Седмокласници 2020/2021 - Черешката на тортата - (28.06 - 04.07)

• 93 063
  • 1 639
  •   1
Отговори
# 1 275
  • София
И на профил чуждоезиков са посочени четири профилиращи. Просто погледнах учебния план на 11. клас. Всяка паралелка е с четири фиксирани ПП. Не пазя ДПП от 2017, за да сравня. Ще се опитам да го намеря. В справките за мин-макс от това време паралелките не са посочени с всички профилиращи.

Дидева, не съм следила последните страници,  просто погледнах последното мнение...Та не зная каква е целта на сравнението , но предвид горното - явно търсиш план-приема за София-град за учебната 2017/2018. На сайта  на Регалия,  долу в архива, има данни по години. За въпросната  линкът с план-приема за жалост е неактивен. Но списъкът с кодовете по парелелки е, ако ти върши работа...

# 1 276
# 1 277
Здравейте,
Следя с интерес темата, изключително полезни мнения и ценна информация получих тук, за което благодаря на всички, които я споделят Blush
Оказа се, че и при нас има колебание, макар да си мислех, че знам точно какво иска дъщеря ми Simple Smile
Ще помоля за съвет мамите от Варна.
Дъщеря ми е с бал 448, избора и желанията са и категорично ЕГ, като изключва АЕ като първи език. Винаги е искала да научи добре още един. Колебанията ни са между 1 АЕГ и 5 НЕГ във Варна, с НЕ. То е ясно, че за където стигне на бала, но е твърде вероятно да и стигне и за двете места, тъй като не се знае какви ще са предпочитанията на болшинството тази година 😃 Аз самата съм твърде разколебана, тя е съвсем объркана 😃 всеки ден се събужда с ново подреждане.
Проучвам, разпитвам, чета и не мога да и помогна категорично, а тя се доверява на моето мнение и интуиция, която обаче в случая е съвсем изчезнала Sad
Трето желание ще е 4 ЕГ с испански, след това ФЕ в 4-та и като последно 5-а с НЕ и РЕ.
Ще бъда благодарна на всеки коментар и мнение за двете ЕГ 😊

# 1 278
  • София

Ясно, сега се върнах назад и прочетох Simple Smile

# 1 279
  • София
https://data.egov.bg/data/resourceView/d18671b7-8edb-4c13-9757-8977b61dd881
Не знам какво търсите, но това ли е? 😆

# 1 280
Закона и наредбите май ги четат ограничен брой хора, спазването няма да го коментирам.
Същото съм казала и аз малко по-назад.
Наименованието " немска", " английска", " езикова", не означава, че не може да има други паралелки освен профил Чужди езици. И да, на доста места, за да се запази броят на паралелките се разкриват даже професионални такива.
Но мисля също, че в една и съща гимназия едва ли ще дадат право на учениците в профил Чужди езици да си изберат третия и четвъртия ПП и  само  профил Математически няма да има такава възможност. И нещо друго си мисля. Доста деца ще впишат тази паралелка именно защото е в езикова гимназия и са готови на компромис, за да учат точно в това училище.
Мога да дам контрапримери с  гимназии със СТЕМ профили, в които децата свободно избират. Но не мисля, че е необходимо. Достатъчно задълбахме в тази посока.

# 1 281
За Бургас, сегашните единадесетокласници, т.е. първите с профилирана пидготовка за втори гимназиален етап при кандидатстването нямаха обявени профили. Последните две години с план приема бургаските езикови са със зададени профили.
Ето тук може да се види:
https://neg-goethe.org/index.php?option=com_content&view=cat … d=193&lang=de
Тук реално сегашните 11 клас получиха избор от профилиранията, които се зададоха за следващите набори.

# 1 282
  • София
Поради повечето деца и по-високоя среден бал тази година има вероятност и да не се класираме за 73-то в София.
Гледам от дни професионалните паралелки и не намирам нищо свързано с медии и журналистика - влечението на дъщеря ми. Попадали ли сте на подобна паралелка?

# 1 283
  • София
Аз мисля, че трябва да има промяна в задачите по математика на втори модул, тъй като са с повишена трудност и ако детето не учи в математическа задача, трудно може да ги реши. Доволна съм от резултатите на моето дете - над 80 точки изкара и по двете, но не мисля, че е редно да тормозят така децата. След десети клас също ще има външно оценяване. Направо няма спирка, вие какво мислите по въпроса?

Мисля, че задачите бяха по-скоро твърде лесни... Не, моето не е решило всички задачи от 2 модул - крайно неправилно разпределение на времето - но истината е, че това също е ценно умение и е логично онези, които могат да се справят, да имат по-добър успех от тези, които се оплитат. Идеята на изпита не е всички да финишират с еднакъв резултат, а именно да е различен.
За матурата в 10-и клас все още нищо не мисля, далече ми е и така и не разбрах какъв точно й е смисълът. На какво се отразява? (освен на самочувствието)

Добри, дете 1 е от друга област и въобще изобщо няма намерение да учи в София. Кандидатства най-вероятно заради скрийншот с резултат, че е прието в СМГ, за да можем да го постнем във фейсбук и да показване на всеки познат, че видите ли "можеше да учи там, ама нямаше желание".

Изпитите са централизирани, проверяването е общо, системата по същество е общо... дали пък не трябва и класирането да се направи общо? Това по никакъв начин няма да ощети никого (поне не и онези, които действително са готови да запишат децата си в паралелките, за които кандидатстват), ще улесни и облекчи второто класиране (както и хората, които биха използвали времето м/у класиранията по-целесъобразно от треперене) и няма да има огорчение... Няма да е чак толкова безумно тежко за сървърите, извършващи сравняването. Все пак говорим за 2 дена, в които се да реализира...

ахахахахахаха, вярно ли? Да се връщам назад да чета случая. Хора, това не е сериозно.
Сега прочетох назад, то детето с тези точки няма шанс за СМГ, да не го мислим.

Така е, няма, но... други може би имат. А в описаната ситуация с кандидатстване в област с по-ниски резултати за вързани гащи си е просто сигурно...

Последна редакция: пт, 02 юли 2021, 02:21 от katiABV

# 1 284
Гледам от дни професионалните паралелки и не намирам нищо свързано с медии и журналистика - влечението на дъщеря ми. Попадали ли сте на подобна паралелка?
Има такава специалност в Софийския университет. За нея ви трябва наистина добър български език. И понеже чуждият език винаги е плюс (може за стане чуждестранен коренспондент) ви съветвам да се ориентирате към езиковите гимназии.

# 1 285
  • Отвъд алеята зад шкафа
Или НГДЕК. За там обаче май минаха изпитите.

# 1 286
Здравейте, чета ви и въпреки,че рядко има мнения от други градове освен София ,пак ми се изясниха някои въпроси. Не намирам отговор на въпроса - оценката от дипламата ,но коя оценка ,от завършен 7 клас по бел и мат или 5ти,6ти и 7ми клас бел и мат?

# 1 287
Горе-доле се ориентирахме😁
Спря се разгеле на 1ЕГ с НЕ.
Сега, поправете ме, ако греша, но нали профилиращи като МАТ, БЕЛ, ХИМ/БИОЛ….се избират след 10 клас? Аз това разбрах и сега като гледам справочника и чета не виждам тези допълнителни профилиращи предмети. Само първия и втори западен език. Да не объркам нещо;) Моят иска биология и химия и му обяснявам, че има такава паралелка,  но след 10 клас.

# 1 288
Само 7кл.
Не намирам отговор на въпроса - оценката от дипламата ,но коя оценка ,от завършен 7 клас по бел и мат или 5ти,6ти и 7ми клас бел и мат?
Допълвам се извън контекста на поста: на арбитраж отиват работи от НВО с 2т. разлика между двамата оценяващи. Вчера единият от комисията за преглед на работите е бил оценител и той ми даде тази информация.

Последна редакция: пт, 02 юли 2021, 07:47 от anitsa

# 1 289
Здравейте,
Следя с интерес темата, изключително полезни мнения и ценна информация получих тук, за което благодаря на всички, които я споделят Blush

В ФБ има една група "Варненски училища и гимназии" мисля че се казва. Там много се върти този въпрос след излизане на резултатите от нво, има и много мнения на родители.

Общи условия

Активация на акаунт