Възстановяване след естествено раждане?

• 15 903
  • 136
  •   1
Отговори
# 60
И кое всъщност му е чак толкова различното?

# 61
За мен това е ирационален страх. Всяка от нас се моли детето и майката да са наред,. Послеродовото сексуално удоволствие наистина остава на заден план, когато си виждал дете с увреждания от раждането или родилки, загубили живота си. Може да има проблеми, може и да няма. Както при естествено раждане, така и при секцио. Редиш приоритети и решаваш. Все още не са измислили начин за телепортиране на ембрион вътре и бебе - навън.

# 62
И кое всъщност му е чак толкова различното?
Мъжът ми твърди, че не намира разлика. За мен разликата засега е в сухотата  която обаче е хормонално обусловена. Имаше болка в началото - явно не съм се възстановила напълно. Но да ви кажа, като изчезна болката, си беше супер, дори имам чувството, че с времето до пълното ми възстановяване ще става по-хубаво и отпреди да родя!

Пак бих родила естествено, независимо от ефекта върху вагината. То тези вагини затова са създадени в крайна сметка...
Мускулите на тазовото дъно, като всеки друг мускул, се стягат. Дори според специалисти, след раждане е възможно да се стегнат твърде много в отговор на продължителното им разтягане от нарасналата матка и самото раждане. Проблем по-скоро става волевият им контрол, обаче и той може да се възвърне.

Но дали има отпускане и разширяване - според мен, по-скоро говорим за ноцебо ефект, особено при първо раждане. Дори може би доводът, че секса няма да е същия, служи за прикриване на страха от болката и цялото раждане като цяло. Че то голяма част от удоволствието от секса е в главата...

# 63
Родих си нормално, имах шевове. 2 месеца след раждането правихме секс за първи път и си беше болезнено наистина, все едно ми беше пак за първи път. Минаха месеци и се възстанових нацяло, аз не усещам разлика, както и мъжа ми. Всяка жена е различна и всяко раждане е различно. Почти всяка жена родила естесвено има хемороиди после, доста жени се възстановяват трудно и след нормално раждане, и не могат да седнат после. Обачее това " ако обичате секса, не си го причинявате" ми дойде в повече... Супер нелепо звучи...

# 64
Родих нормално, с епизотомия и шевове, 1 месец изпитвах дискомфорт при сядане, около 2-3 месеца след раждането подновихме половия си живот като отначалото и при мен имаше сухота и дискомфорт (но това е хормонално..), скоро след това всичко се нормализира - мъжът ми не намира разлика, а при мен усещането е по-хубаво, някак тази част от тялото ми стана по-чувствителна 😁

# 65
  • Пловдив
Аз имам едно раждане със секцио. Наистина първите два дни е истинско изпитание. Точно седмица след операцията вече ходех изправена и си правех абсолютно всичко сама. Секс правихме след 1 месец, като ми свършиха лохиите, като половите ми органи по никакъв начин не са засегнати. Носих си сама количката с бебето по стълбите. Като цяло нищо плашещо. Като винаги за нормалното раждане съм чела, че след два часа все едно не си раждал. Сиреч: раждаш и забравяш. И влизам сега в темата...и вие ми разбивате всички фантазии на пух и прах.... цял месец да не можеш да седнеш, година придърпване, било нормално и секса да е болезнен месеци наред, разширяване.... Не че някога съм съжалявала за секциото, но някак си си мислех, че може и да съм се минала от пустия му страх. Радвам се, че отворих да чета точно тази тема, второто дете също ще е секцио по мое желание 😀

# 66
Така се получава, щото тука правят епизиптомия за добър ден и завършват с Крестелер за довиждане. По принцип в белите държави се стараят да избегнат подобни манипулации и акушерките си правят труда да подготвят перинеума... Та от това са придърпването и повечето болки. Пък и по-често споделят мъките си жени, които все пак са минали през такива Simple Smile
Аз имам едно раждане със секцио. Наистина първите два дни е истинско изпитание. Точно седмица след операцията вече ходех изправена и си правех абсолютно всичко сама. Секс правихме след 1 месец, като ми свършиха лохиите, като половите ми органи по никакъв начин не са засегнати. Носих си сама количката с бебето по стълбите. Като цяло нищо плашещо. Като винаги за нормалното раждане съм чела, че след два часа все едно не си раждал. Сиреч: раждаш и забравяш. И влизам сега в темата...и вие ми разбивате всички фантазии на пух и прах.... цял месец да не можеш да седнеш, година придърпване, било нормално и секса да е болезнен месеци наред, разширяване.... Не че някога съм съжалявала за секциото, но някак си си мислех, че може и да съм се минала от пустия му страх. Радвам се, че отворих да чета точно тази тема, второто дете също ще е секцио по мое желание 😀

# 67
  • France
Таня - факт!
Аз нямам шевове и от двете ми ражданета. Но с първото имах болезнени хемороиди, а с второто ме боля известно време опашната кост. Това, което ме притеснява е как ще се развият нещата след време. Ще имам ли пролапс, инконтиненция? Със секциото има по-малък шанс.

# 68
То и  след двата вида раждане си боли. Вие да не би да ставате и сядате без проблем след разрез в корема? Шевовете не ви ли опъваха?
Ама малко го изкарахте, че секциото е като песен пред естественото.
И да, ставаш и тръгваш след 2 часа и си взимаш бебето на секундата, ако всичко е наред разбира се. И забравяш за болката, защото те чака едно малко човече, което зависи изцяло от теб.
Ами отложеното клампиране, няма такъв момент, невероятен!
От секциото също може да има последици...
Но всичко е до организъм, и ражданията са различни, както телата, както и бебетата.
Така че дали секцио или естествено периодът на възстановяване може да бъде различен и при двата варианта.
Нооо съветвам бременните в момента, които четат няма по-хубаво от ЕСТЕСТВЕНОТО - както раждане така и хранене на бебето.

# 69
  • Пловдив
То и  след двата вида раждане си боли. Вие да не би да ставате и сядате без проблем след разрез в корема? Шевовете не ви ли опъваха?
Ама малко го изкарахте, че секциото е като песен пред естественото.
И да, ставаш и тръгваш след 2 часа и си взимаш бебето на секундата, ако всичко е наред разбира се. И забравяш за болката, защото те чака едно малко човече, което зависи изцяло от теб.
Ами отложеното клампиране, няма такъв момент, невероятен!
От секциото също може да има последици...
Но всичко е до организъм, и ражданията са различни, както телата, както и бебетата.
Така че дали секцио или естествено периодът на възстановяване може да бъде различен и при двата варианта.
Нооо съветвам бременните в момента, които четат няма по-хубаво от ЕСТЕСТВЕНОТО - както раждане така и хранене на бебето.
Опъваха ми, разбира се! 1 седмица ми опъваха, не месеци. След една седмица не усещах нито опъване, нито дискомфорт. Но това съм аз и моето тяло. При всяка жена е различно. И изобщо не е гаранция, че  като при мен и всички мои познати със секцио е минало като песен, ще бъде така със всички. Аз знам за себе си как искам да родя и се радвам, че имам право на този избор. Пожелавам на всеки да роди както желае, без неочаквани обрати Simple Smile От това как си се настроил да родиш зависи и голяма част от възстановяването

# 70
Според мен проблемът е, че естественото раждане се изкарва като някакъв непредвидим ужас и жените се стресират излишно. А и в много случи наистина така се получава с предизвикването на раждане с окситоцин. Но секциото също крие доста опасности. Както в момента на раждането, така и за в бъдеще. Познавам доста жени, които имат кошмарни сраствания от секцио и са с нечовешки болки в корема след години. Както и да е, личен избор. Аз самата за себе си реших, че секциото ми е касапска история и ако не ми се налага няма да си го причиня. И това въпреки огромния ми страх от неизвестността на естественото раждане. Иначе според мъжа ми и други мъже, които са се изказвали по въпроса, белегът от секцио е отвратителен. Така че аз се радвам, че не се поддадох на манипулациите за секцио.
Като цяло мога да потвърдя за себе си, че бременността ми беше в пъти по-тежка от самото раждане. То не бяха киселини, разширени вени, ковид, чернодробни усложнения... И като родих направо се преродих Grinning 20 минути след раждането исках да си тръгвам. Като мина един ден се примолих да ме пуснат, ама трябваше да стоя два дена. Нямам никакви проблеми от гореописаните на този етап с изключение на известна сухота във влагалището. Така че съм съгласна, че си е  до нагласа на жената.

# 71
За съжаление не е до нагласа на жената, а до избор на лекар/екип и водене на раждането. Постъпих в болницата в 04:15 сутринта с изтекли води, 4 см. разкритие и леки контракции на 5 минути (казвам леки защото болката не беше нищо особено). В 06:10 родих, което за първо раждане е невероятно бързо. Защо се получи така? Защото доктора дойде сънен и бързаше да си ходи, от 8 трябваше да е в частния си кабинет. Няма време да ме чака да си раждам на спокойствие 10-12 часа както природата го е решила.
Та затова окситоцин "на бърза капка", мануално подпомагане на разкритие, стабилно настискане по корема, епизиотмия и готово - бебето е извадено и доктора може да си тръгва. Чувствах се изнасилена буквало. Не бях раждала преди, но вътрешно знаех, че раждането не може да е такова преживяване.
Та не всяко вагинално раждане е естествено, за съжаление, особено в България. Бавно се възстанових, но за щастие без последици или поне аз не ги усещам. Секса си е ОК, но в началото беше изключително болезнен, много месеци трябваха за да се нормализират нещата, поне нямам трайни проблеми.
Затова и много жени раждат секцио в България и това скоро няма да се промени докато раждането протича по подобен начин.
Въпреки всичко не бих си избрала секциото никога, много ме е страх от гинекологични (и не само) операции.

# 72
За съжаление не е до нагласа на жената, а до избор на лекар/екип и водене на раждането. Постъпих в болницата в 04:15 сутринта с изтекли води, 4 см. разкритие и леки контракции на 5 минути (казвам леки защото болката не беше нищо особено). В 06:10 родих, което за първо раждане е невероятно бързо. Защо се получи така? Защото доктора дойде сънен и бързаше да си ходи, от 8 трябваше да е в частния си кабинет. Няма време да ме чака да си раждам на спокойствие 10-12 часа както природата го е решила.
Та затова окситоцин "на бърза капка", мануално подпомагане на разкритие, стабилно настискане по корема, епизиотмия и готово - бебето е извадено и доктора може да си тръгва. Чувствах се изнасилена буквало. Не бях раждала преди, но вътрешно знаех, че раждането не може да е такова преживяване.
Та не всяко вагинално раждане е естествено, за съжаление, особено в България. Бавно се възстанових, но за щастие без последици или поне аз не ги усещам. Секса си е ОК, но в началото беше изключително болезнен, много месеци трябваха за да се нормализират нещата, поне нямам трайни проблеми.
Затова и много жени раждат секцио в България и това скоро няма да се промени докато раждането протича по подобен начин.
Въпреки всичко не бих си избрала секциото никога, много ме е страх от гинекологични (и не само) операции.
Ужасно направо! Sad Точно по тази причина избрах болница, в която поне да се случат естествено нещата. За съжаление в България явно е "голяма работа" да се роди без каквито и да било драми, както раждат повечето жени в нормалните държави. Та и при мен имаше проблем, само че с бебето. Аз отидох в болницата чак на 9 см разкритие, което се случи за около 2 часа. В болницата родих след още един час горе-долу, без окситоцин и натискания. За съжаление за това има толкова полемики, защото раждането тук е като бизнес. Ако не дадеш много пари не си сигурен какво ще се случи. А и да ги дадеш няма голяма разлика. И разбира се секциото е най-идеалния вариант за лекарите. Защо? Еми хоп, всичко е планирано, идваш утре в 9, резваме те и си заминавам. Кой ще седи да те чака кога ще ти дойде да раждаш. Как в такъв случай да се доверя на компетентността на лекаря да прецени кое е по-доброто раждане за мен? Мен упорито ме убеждаваха, че трябва да раждам секцио. Ами радвам се, че не се поддадох. Бебето ми се роди 12 дена след термин, а секциото се прави май около 2 седмици преди термин. демек ако ги бях послушала бебето ми щеше да се роди с месец по-рано, отколкото му е било необходимо. И при това, което се случи след раждането, ако не беше родено добре развито, можеше и да не оцелее.

# 73
Alegra много точно казано, че раждането се е превърнало в бизнес.. за съжаление. Спомням си с първата бременност, когато обсъждах с лекаря ми начина на раждане ми каза "За всеки лекар е най-лесно и удобно секциото - отиваме в уговорен ден и час и за 30 минути сме приключили, а не да звъннеш през нощта и да седим с часове в родилна зала.. но това е коремна операция и в много случай има последици и сраствания, които се проявяват след години..". Много се радвам, че той подкрепя естественото раждане и наистина седя вечерта до мен през цялото време, чувствах се спокойна и не ме е било страх, въпреки епизотомията самото раждане остави положителен спомен и пак бих избрала да родя така.

# 74
  • France
Има много гинеколози, които пък ги мързи да правят секцио дори и при ясни предпоставки. За раждането в България може много да се пише, там проблемите са сериозни и дълбоки. Самият факт, че съществува избор на екип е толкова симптоматичен. Това е една порочна практика, която трябва да е забранена.
При модерните техники на секцио, не се реже перитонеума, а само се повдига. Това намалява пост-оп болките няколко пъти. Съществуват гелове, които почти зануляват риска от срастване. Няма по-лошо от зле протекло вагинално раждане. То може да доведе до сериозни проблеми в бъдеще и практически да те инвалидизира.

Общи условия

Активация на акаунт