Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 55

• 42 855
  • 761
  •   1
Отговори
# 465
  • София
И при нас (за апартамент за свекърва ми) имаше корекция в договора. Инвеститорът се съгласи на промени в сроковете и процентите на плащанията, също и описахме подробно промените, на които държахме, различни от първоначалните проекти. За протокола, холът стана спалня, а двете спални-кутийки се обединиха с кухненски бокс, за да се получи по-просторен апартамент с една спалня, вместо с две спални, но миниатюрни.
Имаше и други подробности - витрина към терасата, изводи за климатици, такива неща.
Обаче, според мен, ако има голям интерес към сградата, няма да си дава зор да угажда на всеки.

# 466
Уффф, май има недоразумение. Когато аз чета за промени в договора, разбирам подписан договор и някой идиот от алтруизъм се съгласява на промени. А май въпросът бил за промени в проектодоговора (предложения текст). Така ли е? Ако е така е съвсем нормално да се преговаря и да има промени. Това не е банка или мобилен оператор, където да искаш нещо да се смени е като да чакаш от умрял писмо.

# 467
Уффф, май има недоразумение. Когато аз чета за промени в договора, разбирам подписан договор и някой идиот от алтруизъм се съгласява на промени. А май въпросът бил за промени в проектодоговора (предложения текст). Така ли е? Ако е така е съвсем нормално да се преговаря и да има промени. Това не е банка или мобилен оператор, където да искаш нещо да се смени е като да чакаш от умрял писмо.

Да, става въпрос за промени по предварителен договор. Попринцип казват, че договорите са стандартни и не се съгласяват да ги променят, но останах приятно изненадана от получените коментари, че промени се правят.

# 468
Няма такова нещо като "стандартен договор", ако съм научила поне едно нещо от обученията с адвокати, то е това Simple Smile Договорите се сключват от две страни, и двете имат право да искат промени. Изключения са както казаха по-горе банките и мобилните оператори, щото там ако чакаш някой да се съобрази с теб...

# 469
На нас от една от големите агенции за недвижими имоти отказаха да направят минимални промени, предложени от наш юрист, в ПД за продажба. Категорично и нагло.

# 470
На нас от една от големите агенции за недвижими имоти отказаха да направят минимални промени, предложени от наш юрист, в ПД за продажба. Категорично и нагло.

Най-важното нещо при едни започващи преговори е да се установи кой има предимство (на английски му казват " having the high ground"). И това определя стратегията, определя кой ще отстъпва и кой може да се запъва и прочее. Това с предимството зависи от търсенето за имота, от това колко го искате, от това колко онези искат да продадат, от скрити и неявни мотиви на преговарящия и какво ли не. Общо взето не е съвсем точна наука, а дял има и някакво недефинирано вътрешно усещане, което добрият преговарящ има.

# 471
ЧС, ние бяхме продавачи, а ония .... си бяха вързали гащите вече с ексклузивен договор, за 1 година. И нас като продавачи, и купувача.
Та да не ми хвалят толкова ексклузивните договори на агенциите...

# 472
Харесахме много хубав апартамент в Овча купел, нов, тристаен за 130000 евро и 20000 евро гараж. Днес отиваме на среща със собственика, не се съгласи да намали, но казахме Ок, купуваме го. После казаха, че гаражът не бил 20, а 25 хиляди. Казахме ок, не е много коректно, но го взимаме. За 155 стискаме ръцете. Изпратиха документи, всичко, утре щяхме в банката да ходим оценка да плащаме. Вечерта ми се обажда брокера ни, че продавачите са се отказали. Жена му не била съгласна да се продава. Няма такива циркаджии. Продаваш апартамент от 4 месеца, толкова ли не го обсъди с жена си, ебаси. Няма такива мизерници, честно.

# 473
Ами жената е казала "Идиот, тея щом се съгласиха от раз на 155 000, значи сме можели и повече да вземем. Веднага им се обади, че се отказваме". И той човекът се е обадил. Не, че не искат да продават, но ги е страх да не се минат. Другия път повече театро правете, скубете си косите откъде ще намерите парите и зорлем се съгласявайте.

# 474
  Да, но като си харесаш някое жилище и си го търсил дълго , аз поне ставам един ентусиазиран купувач - все едно домати купувам. Най-вероятно са решили наистина, че са се минали. Не е трябвало да се съгласявате да вдигат цената на гаража - знам, че е трудно като го искаш и когато имаш пари

# 475
Мъжът ми така хитрува , а аз съм шаран и не мога. Но наистина го има психологическия момент, че като се намери лесно купувач, продавачът смята, че цената е ниска. Трики  момент е колко  точно можеш да изцедиш като продажна цена, ако си продавач.

# 476
Не знам какво да мисля. Според мен са си мизерници и пробват цената. Още преди да отидем на оглед се усъмних. Пуснат е април за 125, после май е увеличен на 128, преди няколко дни е увеличен на 130. Не намирам логика да е обявен на определена цена, не можеш да го продадеш, а увеличаваш. По-скоро на всяка цена се появява купувач и тогава го увеличава. Купен е на зелено за 100к с гаража, с цел препродажба. Не намирам обяснение. Има и друго - нашият брокер им каза, че съм оценител. Смениха им се физиономиите, а го раздаваха "играчи". Ще видим дали няма да се появи пак след няколко седмици, абонирах се.

# 477
Харесахме много хубав апартамент в Овча купел, нов, тристаен за 130000 евро и 20000 евро гараж. Днес отиваме на среща със собственика, не се съгласи да намали, но казахме Ок, купуваме го. После казаха, че гаражът не бил 20, а 25 хиляди. Казахме ок, не е много коректно, но го взимаме. За 155 стискаме ръцете. Изпратиха документи, всичко, утре щяхме в банката да ходим оценка да плащаме. Вечерта ми се обажда брокера ни, че продавачите са се отказали. Жена му не била съгласна да се продава. Няма такива циркаджии. Продаваш апартамент от 4 месеца, толкова ли не го обсъди с жена си, ебаси. Няма такива мизерници, честно.
За двоен гараж ли става дума? Ако е за единичен цената е доста висока. Особено като се има предвид, че става дума за по-краен квартал.

# 478
в ТЕЗИ времена, КАКВОТО и да продадеш, след месец - два ще е по-скъпо.... така, че има резон.... Все пак не сме Монако... където квадратен метър е 100000 еуро...

# 479
Айде сега. Не сме били Монако. Не сме Монако, но пък продаваме в ЦЕНТЪРА на селото!

Общи условия

Активация на акаунт