Седмокласници 2020/2021 - Черешката на тортата - (28.06 - 04.07)

• 92 791
  • 1 639
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Скрит текст:
Аз съм доволна от 2АЕГ. Това беше единственото училище, което голямата ми дъщеря искаше и беше щастлива там до последния си ден. За гимназията мога да кажа - добра организация, чудесна среда, много силна катедра по биология и химия /имат и страхотно оборудване/. За мен двете училища са равностойни. Ако трябваше сега да правя избор, вероятно щях да избера 2АЕГ. Изучават се поне по три предмета на английски в 9-ти и 10-ти клас
Клер, училището носи името АЕГ, точно толкова, колкото и първа. Категорично не е "някакво друго училище"

Санака, така е. Просто аз съм много стара вече и още живея във времето, когато имаше само Английска гимназия.Laughing

Още веднъж казвам, не искам да обидя някого. Просто изразих гледна точка защо, според мен, Първа АЕГ  е с по-висок бал.
Иначе и в Първа учат предмети на английски в 9-ти и 10-ти клас. Лично аз, от сегашна гледна точка, не го оценявам като кой знае какво предимство, честно казано.

# 676
Ако баловете се вдигнат чак толкова много и прескочи 463 .. Няма да го приемат там, ще се класира на 2ро желание.
Това за коя паралелка е ? Дори за програмистите би трябвало да стигне още на 1во калсиране.
duhi_puhi знам, че синът ти учи в МГ програмиране, ако може да споделиш малко информация за тази паралелка
как е дисциплината, кога почват със специалните предмети и всяка друга полезна информация, за която се сещаш
Синът ми се колебае  между тази и английски с математика, балът ще му стигне и за двете
Споделям, че е в най-силната паралелка и това си личи, въпреки ДОто. Дисциплината е домашна 😁 щото тая година бяха на училище само сепрември и юни, в общи линии.. Имат 6 момичета в класа, но са много оправни. Специалните предмети - в 9 клас, в 8ми бяха като в ЕГ, само език основно се учеше, с бонус всички разказвателни 🤣
Аз не бих го записала в МА, бих предпочела езикова, но това си е мое виждане. Той си искаше програмиране...
Да пише програмиране, ще си има бонус професия, заедно с всичко останало.

# 677
  • София
За Първа АЕГ има много противоречиви мнения, но факт е, че тя е предпочитана от повече хора и бала съответно там е и по - висок.

# 678
  • София
С риск да ви вкарам в душевен смут, след проверка (преди 2 години) на двете английски гимназии като материална база, преподаване (от деца, учещи там), местоположение и имидж, бях направила за себе си извод, че предпочитанията ми са за 2 АЕГ. Славата на 1 АЕГ си е от старо време, но вече не е това, което помним от отдавна.
Всичко това, с цялото ми уважение и към двете училища.
В която и от двете да приемат детето, няма да съжалявате

Последна редакция: вт, 29 юни 2021, 21:10 от Fair Lady

# 679
За Първа АЕГ има много противоречиви мнения, но факт е, че тя е предпочитана от повече хора и бала съответно там е и по - висок.
Някои училища са си на “стара слава” просто.
Аз чувам много по-добри отзиви за 2-ра АЕГ и лоши за доста “елитни” училища, носещи слава още от мое време( по комунистическо Simple Smile)

Последна редакция: вт, 29 юни 2021, 15:57 от ДХ3

# 680
Ще съм благодарна ако има родители  на деца в 73-то да споделят мнение за него. Моят син е с 450,5 бал , може би за там ще е на кантар. Той почна да се "мята" между  немски и френски и аз чудя на къде да го насоча. И двата езика са напълно непознати и за мен и за него, а за 2аег и испанската не ще и да чуе. Ако са онлайн пак тази уч.година и отиде да учи немски или френски, не знам дали ще се справи.

# 681

Иначе и в Първа учат предмети на английски в 9-ти и 10-ти клас. Лично аз, от сегашна гледна точка, не го оценявам като кой знае какво предимство, честно казано.
Защо?
Понеже и моето мнение е подобно. Научават се термини, но ако нямат стабилни учебници, ученето е малко хаотично, на някои места по записки. В една тема наскоро се обсъждаше защо от АК няма много класирани на олимпиадите по природни науки. Ами, то и от езиковите няма и се чудя дали точно това учене на науките на чужд език не е една от причините?
От друга страна, все някак трябва да натрупат лексика по естествен път.

# 682
Flowers HibiscusМомичета, какво мислите по въпроса, зададен от дъщеря ми - Има ли смисъл да запиша АЕ/РЕ; ФЕ (руски и френски са нежелани) в 1ва или 2ра английска в София или да избера по-желан език АЕ/ИЕ ; НЕ, но в училище с по-нисък бал? Дано ме разбрахте. Говорим за бал 447, момиче, София.
Като цяло и 1ва и 2ра АЕГ са сред желаните, но не толкова сигурни според прогнозите за прием на 2ро класиране.
Благодаря ви за размислите и прогнозите! Бъдете здрави!:hibiscus:

# 683
  • София
Гледайте и резултатите от ДЗИ, все пак. На този етап Първа АЕГ води класацията.

Мое познато дете, прието във Втора АЕГ, го бяха заключили на двора и не го бяха пуснали в училището по заповед на директорката в един от първите учебни дни  8 клас, защото беше закъсняло. Е ,вероятно не само него, сигурно и други закъснели деца.  Детето не беше на себе си от шок, много беше разстроено. Аз лично не съм привърженик на такива дисциплиниращи методи, макар че може да са заимствани от английските интернати от 19 в. (справка Джейн Еър). Шегата настрана. Историята е истинска и лично разказана от майката, която ми е колежка.

Дъждец, точно по причините, които си изредила! За радост моето голямо дете така или иначе няма афинитет към природните науки. Но ми се струва, че не го придоби именно, заради ученето на чужд език. За протокола - отличничка е по принцип и английският много й се лепи.

# 684
  • София
Flowers HibiscusМомичета, какво мислите по въпроса, зададен от дъщеря ми - Има ли смисъл да запиша АЕ/РЕ; ФЕ (руски и френски са нежелани) в 1ва или 2ра английска в София или да избера по-желан език АЕ/ИЕ ; НЕ, но в училище с по-нисък бал? Дано ме разбрахте. Говорим за бал 447, момиче, София.
Като цяло и 1ва и 2ра АЕГ са сред желаните, но не толкова сигурни според прогнозите за прием на 2ро класиране.
Благодаря ви за размислите и прогнозите! Бъдете здрави!:hibiscus:
Ние водихме такъв разговор със синковеца, още преди да излязат резултатите от матурите. За съжаление балът му е доста по-нисък от този за първа и втора АЕГ. Моето мнение е, ако ще с албански (шегувам се, разбира се Grinning), но да е в 1ва АЕГ. По ред причини - иска да учи език, топ желание ни е, супер близо (буквално и пеш може да ходи, въпреки че не ни е точно в квартала), отлични отзиви от приятелско семейство, двете им деца учиха там, имиджа на у-щето.

# 685
  • София
Обичайно не могат да се очакват чудеса по отношение научаването на втори език в което и да е училище. До м.г. общият хорариум за целия гимназиален курс беше нисък, но в момента по новата програма в 11-ти и 12-ти клас се увеличават часовете до около 6-7 на седмица, ако не бъркам. Сега ако са ви чак такъв проблем руски и френски, не знам. Макар че финално дъщеря ми отиде точно там, където искаше, с все допълнителните профили, за нас вторият ЧЕ не беше чак с такава тежест при избора на гимназия.

Последна редакция: вт, 29 юни 2021, 15:29 от Red

# 686
  • София
Клер, аз съм от същото време Joy , но то тогава и Испанска гимназия нямаше, пък виж какво хубаво училище си стана. За предметите на чужд език: за мен има много смисъл, когато наистина се изучават на езика, а не се учат просто термини. Специално по биология във 2АЕГ класната преподаваше /със свои презентации/ и изпитваше изцяло на английски /по история в 9-ти клас - също/. Имаха и учебници на английски. На испански няма издадени учебници, учителите им са направили такива "свитъци", но се преподава и изпитва изцяло на езика в 9-ти клас, а по някои предмети и в 10-ти. Има учители, които отказват да разговарят на български дори и в междучасията. Laughing Така се трупа лексика и се упражнява употребата на езика.

Да, след започване на първия час училището се заключва /после през деня не се прави/, вероятно с идеята да ги научат да не закъсняват. На това и аз не съм фен, но чак пък шок да ти докара. На дъщеря ми се е случвало веднъж, но съвсем не се беше стресирала, а отишла да изчака следващия час в близкото кафе.

# 687
  • Варна
Реге, мисля, че правилно разсъжаваш по принцип, че няма много движение във Варна след първо класиране, но има и нещо друго, което не е за пренебрегване. Това с подаване на електронно заявление в няколко области оказва влияние. Защото има деца от околни (и не само околни) градове/села, които са изкарали добър бал и подават заявление за участие във Варна, само за да си погъделичкат егото и да мога т да кажат: "Приеха ме и в училище Х във Варна, ама се отказах". Тяхно право е, разбира се - изкарали са си точките, възможността им е дадена, другото е личностен въпрос. Разбира се, че биха могли да разберат това и от статистиката с баловете като мине класирането, но друго си е да може да си го лепнеш на стената във фейса Smirk Именно затова ми се струва, че в последните година-две има по-серозни разлики в баловете на първо и на второ. Миналата година в паралелката, в която ще кандидатства дъщеря ми, разликата е била над 15т, което не е никак за подценяване!

# 688
Здравейте, честито на всички отличници.
При нас положението никак не е розово, но каквото такова. И аз, и детето се радваме, че вече изпитите минаха.
Моля за помощ  - момче, бал 352, София - той искаше да учи приложно или системно програмиране, но балът му е нисък. Много е разтроен, успокоявам го, че има достатъчно курсове.
Моля за мнения за училища, добри според вас,  с интензивно изучаване на АЕ.

# 689
  • София
Нямам поглед върху 2 АЕГ и за там нищо не мога да коментирам, но от 1 АЕГ имам вече две години наблюдения и към момента нямам забележки към училището.

Общи условия

Активация на акаунт