Нашите орхидеи – тема 35

• 30 175
  • 741
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Миоки, един цветонос преди две години, удължение и нов цветонос тази година, аз не би го тълкувала като два цветоноса. Simple Smile
Два цветоноса го разбирам ако са пуснати в един сезон.
Аз ги режа на първа или най-много втора спяща пъпка. (не обичам дълги голи пръчки). Ако не се събуди на другия сезон, го махам

# 151
Вещи, благодаря! Намерих, попрочетох и се ориентирах. Звучи интересно, а и полезно.

# 152
Миоки, един цветонос преди две години, удължение и нов цветонос тази година, аз не би го тълкувала като два цветоноса. Simple Smile
Два цветоноса го разбирам ако са пуснати в един сезон.
Аз ги режа на първа или най-много втора спяща пъпка. (не обичам дълги голи пръчки). Ако не се събуди на другия сезон, го махам
Бях длъжна да попитам Sweat Smile  Мисля, че като я купих беше с един цветонос, ама надеждата умря последна. Нищо де, двете най-нови са с двойни, та ако следващия сезон не пуснат по два, значи в мен е причината.
п.с. много се радвам на големите ви орхита. Пускайте повече снимки. Моето място е много малко и съм основно на минита.

# 153
  • Варна
В оранжериите много ги форсират, има и орхидеи с по 4-5 цветоноса. Това обаче не им е нормалното поведение. Така или иначе си трябва аклиматизация, почивка от преторяването и т.н. Колкото цъфнат - толкова, все е файдичка Grinning

# 154
Не съм чак толкова алчна аз и два ми стигат хаха.
Имам общо 5 парчета (растения) в момента. Преди години имах много, но ги завещах на майка ми когато се преместих, че нямаше как да ги взема и тя им е майка от тогава. Сегашните ми са само фалчета, но по едно време доста ги бях занемарила. Бях се запалила по листни растения та бяха все марули орхитата - само гледах да не изсъхват прекалено. Сега пак съм на орхи вълна и като започнах да им обръщам повече внимание започнаха да цъфтят. Поразместих малко и взе че се освободи място за още едно мини та се оглеждам за нещо интересно Simple Smile

# 155
  • Варна
Impala Крум Сотиров има доста клипове в тубата.
Мисля, че точно него бях гледала като каза, че на камбриевите било достатъчно да се пръска субстрата отгоре малко по-интензивно, а не да се киснат. Спазвам тази препоръка и за момента, се справят успешно и двете - Мивадата чакам четвъртия цветонос от едната страна, а от другата май също се заформя един; колманарата и тя - полудява да цъфти и да се развива.
Та, мисля, че може да е полезен с неговия опит, въпреки, че понякога звучи странно...

# 156
  • Варна
Мъжът ми днес обикалял да ми търси неофинетия и понеже не намерил ми връчи една брасия. Поощрявам такива самоинициативи. Simple Smile

# 157
Aз изобщо не мога да преброя колко цъфтящи цветоноса имам на тези двете красавици. Те са се оплели,нацъфтяли,мушкам,подпирам,овъртяха се яко.

# 158
  • Варна
floren Разкошна е! Честито! Май трябва да ни направиш образователен курс - как да си дресираме половинките в правилната орхидеена посока Grinning

# 159
Завидях благодордно (айде, може би не чак толкова) и на подаръка и на цветоносите. Само да имах място по дяволите.

# 160
  • Варна
Мале, ЕНИ, голяма любов към теб! Всяка се чуди как да ти привлече по-успешно вниманието Heart Eyes

# 161
  • Мадрид / София
Малко различни орхидеи - 5 от най-странните орхидеи-

# 162
Ех, че интересно е станало тук Blush
За камбриевите и аз стигнах до този извод, миг невнимание при поливането е достатъчен да я убие. Това за пръскането е супер идея, Вещи благодаря!
Показвам най-най-великото си постижение досега, и двете милтонопсисчета цъфтят. Дали ще оцелеят след това е още под въпрос, щото.... нали...  полях ги.....

# 163
Приготвила съм ѝ един голям буркан за сега, че поръчах една за проба, да видим дали ще се спогодим. Казват, че искала малко светлина, а аз мога да предложа отлични такива условия Laughing освен това и място нямам особено, а тези вървели бавничко и не ставали големи.

Няма врвме да прочета всичко до тук но иска да направя една голяма корекция. Няма такова нещо като "малко светлина".
Светлината за отглеждането на орхидеите има две характеристики - яркост и продължителност.
Не им трябва ярка слънчева светлина, но им трябва светлина, а като продължителност е колкото при другите до10-12 часа световни ден. Това са най-често доосветяване орхидеи се оказва. Тези са подходящи за северен перваз. Аз имам северен перваз и там е е хич тъмно. През зимата трябва да се удължи деня им с лампи. Та ако щеса навътре то ще трябва перманентно да се до осветяват.  По принцип всички освен лудизиите са миниатюри. До 15 санта. Аз имам две лудизии. Гледам ги от инат. Не мога да кажа че са ах. Но вкусовете са различни..

О не Вещи. Не мога да поливам ванди всеки ден. Заслужаваш медалллллллл! Един път на 14дена лятото, един път на месец зимата. Растат кат троскот. Вече ме дразнят какви големи станаха

Последна редакция: вт, 20 юли 2021, 19:27 от _re_ge

# 164
Вещи,
Отново благодаря Hug
Много обичам да чета за орхидеите, вкл. непопулярни мнения. Чуждият опит е безценен.

Общи условия

Активация на акаунт