Бързи здравословни въпроси и отговори – 30

• 37 416
  • 743
  •   1
Отговори
# 705
  • София
Какъв специалист трябва да се потърси при висок Хомоцистеин? Кардиолог или ендокринолог?

# 706
Не е ендокринолог.
Мисля, че е кардиолог, но не съм сигурна на 100%
Встрани от въпроса, изследвани ли са витамини В12 и В9 (фолиева), често хомоцистеина е висок заради техни дефицити. И при попълването им спада

# 707
  • София
Не, само витамин Д, който е в норма.

# 708
Моят съвет е да се изследвате, това е една от най-честите причини за висок хомоцистеин.
Ето тук прочетете https://drkehayov.com/kravni-izsledvaniq/homocistein-norma-visok-riskove

# 709
Може би хематолог е специалистът, който е нужен в случая.

# 710
  • София
Благодаря за отговорите! Ще попитам някой интернист, който да каже по-добре.

# 711
И аз не съм сигурна, може и хематолог да е....но понеже високия хомоцистеин го водят като риск за сърдечно-съдови заболявания, атеросклероза, инфаркти, инсулти и затова може и кардиолозите да имат отношение.
П.П. потърсих в нета, не намирам информация за лекаря

# 712
От скоро съм сексуално активен и малко съм се филмирал, от тези венерически болести. Искам да се тествам за полово предавани болести. Досега без презерватив единствено съм получавал орална любов. Всичко друго е с предпазни средства, но като чета из нета и това не го дават като напълно безопасно. След първият ми път, следващите 2 седмици бяха кошмарни. Напълно забравих как си прекарах и единствено си мислех, какво може да ми се случи днес или утре сутринта. Последният ми контакт беше преди 2 месеца и половина и да чукна на дърво, не съм забелязал нещо нередно, но страха си остава. Страх ме е и да правя каквито и да е контакти. Чета че много болести можели да се проявят чак след 6 месеца, а повечето дори били без симптоми. 
Някъде предлага ли се пакет, които да обхваща повечето болести или трябва да правя по 10 теста? Примерно тест за хив, сифилис, гонорея и хламидия. За други в момента не се сещам, но знам че има десетки. Нещо с което да съм сигурен и да мога да спя спокойно, че няма да заразя следваща приятелка или пък случайно няма да остана стерилен. Grinning
Вие тествате ли се, след като приключите връзка с един партньор? Какъв е етикета? Grin Цялото ми преживяване изобщо не беше това за което си мислех и сега даже ми се иска изобщо да не ми се бе случвало.

# 713
  • Пловдив
Може би хематолог е специалистът, който е нужен в случая.
да.

# 714
И аз така мисля. Хематолог изследва В12, В9, би трябвало и за хомоцистеин да се произнесе.

# 715
Ако имаш вътрешни хемороиди, точно така боли.

Ами не знам да имам, как се разбира? Пиех едни фибри, от тогава е тази болка. Спрях ги, ама още си седи

# 716
Според мен друг тип специалист ти е нужен, такова вторачване, стрес и паника не са нормални. Ако ще си така след всеки полов контакт, по-добре си ги спести.

# 717
Не съм сигурна дали въпросът ми е за тук, но все пак ще го задам. Мой роднина (74 г.) е диагностициран със субдурален хематом (малък), засегнал двигателна функция на ляв крак. В момента е под наблюдение в болница, тъй като прецениха, че за него най-добрия изход от ситуацията би бил консерватино, а не оперативно лечение. Следят го, при благоприятно развитие (резорбция) препоръчаха рехабилитация, за максимално добри резултати. Става въпрос за град София. Интересува ни къде бихме могли да го настаним за 10-14-20 дни. Ако имате добри отзиви от някъде, където се занимават с рехабилитация на такива проблеми, ще бъда благодарна да ми споделите. Благодаря.

# 718
Здравейте, да попитам дали в момента има някакъв вирус(различен от Ковид) със следните симптоми:
Вчера сутринта майка ми се буди със силни болки в гърлото, по-късно следобяд и се запушва носът. Вечерта я втриса и има температура 38.5, болки в мускулите и се чувства зле. Сега се чухме, каза че гърлото не я боли вече, носът ѝ силно тече, започнала е влажна кашлица, температурата в момента ѝ е 37.1, но през нощта е пила парацетамол. Карам я да си направи бърз тест или даже ако може да отиде и да пусне изследвания и за инфлуенца тип А и Б, но тя не иска и да чува, щяла да се оправи... Ще продължа с натякването за тестове, позвъняване на личната и т.н, докато не я убедя, но просто исках да попитам и тук, за да знам върлува ли все пак нещо подобно в момента...

# 719
Има.
Което не е оправдание да не си направи тест. Не струва милиони.

Общи условия

Активация на акаунт