Може ли да разкажете за тази терапия?
Не сме имали информация за нея.
Бяхме напълно отчаяни. Случайно един млад лекар от Инфекциозна ни каза за фекалната трансплантация , за която ни успяхме да намерим нищо на български.
Използва се преди всичко в Япония. Механизмът на лечение е, че клостридиум дифициле като спорообразуваща бактерия може да бъде изместена само от подобна на нея (но не патогенна) спорообразуваща бактерия. Тъй като преди всичко съм чела, ще ви копирам информация от нета:
"Първият щам C. butyricum MIYAIRI е изолиран от д-р Chikaji Miyairi от изпражнения в Япония през 1933 г. [ 5 ] През 1963 г. CBM 588 е изолиран от почвена проба вНагано, Япония. [ 5 ] Препаратите, базирани на CBM 588, имат дълга история за безопасна употреба в човешката популация в Япония, където такива продукти се класифицират по различни начини като фармацевтични лекарства, „квазилекарства“ и OTC (Over The Counter) пробиотици. Безопасната терапевтична употреба на CBM 588 в човешките популации се подкрепя от различни рецензирани публикации и казуси, включително доклади за употреба на CBM 588 при тежки болнични, имунокомпрометирани и хоспитализирани пациенти, както и при бременни жени. [ 6 ] [ 7 ] [ 8 ] [ 9 ]

Неговата полезност произтича основно от способността му да пречи на растежа на силните патогениClostridium difficile,като противодействие на размножаването му. [ 10 ] Често се използва в японските болници за профилактика на C. difficile сред хоспитализирани пациенти и по-специално по време на прилагане на някои мощни антибиотици (напр.левофлоксацин), свързан с опортюнистична инфекция с C. difficile ."

А от личен опит мога да кажа, че съм поръчвала този щам на японски производител за дъщеря ми, която имаше
 не много силна, но продължаваща няколко месеца диария (4-5 изхождания на ден). В продължение на месец пи Ентерол без никакъв ефект. Само след няколко дневен прием на Клостридиум бутирикум диарията спря. Но каква беше причината за нея така и не разбрахме.

Интересно, когато и ние прибегнахме до фекалотерапията за моя близък изчетох всякакви материали и публикации и на чуждестранни източници и нищо не се споменаваше за тази терапия. От къде поръчахте терапията? какво представлява? Капсули или нещо друго? Каква е цената?