Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 55

• 42 727
  • 761
  •   1
Отговори
# 645
1500Е на квадрат за панелка в Света Троица бих дал само ако в обзавеждането е включена и златна тоалетна като в дома на Тръмп.

# 646
Ако остави брокерът да води преговори нали ще трябва да му плати комисион без гаранция, че ще успее да свали от сумата. А един път вкаран в преговорите, той ще си претендира за парата.

Това не е така. Комисонна се дължи при сключена сделка, а не за /неуспешно/ водене на преговори.

# 647
За първия можеш според мен да се пазариш да ти смъкнат от цената точно с довода, че е за ремонт..

# 648
Хипотезата ми е, ако ванвал се реши да сключи сделката и дори брокерът да не успее да смъкне от цената.
Ванвал му казва, тук съм си харесала един апартамент, дали може да водиш преговори да смъкнеш. Онзи естествено се съгласява, продавачът обаче не желае да смъкне, а ванвал си е харесала имота и склонява да го купи на първоначалната цена. Мислиш ли, че брокерът няма да претендира за комисион?!?!

# 649
Е добре де, дайте пример как се водят преговори нагледно. То и адвоката не е казано, че може да води преговори.

# 650
Ако остави брокерът да води преговори нали ще трябва да му плати комисион без гаранция, че ще успее да свали от сумата. А един път вкаран в преговорите, той ще си претендира за парата.
Водене на преговори си е изкуство и изисква умения, техники и индивидуални качества. Не на всеки му се отдава, а резултат не може да се гарантира никога.
Преценяш си за себе си кой имот ти харесва и какъв ти е макс бюджетът. В конкретния случай, както и многократно съм съветвала в имотите теми, по-удачно е да ползваш адвокат. Хем ще ти защити твоите права, хем хонорарите им са по-бюджетни от тези на брокерите. Адвокат може и да води пазарлъка от твое име.
Блатодаря,идеята не е никак лоша

# 651
След избистряне на хипотезата ти, той може и да поиска комисионна. Но преди да се обърне към него, тя може да каже: "Харесала съм си имота Х, имам връзка с продавача. Ако успееш да свалиш цената до ХХ, ще ти платя сумата от ХХХ." Всичко е въпрос на договорка. Тоест плаща му само за намаляването на цената. Останалата работа явно си е свършила сама.

# 652
Воденето на преговори е изкуство! Само като си спомня как рисково съм преговаряла и то за апартамент, който много харесах, но не се издадох до последно и успях да смъкна доста голяма сума Simple Smile
Не винаги се получава. Но, тръпката си заслужава!

# 653
1500Е на квадрат за панелка в Света Троица бих дал само ако в обзавеждането е включена и златна тоалетна като в дома на Тръмп.
И на мен така ми се струва,в неделя ще го гледам на живо този апартамент.Дотук на снимки изглежда перфектно.170 000 лв за 57 квадрата ,а другия ми е 130 000 лв за 60 кв,ама при тотален ремонт ще надскоча тези 170 000 и ядовете с майстори.
А фаворитът ми е 200 000 лв ,ако му смъкна едни 10-15% ,поне  за някакво ремонтче да  ми останат. Освен да ходя на уроци при darsia.

Последна редакция: пт, 30 юли 2021, 22:18 от ванвал

# 654
Гого, възможно е. Моят адвокат свърши пазарлъка от наше име с купувача , но наистина е възможно не всеки адвокат да се ангажира с тази дейност.
Точки Simple Smile, това си е идея, но си е пак пазарлък и преговори със самия брокер. Ако човек може да се справи със самия брокер не мисля, че му е нужен тогава посредник за преговори с купувача Stuck Out Tongue Winking Eye

Ванвал, и мандарина те е посъветвала същото, но да го подчертая и аз: не гледай цена на кв.м, а като крайна сума.
Кое ти е приоритетно: локация, етаж, изложение, достъп до инфраструктура, състояние на имота и т.н.

П. С. Малко офтопик, но току що получих 2 оферти на фирми за довърш. дейности. Погледнах цената на едната за слагане на плочки от 30/30 до 60/60, че е 49лв без ДДС и си сипах едно питие Joy

Редактирам: погрешка съм писала "купувача*, а е продавачът, с който адвокатът ни се пазареше Blush

Последна редакция: пт, 30 юли 2021, 23:28 от Kölsches Mädel

# 655
45-50 лв си е нормална цена за плочки в момента, но гледайте и крайната цена, нормалня баня около 4 кв. излиза около 1.5-1.7к труд.

# 656
Bestbuy, това е само за плочките предполагам? На мен ми излезе всичко двойно от-до за труда само. То не са само плочки,има хидроизолации,прагове, наклони,окачени тавани,монтаж на мебели за баня, монтаж на бойлер. Не знам къде ги намирате тези майстори за 1.5к-1.7к,пък то на стара баня има и къртене,което не съм включила изобщо в сметките, нито е имало инсталации и сифони за местене.
Така че в тоя ред на мисли,ако голямата баня е за ремонт, бих се пробвала да сваля едни 3 хил. Евро. Защото добрите майстори на всичкото отгоре са и ангажирани за няколко месеца напред.

Обаче ако 75 кв.м. (3 стаи + кухня + баня+тоалетна +мокро + тераси) са 200 к лева, а 65 кв.м. (една спалня, една тоалетна и едно мокро помещение по-малко) са 170 к лева, то силно ме съмнява да можеш да свалиш 10-15 % от големия. За около 3 до 5% съм позитивна,че ще свалят заради довода с ремонта и спестяването на комисионната.

# 657
Да,принципно е така.Но за 170 000 лв всичко е направено от-до,просто влизам и живея.Аз казвам,че в другия за 130 000 ,едва ли 60-70 000 ще ми стигнат за ремонт ,т.е и той става на 200 000 .А тук в 200 000 имам стая в повече и бъдещ ремонт -едно 50 000 ,та затова ми се ще да понамаля някак си от цената.И трите са 50 годишни панелки.
Ами какъвто ми е късметът.Благодаря на всички за човешкото отношение и полезни мнения.

# 658
И друг довод се сетих-спомена, че си чакала да събереш парите, ако ги имаш налични това е доста силен коз - първо показва,че си сериозен клиент (защото друг може да е навит,но да не му отпуснат кредит), второ за панели оценките на банките са обикновено по-ниски и отпускат по-нисък процент финансиране,което отново ограничава кръга купувачи и трето-сделката ще стане бързо и без да занимават продавача с хиляди документи и бавене заради бумащина. Този довод можеш да използваш при пазарлъка.

А по-нагоре имаше коментар,че Света Троица не бил уау квартал, аз пък имам друго впечатление-уреден, с добро име от едно време, близо до центъра, добро отстояние, има метро, като цяло единственият минус е типа строителство. Познати предпочетоха старо ЕПК там пред ново около Пиротска или Двореца на децата,защото около новите имаше доста малцинства, а и са доста тесни.

# 659
Да ви попитам за агенциите. Вчера преведох стоп капаро за един имот. Днес брокерът ми се обажда и ми казва , че и друг клиент  е превел капаро 20 мин преди мен и продавача не е разгледал все още моята оферта., но сме щели да преговаряме. Възможно ли е за един апартамент да преговарят с двама клиенти и да искат и от двамата стоп капаро? Не съм работила досега с агеции и не съм наясно, как точно стоят нещата

Общи условия

Активация на акаунт