Нашите орхидеи – тема 35

• 30 173
  • 741
  •   1
Отговори
# 135
Приготвила съм ѝ един голям буркан за сега, че поръчах една за проба, да видим дали ще се спогодим. Казват, че искала малко светлина, а аз мога да предложа отлични такива условия Laughing освен това и място нямам особено, а тези вървели бавничко и не ставали големи.

# 136
  • Варна
На мен ще ми е трудно да осигуря условия без светлина Grinning Затова се тормозя и ядосвам с разни фръцли Grinning
Ама пък като дойде този момент, всичко прощавам Heart Eyes
Засега е отворила 8 цвята, още 3 пъпки има.
И наистина цветът се насища с времето.
Само не знам как да направя, та да се удължи цветоносът - или те по принцип цъфтят на китка?

# 137
Разкошна ти е. И аз много бих искала такава, но при условията вкъщи, няма да има никакъв шанс.

# 138
  • Варна
Неведнъж съм споделяла, че при мен е горещо и светло. Неслучайно си позволявам да ги дъждувам Убавиците - до няколко часа са изпарили всичко. Дори при ежедневно дъждуване вандата (понеже виси на Южна тераса ) е по набръчкаха листенцата. Но пък напъпи след като я изкарах там, така че явно й харесва. Бях скептична, но след поредната среща на орхидеенито общество Крум Сотиров горещо препоръча да я извадя и реших да го послушам (все пак човекът е с повече опит от мен). Не съжалявам за това. Очаквам следващата среща, та да му благодаря лично.

# 139
Вещи,поздравления за вандата,много е красива!Връщах назад,но не не открих други твои снимки на вандата в цял размер.Би ли споделила,в кори ли я гледаш? Благодаря!😊

# 140
  • Варна
Ами при мен е малко хибридно отглеждане. В една кошница съм я сложила с кори вътре, но във времето вече май корените преобладават. Изтикали са корите нагоре в една купчинка. Не смея, обаче, да я пресаждам, че напоследък не ми върви много успешно пресаждането.
Иначе в миоте условия , ако някога реша да купя втора ванда, бих я сложила в саксия с кори - по- бавно да просъхва и да не се налага да я поливам ежедневно.

# 141
Бонбон е. А зимата къде я държиш?

# 142
  • Варна
Зимата я прибирам в стаята - накарах ММ да ми закачи кукички на тавана Grinning Там виси и ринхото.

# 143
Умрях си от кеф докато четох новите постове! Много обичам, когато темата ни е такава

За карантинирането - при мен е задължително. Не мога да си позволя да пренебрегна някой риск.

Добриня,
Стискам палци за новия проект. Като цъфнат ще изглежда тооолкова джунглесто Heart Eyes

Phloxx,
Надявам се скоро пак да имаш път към Швертер. То посещението там си е като ходене на поклонение Joy Искаме да знаем и най-малките подробности.

Angela61,
Благодаря за инфото за лампите! Все повече се замислям за някаква система за доосветяване, за да мога да завзема още територии за орхидеи

Sysly,
Съчувствам за мокрото и неуспешно приключение. В четвъртък пак, нали? Wink
Какво ли не правим за пустите орхидеи! Разказвала съм тук как препусках по улиците, прегърнала едно фалче Joy

Вещи,
На дълъг цветонос, на китка - все едно. Прекрасна ти е вандата, здрава и добре гледана!

От мен малко летни цъфтежи - няколко фалчета се престрашиха да цъфнат повторно. Ма то не боляло! Сега остава да убедя повечко.

Pirate Picotee

Leco Fantastic
Много ми харесва така Heart

# 144
  • Варна
Оооо, импала, това не е Leco Фантастично, а много, много Тежък ФантастИк Heart Eyes

# 145
Impala, много красиви цветове!

Успявате ли да изкарате по два цветоноса едновременно (по едно и също време, дори да не израстнат заедно)? До сега не ми се е случвало, ако изкарат са все е по един. Някакви съвети и техники да препоръчате.

# 146
Вещи,
Съгласна!
Забравих по-горе - моля, разкажи за тези срещи, групи или каквото там е.

Миоки,
Успях преди две години. Масово бяха с по два цветоноса.
Според мен се определя от развитието през предходния вегетативен сезон.

# 147
  • Варна
Аз мисля, че е и въпрос на хибрид. Имам такива, които често вадят по 2 цветоноса, имам и такива, които никога не го правят, а уж ги гледам еднакво.

# 148
Да, може би трябваше да уточня, при екземпляри с доказана такава възможност.

Имам една жълтурка, която преди 2 години някъде изкара един цветонос, който след като прецъфтя изрязах частично и от него излезе издънка с няколко цветчета, от които останаха 2 и които стоят отворени вече сигурно цяла година. Междувременно изкара нов цветонос, който тъкмо започна да отваря пъпките. Не знам дали това значи че има възможност за два цветоноса, как мислите?

Другия въпрос в тази връзка, махате ли изцяло стария цветонос или оставяте част с надежда да изкара нова издънка? Гледах разни видеа в нетя и там имаше съвет да се маха изцяло стария цветонос, за да се стимулира израстване на нов, тъй като не е сигурно, че стария ще изкара нещо или ще изсъхне напълно след няколко месеца.

# 149
  • Варна
Impala Първо орхидеено общество България е групата във ФБ, може да я намериш. Базирана е във Варна, обаче, и тези срещи основно са тук. На мен са ми интересни - освен че всяка сбирка има тема, която се разисква, се събират съмишленици, с които винаги ми е приятно да разговарям.

Общи условия

Активация на акаунт