Седмокласници 2020/2021 - Черешката на тортата - (28.06 - 04.07)

• 93 182
  • 1 639
  •   1
Отговори
# 720
Моят син ще кандидатства в две училища, само шест паралелки общо. Ще ги подредим по желания и ще се надяваме. Няма смисъл според мен да пише други училища, в които така или иначе не иска да учи.
В тази връзка ако балът му стигне за две паралелки, но в различни училища излиза ли като възможност или излиза да запише само ако е по- напред в желанията?

# 721
На всяко класиране всеки ученик се класира само по едно желание. Най-високото, за което му стига балът. Не може да се избира между различни паралелки, за които този бал би бил достатъчен.

# 722
  • София
Реденето на паралелки не се ли случва в портала на МОН, изцяло по дигитален път? Дори не се налага да се изписват кодове (ако правилно се ориентирам). Аз бих подредила много желания, за да съм сигурна, че при всички случаи детето ще бъде прието в най-желаната от него достъпна паралелка, а това няма как да се предвиди със 100% вероятност докато не излезе класирането. Не пречи да се отдели малко повече време и за никого не се създават неудобства.
Знам за случаи, в които залитайки по теории на конспирациите, родители слагат на предни места по-нежелани паралелки с някаква неразбираема за мен логика детето да влезе по "по-предно желание".
В тази връзка ако балът му стигне за две паралелки, но в различни училища излиза ли като възможност или излиза да запише само ако е по- напред в желанията?
Ще бъде приет в най-горното желание, за което му стига балът.

# 723
писах ли, че още няма годишна оценка по математика? Cry

Пиши на учителката в школо, звъни на класната и питай за технически пропуск. Крайният срок за оформяне мина, няма какво да им мълчиш

# 724
  • София
Lilifi, благодаря!
дописвам: поподредих няколко училища и паралелки и като гледам повече от 15, не виждам как ще станат, като причината е че синко има много стройна идея какво НЕ иска и това орязва доста варианти...

Последна редакция: вт, 29 юни 2021, 17:04 от elpet

# 725
  • София
Ми трудна работа е да се редуцират до 15. За София само в двете АЕГ са 11 вида паралеки.

Е все пак става въпрос за езици. Наистина ли на децата ви е все едно какъв език ще учат, само и само да са в някаква елитна гимназия? Аз, например, и при двете напълно изключвам немски, пък не ми пука колко са престижни немските гимназии.

# 726
  • София
Ми трудна работа е да се редуцират до 15. За София само в двете АЕГ са 11 вида паралеки.

Е все пак става въпрос за езици. Наистина ли на децата ви е все едно какъв език ще учат, само и само да са в някаква елитна гимназия? Аз, например, и при двете напълно изключвам немски, пък не ми пука колко са престижни немските гимназии.

А защо не? Ако детето няма някаква ясно изразена негативна нагласа към даден език, както и избистрено желание за конкретен чужд език, а  просто иска да учи нов след активно учения до 7 клас (най-често английски), защо да не пише примерно в листата с желания и немските, и испанската, и френската в реда,  в който си пожелае.. Може да е клиширано, но езикът си е език, богатство е.И въобще не става дума непременно за блъскане в училиша, които просто се водят елитни. Някои деца имат бал за СМГ и НПМГ заради висок резултата по мат, но си се познават и знаят, че не искат 5 години в това да задълбават, естествено е тогава да изредят езикови...

Последна редакция: вт, 29 юни 2021, 17:04 от пенсионирана русалка

# 727
  • София
Здравейте! Имам въпрос относно медицинското. Задължително ли е да има коментар от очен лекар или от ЛК за цветоусещането? За всички професионални паралелки ли? Най-вероятно ще пишем НТБГ и ПГ по телекомуникации.

# 728
  • София
Е, ако иска може да добави и корейски и японски. Но само ако иска.

Въпрос на подход е. Самата аз съм на кръстопът. При този бал, от една страна съм изкушена от престижа на най-елитните училища, а от друга си давам сметка, че този триумф ще е няколко дни, а после ще трябва просто да си учи там и ако не й допада, ще си е мъка голяма. Немски не иска, аз също не виждам смисъл в него. И без това не я програмирам да учи в чужбина. Испанската е примамлива, защото отзивите за нея са чудесни, но пусто за какво ще й е този испански, дето цели випуски се бълват с него. В Първа АЕГ е сестра й, това е силен аргумент, ще се чувствам сигурна така. Много искам руски, смятам го за перспективен, а и го харесвам, но дали пък няма да похабя хубавия бал за 133-то? Питате се къде е детето в тази история - ами не е ориентирано въобще. Сега ще й осигуря тур за разглеждане на училища, дано сърцето й подскаже накъде да върви.

Абе мъка си е.. да му се не види! При сестра й беше лесно. Искаше си Английската и това е. Изкара си бал, влезе си на първо класиране първо желание, песен!

# 729
  • В центъра на моретата
Така, след като най-накрая е окончателно оформен по всичко и си знаем бала, моля и аз за помощ.
Варна, бал 406.50. Няма да стигне за езиковите. Човекът обаче от вчера е решил, че иска да учи немски, вече не държал на компютри. Какво ще ме посъветвате? Направо не знам, има ли такъв читав вариант извън двете ЕГ?
Светли, има други места, където се учи немски - СУЕО "Ал.Пушкин", а защо не в Пета? Миналата година на второ класиране са имали бал 408,50. Може да се пробвате. http://ruo-varna.bg/images/min_max_2klasirane.pdf  - това е от второ класиране.

# 730
  • гр.Варна
И за нашето момче ще подадем само в 2 училища.Резултата му е достатъчно висок,за да го приемат.С 480 за МГ и прием от 208 деца там,няма начин да не влезе.По-висок бал от неговият по МАТ имат 80-90 деца!
Да видим как ще ги подреди Simple Smile

# 731
  • София
Здравейте! Имам въпрос относно медицинското. Задължително ли е да има коментар от очен лекар или от ЛК за цветоусещането? За всички професионални паралелки ли? Най-вероятно ще пишем НТБГ и ПГ по телекомуникации.
Вижте в сайта на телекомуникациите - напр. Ломоносов и Хенри Форд искат светоусещане.

# 732
Здравейте отново ! Нека обобщя, правилно ли съм разбрал:
Пишем 40 желания за първо класиране. Приемат ни по бал с 25 желание при първото класиране.
Решаваме че, не ни харесва 25 желание и искаме да пробваме второ класиране.
Обаче на второто класиране не ни приемат никъде.
Тогава, след резултата на второто класиране, можем ли да се запишем, където са ни приели на първото класиране ?

# 733
  • София
Точно така. На второ класиране може да се мръдне само напред или да се остане на мястото от първото класиране. Практически, при разумно подредени желания, второто класиране не носи никакъв риск, а само шанс.

Обаче е важно да се запомни, че се отива в училището, където е прието детето на първо класиране и там се подава заявление за участие във второто. Не става автоматично. Защото ако не се отиде, хем се губи мястото на първо класиране, хем не  се участва във второ.

# 734
Някой би ли споделил мнение за 119 СУ преподаване, дисциплина?
Интересувам се за паралелките : Хуманитарни науки с АЕ, Природни науки с АЕ
Благодаря ви! Извинете, ако вече  е коментирано!

Общи условия

Активация на акаунт