Всякакви въпроси относно пералнята - тема 11

• 36 614
  • 751
  •   1
Отговори
# 345
Piole1, тя пералнята ми е почти нова - на две години и малко, не мирише, а и никога пералня не ми се е вмирисвала. Пера основно на 60С и доскоро само с прахообразни. Тъй като водата ни е мека и невинаги успявам да дозирам правилно, често пускам допълнителна програма само за плакнене, често пускам и празна пералня за почистване, но сутринта ме осени идеята как мога да почистя маркуча и канала.
DayInMay, чувала съм за таблетка, но досега не съм пробвала. Ти?
petiaivanov, и на мен здравият разум това ми говори, но ако мога света да почистя... 🤪

# 346
  • Велики Преслав
Не питаш мене, но ще кажа. С таблетка Сомат, направо светва

# 347
Аз вчела гледах едно видео , за почистване на пералня ..
1 литър белина и 3 таблетки за съдомиялна Финиш ..
Това нещо никога не бих го направила ..

# 348
Аз последно с една таблетка я чистих моята. Тя не мирише, но аз на 4-5 месеца я чистя. Преди това съм и сипвала около 100 грама оцет разреден в вода и пак на 90 градуса.

# 349
Не питаш мене, но ще кажа. С таблетка Сомат, направо светва
Личен опит ли споделяш? И смяташ, че няма да се отрази негативно на пералнята?

Оцетът все пак е киселина и не ми се ще да го слагам в пералнята.
В този ред на мисли - препаратите за канали са основи, нали?

# 350
  • Варна
А този препарат,който препоръчва Петя,дали няма да свърши работа? Съвсем на скоро пак беше споделила линк към него,но не помня как се казваше.Нека да припомни каква беше марката.

# 351
  • Велики Преслав
Джорджия. Да личен опит. Мазни наслоянания маха перфектно. Обаче сложих 2.

# 352
Сетих се за един клип, който бях гледал преди. Ето какво може да се случи с препарат за почистване на канали.

Скрит текст:

# 353

petiaivanov, и на мен здравият разум това ми говори, но ако мога света да почистя... 🤪
Каня те да ми погостуваш... Има за чистене, намира ми се 🙈

Пералнята е нова. Няма нужда от такова чистене. От нищо няма нужда.

Мъж с пушка, в беля ще ме вкараш. Все ме обвинвват, че имам финансови интереси от един куп неща тук във форума.

Последна редакция: вт, 10 авг 2021, 16:42 от petiaivanov

# 354
Сведох чуденката си до:

Bosch - https://www.emag.bg/peralnja-bosch-8-kg-1400-ob-min-klas-s-ecosi … 0by/pd/D61497MBM/

Samsung - https://zora.bg/product/ww80t534daws7-1400-obmin-800-kg-a-byal

Моля, помагайте.
Предполагам Bosch е по-надеждна марка, но пък моделът на Samsung е по-модерен и икономичен (клас B, вместо C за Bosch).

Коя бихте избрали вие?

# 355
Сведох чуденката си до:

Bosch - https://www.emag.bg/peralnja-bosch-8-kg-1400-ob-min-klas-s-ecosi … 0by/pd/D61497MBM/

Моля, помагайте.
Предполагам Bosch е по-надеждна марка, но пък моделът на Samsung е по-модерен и икономичен (клас B, вместо C за Bosch).

Коя бихте избрали вие?
Аз съм за Бош .
Този Самсунг .....
По–модерен = лошо изпиране и изплакване ..

# 356
Сведох чуденката си до:

Моля, помагайте.

Коя бихте избрали вие?
От тези двете аз бих заложила на Samsung.

# 357
И двете перални имат разход 48 литра вода!  В този смисъл за kачетвото на изпиране, ако не е добро, причината няма да е количеството вода.
Samsung тежи 67 кг, а Бош 71 kg.
Ако купите Самсунг, не забравяйте преди да я пуснете, да обърнете внимание на раздел "Calibration".

Аз не мога да кажа, че едната пералня е по-лоша от другата.
Продуктовите фишове на двете:
https://images.samsung.com/is/content/samsung/p6/common/energyla … -productfiche.pdf
https://media3.bosch-home.com/Documents/eudatasheet/bg-BG/WAN28160BY.pdf

Дописвам: относно икономията, тя за двата модела е крайно несъществена (вижте в продуктовите фишове горе). Тесовете за това се правят на еко-програмите, а как точно ще е на нормалните програми е доста трудно да се предскаже. Мисля, че и двете ще харчат ток почти еднакво и този показател не бива да  е водещ в избора.

Последна редакция: вт, 10 авг 2021, 17:57 от petiaivanov

# 358
Относно почистването на пералните, аз моето Miele веднъж месечно го пускам с таблетка за съдомиялна каквато имам налична марка за момента, на програма за самопочистване, ако модела е базов на 90 градуса и Wasser+.
На майка ми съм пускал и по 2 таблетки понеже на 2-3 месеца и я почиствам аз като си отида.
Резултата е добър.

# 359
Deni44ka,от кое горенье си доволна?
Goldeva , съжалявам, че малко късно отговарям. Това е моделът Gorenje  WS168LNST

Скрит текст:
Аз тук си признавам грешката. Но наистина не са ми казвали нещо подобно. Иначе щях да намаля с препоръките. Късането специално мисля че е от някоа дупчица в барабана. Ако е крива, те са остри и закъсва. Ако съм подвел някого се извинявам много.
Vasil Vasilev, няколко пъти проверявахме барабана дупчица по дупчица с найлонов плик и дамски чорапогащник - нищо никъде не закачаше. След като направихме рекламация, идва техник и я гледа на място, и каза, че барабана е ок, няма дефекти, но може би закача при уплътнението някъде. Взеха я за тест и проверки в сервиз с много настояване от моя страна. Установиха, че наистина пералнята къса прането и според тях проблемът бил в маншона. Последва голямо чакане за доставка и смяна... Уж със смененият маншон нямало проблем, но на мен не ми се вярваше и преди да ми я докарат, се уговорихме да я тестват с дрехи в сервиза пред мен. Когато отидох на място, тъкмо приключваше програмата, след това техникът извади пред мен прането и имаше поражения по него. 30 дневния срок за ремонт беше изтекъл и поисках да ми върнат парите.
Според мен късането става във фазата на центрофуга, там някъде е проблемът. Пробвах няколко пъти пране без центрофуга и тогава нямаше проблем, докато накрая не пуснех финална центрофуга. Пусках пълна програма, но с изкл. центрофуга, след това вадех и преглеждах обстойно всички дрехи - нямаха поражения, връщах ги обратно и пусках само центрофуга - имаше разкъсвания по някои дрехи (само след 1 центрофуга). Характерно беше, че по-голямата част от разкъсванията бяха по шевовете на дрехите, което говори, че проблемът не е в дефектен барабан с лошо разпробити отвори, а по-скоро, че дрехите са изложени на много силно опъване и разтяагане. Освен това колкото по-високи бяха оборотите, толкова повече и по-големи разкъсвания имаше. На 800 об. например рядко имаше поражения (освен някои разтегнати и размъкнати дрехи), но над 800 почти винаги имаше разкъсвания.

Скрит текст:
Да, ама за да прави толкова  поразии един уред, не мислите ли, че нещо с конкретната бройка не е наред. Ако беше цялата серия, то колко потребители щяха да ревнат и дали още щеше да е на пазара въпросната серия?
За протокола - моето АЕГ комби от 9 серия, не мачка, не къса и пере перфектно. В края на програмите, дори и да не съм пуснала фазата против намачкване, 2 минути си развърта барабана, за да отлепи дрехите от него.
petiaivanov, ами много бройки стават нещо... Grinning Тук, по-напред няколко потребители се оплакаха от aeg-та, моята приятелка с electrolux-a който е със същия protex барабан... Все едни и същи проблеми. В темата за комби уреди имаше една потребителка, ако не се лъжа, точно с комби модела с термопомпа, която се оплакваше, даже и снимки беше пускала колко намачкани дрехи вади. За мен тази серия си има нещо недоизмислено, доста често срещан проблем е.
Освен това, всеки човек би имал различни възприятия и критерии за намачкване, в зависимост от това какви перални е ползвал, дали глади всичко и т.н. Ако човек не е попадал на пералня, която не мачка, а е имал допир само с модели, които мачкат, би бил в заблуда, че е нормално това намачкване. Изхождайки от моя опит, ми е трудно да повярвам, че aeg от последната им серия изкарва дрехите в приемлив вид (според моите критерии). Единствено след фазата с пара в края, която удължава с около 30 мин. цикъла, дрехите бяха в значително по-добър вид, но се загряват и трябва да се извадят веднага. Това за мен е излишно губене на време и удължаване на цикъла (а и амортизация на дрехите), при положение, че има перални, които и без тази пара вадят прането в по-добър вид. Изглежда AEG са направили "екстра" за дефекта си. Joy След 1000об. и повече, моето aeg, колкото и да ги въртеше накрая, ако не се пусне парата, все си оставаха залепнали за барабана и намачкани.

Скрит текст:
Бош категорично не мачкат, писах го веднъж, сравнявам със Самсунг Даймънд и Електролукс Тайм мениджър . Сутринта събрах едни чаршафи , като изгладени са , особено сега като съхнат в жегата.
Явно Боша пере с доста вода, защото след плакнене го няма толкова силен аромата, който имаха дрехите ми след прането със Самсунг.
Кое ми липсва тук- това да си определям сама дължината на програмите, както можех с Електролукса .

Използвам програма Памук, но с опцията speed Perfekt, която я намалява на 1.30 ч, тази за нощно пране и Quick Mix.
Незнайно защо пусна ли тази за тъмно пране, вместо 1.15, върти по 2 и нещо. Програмата Еко 40-60 е над 3 часа и не подлежи на съкращаване , а веднъж ползвах Вълна за едно одеяло- ми то се врътна три пъти и просто седеше вътре. Реших, че е тежко, спрях програмата и го доизпрах на друга.
Все още съм в процес на разучаване, де.
Mateah, electrolux-a по-стар модел ли е или е от новите с protex барабан (понеже старите модели нямаха проблем с намачкването)?  Samsung-ът също какъв модел е, от новите ли? Интересно ми е ако сравниш electrolux и samsung, как се представят в намачкването, коя мачка повече? Съпоставяйки ги с bosch, да разбирам ли, че той се представя най-добре от трите и мачка най-малко?

Общи условия

Активация на акаунт