Ваканцията след ОСМИ клас - 2020/2021!

• 30 900
  • 739
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Колко прекрасна беше тази вечер на A to Jazz! Великолепен Теодосий Спасов и банда. Накрая излязоха PIF със Стефан Вълдобрев в памет на Димо и другите музиканти, които изгубихме. Едни светещи дронове се вдигнаха и затанцуваха във въздуха, много магично беше...

# 601
  • Между гори и планини
Ох, и моя мъчи Евгени Онегин, ама нещо - нищо не вдява 🙄
После съм приготвила  Гъливер, чел го е доста отдавна.

# 602
Ох, и моя мъчи Евгени Онегин, ама нещо - нищо не вдява 🙄
После съм приготвила  Гъливер, чел го е доста отдавна.
Само при моите ли вървят тегаво книжките тоя път? При него Гъливер горе долу, но тя с Мадам Бовари сумти и се нервира и буквално насила чете, а е много четяща по принцип. Друго си е World of Warcraft и tik tok.

# 603
Хич и не смятам да го тормозя със задължителната литература. Изцяло разчитам на подхода на учителката им да го запознае с необходимото като му дойде времето.
Сега чете "Бъдеще" на Глуховски.
Към края на ваканцията ще предложа "История Славянобългарска". До тогава - литература по избор. 😊

# 604
У нас само Ран чете - Нова земя на Вазов в момента.При него е трудно да следиш какво точно чете защото направо ги гълта книжките.Другите трима са пълен пас.Всичко друго само не книга.Попитах Неда за японския и.....август месец,защото сега съм почивака. Yum

# 605
Ния не е започвала задължителната литература, но подозирам, че изобщо няма да ѝ върви. Тя е четяща, из къщата има 4 отворени книги, как го прави - не зная, аз не мога да чета дори 2 едновременно, но задължителната литература няма нищо общо с интересите ѝ и не вярвам да я грабне.
Аз, като 100% лаик, не разбирам защо всички класики са някакви драми: несподелена любов, война, убийства, самоубийства... Хич не ми харесва идеята, когато си безсилен или не се случва каквото ти се иска (особено в личен план) как най-нормалното решение е да се самоубиеш или да юрнеш куп невинни на война. И пак лаишката - вярно е, че има класики, но те не са ли с времето си? Има съвременни автори със стойностна литература, която е много по-нормална за анализ от това поколение, но вероятно хич не съм права и си разсъждавам от моята камбанария. Нямам идея колко деца са разбрали Хамлет, Антигона и колко от тях биха се впечатлили и коментирали Крадецът на книги, Зеленият път (също нежинерадостни книги, но някак далеч по-съвременни).
Мен, за пореден път подчертавам, като по-прост човек, ме зареждат само книги (а и с филмите е така) с положителни емоции, зная, че светът не е розов, но предпочитам да се отнасям в свят, където нещата се случват в положителна насока, някак ми дават надежда, не изпадам в депресии и колко е гадно всичко.

# 606
Не може да бъде променена програмата, защото първо родителите ще скочат.

# 607
Не може да бъде променена програмата, защото първо родителите ще скочат.
Според мен много зависи каква литература ще бъде предложена. Родителите ще недоволстват при изключване от програмата на български класици, но пък спокойно може да се помисли за оптимизиране на изучаване на българската класика, а не произведенията да се влачат от 5 до 12 клас.
Със синът ми случайно попаднахме на филма "Крадецът на книги" (не знаех, че има филм) и много му хареса.

# 608
  • София
Родителите е доста обобщаващо. Според мен става въпрос за една малка креслива група.

# 609
  • София
Мама МОНИ, откъде купи адаптираните френски книжки?
От Френския културен институт. Има голям избор.

# 610
Да прочете всички европейски класики за тази година при нас е мираж.
Изобщо няма да го тормозя -  има си негови четива, книга по немски, отделно преговор на разказвателните от 7 клас ..
Ще купя христоматията и каквото има там, отделно ще изгледа филмите .. Може да звучи тъпашки, но несподелените любови от преди 2-3 века изобщо не са ни приоритет.
Уговорката е да става в 9:00 и да поучва, чете до към 12, след което вече да си изкарва деня както намери за добре - тренировки, разходки, игра на компютъра.
Плаж забраних заради тръбата, която се излива в езерото. Задал се е бум на чревните инфекции, точно сега няма нужда от разболяване..

# 611
  • Отвъд алеята зад шкафа
Ох, успях да гласувам, 1.30 час чаках, добре че имаше едно дърво. Много хора имаше в секцията в Никити. До този момент бяха минали 700 човека.

На Ема й поръчах kindle, иска да си сваля книги на АЕ и много й хареса опцията с речниково значение на непознатите думи. Иначе предпочита да чете на хартия.

# 612
Е, браво, Gadamer, не си се отказала да гласуваш и от Гърция...Heart

И моята е с ел. книга, сваляме всичко за лятото, избира си и други любими книжки и това е. Хартиени не разнасяме. Миналата година купих христоматия на БГ учебник, ами не е докосната. Чисто нова ще я подаря на едно приятелско дете сега.
За задължителната литература не правя компромис, всичко се изчита. Приятно-неприятно, така се трупа речников запас, богат изказ и обща култура.

На АЕ са им препоръчали да четат Jerom K. Jerom и Агата Кристи по техен избор, та свалихме по една книга от тези автори. Ако успее и двете да прочете до края на ваканцията, ще съм много доволна.
Добре ме подсетихте за филма "Мадам Бовари", ще го гледаме с нея. По същия начин все се каня да и пусна филми по пиеси на Шекспир, Кенет Брана ми е любимец, все пак.

# 613
  • София
Баща й също е поръчал kindle. Препрочита едновременно Хари Потър на английски и Гъливер. Гъливер -  по една глава на ден, повече не може Joy  Едно време ми беше много любима книга, сега като попрехвърлих - скука. Въобще забелязвам, че книги, за които едно време човек убивах,ако ми ги вземе от ръката, сега ми изглеждат ужасно скучни.

# 614
Аз също забелязвам това. И за филми също се отнася. Нивото се вдигна, разнообразието е огромно, а и ние пораснахме.

Общи условия

Активация на акаунт