Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 55

• 42 760
  • 761
  •   1
Отговори
# 660
Според мен не, нали стоп капарото е за да не се предлага на други хора имота.. тука нещо те баламосват, може би ще крънкат за повече пари.

# 661
Ми то стопкапарото дефакто не е нищо. Агенцията иска от теб стопкапаро за да спре да рекламира жилището, обаче продавачът не е поел никакъв ангажимент към теб. И сега даже и формално агенцията не е в нарушение - двама сте платили, те са свалили обявата, а вие с другия кандидат се надцаквайте вече пред продавача.

# 662
  • Sofia
Да, права е ЧС. За това не плащайте стопкапаро. То не прави нищо тъй или иначе, в 90% от случаите, тъй като обекта се предлага и от други агенции и от самия собственик. Ако сте харесали обекта искайте да подпишете ангажимент за покупко-продажба с продавача, при която двете страни дължат тази сума, ако се откаже някой от двамата. Стискането на ръка, дори само по телефона с продавача е много повече от това да "ви свалят обявата от продажба".

Ако ви излезнат агентите с някакви аргументи им кажете, че сте сериозни и още сега искате да оставите задатък! Например 2к евро, но не се ли случи сделката поради тяхна вина или на продавача, ви дължат същата сума.

# 663
Bestbuy, това е само за плочките предполагам? На мен ми излезе всичко двойно от-до за труда само. То не са само плочки,има хидроизолации,прагове, наклони,окачени тавани,монтаж на мебели за баня, монтаж на бойлер. Не знам къде ги намирате тези майстори за 1.5к-1.7к,пък то на стара баня има и къртене,което не съм включила изобщо в сметките, нито е имало инсталации и сифони за местене.

Стандартна баня от 4 квадрата каквито са повечето , се кърти за един ден. Стандартна ВиК инсталация се прави също за един ден. Плочките - 15- 17 квадрата се лепят за около 8 дена. Монтаж на мивка, бойлер, моноблок и санитария - един ден. Човек разбиращ си от работата и знаещ какво и как  прави изпълнява обекта за 15 дена с гипскартон. Повечето вече не измазват а работят с картон. Добър майстор прави стандартна баня с картон за 10 дена. И в двата случая рядко работят по повече от 4-5 часа на ден и отиват на другия обект. Колко пари да му дам след като надницата им отива на 150 лева ? Хората работят по 4 пълни работодни за тия пари, вие в София им давайте и 10000 щом имате, ваша си работа. А майстори няма понеже образованието ни е такова, закриха професионалните училища, и учениците навлизат в живота с някакви никому ненужни и безсмислени професии без никакво житейско реално приложение. И без занаят , което е най важното.

# 664
Какво значи какъвто ти е късмета? Като те чета, нямаш излишни много пари, за да играеш на рулетка. Вероятно 200к не са никак малко пари за теб и стандарта ти. Най-добре си помисли над всичко и над избора си.щ, защото хвърлиш ли се с лека ръка на сляпо, после ще си плащаш години наред и ще си живееш в избора. Тебденцията имота да става стока е ясна, но все пак все още е скъпа стока.

Да,принципно е така.Но за 170 000 лв всичко е направено от-до,просто влизам и живея.Аз казвам,че в другия за 130 000 ,едва ли 60-70 000 ще ми стигнат за ремонт ,т.е и той става на 200 000 .А тук в 200 000 имам стая в повече и бъдещ ремонт -едно 50 000 ,та затова ми се ще да понамаля някак си от цената.И трите са 50 годишни панелки.
Ами какъвто ми е късметът.Благодаря на всички за човешкото отношение и полезни мнения.

# 665
Ванвал, аз предположих, че брокер ти е предложил жилището, затова и те посъветвах да водиш преговорите чрез него/нея. Щом сте без брокер и двете страни, адвокат ти трябва задължително, за проверка на документите на имота и да ти съдейства поне със съвети. Включително за изготвяне и подписване на предварителния договор.
Добрият адвокат не е задължително добър преговарящ, това са различни знания и умения.
При преговорите поне кажи, че обзавеждането не ти трябва, като минимум искай цена (тотал) без обзавеждането и там вече пробвай още нещо да свалиш. Смятай и едни към 4 хил. лева грубо и за нотариални такси и местен данък при прехвърлянето, които най-вероятно ти ще трябва да поемеш. Пак казвам, ако имаш роднина/много близък приятел с умения за пазарене, вземи го, добре е да е мъж, ако ти си жена (предполагам). Евентуално може да поискаш и отбив с размера на комисионната на брокер, която и продавачът няма да плаща в случая, защото сте без брокери.
Разпитай подробно на (втория) оглед за историята на имота - първи собственик ли е, как го е купил/наследил, дали пък няма и други съсобственици, всичко-всичко. 
Късмет при огледа и преговорите

# 666
Maria 56, скъпо е да правиш ремонт в София, пиша реалните цени на това колко ми е излязло от опит. Отиде майстора да лепи някакви плочки от тези най-миниатюрните за гръб на кухня при приятелка. Нещо подобно: https://www.keramo-bg.com/image/cache/data/novi%20snimki/mosaico … 0copy-320x320.jpg
Работил 2 дни,взел й 250 лв за 2-3 квадрата. Тя бясна - стандартно цените били 40-50 лв. на квадрат, как може да е толкова скъпо. Ами направи си ги сама като можеш. После й трябваше майстор за нещо друго,познай дали този се съгласи да дойде след скандала.
Друг случай на близки - дават ключ на бригадата за ремонт от-до, една година ги мотаха да завършат. Все взимат други обекти. Изгониха ги с недовършени неща. Накрая сифонът е на най-високото място в банята.
И за баня 4 кв.м. плочките не са 15-17 квадрата,а по-скоро 25. Освен ако не ги слагаш половин метър под тавана като едно време.
Писала съм и друг път, при калкулирането на ремонта трябва да се вземат предвид и личното време на собственика,ангажирано в ремонта, и това кой ще поръчва и пренася материалите,и това кога бригадата ще почне обекта.
Само 1 пример - аз ако нямам възможност да нося торби с лепило, за всяка доставка трябва да си плащам камиона+качване. Ако работя в офис-трябва да излизам в работно време да ходя да плащам. Ако работя за 3000 лв (все пак купувам апартамент), един загубен работен ден,за да се занимавам с това, ми е 150 лв. пропуснато работно време. През това време майсторът не може да работи, чака материали. Представи си да купя грешното лепило,защото не разбирам и цялата процедура от начало?
Да не говорим за наемане на хамали,контейнери за извозване и т.н.

В провинцията,където заплатите са малки, мъжете разбират от ремонти и могат да си правят част от нещата,имат приятели с бус,които са на разположение срещу почерпка от домашна ракия и суджук,цените може и да са съвсем други,но в София всеки работи за пари.
Онзи ден ми обявиха цена от 100 лв за боядисване на 4 кв.м. (без шпакловка). То само идването за оглед е 50 лв за какъвто и да е ремонт.

Пиша това, за да може хората да си направят реална преценка колко наистина е разликата между готово жилище и такова за ремонт - по-добре да калкулираш нещо в повече,а в последствие да спестиш, отколкото да отделиш твърде малък бюджет и после да не можеш да влезеш в жилището с години,защото е строителна площадка.

# 667
Maria 56, скъпо е да правиш ремонт в София, пиша реалните цени на това колко ми е излязло от опит. Отиде майстора да лепи някакви плочки от тези най-миниатюрните за гръб на кухня при приятелка. Нещо подобно: https://www.keramo-bg.com/image/cache/data/novi%20snimki/mosaico … 0copy-320x320.jpg
Работил 2 дни,взел й 250 лв за 2-3 квадрата. Тя бясна - стандартно цените били 40-50 лв. на квадрат, как може да е толкова скъпо. Ами направи си ги сама като можеш. После й трябваше майстор за нещо друго,познай дали този се съгласи да дойде след скандала.
Друг случай на близки - дават ключ на бригадата за ремонт от-до, една година ги мотаха да завършат. Все взимат други обекти. Изгониха ги с недовършени неща. Накрая сифонът е на най-високото място в банята.
И за баня 4 кв.м. плочките не са 15-17 квадрата,а по-скоро 25. Освен ако не ги слагаш половин метър под тавана като едно време.
Писала съм и друг път, при калкулирането на ремонта трябва да се вземат предвид и личното време на собственика,ангажирано в ремонта, и това кой ще поръчва и пренася материалите,и това кога бригадата ще почне обекта.
Само 1 пример - аз ако нямам възможност да нося торби с лепило, за всяка доставка трябва да си плащам камиона+качване. Ако работя в офис-трябва да излизам в работно време да ходя да плащам. Ако работя за 3000 лв (все пак купувам апартамент), един загубен работен ден,за да се занимавам с това, ми е 150 лв. пропуснато работно време. През това време майсторът не може да работи, чака материали. Представи си да купя грешното лепило,защото не разбирам и цялата процедура от начало?
Да не говорим за наемане на хамали,контейнери за извозване и т.н.

В провинцията,където заплатите са малки, мъжете разбират от ремонти и могат да си правят част от нещата,имат приятели с бус,които са на разположение срещу почерпка от домашна ракия и суджук,цените може и да са съвсем други,но в София всеки работи за пари.
Онзи ден ми обявиха цена от 100 лв за боядисване на 4 кв.м. (без шпакловка). То само идването за оглед е 50 лв за какъвто и да е ремонт.

Пиша това, за да може хората да си направят реална преценка колко наистина е разликата между готово жилище и такова за ремонт - по-добре да калкулираш нещо в повече,а в последствие да спестиш, отколкото да отделиш твърде малък бюджет и после да не можеш да влезеш в жилището с години,защото е строителна площадка.
Абсолютно вярна картинка в София !!

# 668
А и евтиното излиза скъпо. Евтиният майстор работи евтино, защото няма много поръчки, а няма поръчки защото е калпав. Или защото е мошеник и тъче на пет стана едновременно, което води до голямо закъснение и евентуално накрая лошо качество.

# 669
Аз като купувах навремето стоп капарото се даде на ръка на продавача, съответно имотът не се предлагаше вече изобщо, но  може в момента да са други нещата..

# 670
Аз като купувах навремето стоп капарото се даде на ръка на продавача, съответно имотът не се предлагаше вече изобщо, но  може в момента да са други нещата..

В момента брокерът стриктно пази да нямаш достъп до продавача Wink

# 671
И аз миналата година дадох стоп капарото на продавача, на втория оглед, на който присъстваше и той, и брокера. Работеше само с една агенция с ключ, другите дето бяха качили обявата, трябваше да минат през тях, за да доведат клиент на оглед.

# 672
То до колкото помня даваш стоп капаро, разписва се документ.. в случая не виждам накъде вече да се покрие продавача Rolling Eyes

# 673
1500Е на квадрат за панелка в Света Троица бих дал само ако в обзавеждането е включена и златна тоалетна като в дома на Тръмп.

Инфлация, какво да правим.. сега си представи в по-хубав квартал как ще е е 2к метъра за ремонт.
Също си представям какви са общите части и всичко в блока, нищо, че самия апартамент някой може да си го направи голяма работа.

# 674
Че то по-добре даси викнеш майстори от прпвинцията и да им плащаш наем. Труда е скъп, защото живота е скъп. Когато всичко е скъпо, парите никога не стигат. Но явно всички хора вече взимат по 3-4-5к и могат да си го позволят. А не съм чул рязко да са се повишили заплатите масово.
Проблема е че черния физически труд всъщетание с майсторлък са скъпи защото хората са изнежени и не искат да го работят. Всеки иска ит на бюро в офис с климатик, но дали акъла на всеки му стига, не знам.

Интересно ми е тези майстори на светло ли работят, защото моите едно време всичко на ръка им плащах.

Последна редакция: сб, 31 юли 2021, 11:49 от Gogo1979

Общи условия

Активация на акаунт