Ако бактериите в пробиотиците не са добре приспособени, то в едно домашно кисело мляко, плодове и зеленчуци, необработени с пестициди, фунгициди и т. н. и изобщо всякаква натурална храна доставя разнообразие от микроорганизми на червата. Въпросът е, че не винаги надделяват точните. Каква е гаранцията, че тези от клизмата ще надделеят, а няма да измрат и да се изхвърлят и всичко по-старому. Някой по-запознат може ли да обясни.
Гаранция естествено, че няма. Обикновено преди процедурата се дава антибиотик, който действа само в червата и не се абсорбира. Той избива всичко, после се "слага" новия материал. Този антибиотик не бива да се прилага често, защото прави "стария" материал все по-резистентен! Разбира се няма как всичко да умре и червата да станат стерилни, най-малкото имате апендикс, чиято роля е именно да насели отново червата с бактерии.
Избивайки "стария" материал отваряте свободни места, където да се засели "новия". Както един стадион има краен брой седалки. Трябва някой да стане, за да седне друг.
Освен бактериите са важни и бактериофагите - това са вируси, които ходят по бактериите и ги избиват селективно.
Когато смесите старите и новите бактериофагите, това също може попромени трайно средата в бъдеще. Необятно сложни са взаимодействията, за това фекалотерапията се развива бавно във времето и експериментална - не е ясен крайния резултат. В медицината обикновено се прилага, когато вече няма нищо повече за губене

Идеалния донор би бил млад, здрав, много добре сложен човек - релефен, с хубави мускули, а не просто слаб, жизнен, умен, с ниско ниво на стрес, хранещ се с много растителна храна, богата на фибри и т.н. Общо взето да притежава чертите, които определят най-добро здраве. По външни белези могат да се разпознаят много проблеми по човека, така че перфектно изглеждащите хора е нормално да са топ за кандидати за донори.
По отношение на ферментиралите храни - много изследвания забелязват положително влияние, но правете разлика все пак. Млякото може да е ферментирала храна (едва ли от магазина е такова), също и зелето. От гледна точка на ферментация и двете са полезни, защото съдържат живи или неживи бактерии, чиито обвивки, попаднали в червата изострят имунната система и така общия имунитет се вдига. Същото става когато поемате ядливи гъби - те също задействат имунната система в посока нагоре.
Но - млякото е бедна на вещества храна и с много наситени мазнини - имам пред вид МНОГО, защото основната част от млякото е ВОДА. Ако махнем водата, защото тя не влиза в сметките, и не прави една храна по-малко или повече вредна - тя е просто вода. Оставащото сухо вечество ще видите колко много наситени мазнини има. Това няма да се отрази добре на LDL холестерола ви. Говоря за LDL, защото той показва скоростта, с която остаряват (съсипват се) кръвоносните съдове, а знаете, че сърдечносъдовите са убиец номер 1.
Млечните имат най-голям дял (основен виновник) за приема на наситени мазнини при съвременното хранене. Това е така, защото населението яде големи количества млечни - сирене, кашкавал, мляко, кисело мляко, млечни десерти и т.н.
Така че да ядете кисело мляко, за да са ви добе червата е изначално сбъркано или най-малкото е криворазбрано.
Ако сравнявате не-ферментирало кисело мляко и фермантирало - да - едното е по-добро, но това не го прави добро по принцип.
В млякото няма никакви фибри, а бактериите в червата точно с това се хранят и всяко намаляване на фибрите, действа универсално зле. Спанака например е едновременно много полезен, и е една от най-дорите храни откъм фибри в червата. Дава по-добър ефект даже от пробиотиците - но не цедете сок от спанак, ами правете смути с блендера, не изхвърляйте фибрите!
По отношение на порното с лайна - не говоря глупости. Това, че някой може да загине - може но разбирате ли - вероятността е малка. За нормално здрав човек е крайно невероятно. Кучетата непрекъснато ядат лайна пък виждате до колко години доживяват даже уличните. А ако някой приема човека като много по-различен от едно куче - не е прав.