. Simple Smile

# 283
  • София
Цитат
от чудене няколко години , имотите така поскъпнаха, че ще си изгнием май в ЕПК на 13-тия етаж:)

Ми ето го, жената си го казва от свой опит, кратко и ясно. От чудене и изчакване обикновено накрая човек губи. Аз купих преди 5 години и от тогава чета за скорошен срив на цените. Ми те скочиха с поне 50% от тогава насам. Сега и да се сринат с 30% пак съм на далавера, защото не съм се чудила о видях, прецених, обсъдихме семейно и след седмица вече имахме предварителен договор.

Това не е вярно! Къде сте прочели, че ще има срив в цените в този период? Дайте пример, някоя статия? Преди 5 години никой не говореше за сривове. Тогава в центъра се намираха апартаменти по 100 м2 за по 100 000 евро за ремонт. В Лозенец имаше по 110 м2 за по 120 - 130 000 евро. Т.е. цените тогава бяха много наистина добри и никой не говореше, че ще падат!

Ние купихме настоящото ни жилище в този период. Приятел тогава си взе нова и голяма къща със 750 м2 парцел в Банкя за 140 000 евро и т.н.
Тогава цените бяха нормални и много хора си купиха жилища на добри цени. Да, имаше разни нови строителства по 3000+ евро, други по 4000+ евро/м2 като Сан Стефано Плаза и Милениум, ама имаше и много жилища на нормална за България цена!!!

- Няма такова нещо "без нужда от кола". Може рядко да трябва, но нужда винаги има. За сметка на това трудно се паркира Wink

Ако се има предвид центъра, дори в Младост 4 в момента паркирането е почти невъзможно. За сметка на това в центъра вечер има достатъчно места! Всъщност, почти във всеки квартал на София от години паркирането ад.

Освен това когато пътуванията се възобновят и апартаментите започнат да се предлагат в  AirBnb, наемите ще се повишат.

Това е валидно за много малко места в София. Нали не мислите, че някой си взима AirBNB във Вади и Ливади?

# 284
Няма да се възстановят пътуванията до там .

Общи условия

Активация на акаунт