Седмокласници 2020/2021 - Черешката на тортата - (28.06 - 04.07)

• 93 216
  • 1 639
  •   1
Отговори
# 1 155
Ала-бала ей ги още пет години ДО как ще отлетят  Laughing
да ви кажа това ме притеснява повече

# 1 156
Поздравления за Ивайло, Рали! Аз следя страницата му и се възхищавам на неговите изпълнения! Сигурна съм, че му предстоят още много успехи!
Днес моето, както и доколкото знам детето на Кали и други от списващите се явяват на изпита в Приложната, утре сме в Изящните. Та при нас сагата продължава. Успех и стиснати палчета за всички художници в темата!
За подбутването, щерката не е наясно какво иска, но знае прекрасно какво не и това са математика, немски и за мое съжаление - френски. Много харесвам френската и с радост бих я побутнала да влезе във ФЕГ, ама удрям на камък. Подозирам, че ще има драма и ако я приемат в двете училища по изкуства, тъй като тя това иска най-много, а за мен е по-удачно да остане хоби, тъй като не се знае на какъв акъл ще е след година-две.
Иначе вчера са им раздали служебни бележки с резултатите от НВО. Днес ще дават свидетелствата, но тържеството съвпада с изпита, тя ще пропусне и ще си го вземе после от класната.
Един тъп въпрос, но след като точките от НВО фигурират в профила на детето, тази служебна бележка трябва ли да се сканира и прикачва? Май само за паралелките с изпита от проверка на способностите е изискването, макар че и тях ги има нанесени и не виждам смисъл от това упражнение.
И да допълня с риск да налея масло в огъня. Аз съм от списващите в темата още от предучилищна, когато още ги правеше Морена темите. Част и от сега списващите са от тогова и съм сигурна, че се подходи много нервно спрямо поста на СветлаК, защото никой май не схвана, че е по-скоро майтап. Поне моите впечатления от нея са, че е човек с чувство за хумор и приятен събеседник тук. Та, призовавам никой да не скача, още повече, че щом всеки има такава възможност, може да го направи.
За протокола, имам доста познати, които реално са от Перник, но децата ще кандидатстват за гимназии тук, изобщо не искат да подават за там, което предполагам важи за Самоков и други градове около София и не виждам причина да не могат. Мои познати дори закупиха тук жилище с тази цел, а именно детето да учи в гимназия, други пътуват, все пак не е нищо сериозно като разстояние.
А за СМГ, ако не математика, то със сигурност дава чудесна среда и е много добър старт, което не е пречка да продължиш в друго поприще. Моят мъж например е завършил СМГ преди едни доста години, а после се е насочил към правото и е юрист, така че всичко е възможно.

# 1 157
Момичета, дали съм разбрала правилно - в момента за избрания профил  са посочени например 3-ти и 4-ти пофилиращ предмет История и География/само примерно/. Ако в гимназията има други профилиращи такива/например Математика/, то в 10.клас може да избере от тези, другите, нали? Малко объркано го обясних, но останах с впечатлението, че конкретна паралелка не трябва да се описва сега, само защото трети и четвърти профилиращ предмет не го "кефят" сега

Правилно си разбрала. В 10 клас избират между всичките изброени от училището, а те обикновено са достатъчно много. Може би са единици училищата, при които от самото начало има фиксирани 3 и 4 профил. Даже им дават избор за поправка. Моята дъщеря първо бе писала история и география, но след един ден смени географията с бел. И на други места дават втори, да го наречем, шанс.
А аз мисля / без да съм сигурна/, че ако са обявени още в началото профилиращите предмети, не може в 10 клас да се изберат други. Избират се профилиращи, ако в началото са обявени само два езика / за ЕГ говоря конкретно/, но не знам дали съм права.

# 1 158
  • София-Младост
Ала-бала ей ги още пет години ДО как ще отлетят  Laughing
да ви кажа това ме притеснява повече
Сакън недей, не искам да чувам за ДО, освен зимата на -15 градуса;)

Енигма
Практиката показва друго. Моят в момента отказва да пише 2 АЕГ, точно защото са посочени тези профилиращи. Почти го убедих,че може даги промени. А и във всяко друго училище ще трябва да избира такива предмети, иска не иска.

# 1 159
  • София
За 2 АЕГ със сигурност не е така - обявяват 4 профила с пран-приема, но в 10 клас имат възможност да изберат наново 3-ти и 4-ти.

# 1 160
Здравейте, дали някой може да сподели мнение за НПГ по КТС - гр. Правец?

# 1 161
  • София
От друга, езиковите гимназии осигуряват избор на профилирани предмети след 10-ти клас, което ми е важно, тъй като няма как да знам какво ще иска да учи и работи след време.
Клер, втори път те виждам да пишеш това, което категорично не е истина. Така заблуждаваш останалите. ВСИЧКИ, не само езиковите гимназии след 10 клас предлагат избор на профили. Просто това е част от новата система. При нас например единствено по философия и физическо няма профили. И така са абсолютно всички училища. Не е коректно да заблуждаваш.

Ами не, не е всички. Лично съм проверявала на няколко места в хуманитарни паралелки, например, че още от 8-ми клас е заложен профил български и история плюс чуждите езици. И предполагам, че в СТЕМ паралелките е същото нещо.

Лулумба, някак тонът в тази тема взе да става неприятен. Какво означава "не е коректно"? Излиза, че го правя нарочно, с някаква цел. Дори и да греша, обидно е да намекваш, че заблуждавам съзнателно. С каква цел бих могла да го правя? И без това детето ми има бал за навсякъде.

# 1 162
И аз вчера разбрах за темата за училищата под топ 10 и трайно се пренасям натам ( тук си поглеждам от носталгия).
Грета, нашето МОН не иска да ограничава студентите, а университетите, така че от тази гледна точка очаквам всякаква безумна регулация да се пръкне - няма просто да закрият университети, но няма и да ни оставят толкова много, ще има промени, лошото е, че все са на парче и с много неизвестни.

Маги, къде е тази тема ? Не я намирам.

# 1 163
  • София
MianaNia, много е трудно да разбереш хумор в писана реч. Нищо смешно не намирам в думите на СветлаК.
И нямам нущо против детето и да учи в СМГ. Може да е приятна, но това, което каза в прав текст, не е. Има едни емотикончета, които служат за изразяване на емоции, като Money примерно. да беше сложила едно такова, че да не ни провокира.

А за университетите, не мисля, че ще ограничат някой да кандидатства. А ако стане, децата ни ще идат да учат извън България, и после и няма да се върнат. Едва ли някой от МОН иска това. По-скоро идеята им е да се подготвяш по-добре за изпитите в университета, а не изобщо да не кандидатстваш.

# 1 164
Именно защото синът ми "има бал" за НПМГ, а майка му няма как да храни трима души на квартира в София, никога не бих му позволила да се пробва там. Няколко пъти ми спомена, че иска- то едва ли остана човек в училището му, който да не разбра, че обичал химия и физика... Кротко разсъждаваме над наличните провинциални училища в нашия град, всеки в отделна стая, и изчаквам да се избистрят някакви по-окончателни желания в главата му... Местни....
Само да Ви кажа, че НПМГ имат общежитие за учениците, които не са от София.

# 1 165
  • София
И аз вчера разбрах за темата за училищата под топ 10 и трайно се пренасям натам
Маги, къде е тази тема ? Не я намирам.
Бях я пуснала назад в темата, но то вече полезните постове се броят на пръсти и е трудно да се открият Wink
Заповядай!

# 1 166
  • София
Аз се питам нещо, ама не ми се карайте. Как така стана, че НВО на 10-класниците показа, че дори и елитните училища явно не са на върховно ниво. Излиза, че ако не се готвят целенасочено за даден формат, трудно постигат максимални резултати. Има за какво човек да размисли.

# 1 167
  • София
Успех на художниците ни Kissing Heart
Благодаря на всички за отговора на въпроса ми. Моят се прибра преди малко - посрещнаха джулай морнинга с приятели и сега умира за сън. Бистренето на училища е на заден план Joy
magi_sveta, надявам се съпругът ти вече  да е по-добре, а и ти да си по-спокойна. Тук си ни е темата за седмокласните неволи, аз също си "ходя" в другата. След като се поуталожат страстите, всичко ще се нормализира, надявам се.
Благодаря на всички за изказаните мнения, винаги си извличам по нещо от тях:kissing_heart:

# 1 168
  • Варна
МианаНия, успех на девойката! Да има муза и с лекота да й се получат нещата на изпитите днес и утре! Стискам палци и на другите НИ талантливи деца, които ще се явяват! Simple Smile И аз съм на твоето мнение за Светлето, просто не мисля, че целеше провокация, а понякога човек в бързината драсва нещо, което остава неразбрано. Тонът в темата се нажежи напоследък и лесно се палим Simple Smile И като спомена Моренка, липсва ми! Как ли е нейния Гушкан? Heart Exl Така и не разбрах защо ни изостави тя. Дано не се е почувствала засегната от нещо. Беше ми много приятно да я чета.
При нас утре ще има тържествено раздаване на свидетелствата. Бележки не сме получавали и не знам за какво биха ни били, освен за спомен Simple Smile
Сетих се и да питам: Има ли развитие по въпроса с квестора при Писа? Отразило ли се е на резултатите на децата и ако да, ясно ли е вече какви мерки ще се предприемат срещу този господин?

Варненки, моля по-сериозно да обмислите предложението ми и да включите в бъдещите си постовете предпочитания за: петък, събота или неделя вечер (предлагам към 19ч да слезем в някое плажно и да се набърборим на по чашка).

# 1 169
Момичета, днес беше тържеството и им раздадоха свидетелствата, обаче не са им дали служебна бележка с резултатите от НВО. Задължително ли е?
На мен темичката ми беше любима във форума. Нямаше никакви дрязги, цареше приятелска атмосфера и си пиехме дружно Simple Smile Честно казано смятах, че след изпитите ще още по- уютно. За всички деца ще се намери място под слънцето. Благодаря на всички, които се включват с полезни мнения и благодарение на които аз лично успях да се ориентирам в безкрайния водовъртеж на това класиране.
Бъдете най- вече здрави. Нещата се нареждат 🤗

Общи условия

Активация на акаунт