Нашите орхидеи – тема 35

• 30 176
  • 741
  •   1
Отговори
# 585
Ох тия дни голяма активност, ама моля ви се кажете виждали ли сте такова нещо 👀 държа я за да не си мислите че е голямо бебе.. направо съм озадачена.
За пръв път имам изобщо бебе, ама чак цвят👀

# 586
  • София
хехе, сигурно ли е, че е цвят? Виждам, че е тъмно лила, но не знаех, че може без грам цветоносче да се пръкне цвят.
Пак да ни го покажеш като се отвори, моля Simple Smile Flowers Hibiscus

# 587
  • София
Може, може Simple Smile Бебе с пъпка. Ще е едро цветче, може да е с деформации или пелоричност. Важното е, че излиза странично, а не от центъра. А корени - като им дойде времето. Сега е време за правене на имидж  Wink

Последна редакция: ср, 01 сеп 2021, 22:07 от Raya

# 588
  • Мадрид / София
Гледах едно видео със съвети от производител на фалеанопсиси. Много интересни неща сподели. Ще трябва да го изгледам поне още 1-2 пъти за да ги запомня добре.
Едни от съветите са: - ако се гледа при Т- 28 градуса ще расте на листа, но няма да цъфти. За цъфтене е нужно да се гледа на 16-18градуса до тогава, докато порастне цветоноса и пъпките са готови да се отворят. Тогава се премества на Т-22градуса. Ако се премести по-рано ще изхвърли пъпки. Тук не запомних една пъпка за един градус или седмица каза. Ще го видя пак.
Ако не е възможно да се достигнат 16-18 градуса и температурите са по-високи съветва да се сложи лед на корените веднъж в седмицата в 6ч следобяд.
Друг съвет - поливат на всеки 14 дни обилно (желателно да не се мокри короната) като с всяко поливане във водата е разтворен много малко тор. 1г / 1сл на 1л вода.
Друг съвет - ако растението е бактериално болно съветва да се изхвърли или отстрани от другите орхидеи, защото е заразно, ще се предаде на останалите, а няма ефикасно лечение.
Друг съвет - цветоносите да се отрежат над второ коляно. Евентуално от там ще тръгне разклонение на цветоноса, но качеството на цветовете ще е по-ниско. Ако търсим по-големи и красиви цветове, цветоносите трябва да се отрежат ниско, за да тръгне нов цветонос.
Листата живеят 20г и не би трябвало да съхнат и жълтеят. Всяко едно пожълтяло листо говори за проблем вероятно в корените.

# 589
Това за пожълтяването на листата и аз го четох/гледах. Липса на някакъв минерал е май, най-вероятно магнезий. Едното ми мини фалче от старите, жълтее най-долната двойка листа. В момента няма цветонос и завършва разтежа на листото което пусна началото на лятото. Пресадих го, корените изглеждаха много добре, нямаше изгнили, имаше 2 изсъхнали, останалите бяха ок и в достатъчно количество. Ще видим дали магнезия ще помогне.

# 590
  • Мадрид / София
Друго, което каза е, че фалеанопсиса е като суколентните - вечер акумулира енергия, а през деня я консумира.
Друго- желателно е да се полива сутрин за да може да изсъхне до вечерта, защото влага + хлад = бутритис.

# 591
  • София
Това, че едно листо живее 20 години няма как да е вярно. Колкото и старо фалче да съм виждала, никое не е било с повече от 15-16 листа. А всяка година изваждат по няколко листа. Ако приемем, че прави по 3 листа (това не е много) на година, то за 20 години трябва да има 60 листа. Не се връзват нещата.
Чела съм някъде, че листата могат да живеят до 5 години /не помня точно/ и това е спасението за фалчета с централен цветонос - имат 5 години да създадат кейки.

Това е от страницата на американската асоциация / https://www.aos.org/orchids/additional-resources/phalaenopsis-part-4.aspx /:
"Humidity as the limiting factor in culture is nearly impossible to prove conclusively, and yet, for example, phalaenopsis sparsely arranged under lights and exposed to the dry air of a large, heated room will indeed suffer to some extent. Growing in very dry air, phalaenopsis may refuse to hold more than two or three flaccid leaves; whereas healthy phalaenopsis have at least four or five firm leaves at any one time. Plants attempting to flower under such conditions have been known to drop their buds. At the very least, those flowers which do open in dry air will not last nearly as long as those experiencing proper humidity levels."

# 592
  • Мадрид / София
Е ми така казват двама специалисти в областта на растенията (с такова образование са) и с много години назад в отглеждането на орхидеи. Сега при какви условия би било възможно това, може да помислим. Ако се сетя ще питам единия от двамата (знаете го от видеата, които ви показвам от време на време).

# 593
  • София
а случайно не показаха ли някое растение с 40 листа? Всъщност трябва всичките да са им поне с 40 листа.... По две на година да растат, пак трябва да са впечетляващи храсти

# 594
  • Варна
20 години и на мен ми звучи абсурдно. Моите колкото пускат толкова и хвърлят. ясно, че не ги гледам като специалист, ама това е положението. 16-18 градуса вкъщи никога не е било и всички до едно цъфтят. Така че и това не ми се връзва... Предполагам, че важи повече за видовите, но не и за хибридите.

# 595
  • Мадрид / София
Може би имат предвид растения в естествената им среда или такива на контролиран режим.
Ако решите фалчето да цъфне по определено време имайте предвид, че минават 15-16 седмици до тогава, което ще рече че 15-16 седмици преди това трябва да се въведе растението в режим на хладно 16-18 градуса. При който Т са по- високи, да му слага лед веднъж на седмица.
И малко снимки на човека, който отглежда фалеанопсисите и неговите съоръжения.

И едни други красоти (не са мои):

# 596
  • Варна
Аз също мисля, че става дума за орхидеите в естествената им среда - все пак са катерливи растения - нормално е да задържат листна маса. В саксия не виждам вариант да се отглеждат така.

# 597
Анжела, тези цимбидиуми в топъл климат ли се отглеждат? Виждам, че са нацъфтяли в стаята, а не навън. Знаеш ли повече подробности, как ги отглеждат точно тези растения?
Много бих искала да си имам цъфтящо цимби в стаята, а не навън на стълбите Blush но мислех, че ще им е топло и няма да цъфтят!

# 598
Те като цъфнат, може да си ги прибереш и да им се радваш. Искат разлика в температурите само за да цъфнат.

# 599
  • Бургас
Флокс тази година съм решила Цимбитата ако пуснат цветоноси и напъпят да ги прибера у дома, не само да им се радвам като отида на село. До октомври дори края ще ги държа на вън стига да не паднат Т под 10градуса.

Общи условия

Активация на акаунт