Студенти в Нидерландия - 10

• 62 893
  • 788
  •   1
Отговори
# 405
Здравейте търся квартира за сина си в ТИЛБУРГ. Някой да търси съквартирант? В безисходица сме!

# 406
Здравейте, ако има дете, което учи компютърни науки или специалност в тази сфера, може ли да дадете малко повече инфо-къде го учи, заслужава ли си, ако е ограничен приемът какви изпити се полагат допълнително. Благодаря
И още нещо, видях някакво ограничение за кандидатстване, което не разбрах.

For each academic year you can submit an application for a maximum of two numerus fixus programmes. The institution decides how many times you can participate in the selection of a specific programme.

Т.е.това е за всички университети в Нидерландия, ли?

# 407
В Нидерландия се кандидатства през обща система. Може да се кандидатства за неограничен брой университети и специалности(не се гледа с добро око на това, защото говори, че човек не е ориентиран добре), но само за две такива, които са с "ограничен прием" - т.е. приемат точно определен брой кандидати и е с полагане на приемен изпит.

# 408
И ние сме на етап проучване, но това което научихме, е, че можете да кандидатствате 4 програми (пак ще трябва да го проверя, защото гледам, че chervenokoska_2 пише за неограничен брой), като максимумът на numerus fixus е 2. Има специфика за медицина и някои други - има допълнителни ограничения, но компютърните науки не попадат там.

Иначе техническите в Делфт и Айндховен са сред топ университетите за компютърни науки в света - движат се около 50-60 място, а в Европа са съвсем в челото. Също и ВУ Амстердам, Грьонинген, Твенте, Радбауд, Тилбург. Иначе общо приетото разбиране е, че всички университети в Нидерландия предлагат високо ниво на обучение и човек трябва да избере според собствените си предпочитания.

Компютърните науки в Делфт, Айндховен и Грьонинген са numerus fixus, за изпитите тепърва ще проучвам. Има и друга особеност - техническите са изявено мъжки. Около 70 процента мъже ако това е от значение.

Това, което на мен ми е интересно - казват, че натоварването в Делфт примерно, е много сериозно, но за кого? Предполагам, че на всеки по различен начин се отразява. Имам предвид, че вероятно за някой, който е завършил топ училище в България с отличие без някакви сериозни напъни, ще е една идея по-приемливо отколкото за някой, който с големи усилия е хванал 5,50 в по-слабо училище. Така си мисля, може и да не съм прав. Затова ще ми е интересно ако има някой, който е бил отличник в елитните гимназии тук, да сподели как се справя в Делфт.

# 409
А не ме слушай много много Laughing Вероятно не е неограничен, но колко e, нямам точно инфо, защото не съм и се интересувала. Виждам, че на места пише 4, на други 5. За нумерус фиксус са две - дъщеря ми беше писала Делфт и Грьонинген. Знам, че беше приета обаче и в Айндховен, Твенте и още някъде по стандартната процедура. Уточнявам обаче, че тя се е интересувала само от специалности в академични университети.

п.с. Не веднъж съм писала за това кой колко учи и какво значи тежко и леко. Нямаме база за сравнение с това, което е тук. Съвсем различен начин на преподаване във всеки университет и всяка специалност. Който иска и има желание - ще учи и ще се изучи. Да, някои с повече усилия, някои с по-малко. Ако на детето му е интересно и го увлича - не виждам проблем с натовареността и изискванията. Дъщеря ми ми е писала впечатления от някои предмети по необичайни часове на деня(обикновено спя тогава Sleeping) и какво я е увлякло, изпращала ми е учебници, които мисли, че ще ми харесат, има и омразни предмети, които е вземала насила. Е, най-малкия й учебник е 530стр, някои стигат до над 1300. Познавате си децата. Само защото нещо е модерно или пък са насочени в някаква посока, не означава, че е тяхното или ще се справят.

Последна редакция: чт, 12 авг 2021, 14:01 от chervenokoska_2

# 410
  • Стара Загора
Минавам само да кажа, че синът ми получи имейл от Twente University относно спешни мерки, които предприемат за настаняване на международните студенти.
Ние вече имаме подписан договор за стая в общежитието и игнорираме този имейл, но понеже срокът е кратък (15 август) и наличните стаи явно са ограничени, напомням на търсещите за там, да си проверят имейлите. Изпращат линк към уеб форма, която трябва да се попълни и ако сте от първите подали, получавате една единствена оферта.
Поне това пише в неговия имейл, изпратен преди около 40 минути.
Действайте и дано успеете да се класирате...

# 411
Как се разбира кои университети са академични от уеб страницата на университета?
Какъв е плюса на академичен университет?

# 412
Ripple,
Въпросът ви е дискутиран и отговора не е в 1-2 изречения. Ето малко инфо:
http://www.danybon.com/obrazovanie/interview-raya-stoyanova-hola … dsko-obrazovanie/

Г-н Татко,
Медицина няма на английски от първи курс. Има специалности близки до медицина.
Компютърните специалности ги има на английски. Всяка година се увеличава броя на специалностите на английски. Във всеки университет са различни.
Има не малко българчета, които се справят отлично в Делфт. Някой са с доста впечатляващи резултати.

Последна редакция: пт, 13 авг 2021, 07:03 от rosss

# 413
Здравейте, група! На 15-ти август ще изпращаме дъщеря ни за Нидерландия. Цялото семейство ще летим с Таром през Румъния. Моля, споделете актуална информация какви са изискванията за пътуване. През Румъния като транзинтно преминаващи ли сме? Необходимо ли е да правим ПСР? Имаме и сертификати за ваксинация, като на дъщеря ми втората доза беше на 09.08.2021 г. Синът ми е на 11 години. В каква зона сме официално в момента? Благодаря!

# 414
Натали , за сега сме още зелена зона , в Румъния никой не иска и не пита за ПСР-тест.Пристигайки в Хонландия отново никой не проверява. Вчера познато дете пътува И ИНФОТО МИ Е ОТ ДАТА 12.08.21Г...Иначе се подгответе , че е възможно закъснение на полета.По мои наблюдения от началото на месеца е така , може би заради динамичната промяна с  COVID  и рязката промяна в изискванията .

# 415
Здравейте, намерих си почасова работа в университета, в който уча в Ротердам и искам да си направя някаква преценка колко бих получавала на месец общи доходи. Понеже ще се водя на нулев договор, тоест ще ходя, когато ме повикат, но на месец ще ми се събират изработени повече от 56 часа, HR мениджъра в уни ми каза, че мога да кандидатствам за надбавката от около 390 евро на месец за работещи студенти от ЕС. Бих искала да си пресметна колко биха ми били нетните доходи след данъци, видях, че са около 36-37%, но не можах да разбера дали това е само за заплатата или и доходът от надбавката също му се приспада данък. Също така, бих искала при възможност да се възползвам от възвръщане на здравната застраховка и картата за градския транспорт като работещ студент, това възможно ли е? Бих била много благодарна ако някой, който е наясно с данъчното облагане, може да ме светне малко по този въпрос Simple Smile

# 416
  • София
bear999
По много от въпросите ти се е писало по всичките 9 теми до сега. Много са да, но пък защо иначе ги има?!? От друга страна, имаш и такива въпроси, които са доста извън компетенцията на пишещите тук. Преди няколко поста дадоха линк към един полезен сайт. Там има и българска счетоводна къща в Нидерландия. Можеш да се консултираш при тях. Ето отново и линка https://probul.nl/

Аз понеже има-няма трябва да го раздавам и лоша... И тъй като на всяка втора страница има някакво подобно включване и всеки път едвам се въздържам.... За връщането на здравните застраховки става вече по два пъти на страница. Има го и в началния пост....
Скъпи съфорумци, направете си труда първо да почетете малко и да се поинтересувате. Повечето от даващите информация тук са я научили след доста проби-грешки. Така че, постарайте се малко де.... Не може все наготово!

# 417
Много бих била благодарна на контакт с някой, който учи компютърна специалност в Нидерландия-Дeлфт или друг. университет. Синът ми има въпроси и ако може да говори с някой лично-тел., месинджър, whatsup, viber....

# 418
  • La casa de Mickey Mouse
Здравейте, намерих си почасова работа в университета, в който уча в Ротердам и искам да си направя някаква преценка колко бих получавала на месец общи доходи. Понеже ще се водя на нулев договор, тоест ще ходя, когато ме повикат, но на месец ще ми се събират изработени повече от 56 часа, HR мениджъра в уни ми каза, че мога да кандидатствам за надбавката от около 390 евро на месец за работещи студенти от ЕС. Бих искала да си пресметна колко биха ми били нетните доходи след данъци, видях, че са около 36-37%, но не можах да разбера дали това е само за заплатата или и доходът от надбавката също му се приспада данък. Също така, бих искала при възможност да се възползвам от възвръщане на здравната застраховка и картата за градския транспорт като работещ студент, това възможно ли е? Бих била много благодарна ако някой, който е наясно с данъчното облагане, може да ме светне малко по този въпрос Simple Smile
Предполагам, че ще получаваш минималната ставка която е около 10€ (зависи и от възрастта ти). Ако нямаш 23г и получаваш минималната за възрастта си ставка на час (в случая е по-малко от 10€), то не дължиш данъци. Можеш да поискаш от toeslagen да ти връщат част от здравната застраховка (около 90%).
В дуо можеш да подадеш за субсидия за работещ студент и за транспортна карта. Субсидиите не подлежат на данъчно облагане

# 419
Можеш да поискаш от toeslagen да ти връщат част от здравната застраховка (около 90%).

Това само за студенти ли се отнася?
Прочетох първа страница, но никъде не пише къде се ходи и връща ли се нещо като данък, здравни  и др. на хора които работят, но не учат.

Общи условия

Активация на акаунт