Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 55

• 42 847
  • 761
  •   1
Отговори
# 495
Ами то в този случай плащането се прави с rings, така че почти не се чакат парите.

# 496
Ние сме пред сделка. Имаме ден и час. Как се процедира с плащането? Купувачът иска да подпишем документите, те да останат при нотариуса, да отидем в банката на купувача, той да нареди парите, да вземем документ от банката, че парите са наредени, да се върнем при нотариуса и да дадем ключовете. Не желае чрез интернет банкиране, защото не са първа младост хората, купуват имота за детето си и явно се притесняват.
В тази схема, трябва да изчакате парите да пристигнат и бъдат осчетоводени от банката ви. Самото нареждане не е достатъчно - след като си вземе НА и ключовете може да откаже плащането, преди да изтече вальора.
Missence, така се процедира при сделка и няма място за притеснения.
При постъпило платежно нареждане и входящ номер от банката, наредителят не може да го оттегли, без съгласието на получателя. Освен това суми над 100 000 лв. задължително минават по RINGS, при тях сетълмента е в реално време и за минути са по сметката ви.

# 497
  • София
Скрит текст:
Ние сме пред сделка. Имаме ден и час. Как се процедира с плащането? Купувачът иска да подпишем документите, те да останат при нотариуса, да отидем в банката на купувача, той да нареди парите, да вземем документ от банката, че парите са наредени, да се върнем при нотариуса и да дадем ключовете. Не желае чрез интернет банкиране, защото не са първа младост хората, купуват имота за детето си и явно се притесняват.
В тази схема, трябва да изчакате парите да пристигнат и бъдат осчетоводени от банката ви. Самото нареждане не е достатъчно - след като си вземе НА и ключовете може да откаже плащането, преди да изтече вальора.
При постъпило платежно нареждане и входящ номер от банката, наредителят не може да го оттегли, без съгласието на получателя. Освен това суми над 100 000 лв. задължително минават по RINGS, при тях сетълмента е в реално време и за минути са по сметката ви.
Тъкмо се връщам от банката. Точно това ми обясниха. Мерси много!
Имотът е наследствен, а искаха съпружието да подписва декларация, че нямал да има претенции в бъдеще към имота. Не си спомням да сме подписвали такива документи при продажба на други наследствени имоти. Странно.

# 498
Аз имам малко по–различен въпрос и ако някой може да ми отговори, ще съм безкрайно благодарна!
С мъжа ми харесахме двуфамилна къща, т.е. в момента собственици са двама братя, искали са единия да живее на 1вия етаж, другия на 2рия. Но къщата предразполага да бъде разделена и като близнак ( на всеки етаж има по 2 малки апартамента), въпроса ми е законно и документално, дали е възможно къщата да се раздели и половината да продадем като близнак и дали си заслужава главоболието? Също и евентуални разходи по документалното оформление?

# 499
missence, не знам доколко е законно, но преди време продавах мой наследствен имот и също искаха мм да подпише подобна декларация, а освен това му търсиха и липса на задължения( та се наложи да си плати и стари глоби и здравни осигуровки), но купувачката беше с кредит и от банката искаха какви ли не документи и понеже имота беше с доста кусури и трудно продаваем, не мрънкахме много.....
Аз имам една чуденка- тия дни търся почивка на море, но сме с малко кученце и  си е зор да намериш читаво място.....та попрегледах какво се предлага по морето- има съмнително евтини и добре изглеждащи имоти( напълно обзаведени, добре направени, да се събуеш и да влезеш), та се чудя доколко е удачно да се инвестира в такъв( няма да го даваме под наем, понеже няма кой да се занимава с чистене и поддръжка). И дали мога да намеря нещо без такса поддръжка на хубаво място?!?

# 500
Ние купихме наследствен имот и не си спомням продавачът да е подписвал нещо такова. Нито пък допълнителни неща са искали, но нямаше и кусури.

# 501
Най - накрая си намерих хубав апартамент и пак се колебая. Намира се на улица Одрин  в Зона б-5. Апартамента ми харесва, ама тоя 16 етажен блок, много изпочупен ми се вижда. Агентката твърди , че е ЕПК, но на мен на панелка ми прилича. Можете ли да ми кажете къде мога лично да проверя, дали е панел или ЕПК?

# 502
Най - накрая си намерих хубав апартамент и пак се колебая. Намира се на улица Одрин  в Зона б-5. Апартамента ми харесва, ама тоя 16 етажен блок, много изпочупен ми се вижда. Агентката твърди , че е ЕПК, но на мен на панелка ми прилича. Можете ли да ми кажете къде мога лично да проверя, дали е панел или ЕПК?

Няма толкова високи панелки, ЕПК е със сигурност.

# 503
Не мисля, че има 16 етажни панелки. Но и някой по-голям специалист да каже.

# 504
Става въпрос за бл.14. Коренно различен е от останалите в района. С много входове и широк, да не би да е някакъв панелен експеримент. Някъде в общината, няма ли да има информация за годината и вида стройтелство?

# 505
Става въпрос за бл.14. Коренно различен е от останалите в района. С много входове и широк, да не би да е някакъв панелен експеримент. Някъде в общината, няма ли да има информация за годината и вида стройтелство?

Това е "Китайската стена", известен блок, отново - ЕПК е. Даже в Капитал има информация какво е строителствното - https://www.capital.bg/vestnikut/k2011/u/2010/12/22/1016014_kitaiskata_stena/

Това че е широк, не го прави не-висок Grinning  
Но имаше недобра слава преди, не знам сега как е, но дали е панел или ЕПК може да ти е най-малкия проблем.

# 506
  • София
Благодаря за отговорите. ММ подписа декларацията. Нямаме никакви задължения и отне 5мин., Беше ми странно, че друг път не сме подписвали такива декларации, но ако купувачът се чувства по-спокоен така, за нас няма проблем. Имотът няма забележки, но предвид, че сумата, която купувачът плаща, не е малка, може би човекът гледа да се застрахова.

# 507

Това е "Китайската стена", известен блок, отново - ЕПК е. Даже в Капитал има информация какво е строителствното - https://www.capital.bg/vestnikut/k2011/u/2010/12/22/1016014_kitaiskata_stena/

Това че е широк, не го прави не-висок Grinning  
Но имаше недобра слава преди, не знам сега как е, но дали е панел или ЕПК може да ти е най-малкия проблем.
Каква статия- много полезна!!! Каква история имал този блок! Аз съм живяла и в по-голям. Това не ми е проблем.
 Входа беше доста приличен. Всичко е с чипове и се заключва. Благодаря за статията. Подробно е описан и вида строителство.

# 508
Имаме апартамент в блока, който от дълги години се отдава под наем на добра цена. Среден вход, среден етаж, добри съседи на етажа и всички плащат на време.
Май в най-крайният (А вход) се водеше на времето, че има много наркоманчета. То, дали са още там или живи... не се знае.

# 509
  • Sofia
Нареждане се фалшифицира за 2 мин - това което ще прати като скийншот или pdf файл няма гаранция, че е истинско. Митници и други държавни институции, които преди приемаха копие от нареждания сега чакат банката да им осчетоводи транзакцията - нещо, което става най-рано на следващия ден. При RINGS, това че е в реално време и, че е задължително при суми над 100к е хубаво, че веднага ще се види през електронното банкиране дали са дошли или не. Със сигурност добрия съвет е да изчака да си види парите по сметката, а не да приеме за чиста монета нареждането Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт