Студенти в Нидерландия - 10

• 62 857
  • 788
  •   1
Отговори
# 390
yasmina,

Бих ви препоръчала в социалните мрежи да се включите в Expat advisory group , ако има такива. Или да се свържете с АБВ - българското училище в Амстердам- дамите , които го ръководят са много отзивчиви и запознати.

Принципно: Трябва да имате постоянен адрес в Нидерландия. Ако работите в Нидерландия, сте и здравно осигурена там .Всеки над 18г ( дори и пенсионерите) има лична здравна осигуровка, която заплаща сам и сам си избира застраховател. Ако живеете повече от 185 дни в Нидерландия, дължите данъци там и подавате данъчна декларация в Нидерландия. За данъците. При ниски доходи може да получавате добавки за наем, здравни, мисля и ток. При високи доходи , за закупено първо жилище с ипотека ,възстановяват от данъка почти половината от лихвата
Ако имате личен автомобил с български номера, следва да се пререгистрира с холандски.
Можете да шофирате с българска шофьорска книжка
Поне аз не знам за нещо друго.
Предполагам сте си избрали личен лекар и аптека.

*За  гражданите на ЕС, постоянно пребиваващи в Нидерландия, не се изисква да си вадят документ за постоянно пребиваващ. Ако имате нужда да доказвате от кога живеете на територията на NL, се гледа датата ви на регистрация в общината.

Последна редакция: ср, 11 авг 2021, 09:00 от rosss

# 391
Момичета  знам , че ще прозвучи малко наивен и глупав въпроса ми , но нещо се обърках тези дни. Предстои ни плащане на таксата за Унито и тази година няма да теглим заем ,отбелязахме ,че ще я приведем наведнъж.Та питането ми е ,превеждаме сумата в банковата сметка на синът ми която е дал на унито и те сами си теглят парите на датата ли ,или трябва ДА ГИ ПРАТИМ ПО ТЯХНА СМЕТКА?Наистина се обърках извинете за глупавия въпрос и ви благодаря предварително!

# 392
Момичета  знам , че ще прозвучи малко наивен и глупав въпроса ми , но нещо се обърках тези дни. Предстои ни плащане на таксата за Унито и тази година няма да теглим заем ,отбелязахме ,че ще я приведем наведнъж.Та питането ми е ,превеждаме сумата в банковата сметка на синът ми която е дал на унито и те сами си теглят парите на датата ли ,или трябва ДА ГИ ПРАТИМ ПО ТЯХНА СМЕТКА?Наистина се обърках извинете за глупавия въпрос и ви благодаря предварително!

Те си теглят. Ако не успеят - ще му напишат имейл и той ще трябва да я преведе.

# 393
Много благодаря !Значи ги вкарвам и чакам септември да си ги вземат..Рано ли е от сега има ли срок?

# 394
Момичета, ако студента работи и получава допълнителната финансова помощ, може ли да кандидатства за връщане на част от наема и застраховката?

# 395
Много благодаря !Значи ги вкарвам и чакам септември да си ги вземат..Рано ли е от сега има ли срок?

До края на септември ги издърпват.
Можете още сега  да ги преведете на сметката на унито с текст който е цитиран в щудиенлинк . Там има подробно обяснение за начина на превод. Ще получите обратен мейл потвърждение за получения превод, и сте готови.

# 396
Някой подал ли е тази година за таксата в DUO (не първокурсници) с DigiD? Имам няколко въпроса - ако е възможно да ми пише на лично съобщение.
Благодаря!

# 397
Пуфи,
За здравната застраховка- може да кандидатства , за да му върнат.

За наема- не зависи само от дохода, а и от параметри на жилището, както и кой живее в него. Собственикът сигурно знае. Да пита данъчните по телефона. Толкова са любезни и обясняват. Предполагам, когато каже, че е студент, няма да има проблем, че пита на английски.
На мен ми трябваше един документ от тях и ми го бяха изпратили леко объркан. Обадих се и бяха изключително любезни, после още някой ми се обади,за да пита всичко ок ли е с новия

# 398
Пуфи,

За наема- не зависи само от дохода, а и от параметри на жилището, както и кой живее в него. Собственикът сигурно знае. Да пита данъчните по телефона. Толкова са любезни и обясняват. Предполагам, когато каже, че е студент, няма да има проблем, че пита на английски.
На мен ми трябваше един документ от тях и ми го бяха изпратили леко объркан. Обадих се и бяха изключително любезни, после още някой ми се обади,за да пита всичко ок ли е с новия

Благодаря за бързия отговор.
А, дали получаването на допълнителна финансова подкрепа изключва правото да ползваш връщане на наема и застраховката или може да се възползва от всичко стига да отговаря на условията?

# 399
Толкова са любезни и обясняват.

Лично мнение - любезен холандец няма.
Без изключение са надути копелета, които се опитват да прикриват неоправдано чувство на превъзходство с някакви морални норми и възпитание.
Като цяло са крайно неприятно племе, трябва да не им обръщаш особено внимание на национализма за да си ок.

# 400
  • La casa de Mickey Mouse
Пуфи,

Благодаря за бързия отговор.
А, дали получаването на допълнителна финансова подкрепа изключва правото да ползваш връщане на наема и застраховката или може да се възползва от всичко стига да отговаря на условията?
Не не го изключва. Дооълнителната финансова подкрепа се включва към бруто дойида и по този начин се определя крайния доход според който се изчислява помощта.
Не всяко споделено жилище отговаря на условията за помощ за наем

# 401
Здравейте, много ми е спешно, ще пътувам през Нидрландия и въпроса ми е червена зона ли е или оранжева?
Трябва ли карантина, като пристигна в България или не?  За една седмица се променя всичко.
Благодаря.

# 402
Не мисля, че транзитното преминаване има значение за кацане в България. Ако обявите Нидерландия за начална точка, те са в оранжевата зона мисля вече и се освобождава карантината с антиген/пср в първите 24часа.
Ако обявите друга страна като начална точка - зависи вече тя в какъв цвят е.

# 403
Много благодаря, само как се доказва, че преминаваш транзитно, притеснявам се,
 че съм с дете и да не правят проблем. Тръгвам с кола от Белгия към Нидерландия. Иначе, ако е оранжева, може и без карантина само с тест предишния ден преди полет.

# 404
Оранжева е.

Общи условия

Активация на акаунт