Нашите орхидеи – тема 35

• 30 167
  • 741
  •   1
Отговори
# 600
  • Мадрид / София
Phloxx, ще видя кой ги има и ще го/я попитам.
Тома̀с казва, че фалеанопсиса живее 20г и няма основания да хвърля листата, но ако това се случи вероятно се дължи на честотата на поливането (те поливат на 14 дни или когато субстрата е добре изсъхнал) или на бактериално заболяване. Обърна внимание, че става въпрос за наистина здрави растения с добър генетичен материал. Сподели, че са му пращали млади растения от Китай в ужасно състояние.
Нещо друго - обясни, че ако въздушните корени стърчат във въздуха и нямат тенденцията да търсят субстрата означава, че им е тъмно и трябва да се увеличи светлината достигаща до саксията и корените в нея.

# 601
Първото ми цимби почти го убих на топло и слънчево място, и оттогава не смея Blush

ако въздушните корени стърчат във въздуха и нямат тенденцията да търсят субстрата означава, че им е тъмно и трябва да се увеличи светлината достигаща до саксията и корените в нея.
Ето това го подозирах и аз, на моите май им е една идея по-тъмно, не стоят директно до прозореца.

# 602
  • Мадрид / София
Отговориха ми, че цимбитата обичат хладно и светло.

Друго за фалчетата - значи, единствени те за разлика от всички други видове орхидеи, когато растат на корени и листа се държат като кактусите, акумулират енергия вечер, а през деня я изразходват, обаче когато цъфтят се държат като тревно растение. През деня акумулират и вечер изразходват. Тоест има два различни манера на действие, в зависимост в кой етап се намира на развитие.

Последна редакция: чт, 02 сеп 2021, 21:50 от Angela61

# 603
  • София
Не знам, дали защото отглеждам основно европейски хибриди или по някаква друга причина, но нещо математиката не ми излиза. Имам фалчета, които цъфтят целогодишно - удължават, разклоняват, вадят нови цветоноси. След като е необходимо да се държат на студено (18 градуса си е студено според мен), за да извадят нов цветонос, то какво правим с такива цъфтеливци? Това са 4 месеца на 18 градуса. А моите живеят на ТЕЦ през зимата и пак цъфтят.
Не съм сигурна, че и в естествената им среда има такъв период. Бърза проверка на климата в Индонезия показва следната графика:

https://cdn.hikb.at/charts/meteo-average-weather/indonesia-meteo … erage-weather.png

Обърквам се.

# 604
Може би става въпрос за оптимален цъфтеж и при видовите екземпляри, а хибридите да са селектирани, така че да са по-цъфтеливи... newsm78
Моите фалчета също са на парно, но цъфнаха и цъфтят лятото, пък казват, че цъфтели зимата.
Май не толкова конкретните градуси са фактор колкото разликата между нощната и дневната температура.

# 605
  • София
Аз заради видовите потърсих графиката на температурата. Иначе се предполага, че хибридите ги селектират изрично за домашни условия - климатик, парно и т.н.

# 606
Не знам и аз. Последните фалчета, с които се сдобих са видови и едното дойде с формиращ се цветонос посред лято. Може би зависи и от конкретното растение, от почва, светлина, хранителни вещества, климат въобще и други фактори.
Нямам никакъв опит с видови, ще видим тези как ще се развият.

# 607
  • София
Имам няколко азиатски хибрида, но не чисто видови фалчета и не мога да кажа нищо за тях. Забелязвам, че холандците ми цъфтят от декември/януари до юли масово, а азиатските юли-август. Т.е. искат по-топло и по-светло.

# 608
  • Мадрид / София
Фалчетата могат да цъфтят 2 пъти годишно при оптимални условия ( и това го каза Тома̀с).  И става дума за качествени цветове и много на брой, с 2-3 цветоноса. При домашни условия е по-трудно достижимо.  Тома̀с е възприел холандския начин на отглеждане и от там взима млади току що стабилизирани растения и ги доотглежда до цъфтеж, след което го пуска за продажба.

# 609
  • Бургас
Имам орхидеи предимно купувани от Бг., не са специални и някакви видови. Честно казано не им разбирам особенно. За мен е важно да цъфнат, дали зимата дали лято е без значение. Повечето ми пускат нови цветоноси и цъфтят между декември и април, летния цъфтеж е предимно от стар цветонос от спяща пъпка. Съответно за мен моите фалчета искат да има разлика в дневна-нощна температура, което се случва октомври, ноември след това пускаме климатиците на топло, че не сме на парно. И точно през този период повечето пускат нови цветоноси Hug

# 610
  • Мадрид / София
Phloxx,  значи: цимбалиите искат Т 14-24 градуса през деня и 10 градуса през нощта. Като най-важното е да има нощна и дневна разлика от поне 10градуса.

# 611
  • Тра-ла-ла
Здравейте. Преди 2 месеца ми подариха орхидея. Нямам опит с грижите. Поливам и толкова. Поизкапаха цветчетата. Но тръгнаха нови пъпки. Странно ми се струва, че до пъпките поникнаха и листа. Трябва ли да се режат? Не задушават ли растението и цветовете?! Големи като долните листа ли ще станат?
Скрит текст:

# 612
  • Варна
Брех, това е то, късметът на начинаещия Grinning Това е растение-бебе, нищо не режѝ, оставѝ го така. В следващите година-две би трябвало да пусне корени, да порасне, тогава ще му мислиш.

# 613
  • София
честито! имате си бебе Grinning
не го режете, ще го убиете така!
някой ден ще стане голямо, да

# 614
Казва се кейки и не задушава нито растението майка, нито цветовете. Може да се отдели когато порастне достатъчно. Често излизат когато майката не е съвсем наред, но не е задължително. Ако има проблем с майчиното растение, дори листата да загинат, ако има здрави корени, бебето ще живее.

Общи условия

Активация на акаунт