Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 55

• 42 873
  • 761
  •   1
Отговори
# 435
На това му викаме - политика.
Въпросът се решава лесно. Дигаш данъците, слагаш данък празен апартамент и тези 30% апартаменти, ще излязат на пазара.
Само че, това няма да стане. При нас политиката е за високи цени на жилищата, затова и всички от Божков, до който се сетиш строят и продават кутийки.
Затова и не се вкарват земи в регулация и т.н.
Държавна политика е това.

# 436
mitkomitaski България никога не е била по-добре от Румъния, иначе с останалото съм съгласен.

# 437
  • инфантилно и разглезено хлапе
На това му викаме - политика.
Въпросът се решава лесно. Дигаш данъците, слагаш данък празен апартамент и тези 30% апартаменти, ще излязат на пазара.
Само че, това няма да стане. При нас политиката е за високи цени на жилищата, затова и всички от Божков, до който се сетиш строят и продават кутийки.
Затова и не се вкарват земи в регулация и т.н.
Държавна политика е това.
Кои са тези "всички"?
Ако всички строят и продават кутийки, защо тогава има недостиг на качествени жилища на пазара?
----------------------------
Всъщност строителният сектор в България е в стагнация или може би в застой.
Разрешителните за строеж през последните десетина години дори не могат да достигнат нивата си от предишния бум през 2007-2008-ма, а са наполовина спрямо оптимистичните години.
Това обяснява и увеличаващите се цени - има търсене, а предлагането не е достатъчно...

# 438
  • София
Разрешителните за строеж през последните десетина години дори не могат да достигнат нивата си от предишния бум през 2007-2008-ма, а са наполовина спрямо оптимистичните години.
Това обяснява и увеличаващите се цени - има търсене, а предлагането не е достатъчно...

Не гледайте разрешителните като брой, а броя на новите жилища! Две различни неща са.
Нямало предлагане? Напротив, жилища има.
На Г. М. Димитров примерно има нова сграда на Артекс с около 150 непродадени жилища Rolling Eyes
Много от тях точно кутийки. Цялата сграда сигурно има над 250 апартамента в един вход Persevere
Едно разрешително за строеж, ама 250 апартамента. До нея има още една такава... Нямало предлагане...

# 439
Аз понеже гледам регистъра от известно време - разрешенията за строеж са предимно за Витоша, Кръстова вада, Манастирски, Овча купел и Симеоново. По други квартали разрешения много рядко виждам. Което е логично де. Ако искаш да си вземеш прилично НС, което не е по поляните, аз лично смятам за доста трудно в момента. И като добавим, че много голям процент от новото е комплекс, ако не си фен, опциите стават още по-малко.

# 440
Каква политика, хората имат пари само за кутийки, това е. Всеки иска 100-150 квадрата, ама пусти сили стигат за 70.  Затова и се строят кутийки - това се продава лесно и бързо.

# 441
Ама ако "има предлагане" = "има кутийки", не бих се съгласила, че има особено предлагане. Те затова нормалните хора търсят жилище по година и половина и накрая са склонни да вземат на тъмнозелено и за един камион пари... Щото им е писнало от кутийки.

# 442
Може би тези нормални хора все още не са толкова много и не определят пазара. Трудно ми е да кажа, понеже не съм строител. Но не виждам логика строителите да строят кутийки ако не се търси това. Освен все още да са инертни.

# 443
  • София
Строят се кутийки все още, защото строежите са започнати или вече има одобрен проект и т.н. По-скоро очаквам новите сгради, за които те първа ще се правят проекти, да изглеждат по-различно. Ние търсихме точно 2 години голямо, просторно жилище, но не просто нямаше налични такива, а въобще по проект в доста сгради нямаше предвидени. Както и във фаза 1 на комплекса, в който купихме. Там бързо се ориентираха и направиха фаза 2 с налични големи апартаменти. В първата нямаше нито един. Мои познати купиха по 2 апартамента, от които да направят 1. Ако това търсене се задържи, ще се промени и строителството.

Последна редакция: сб, 10 юли 2021, 21:37 от Д0Д0

# 444
Някой с опит с кадастъра?Имам регистрация,ползвам го през мобилен телефон,като задам координатите на едно ПИ,ми дава информация за него,но не успявам да го визуализирам на самата карта,да ми го покаже там къде се намира.

# 445
  • София
При продажба на имот държите ли сумата да се плати в евро? Купувачът държи да заплати сумата по фиксинга на БНБ за деня в лв.

# 446
Преводите в евро са много скъпи затова.

# 447
При продажба на имот държите ли сумата да се плати в евро? Купувачът държи да заплати сумата по фиксинга на БНБ за деня в лв.

Сделките в България обикновено са в лева, нищо че обявените цени са в евро. Едно че преводите са скъпи, второ че ако е с кредит, той вероятно е отпуснат в лева и трябва да се превалутира (което също е скъпо).

# 448
Някой с опит с кадастъра?Имам регистрация,ползвам го през мобилен телефон,като задам координатите на едно ПИ,ми дава информация за него,но не успявам да го визуализирам на самата карта,да ми го покаже там къде се намира.
Трябва да завъртиш телефона настрани, за да се покаже. Най-добре на компютър го отвори.

# 449
Превалутирането не е толкова скъпо. ММ като продава преди известно време искаше в евро да му платят и брокерът на купувачите ги беше стреснал, че много пари ще им вземат за превалутиране. В крайна сметка платиха нещо от сорта на 60 лева, мисля, че имаше някакво договаряне с банката, но не помня съвсем.

Общи условия

Активация на акаунт