Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Единадесети клас - лятно емоционална

 • 33 966
 • 742
 •   1
Отговори
# 735
 • Мнения: 3 284
Синът ми иска нещо в стопанския факултет- икономика,бизнес управление,мениджмънт.Но не смяташе да кандидатства с математика,съвсем не.
   Не знам какво ще учи,какво няма,надявам се да имаме РС ,да можем да изговорим нещата с класната и ръководството, за да не се налага да се караме.

# 736
 • София
 • Мнения: 14 290
Синът ми иска нещо в стопанския факултет- икономика,бизнес управление,мениджмънт.Но не смяташе да кандидатства с математика,съвсем не.
   Не знам какво ще учи,какво няма,надявам се да имаме РС ,да можем да изговорим нещата с класната и ръководството, за да не се налага да се караме.
E, Mарулета, там ще се учи мат Simple Smile И профилът в този ред на мисли  тогава ще му е полезен. Малко са всъщност специалностите, в които не се стига в даден момент до мат - филологии разни,  други хуманитарни специалности, право, изкуства, медицина, стоматология (макар че и в последните две  се учи медицинска статистика, която се обляга малко или много на мат). В упоменатите от теб математика определено си се учи. Simple SmileНямам представа покрай короната как е било, ама за Стопанско управление се кандидатстваше  все пак с  мат  преди - но мат1,  която наистина е непрофилираната, по-лесната от двете изпитни математики за прием в СУ.

# 737
 • София
 • Мнения: 790
Математиката в УНСС не е проблем ,дори за студенти без интерес в математиката.
Марулета, дано успеете да смените с география, както се надява синът ти. Географията видях има един гадничък модул, относно карти, мащаби и тн., ама това си е част от предмета. Иначе материалът и за история и география е интересен.

# 738
 • София
 • Мнения: 7 663
Това е велико - всички, които не са се класирали за друг профил, ги слагаме в профил мат. Щото математиката е най- общо валентна, нали… Joy

# 739
 • BG
 • Мнения: 4 245
И моята щерка избра за ПП история и география.
Жива и здрава да бъде рожденичката!
Имате ли наблюдения от познати по въпроса за кандидатстване в чужбина? По-точно за реализацията след дипломиране. Знам, че е индивидуално, но дали успяват да си намерят работа в съответните държави, има ли някакво деление между местни и чуждестранни студенти, дискриминация. Чудя се дали въобще да обмисляме въпроса с кандидатстване в чужбина.

# 740
 • София
 • Мнения: 790
По-лесно се намира работа,ако си завършил в съответната страна. Но за Холандия това не важи. Там голям плюс е владеенето на холандски. Иначе намират работа ,но в не сериозни фирми, стартъп . Все пак зависи от специалности, университети. Дъщеря ми работи HR. Инженерите като цяло са много търсени. За добри специалисти фирмите са готови да ги издърпат и да се погрижат за разходите по релокация. Това важи за страни в Европа. Извън, нямат шанс за реализация, освен за някой гений. В Англия вече трябва доказателство за владеене на езика и работна виза. От Франция имам добри впечатления. Има доста големи международни фирми и наемат млади хора, само с английски.

# 741
 • София
 • Мнения: 14 290
Скрит текст:
Много зависи какво учи човек, къде го учи като държава, даже и къде като университет.. Следващите медицина в Германия чужденци  по мои наблюдения до един си намират специализантски места. Ако човек отвори сайтовете на големи немски болници, ще забележи веднага,  че в екипите им има супер много лекари  с чужди имена от Източна  Европа и Азия. Сред преподаващите професори също. С инженерните/компютърните  специалности също е така. Тънък момент при тях е още по време на следването да  се насочиш към почасова работа по специалността в известни фирми (  в чужбина въпросните  са гъвкави  и предоставят на студентите опции да напаснат работата си към заетостта в университета). Хем финансово си помагат студентите, хем опит трупат, хем печелят  бонус точки за наемането за постоянно след дипломирането.  Като ги харесат, след завършването им предлагат да останат..Но това наистина сякаш важи повече за Германия, Австрия, Франция, където човек ще работи  на езика , на който е и следвал.  В Нидерландия не  е  съвсем така. Следва човек на английски, ама за реализация на добро работно място в повечето случаи ще му е  нужен и холандският.

Последна редакция: сб, 11 сеп 2021, 14:54 от пенсионирана русалка

# 742
 • София
 • Мнения: 5 573
Момичета, извинявам се, че по средата на дискусиите се включвам, но ви каня да ги пренесем в новата тема!

https://www.bg-mamma.com/?topic=1367369.msg43450209#msg43450209

И аз ще се включа. Grinning

Общи условия

Активация на акаунт