Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 55

• 42 321
  • 761
  •   1
Отговори
# 705
@mokka сега погледнах Аркадия, и там всичко е разпродадено 🙁 За Мона шанса е да облагородят с инфраструктура и да стане малко по-човешко, но кога, предвид всички нови проекти който се планират там, не е ясно.
Относно Флора, имах предвид че останалите апартаменти гледат улицата, а не се възползват от тишината и чистотата на вътрешния двор.

Благодаря, като цяло вътре много ми хареса когато бях на оглед Simple Smile
Освен цената имам резерви и относно самата локация.

# 706
  • София
Препоръчайте ги тези евтини майстори в темата за баните, мен за баня под 2 квадрата офертите ми варират от 3000 до 4500 труд и материали от 4 различни фирми/майстори. Simple Smile

# 707
Така си е. Щом е за инвестиция, непременно избираме майстори с лошо качество. Откъде на къде ще са равно поставени плочките, като може и накриво.
А и как може и да НЕискаме безплатни НЕпоискани съвети, не знам, ще си посипя главата с пепел. Трябва да си платим за непоисканите съвети.
Снимки бани:
Скрит текст:

Това са доста евтини китайски плочки и картината изобщо не е на най-доброто място, не знам правен ли е проект или майстора си я е сложил където е решил? Такива плочки не бих взела,защото съм ги виждала след 3-4 години експлоатация как покритието им е паднало и изглеждат супер амортизирани.
Санитарията също е от най-евтината,дори не знам има ли марка. Предполагам наемателите сменят душа и батериите на годишна база като консуматив?
Огледалото не е симетрично спрямо плочките,няма никакви вградени мебели, в общи линии само модата на плочките различава тази баня от друга,правена през 2000 г. Нормално е такава баня да е значително по-евтина от такава,която се прави за лично ползване-най-малкото плочките ще ги избереш такива,че да издържат повече време и ще са 2-3 пъти по-скъпи,ще си вградиш душа и казанчето, ще си вземеш висящ шкаф под мивката, а не такъв на крачета. Нали като правиш ремонт искаш да е както трябва.

Попадна ми това видео, като го споделям по-скоро от гледна точка на това,че и хора,които нищо не разбират от имоти, се мъчат да дават съвети по темата: https://youtu.be/md_GTOOXT3c

# 708
  • София
След 3-4 години смея да кажа, че плочките са 100% като нови. Не е падало никакво покритие. Не са китайски, български са. За 1 път чувам за китайски плочки.
До сега отбивах "атаки" за калпави майстори, които редели накриво и набързо плочките. Сега пък, кой е правил дизайна и защо няма вградени шкафове.
Последно цената на квадрат ли обсъждаме или секции в банята.
Какво означава и "да се направи както трябва". Ми то си е направено както трябва. Е, не е със златни бидета. Това прави ли го "не както трябва"?
И високият клас на Видима абсурд да се сменят на 2-3 години. Това са супер качествени батерии, които могат да издържат 10ки години с лекота. И освен това са леки и прецизни за движение и нагласяне на струята.

Висящ шкаф под мивката няма да е по-скъп от монтажа на един бойлер. Т.е. 70-100лв.
Говорехме за цени за ТРУД! А не колко скъпи шкафове сме искали да си закупим "за нас, да живеем".
Не това беше дискусията. Цени на шкафове всеки може да види по магазините и да си прецени. Обсъждаше се цената на труда.

И да, съгласен съм само с последното изречение, хора, които изобщо не разбират от имоти се опитват да дават съвети.

# 709
Тангра, обсъждаше се нагоре,че донякъде трудът е свързан и с цената на материалите. Съответно на плочките от 15 лв са ти взели 25-35 за труд, което наистина е много малко и най-вероятно защото имаш повече обекти и си ползвал преференциални цени. Ама се съмнявам жена да е ОК с такава баня за собствено ползване, най-малкото аз виждам по 2 снимки неща,които ще ми бодат очите всеки ден. За наклони и сифони не отварям дума,разчитам,че са ОК. Ако са - за тази цена си направил супер добра сделка.

# 710
ще си вградиш душа и казанчето, ще си вземеш висящ шкаф под мивката, а не такъв на крачета. Нали като правиш ремонт искаш да е както трябва.

Брех, аз за себе си правих баня и нарочно не съм си слагала нито вградено казанче, нито вграден душ, нито висящ шкаф. И пак си мисля, че е както трябва, защото така съм искала по някакви свои причини.

# 711
Абе хора смешна история. Храните танграта напълно безпочвено. Сега и аз се чудя на тези два кораба, ама той си е морски човек.  Той човека си е преценил таргет групата затози апартамент и го е направиш подобаващо.
Но това което ме втрещява, е че тук са обсъждани абсолютно скандални апартаменти за купуване, в които баните са пълен шит ако трябва да са за лично ползване. И нагласата е дасе купува, пък после може и да се ремонтира, щото парите не стигали. А човека дава пример за рентиерски апртамент, с нови, макар и базови плочки и мебели и вие го храните.

А относно видеото натова момче. Абсолютно прав е, нещо което и азви говоря, но ме храните яко. В момента спекулата в БГ е абсолютна, отчаянието също, глупостта на обикновения човек също. Кой с всичкия си би купил такава кутийка за 66к? Аз бих живял в квартирата на танграта и бих му плащал като поп 600лв, пред това да се загробя с кредит и да живя в тоя ковчег с това обзавеждане и след 30 год да съм горд собственик на такава дупка. След 30 год стандарта ще е такъв, че тая дупка никой няма да я иска дори като подарък. И честно казано, в студентските общежития положението ецмного по-добро дори от това. Поне има голям трикрилен прозорец, голяма баня, голяма стая и не е партер. А ако човек се вреди и в семейно, то си е като 2ст направо.

Просто в момента сме в голям балон, хората не могат да си позволят тези цени, но се мъчат и правят какви ли не компромиси.

# 712
Не смятам, че цената за труд е обвързана с цената на материалите. Както някой потребител сподели, за монтаж на големи плочки се взима по-скъпо, защото монтажът е по-труден. Ако си вземеш плочки 33х33, ако ще по 200 лв. квадрата да са, не мисля, че ще ти вземат по-скъпо, тъй като се редят много лесно. А това, че големите плочки са по-скъпи е съвсем отделен въпрос.

Последна редакция: пн, 02 авг 2021, 18:31 от moonriver

# 713
Moonriver, цените за довършителни работи са по договорка, съответно като си купила плочки за 200 лв и ги слагаш в ново жилище на Артекс, майсторът ще ти даде съвсем различна цена от на някого в панелен апартамент,който слага същия размер плочки за 10 лв. от Практикер.
Другото,което има значение,е качеството на плочките. Първо качество се слагат много по-лесно от второ и трето, съответно второ и трето качество плочки изискват повече време за слагане,повече материал и вдигат и цената на труда.
Иначе съм напълно съгласна с Гого и не храня никого, просто много зависи едно нещо дали го получаваш подарък,дали го плащаш по себестойност или с надценка.
И зависи от възможностите и приоритетите. Ако ми подарят или продадат такава баня по себестойност, съм абсолютно ОК,или ако трябва да живея под наем 1000 пъти бих избрала нея пред някоя стара,в това няма никакъв спор. Но ако ще давам 200+ хил.лв, а повечето тук са и с много по-големи бюджети,бих имала (и имам) претенции.

# 714
Те затова масово апартаментите НС се продават на ШиЗ, та всеки да е свободен да си реализира претенциите, а не да прави компромис с нечии чужди визии за интериора. И да ги плаща съответно.

# 715
  • София
Потретвам се. Показах цената на труда и качеството му. Т.е. поставянето на плочките. Хидроизолацията и намазването на цялата плочка с лепило ще трябва да приемете на доверие.
Не съм кандидаствал за конкурс най-скъпа баня. Не карам и никой да живее в нея, ирелевантно е. Колко е скъп моноблокът също е ирелевантно.
Т.е. не обсъждаме кой колко скъпи шкафове за кухня може да купи, а колко струва трудът и дали наистина съм избирал най-калпавите възможни майстори, та да падна на под 400лв на квадрат труд без материалите.
Не съм поставял за 25-35, а 2016та беше за 15 лв на кв, 2017та за около 20лв на кв и 2018та беше, забравих около 22лв, но не е било повече от 25лв на квадрат със сигурност.

2ро и 3то качество плочки не съм чувал да се използват и да се продават от едно 25 години. В момента в магазините се продават само 1во качество.
Така че ясно, че 3то качество е по-трудно за поставяне, но нали говорехме за ТУК и СЕГА, а не преди 25+ години.

И не, не съм се пазарил за количества, тъй като от опит знам, че цената, проблемите и шмекериите нарастват, ако се пазариш за няколко апартамента. Искат и предплащане за всички и после само гледат как да избягат.

Може и да има някаква разлика в искането за труд, ако поставяш плочки 200лв на квадрат, но ме съмнява да е 10 ПЪТИ.
Все пак, фирата не е 100%.
И то не задължителната фира, която е при остатъчните ръбове, а инциденти, за които е виновен майсторът. Май отива към 1 на 100 най-много.

# 716
Днес за първи път чувам, че фирата е за сметка на майстора. Как му я изчислявате, вадите счупените плочки от цената ли?
Аз винаги съм взимал плочки отгоре точно за фира и резерва. Може би майсторите така ме съветват, ако сгафят да има за моя сметка.

Офф: до 2 години бензина щял да се вдигне с левче. Дали? Това са си 30% увеличение. Това са си едни 100-150лв отгоре на автомобил на месец. Ако всичко поскъпва така, ще стигат ли заплатите за вноски ако и тях вдигнат? Днес четох статия че 70% от кредитополучателите имат заплати под 2к. Дали не се надцени българина преди да псъзнае какво следва?

# 717
  • Sofia
А, другата новина е поскъпването много на тока, нали го либерализираха за бизнеса, а ние развита енергетика от следващо поколение нямаме.

# 718
Колкото пъти се е налагало да взимам плочки, съм изчислявала квадратурата и добавяла 10%. Веднъж се случи майстор да ми счупи един от най-скъпите фризове. Даже го беше залепил с отчупено ъгълче. Разбира се, имах един резервен, но майсторът го плати и го премахна, след което залепи цял. След това отидох да купя още един такъв фриз, за да имам, че не се знае дали някога няма да ми потрябва в бъдеще.

# 719
Моля, на диета съм, не (се) "хранете" в тази тема.
По-нискокачествените плочки се чупят (дават фира) при работа много по-лесно, дори майсторът да е внимателен.
Стандартните 10% отгоре, които се купуват, са освен за фира при рязане (чупят се, пукат се, остават неизползваеми парчета, или има издути, нащърбени, с голяма разлика в размера) и да има останали цели плочки.

Общи условия

Активация на акаунт