Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 55

• 42 872
  • 761
  •   1
Отговори
# 450
Искате да кажете,че материалите за строеж на блокове/сгради се купуват в евро? Защото само тогава би имало смисъл да се продават жилищата в евро.

# 451
При продажба на имот държите ли сумата да се плати в евро? Купувачът държи да заплати сумата по фиксинга на БНБ за деня в лв.

Не, нормално се плаща в лева по фиксинга. Преводите в евро са по-скъпи и май по-бавни.

# 452
Ами, зависи в каква сметка постъпват парите. На мен при превалутирането на  сделка, последно ми удържаха 80 Е от банката( продавач бях, дадох им евровата сметка, но купувачката беше с кредит и  от банката преведоха парите в лева,  но не се сетихме да уточним тоя момент предварително).
За недоразуменията със строителството в момента мога томове да напиша, но наистина е добре да се види колко е чистата жилищна площ и дали реално може да се събере спалня, гардероб, кухня с необходимите на бъдещите собственици размери..., че  се нагледах на архитектурни шедьоври, като спалня без нито една цяла и права стена( на всичките имаше или врата или прозорец), на асансьор който влиза в хола, на стълбища по които не можеш да качиш и малък диван, да не говорим за по- голям....и тераски на които освен въженце за два чифта гащи да няма място за нищо друго. В крайна сметка купихме старо строителство, че при тия цени малко трудно ми се даваха пари за ново( и общите му части).

Последна редакция: сб, 10 юли 2021, 21:42 от =-=-=-=

# 453
Строят се кутийки, защото това се търси. А това се търси, защото основната цел за покупка е или първо базово жилище или по-вероятно за инвестиция под наем.

Изумявям се как се плащат по 100-150к евро за кутийки пък едни 200-300 лева ги бърка хората. Цените са в евро, защото брокерите наслагват тази нагласа, може бу защото вероятно има хора, които смятат че 100к евро е по-малко от 195500 лева. Щом в момента вярват ме щом минем наевти ще обеднеем двойно.

# 454
  • София
Благодаря за отговорите за валутата. Не разбирам защо в сайтовете за имоти цените са в евро, а сделките се осъществяват в лв, затова попитах. Ако сумата е 100 000Е, значи продавачът би следвало да получи около 195 500лв.- 196 000лв., нали така излиза?

# 455
Както са писали по-горе има загуба от курс продава на банката (1.96 например вместо 1.95583,което е загуба от 417 лв на 100 хил.евро , след това таксите в чужди валути са доста големи (вместо 2 лв примерно 60 лв). Също приемащата банка може да има такса получаване на превод в чужда валута (може и да са ги махнали вече,преди имаше 10-20 лв поне).
А съм имала случай продавач да настоява да му се преведе евро по левова сметка, банката му превалутира по по-нисък курс и получи по-малко пари. Важно е каквато сума пише в нотариалния акт,толкова да получи продавача,за да не може да се оспорва сделката (въз основа на факта,че не е платена цялата сума). Затова е най-лесно просто да се смята по фиксинга 1.95583, продавачът да си отвори левова сметка в банката на купувача за целта на сделката и всичко да се случи за минути. После кой от къде е.

# 456
  • София
Не, няма да има превеждане на евро в левова сметка, защото продавачът има сметка и в евро, и в лева. В случая купувачът няма евро. Иначе е по-изгодно да се обяви цена и в лева, за да се знае предварително, но в крайна сметка няма да правим на въпрос за тази сума. Отделно, че голяма част от купувачите не разполагат със средства, работят с банки и се пазарят за всяка стотинка (буквално).
Да купиш имот е много трудно, но и да продадеш не е лесно. Аз съм от двете страни и виждам за какво иде реч.

# 457
Изумявям се как се плащат по 100-150к евро за кутийки пък едни 200-300 лева ги бърка хората.

А що пък трябва да ги дават? Като стигнеш до сделка плащаш и разходи по самата сделка, и оня данък 3%, после ако имаш и брокер 3-3,6% или колкото там сте се разбрали... Как пък няма да им подаря още 300 лв за глупости.

# 458
  • София, Bulgaria
В лева или евро се договарят страните по сделката. Не се ли договорят, няма сделка.  Има продавачи,  които категорично настояват да си получат продажната цена в евро. Така са преценили, тяхно право е. Както и купувачът има право да не се съгласи. Ако продавачът иска евро си прави сметка в банката на купувача,  минимални такси е парите са в сметката веднага. Може и лева да се наредят в еврова сметка, но трябва да се сметнат по курс продава на банката на получателя.
Всички варианти са възможни. Въпрос на договорка, както още много други параметри по сделката.

# 459
Котировките в евро са остатък от времето преди борда, когато се търсеше стабилност - как да направиш оферта в лева, като тя всеки ден ще е с различна стойност? После въведоха борд, но навикът и страхът от падане на борда/промяна на курса оставиха котировките в евро. А се появи и нов аргумент - 100 000 изглеждат по-малко от 195 583.

# 460
Здравейте! Какви са ви наблюденията - продавачите на зелено съгласяват ли се да се коригира предварителния договор?

# 461
Има ли някой,който е играл на търг за общински имот?Ще съм благодарна,да попитам на лично 1 въпрос?

# 462
Здравейте! Какви са ви наблюденията - продавачите на зелено съгласяват ли се да се коригира предварителния договор?
Да, поне при нас.

# 463

В какъв смисъл? И защо им е  да го правят, ако не им е изгодно?

# 464

Ние коригирахме нашия. Искахме договорът да следва нашите интереси,а не тези на продавача. Направихме няколко компромиса (и ние и инвеститорите) докато стигнахме до споразумение. Използвахме услугите и съветите на адвокат.

Общи условия

Активация на акаунт