Кралски работи и клюки- юли 2021

• 91 187
  • 1 656
  •   1
Отговори
# 1 605
Ясно. И роклята на Юджини вече не ми е страхотна. Малко тип от времето на Дж. Остин, не ме кефят такива модели.

# 1 606
  • Майничка
Може да е във вакуумна среда парчето или да е обработено със специални консерванти, като биологичните археологически находки. Едва ли някой ще го купи за да го яде ... освен ако не иска да иде при Даяна.

# 1 607
За сватбената торта. Ами имат такава традиция - да се разпращат парчета за подарък, да се пазят за спомен. Не може да не сте попадали в литературата им и да не ви е правила впечатление. Изпратено по пощата парче торта на намсикоя далечна братовчедка. И тя си я слага под възглавницата, напр. (или героинята се трови с нея, като у Агата Кристи Wink)
Аз си го обяснявам с това, че тортите им не са торти в нашето разбиране, а сухи бисквитени сладкиши. Курабийки. Затова и се трошат.
Който е ходил на сватба в Англия да каже Simple Smile
Пак добре, че не продават носени гащи на принцесите, запазени за поколенията от разни инсайдъри  Joy

Поредната статия за английската монархия с претенции за прогнозиране на бъдещето.
https://www.edna.bg/izvestni/princ-dzhordzh-mozhe-nikoga-da-ne-b … -za-dobro-4665213
Направи ми впечатление следното сравнение:
„Заедно кралското семейство заема 15 държавни жилища, платени с публични пари на стойност най-малко 82 милиона паунда годишно - за разлика от Дания например, която отпуска около девет милиона паунда на кралското си семейство.“
Разбира се трябва да се отчита брой население, държ.бюджет и пр., но дори и с тези уговорки подобни отромни суми в днешно време не звучат добре и не са от полза за английската кралска фамилия.

Роклята на Южени много ми харесва. Комбинацията с потник отдолу - не. Но сигурно се притеснява от наедрял бюст покрай бебето.

ПП. Как си обогатяваме общата култура покрай темата Joy
Ето какво намерих за традицията изпращане по пощата на парче сватбена торта:
https://www.magpiewedding.com/vintage-weddings/wedding-memories- … ending-cake-post/
Скрит текст:
"... В миналото повечето сватбени торти са се приготвяли от плодовкейк и нейното стабилно дълголетие го е поддържало много седмици след сватбата, без да остарява и улеснява изпращането по пощата като знак на уважение към онези, които не са могли да присъстват или които не са достатъчно важни, за да получат покана. Това изпращане по пощата на торта „след сватбата“ е дългогодишна традиция, както се вижда от този доклад на New York Times за тревожна вълна от изгубени кутии за торта през 1894 г .:

„Наскоро бяха отправени оплаквания, че когато сватбената торта се изпраща по пощата, тя рядко стига до местоназначението си и обикновено се предполага, че е присвоена и изядена от служителите на пощата. Независимо дали последното обвинение е вярно или не, със сигурност е вярно, че когато парче сватбена торта бъде поверено на английската поща, шансовете са, че никога няма да достигне целта си. “"
JoyJoyJoy

Последна редакция: пт, 30 юли 2021, 12:55 от птица

# 1 608
Още няколко снимки от серията на Марио и Саса:

# 1 609
Английските торти са сухи и несиропирани. Рецептата на класическата им Victoria sponge е захар, масло, яйца, бакпулвер, брашно и 2 супени лъжици мляко. Два или три блата, малко сметана и сладко между тях и воала. Готова е! Разбира се, има безкрайни вариации на вкусове, ако добавяш аромати, какао, ядки, плодове и прочие, но рецептите за блатовете са доста сходни. Режеш на парчета, сервираш или оставяш някъде да си изсъхне на воля. Няма да мухляса или да се разпадне.

# 1 610
Много са хубави и арт снимките на Саса, само не разбирам защо се е опердила като арабска булка?
Странно объркване на културите виждам аз.

# 1 611
Хич не ми изглеждат вкусни тез английски торти...

Саса наистина защо се е очаршафила кат кадъна🙄 Иначе снимките са красиви, Тестино е творец, а и с такъв модел не е трудно.

# 1 612
Защото така са се обличали някои жени от Лима, наречени La Tapada. Такъв е бил обичаят и тези жени са били нещо като бунтовници Joy Не намерих много инфо на английски.
Скрит текст:
Тапада Лима е името, използвано по време на вицекралството на Перу и първите години на републиката за обозначаване на жени от Лима, които покриват главите и лицата си с удобни копринени шалове, излагайки само едното око. Използването му започва от 16 -ти век и продължава чак до 19 -ти век, тоест употребата му продължава три века и не се ограничава само до Града на царете, но и до други важни градове в региона. В Лима обичаят остана добре в Републиката, когато беше изместен от френската мода.

# 1 613
  • Майничка
Точно от арабският свят идва изначално това покривало, само че в конкретния случай е използвано с леко обратен знак - ако в арабският свят жената се покрива, за да не съблазнява и провокира мъжете, дамите от Лима са го използвали като израз на свобода и средство за привличане на интереса на силния пол и за потенциален флирт.
Шалът (да кажем), макар и черен, е бил от коприна, т.е., лека и луксозна тъкан, която подчертава формата на тялото. На пръв поглед полата е много обемна, но пък оформяла тънка талия и откривала глезените при движение. Нагоре често са носели светла, по-тънка и прилепнала горна част (корсаж или риза), която откривала ръцете, дори ако била с дълги ръкави. Така де, дори не особено "вълнистите" (като Саса😉) са можели да докарат вълнуващият тогавашните мъже силует на пясъчен часовник.
"Забрадените" са били по-независими или авантюристично настроени градски жени, които не са били особено щастливи от опцията да си стоят вкъщи или да излизат само придружени от баща, мъж или слуга / слугиня като благовъзпитани богати испанки. Забраждането им е давало относителна анонимност и самостоятелност. По-късно част от заможните и образовани креолки също го използвали, за да привлекат бели покровители или съпрузи.
Нищо чудно, че градските и църковни власти са гледали с лошо око на тази мода и на няколко пъти се опитвали да я забранят. Сигурно не е гот да си представяш, че можеш да се окажеш в положение да сваляш собствената си жена (или тъща), че и още по-зле - някой сладкодумен креол да я сваля. 😁
Май бях чела, че при една поредна забрана, но вече към 17в., жените не протестирали явно, просто спрели за някакви си 24 часа да вършат каквото и да е - домакинска организация и дейности, обгрижване на мъж и деца и т.н. и някак тихомълком нещата си продължили както преди.
А че идеята идва от Изтока е логично - голяма част от испанските изселници в Новия свят са "морески" - бели християни, които са живеели на територията на Кордовския халифат и са били приели източния начин на живот, архитектура, нрави и т.н. След изгонването на маврите и евреите от страната, голяма част от тези испанци така и не успяват да си намерят мястото в родината и предпочитат да пробват нещо ново.

Последна редакция: пт, 30 юли 2021, 15:12 от gargamela

# 1 614
  • София
Много интересни неща за Перу, благодаря.
Единствено за "мориско" не съм съвсем съгласна. Това са мюсюлмани (и техните потомци в последствие), които католическата църка принуждава да приемат христианството, но запазват доколкото е възможно обичаите, дрехите храните. Впоследствие следва и прогонване на голяма част.
Харесаха ми много снимките на Алесандра. Жалко че малко се вижда от нея, хубавица е тя, има и леко индианско излъчване.

# 1 615
  • Някъде там
Интересно е инфото за фотографиите на Алесандра. Благодаря за подробната и интересна информация.
Красива е определено, има излъчване.

Кити има проблеми с папараците си.
Снимали друга в близост до любимия и написали, че е тя. 😀
Скара им се набързо.

Явно някаква нова мода има с куфарче на плажа да се ходи.😀

Амелия е била с разкошно розово на сватбата. Искаше ми се да я видя изцяло.
Много красиви изглеждат.

# 1 616
  • Майничка
Lana, права си, объркала съм мориски с мозараби, дори не съм забелязала. Хем редактирах, да поправя една запетая в началото.🤣

# 1 617
Много интересно инфо за забраждането, не го знаех.

И много красиви Амелия и годеник🤩

# 1 618
Колажи как би изглеждала Кити с тиарата Спенсър.

# 1 619
Чарлз в Шотландия, ден 2:

Две кралски двойки на ОИ:

Общи условия

Активация на акаунт