Студенти в Нидерландия - 10

• 62 867
  • 788
  •   1
Отговори
# 360
mariaa,

yasmina,
Всеки работещ / неработещ в Нидерландия , който е над 18 г. дължи лични здравни осигуровки и подава годишна данъчна декларация.
Къде се прави това? Нито от службата посредник за работа, нито работодателя му е казал за това, явно си мислят, че знае.

# 361
  • La casa de Mickey Mouse
mariaa,

yasmina,
Всеки работещ / неработещ в Нидерландия , който е над 18 г. дължи лични здравни осигуровки и подава годишна данъчна декларация.
Къде се прави това? Нито от службата посредник за работа, нито работодателя му е казал за това, явно си мислят, че знае.
Предположили са, че го знае. Когато се започне работа се прави здравна застраховка, която дори и да спре да работи, не може да прекрати. В сайта на toeslagen с digid код се подава заявление за помощ (zorgtoeslag), като се дава предполагаем годишен бруто доход. Според този доход се определя размера на тази помощ.
Март - април месец се подават данъчни декларации за предходната година. Добре е да се направи от счетоводител. Те ще поискат всички необходими документи. Според зависи как и какво е работил, може да се наложи да плаща данъци или да му върнат данъци.

# 362
Mini,

Благодаря! Не го знаех.
Само да допълня- правенето на здравна застраховка означава: проучва застрахователите, цените им .
Основният пакет здравни услуги, който е одобрен от правителството, включва почти всичко. Тоест независимо кой е застрахователя, има право на пълна здравна помощ
Разликите в цената при различните застрахователи идват основно от това дали имаш право на неограничен избор на медицинско заведение или само при тези, с които застрахователят има договор. Доплаща се и за зъболекарски услуги и допълнителен брой физиотерапия.
Дъщеря ни докато беше студент , беше застрахована в besured, ние сме
в ohra ( те са си скъпи) zilver en kruist също са скъпи. Да съпостави поне няколко или да помогнат тук майките със съвет. Иначе е море от застрахователи. Знам , че им връщат на студентите, почти цялата премия, като мине по пътя, описан от Mini Mouse за zorgtoeslag .

# 363
Здравейте, момичета. Има ли пътуващи на девети в понеделник? Ще правите ли ПСР?

# 364
https://mijn.hollandzorg.com/inloggen
Синът ми в застрахован тук.
Не забравяйте и за личен лекар.

# 365
  • София
Здравейте, момичета. Има ли пътуващи на девети в понеделник? Ще правите ли ПСР?
Дъщеря ми и приятелят й пътуват с Уиз за Айндховен в понеделник. Като гледам, за сега няма да правим тест (не са ваксинирани), но следя новините. Ако има промяна и потрябва, утре рано ще ги водим в лабораторията на летището.

# 366
Здравейте, пише отчаяна майка. В същата безисходна ситуация бяхме преди 5 години, когато търсехме квартира за голямата ми дъщеря и сега отново се повтаря. Вече няколко месеца безуспешно кандидатстваме и още нямаме утвърдителен отговор. Двете ми дъщери летят на 18,08 за Айндховен, за да търсят на място стая чрез агенции, но бих била много по-спокойна ако изскочи нещо преди това. Джулия ще учи архитектура в Техническия университет. Моля пишете ако при вашите деца има свободни стаи. Контакти на наемодатели също биха ни били много полезни.

# 367
Правилно ли разбирам?
Става дума за студенти, които не работят:
Студентите са здравноосигурени в България. Внасят си дължимите здравноосигурителни вноски за  юли и август в НОИ, за да не прекъсват здравноосигурителния си статус.
От септември са студенти и затова в НОИ се представя преведена на бълг. ез. бележка за записване в университет.
Имат ЕЗК. Имат застраховка “Пътуване в чужбина” - всеки си избира какво точно да покрива.
Не искат да имат холандски личен лекар.
Задължително ли е за  тях да плащат здравни осигуровки и да си правят друга здравна застраховка в Нидерландия?
Моля за отговор, защото прочетох противоречиви постове.
Да, според мен, ако си първи курс, не работиш в Нидерландия, имаш ЕЗК и добра застраховка “Пътуване в чужбина”, всичко е наред.
Пропускам ли нещо?
Благодаря!

# 368
Lolly,
Докато няма доход в Нидерландия и пребивава като студент без доходи, мисля може да си остане с европейската здравна карта от България.

Започне ли работа, макар и почасова , е задължен да сключи здравна осигуровка в Нидерландия. Дори да спре след това да работи, не може май да прекрати застраховката . Но държавата връща голяма част от премията

# 369
  • Sofia
Бихте ли ми препоръчали застрахователна компания за застраховка "Пътуване в чужбина" с възможно повече покрития. С такава застраховка напр. може ли да се посети кожен лекар или е за по-сериозни случаи.  Синът ми ще пътува на 16.08 и от скоро му се появи кожен проблем, който вероятно няма да решим докато замине. Притеснена съм, ако там проблемът се задълбочи...

Последна редакция: нд, 08 авг 2021, 23:25 от mi6eto

# 370
Здравейте,

От няколко месеца следя пасивно темата. Споделате много интересна и полезна информация, за което благодаря.

Синът ми е приет в Университета Твенте в Енсхеде. И ние се сблъскахме с проблема "намиране на стая". От м. май непрекъснато изпращаме мейли във всчкакви сайтове, които ни попаднаха и предлагаха нещо в Енсхеде. Даже в началото си водехме статистика, за да може ако се дублира стаята, да не се изпращат повторни представяния. За съжаление или няма отговор или получаваме отказ. Притеснена съм, защото имаме билети за 18-ти, а не знам дали въобще има смисъл да тръгваме...
Бих искала да помоля, ако някой от младежите, които вече учат там или са си уредили настаняването и чуят за свободна стая, да сподели. Или ако на някой от студентите му/й предстои да освободи стаята си, също да сподели.
Има ли някой опит с търсенето на място?
Предварително благодаря!

# 371
Бихте ли ми препоръчали застрахователна компания за застраховка "Пътуване в чужбина" с възможно повече покрития. С такава застраховка напр. може ли да се посети кожен лекар или е за по-сериозни случаи.  Синът ми ще пътува на 16.08 и от скоро му се появи кожен проблем, който вероятно няма да решим докато замине. Притеснена съм, ако там проблемът се задълбочи...

AON student insurance. Ползвали сме лекар за гнойна ангина - коректно изплащат всичко.

# 372
Правилно ли разбирам?
Става дума за студенти, които не работят:
Студентите са здравноосигурени в България. Внасят си дължимите здравноосигурителни вноски за  юли и август в НОИ, за да не прекъсват здравноосигурителния си статус.
От септември са студенти и затова в НОИ се представя преведена на бълг. ез. бележка за записване в университет.
Имат ЕЗК. Имат застраховка “Пътуване в чужбина” - всеки си избира какво точно да покрива.
Не искат да имат холандски личен лекар.
Задължително ли е за  тях да плащат здравни осигуровки и да си правят друга здравна застраховка в Нидерландия?
Моля за отговор, защото прочетох противоречиви постове.
Да, според мен, ако си първи курс, не работиш в Нидерландия, имаш ЕЗК и добра застраховка “Пътуване в чужбина”, всичко е наред.
Пропускам ли нещо?
Благодаря!
LollyPoppy.
Не мила , не е задължен студента  да има здравна застраховка и там ако е 1-ва година и не работи. Въобще като не работи не е задължен да скл. здравна захраховка, там здравното осигуряване което сме свикнали при нас да се казва така - се води здравно засраховане/При полезните сайтове в началото на постовете бях дала и един сайт в който много добре е обяснено/.Ако обаче почне почасова работа дори за ден ,трябва веднага да скл. ,защото глобата е 400 евро и идва пост-фактум по пощата.За платения стаж и почасова работа в Унито също важи-води се доход.Всичко това научих от момичетата тук а и минахме през това.Ако не работи, може да си ползва здравната осигуровка от  БГ и да си извади Европейска здравна карта-която покрива само спешност.Но за целта трябва да сте му  оправили здравните тук с подаден и преведен  документ от Унито , че е студент.-то важи за календарна година. Оказва се , че трябва да пускаме догодина даначна декларация , защото синът ми  тази година работи,но там немога да бъда полезна ,защото още не сме минали през това .Отново ще моля за помощ момичетата тук ,ЗА КОЕТО СЪМ ИМ БЛАГОДАРНА ОТ СЪРЦЕ
-rosss, Мini, Каlista,fros ... със сигурност ще пропусна някой...

# 373
  • София
Здравейте,

Някой може ли да помогне с квартира за момче в Делфт от септември? Потърсих в сайтовете - няма почти нищо. Намерих само една група в FB, но и там няма нищо. Може да ми пишете ЛС. Ще съм много благодарна!

# 374
  • В офиса
Дали някой е намирал линк точно какво и с какви лимити се покрива от ЕЗК?
От университета на дъщеря ми предлагат застраховка, която надгражда ЕЗК, дали са лимити и какво покриват, но това са сумарно с ЕЗК и не мога да разбера колко е реалното покритие на предлаганата застраховка.

Общи условия

Активация на акаунт