Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 55

• 42 853
  • 761
  •   1
Отговори
# 480
За двоен гараж ли става дума? Ако е за единичен цената е доста висока. Особено като се има предвид, че става дума за по-краен квартал.

Не е двоен, но е най-хубавият в сградата. Първият до асансьора, 30 кв.м. и е висок 3.50. Имаше сложени от тези механизми за две коли една над друга, но щели да ги махат и да си стане за 1 кола.

# 481
Не се учудвам, в момента всичко е спекула и страх, затова е най-удачно да се куоува от строител, защото той гледа да си бута бизнеса. Тези продавачи няма да продадат никога, защото ще правят такива момера и ще изпуснат тренда. В даден момент ще се обърнат нещата и психологията на купувачите ще е друга, а психологията на продавача ще е че е изпуснал влака и ще чака следващия.

# 482
  • София, Bulgaria
Винаги е имало немотивирани продавачи, т.е.  реално те не продават, но няма как да ги отсееш, докато не се сблъскаш с тях. Не до моментно състояние на пазара. 
Не си задавайте въпроса, защо пускат оферти, занимават с огледи и т.н...., няма отговор на този въпрос. Както и няма отговор, защо купувачи ходят на огледи, като имотът въобще не отговаря на тяхното търсене и бюджет, т.е. ясно е, че няма да купят.
И не си правете труда да играете роли... да сте обрани, да не показвате емоции.... не е това причината да купите или да не купите имот. Тези тактики продавачите ги знаят. Просто бъдете себе си, дори бих казала, че едно усмихнато лице печели повече симпатии от някой, който мрънка и преекспонира недостатъците на имота.

# 483
  • София
Цената на гара е съвсем нормална. Почти навсякъде в Сф вървят около 20-25Е.

Ние сме пред сделка. Имаме ден и час. Как се процедира с плащането? Купувачът иска да подпишем документите, те да останат при нотариуса, да отидем в банката на купувача, той да нареди парите, да вземем документ от банката, че парите са наредени, да се върнем при нотариуса и да дадем ключовете. Не желае чрез интернет банкиране, защото не са първа младост хората, купуват имота за детето си и явно се притесняват.

Това със строителя е нож с две остриета. Аз споделих в темата за нашите близки, които не помня вече (може би 10г) колко години се борят със строител и инвеститор за имот м/у Симеоново и Драгалевци. Докараха го до акт. 14 и си биха камшика. Мъча се да намеря репортажа по темата. И ТВ ги снима, и адвокати наемаха, и какво ли не, още водят дела и не се вижда изход от ситуацията.

# 484
Просто са мизерници. Също така е купил апартамента на данъчна оценка и искаше пак така да мине. Съгласихме се, защото ни е все тая. Купил го е за 120000 по документи, а го продава за 303000. Само от това пести 18000 лв.  данък печалба. Какво значи немотивиран, 4 месеца стои обявата. Толкова ли време има за губене.

Въпреки че пропадна сделката днес все пак отидохме до банката. Предлагат лихва 2.19%, като кредитът е 70% от обезпечението. Много добре ми се струва.

# 485
Missence, защо просто не си направите сметка в банката на купувача? Подписвате се при нотариуса,че сте получили парите, като се разбирате той да изчака да му се обадите,за да пусне сделката за вписване. Отивате в банката, купувачът превежда парите,вие ги получавате моментално и се обаждате на нотариуса да придвижи сделката за вписване. Ако толкова, не ви харесва банката на купувача, срещу 10тина лева общо прехвърляте парите по ваша сметка в друга банка и закривате тази сметка.

# 486
  • София
Ние на такива данъчни оценки и други шмекерии не се съгласихме. Половината цена, пък за ремонт, пък за обзавеждане, че да не плащал данъци. Няма такива положения.

HappyHeartbeat, защото не ми се занимава с други банки, предложиха ми го, ще го обмисля. Аз съм вип клиент на моята банка и те страшно много ми помогнаха при покупка на последния ни имот, затова сякаш се чувствам по-сигурна с тях. Имам и "собствен банкер", който от години ме съветва по отношение на финансите, съпортва ме при покупки и продажби, та затова някак не ми се иска, ама може и да го обмисля. Днес е чухме и каза, че при предоставяне на документ от банката за наредена сума, няма да има проблем.
Значи така да не го обичам този момент на сключване на сделката. Документи, пари, ключове. Пфу. Под напрежение съм.

Последна редакция: ср, 14 юли 2021, 15:42 от missence

# 487
Missence, в този случай вие сте тези,които ще забавят вписването с половин-един час заради превод през RINGS и разхождане с документи. Купувачите едва ли има как да наредят толкова голяма сума през интернет банкиране,защото там има лимити. Като цяло са ви предложили работещо решение.
PP2106, 2.19% е доста добра лихва,наистина.  Не знам дали сте специални клиенти, но ако това е стандартна лихва в момента, то не е чудно защо цените са космически и продавачите се отказват от сделка.

# 488
Цената на гара е съвсем нормална. Почти навсякъде в Сф вървят около 20-25Е.

Потвърждавам, че и за Овча Купел Старата част са такива цените на гаражите. До нас се продват 2, единият е 22, другият - 25.

Днес попаднах на два имота до нас, единият е в отсрещния блок и за тотален ремонт. С около 20% е по-скъп от това, което платихме миналата година за ремонтиран и полуобзаведен.
Другият е в нашия блок, но в друг вход, същият като квадратура, ремонтиран и обзаведен доста прилично, даже може да се каже луксозно. Със 70% по-скъп.

Мисля да продавам и с печалбата да ходя да си живея в Гърция Grinning

# 489
  • София
Missence, в този случай вие сте тези,които ще забавят вписването с половин-един час заради превод през RINGS и разхождане с документи. Купувачите едва ли има как да наредят толкова голяма сума през интернет банкиране,защото там има лимити. Като цяло са ви предложили работещо решение.
PP2106, 2.19% е доста добра лихва,наистина.  Не знам дали сте специални клиенти, но ако това е стандартна лихва в момента, то не е чудно защо цените са космически и продавачите се отказват от сделка.
Да, и аз така мисля след толкова консултации, ама викам все пак да попитам. От питане не боли. Hands Plus1 Леко съм напрегната, защото адвокатът ни ще прегледа документите, ще даде зелена светлина, но няма да може да присъства на самата сделка, че не е в града, а с него се чувствам по-спокойна.

.....

Цените в Сф на този етап са меко казано кошмарни.

# 490

Ние сме пред сделка. Имаме ден и час. Как се процедира с плащането? Купувачът иска да подпишем документите, те да останат при нотариуса, да отидем в банката на купувача, той да нареди парите, да вземем документ от банката, че парите са наредени, да се върнем при нотариуса и да дадем ключовете. Не желае чрез интернет банкиране, защото не са първа младост хората, купуват имота за детето си и явно се притесняват.

Това е най-обичайният начин. Само искайте три копия на платежното - за вас, за тях и за нотариуса. Задължително е да занесете на нотариуса копие от платежното. А и гаф не може да стане, парите пристигат до час, а вписването става след седмица. Ако не пристигнат винаги има време да се стопира вписването.

Последна редакция: ср, 14 юли 2021, 16:28 от Черна станция

# 491
PP2106, 2.19% е доста добра лихва,наистина.  Не знам дали сте специални клиенти, но ако това е стандартна лихва в момента, то не е чудно защо цените са космически и продавачите се отказват от сделка.
Да, и аз така мисля след толкова консултации, ама викам все пак да попитам. От питане не боли. Hands Plus1 Леко съм напрегната, защото адвокатът ни ще прегледа документите, ще даде зелена светлина, но няма да може да присъства на самата сделка, че не е в града, а с него се чувствам по-спокойна.

.....

не е необходимо ВСИЧКИ да живеят в София...

# 492
  • София
Скрит текст:

.....

не е необходимо ВСИЧКИ да живеят в София...
Коментирах конкретен пост за цените в кв. Овча купел, който, ако не ме лъже паметта, все още се намира в Сф или греша?

# 493
  • Sofia
В тази схема, трябва да изчакате парите да пристигнат и бъдат осчетоводени от банката ви. Самото нареждане не е достатъчно - след като си вземе НА и ключовете може да откаже плащането, преди да изтече вальора.

# 494
и аз бих дала зелена светлина на нотариуса за вписване и предаване на ключ, след проверка в моята банка за постъпилите пари по моята сметка.

Общи условия

Активация на акаунт