Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 55

• 42 958
  • 761
  •   1
Отговори
# 300
Затова в някои градове забраняват или ограничават краткосрочните нощувки. Например Барселона е така, за да може да отдаваш краткосрочно ти трябва специален лиценз а те не ги издават.

# 301
споко. сега с короната и без нужда лиценз го елиминират

# 302
Затова в някои градове забраняват или ограничават краткосрочните нощувки. Например Барселона е така, за да може да отдаваш краткосрочно ти трябва специален лиценз а те не ги издават.

С много неща е така, включително с броя таксита във всеки голям град. От една страна няма нови и има сърдити, но от друга цените не падат и не возят за символични суми както у нас и никой  не се сърди, че хващаш такси за 1 или 2 км.

Хората тук се опитват да нагодят вноската на апартамент на БДС с голямо самоучастие при рекордно ниски лихви само и само да си подкрепят тезата. Явно завършване до ключ плюс кухня, мебели и ел. уреди нищо не струва. И между другото ако нещо скочи 50% и падне 33% ще се озове на изходно положение минус разходи по поддръжка, такси и данъци.

Е тука ги уби сега. е повечето не разбират, че от 100лв и 100% поскъпване става  200лв, но след това само с 50% поевтиняване пак е 100лв. Така се манипулират овчи глави.

Пак ще го кажа. Чета разни глупости, че наемити в София щели да се вдигнат с много. В голяма грешка сте! Освен, ако стандартът на живот в България не се повиши много, както и доходите. И ако се увеличи населението. Все практически невъзможни неща. Все още сме най-бедни в ЕС. И намаляваме с най-бързи темпове в целия свят. И София няма да се увеличава като население. Дори е възможно да намалява. Написах го няколко пъти.

Освен това всички говорят за след 20-30-40 години. Тогава в България населението ще е много по-малко, голяма част ще са от един друг етнос и децата ни вероятно ще гледат към чужбина, ако не сме се евакуирали преди това. Та за какви 40 години говорите. След толкова може София да е едно голямо гето-катун...

P.S. Още помня, когато преди 17 години ми искаха 700 лева наем в Младост до спирката на окръжна за апартамент, като този по-горе за 850 лева в центъра! Дори по спомени беше по-малък. Ама тогава нямаше толкова свободни жилища в София. Да, преди 17 години в Младост за 700 лева с една спалня. Та ако някой си мисли, че наемите след още 17 години ще са в пъти по-високи, да помисли пак Wink

Наемите почти не са мръднали, ако се гледа по-голям период от време.
2006-2010 взимах на двустаен средна хубост на доста непривлекателно място до Колхозния пазар във Варна 400лв, ами сега са 400-450лв.
Както се вижда в София е същото положение, преди 1-2 година бяха се надули, но не виждам как ще се върнат на старите нива, след като всеки ден има нови и нови предложения.
С темпа на вдигането на цените, наемите трябваше да са по 1000лв на двустаен в София, ама като гледам не става тази работа.
Гледам разни апартаменти, ами хората им вдигат цените ударно с 15-20к евро, това ако не е балон не знам. Инфлация имало 3-5%, но цените се вдигат с 15-20%.

Последна редакция: ср, 30 юни 2021, 08:31 от Alexslav

# 303
  • София
Аз очаквах че след короната и последващата така наречена криза ще има спад при цените на недвижимите имоти. Че да взема и аз да си купя нещо. Пък то какво излезе. Материалите поскъпват, от там и цените на новото строителство се вдигат. И банките дават кредити...

# 304
Аз очаквах че след короната и последващата така наречена криза ще има спад при цените на недвижимите имоти. Че да взема и аз да си купя нещо. Пък то какво излезе. Материалите поскъпват, от там и цените на новото строителство се вдигат. И банките дават кредити...

Ако се върнеш в старите теми от година и малко назад, всички така разправяха. Включително някакви хора около мен ми обяснява как да не купуваме точно сега, че ще паднат рязко цените. И тук имаше няколко форумни герои, чакащи строителите панически да продават на себестойност и да купуват в Изток по 600Е на квадрат.

# 305

Поредното доказателство, че никой нищо не може да прогнозира. Нали казваха дори и преди короната, че следва криза, както казваха "Най - дълго очакваната криза (на базата на 12 год. икономически цикъл)". Дали ще е стагнация, инфлация, стагфлация ... чакаше се някаква криза.  Криза, ама когато всички очакват нещо то никога не идва. Кризата затова е криза, че е неочаквана. Говореха същото и за имотите, не че се е и разминало. Но се даваха по - скорошни срокове. Сега се надявам да не познаят и за инфлацията, както всички тръбят за инфлацията, че ще е по - висока. В никакъв случай обаче не очаквам хиперинфлация. Просто повишена инфлация. Дано да е за кратък период. Сега слушам как все пак ще има поевтиняване на някои стоки поради свръх-предлагане (царевица, пшеница, слънчоглед). Това е пазар. Дали ще се върнат на предишните нива, не вярвам.

# 306
И между другото ако нещо скочи 50% и падне 33% ще се озове на изходно положение минус разходи по поддръжка, такси и данъци.

Да, обаче:
- Аз казах, че цената е МИНИМУМ 50% нагоре. И казах, че ДАЖЕ И ДА ИМА, спад под 30%.... Тоест сравнявам минималното нарастване с максималния срив. А и двете не са верни - ръстът е повече, срив 30% на НС на добро място не очаквам.
- Данъкът е пренебрежима сума, поддръжката за ново жилище също.

Цитат
Цените ясно показват кое място е хубаво, желано и търсено и кое не чак толкова. В баш центъра май хич не е евтино.

Не е точно така. Цените показват не къде има най-голямо търсене, а къде търсенето надвишава предлагането. И понеже в центъра предлагането е малко и цените са високи, без да е най-желаното място. Аз съм родена в топ центъра и с кеф избягах от там. Широкият център е много повече за предпочитане според мен.

Последна редакция: ср, 30 юни 2021, 20:44 от Черна станция

# 307

- Данъкът е пренебрежима сума, поддръжката за ново жилище също.
[/quote]

Това е истина. Щото се напатих и наживях в руини, да поддържаш цялата сграда, покрай твоята собственост. Не си представяйте, че апартаментът, наточен накипрен с топ материали е изолиран от общата цялост на неподдържана сграда. Нагледал съм се и на такива имоти "Моя дом - моята крепост", унищожен ремонт за десетки хиляди поради немарливостта на съседите. И новото не е гаранция че ще е топ, но пък малко или много, процента на новодомците е по - голям и чисто психически новото се поддържа и пази повече. В моето ново, вече започнаха да настъпват промените, при вторичните продажби. Да се "разширяват" донагаждат пристрояват, наместват. Когато започнат и по - сериозните проблеми с поддръжката, ще се махам на следващото Simple Smile.

# 308
Средно ипотечните кредитите в България се връщат за 12-13 години, пак информация изнесена от Банките, а и потвърдена от най-големия Кредитен посредник в България.
Така че няма никакво 30-годишно робуване.

Нещо такова казвах и аз - когато човек си направи добре сметката и има поносима вноска, след 5 години вече би могъл да плаща лесно и двойна вноска. Тоест при ипотека вноските стават все по-леки и по-леки и хората масово изплащат предсрочно. За сметка на това наемите растат. Може да има временни спадове, но няма как инфлацията да е на една страна, наемите на друга в дългосрочен план.

# 309
И моите наблюдения са, че рядко някой влачи ипотеката до края на периода ѝ. Виждам как масово ги изплащат по-рано. Сега, дали е икономически правилно, дали се прави с цел собствено спокойствиe - няма значение, факт е, че много потребители искат и успяват да я изплатят значително по-рано.

И другото - че много хора внезапно стават финансово дисциплинирани и дори са доволни от това.

Последна редакция: ср, 30 юни 2021, 11:57 от EmmaT

# 310
Теоретично може да си права, практически в близкото ми обкръжение хората с ипотеки не им е много фън. Макар и на по-ниска цена, съответно кредит от само 70-80 хил евро,взет преди децата да дойдат. Минимално увеличение на заплатите за последните няколко години (когато си специалист и вече си бил на добра заплата е трудно да ти се качва дохода с двуцифрен процент всяка година). За сметка на това нараснали разходи за живот,най-вече покрай детето, автомобил и т.н. Отделно постоянно има нещо по жилището да се обзавежда,преобзавежда.
Стискат зъби,но съвсем различно е да плануваш 1000 лв вноска преди деца и ремонт,съответно и с тях. Защото каквото щеш прави, банката си взима вноската на определената дата и не я интересува, че този месец имаш каско, че столчето за кола за детето трябва да се смени и струва и то между 500 и 1000 лв. Другия месец сватба на роднини и кръщене.
Да,сигурно ако взимаш над 7 бона може и да не ги усещаш тези неща, но масовите хора ги усещат.

# 311
Ама ние говорехме за добре планирана вноска. Да планираш, че можеш да плащаш 1000 лева сега, със съзнанието/пренебрегването на факта, че нямаш деца, че ще ти трябва кола и прочее си е просто лошо планиране.

# 312
Е няма проблем, Томева нали каза, че масово купуващите са с 4-5-7 К заплата. Значи е добре положението.

# 313
  • София
Аз мога да си ликвидирам ипотеките и 5г след взимането, ама да не съм луд. Напротив, разширявам колкото мога, преипотекирам с нова оценка и купувам нови имоти.

А че някой предпочита да плаща каско пред ипотека и най-скъпият модел столче, ... ами "на вкус и цвят", всеки си има вкус и мнение.
Аз предпочитам да карам без каско, но с ипотека, жилище и гараж.
Е, може да не цъкат другите селяни с език, като минавам с колата, ама си се прибирам по терлици у нас, след като си паркирам. Ползвам си колата и жилището с кеф и не мразя София, не я плюя, че нямало къде да се паркира, или било мръсно.

# 314
Попитали един милионер, колко взимат приятелите му и той казал милиони, как колко..

Обаче около 5% от работещите взимат такива пари, хем са скочили двойно в последните 2-3 години.
https://segabg.com/node/155226
 Другите явно живеят в землянки или под наем.

Общи условия

Активация на акаунт