Студенти в Нидерландия - 10

• 62 872
  • 788
  •   1
Отговори
# 420
  • La casa de Mickey Mouse
Здравейте търся квартира за сина си в ТИЛБУРГ. Някой да търси съквартирант? В безисходица сме!
Не, не се отнася само за студенти, няма разлика между студенти и работещи - важно е да отговарят на условията посочени в toeslagen

# 421
Как се разбира кои университети са академични от уеб страницата на университета?
Какъв е плюса на академичен университет?
По втория въпрос rosss Ви е отговорила.
По първия, виждам, че се интересувате от компютърни науки, така че изброявам кои са академичните университети, предлагащи тригодишен бакалавър на английски:
Delft и Eindhoven - Computer Science and Engineering, Twente - Technical Computer Science. Това са технически университети.
Groningen и Radboud - Computing Science, VU Amsterdam - Computer Science.
Ако Ви интересува и AI, може да се добавят:
Tilburg - Cognitive Science and Artificial Intelligence, Maastricht - Data Science and Artificial Intelligence, както и вече изброените Groningen и VU Amsterdam - Artificial Intelligence.
Delft, Eindhoven и Groningen са numerus fixus.

Последна редакция: сб, 14 авг 2021, 12:09 от Г-н Татко

# 422

Предполагам, че ще получаваш минималната ставка която е около 10€ (зависи и от възрастта ти). Ако нямаш 23г и получаваш минималната за възрастта си ставка на час (в случая е по-малко от 10€), то не дължиш данъци. Можеш да поискаш от toeslagen да ти връщат част от здравната застраховка (около 90%).
В дуо можеш да подадеш за субсидия за работещ студент и за транспортна карта. Субсидиите не подлежат на данъчно облагане

Благодаря много за детайлното обяснение, точно това исках да знам. Ако е възможно, бих искала да задам още 1-2 въпроса на лично, виждам, че сте наясно с тези неща.

Също не разбрах по-горе какъв въпрос съм задала, който да не може да му бъде даден отговор тук - ето, че е възможно, просто явно не всички могат да му отговорят Wink

# 423
Здравейте, давам отзиви за едно от  общежитията на sshn в Nijmegen. Направо съм възхитена, надминаха всички очаквания. Дъщеря е в  стаята в апартамент с три спалти, обща кухня и малка дневна,  тоалетна и баня. Имат и складово помещение на приземния етаж, което е по-голямо от стаята, която щяхме да наемем преди общежитието. Много чисто, всички уреди чисто нови  -  пералня, сушилня, хладилник,  микровълнова,  печка с фурна и телевизор. Моп, кофа и препарати, дори тоалетна хартия за добре дошла 😄. Няколко дни преди да се настани получи информация за друга сграда на sshn в центъра - мишки в кухните и кашони в баните. Може би за това така се изненадахме. От сега я предупредих, че догодина едва ли ще си намери такова място. Просто след два месеца търсене на квартири останах с впечатлението,    че повечето са малки и без удобства.
В общината се регистрира след като запазихме час от тук преди месец, за банкова сметка чака в момента да я одобрят онлайн през приложение. За първи месец взехме карта lebara с предплатени минути и интернет.
И негативните преживявания  - пратката ни по спиди и dpd от тук не успя да стигне до нас и сега се връща в България. Изключително трудна комуникация с dpd, дошъл на адреса, не звъннал, няма съобщение. На три минути от сградата сме били, звъним, молим за втори опит доставка. Да, ще я доставят днес. И после на проследяването беше тръгнала пратката към друг офис. Звъняхме пак, по едно време от България ми искаха подробно описание на съдържанието (брой блузи, брой панталони, стойност..) и си помислих,  че са я изгубили. Накрая казаха, че е с код за връщане, без втори опит за доставка и нито веднъж да ни потърсят по телефона на товарителницата.Все още я чакам да се върне в България и да я пусна пак. За друга пратка ще пробвам друг доставчик,  дано са по-надежни.
Като лични впечатления от Холандия - много чисто, красиви сгради и улици,  чудесно време в момента (август спрямо тук за мен), красиви селски дворове и къщи. Мъчно ми е много, че вече ще живеем разделени, но се радвам за  този нов етап в живота на дъщеря ми.

# 424
Здравейте, давам отзиви за едно от  общежитията на sshn в Nijmegen. Направо съм възхитена, надминаха всички очаквания. Дъщеря е в  стаята в апартамент с три спалти, обща кухня и малка дневна,  тоалетна и баня. Имат и складово помещение на приземния етаж, което е по-голямо от стаята, която щяхме да наемем преди общежитието. Много чисто, всички уреди чисто нови  -  пералня, сушилня, хладилник,  микровълнова,  печка с фурна и телевизор. Моп, кофа и препарати, дори тоалетна хартия за добре дошла 😄. Няколко дни преди да се настани получи информация за друга сграда на sshn в центъра - мишки в кухните и кашони в баните. Може би за това така се изненадахме. От сега я предупредих, че догодина едва ли ще си намери такова място. Просто след два месеца търсене на квартири останах с впечатлението,    че повечето са малки и без удобства.
В общината се регистрира след като запазихме час от тук преди месец, за банкова сметка чака в момента да я одобрят онлайн през приложение. За първи месец взехме карта lebara с предплатени минути и интернет.
И негативните преживявания  - пратката ни по спиди и dpd от тук не успя да стигне до нас и сега се връща в България. Изключително трудна комуникация с dpd, дошъл на адреса, не звъннал, няма съобщение. На три минути от сградата сме били, звъним, молим за втори опит доставка. Да, ще я доставят днес. И после на проследяването беше тръгнала пратката към друг офис. Звъняхме пак, по едно време от България ми искаха подробно описание на съдържанието (брой блузи, брой панталони, стойност..) и си помислих,  че са я изгубили. Накрая казаха, че е с код за връщане, без втори опит за доставка и нито веднъж да ни потърсят по телефона на товарителницата.Все още я чакам да се върне в България и да я пусна пак. За друга пратка ще пробвам друг доставчик,  дано са по-надежни.
Като лични впечатления от Холандия - много чисто, красиви сгради и улици,  чудесно време в момента (август спрямо тук за мен), красиви селски дворове и къщи. Мъчно ми е много, че вече ще живеем разделени, но се радвам за  този нов етап в живота на дъщеря ми.
При нас два колета пи 30 кг през Спиди и DPD пристигнаха, съответно за 3 и 4 дни и с организацията на доставката нямаше никакъв проблем, но за жалост в едната пратка имаше компютър, който има механични увреди от логистиката, а е скъпа машина. Бях взела всички възможни превантивни мерки, но ..уви.

# 425
Компютър е много рисково за пренос с куриери, дано може да се поправи. Застраховка имаше ли пратката?
 Още малко информация от първокурсничката - почти нямаше в магазините (5 магазина намерихме в Наймехен) колела втора употреба. 6-7 общо във всички,  взехме едно от най-евтините - от 175 го намалиха та 150 евро.  По евтино от 140 евро не видяхме.

# 426
Ava А защо догодина пак трябва да търси квартира, ако тази стая в този апартамент е ок?
Пратки изпращам чрез Интерлогистика. Около 60лв.ми взеха предния път, но поне може да се изпраща всичко включително лекарства.

# 427

Също не разбрах по-горе какъв въпрос съм задала, който да не може да му бъде даден отговор тук - ето, че е възможно, просто явно не всички могат да му отговорят Wink
Когато човек търси и получава помощ е редно да не се държи нагло.

За SSH общежитията и на нас ни казаха, че договорът е само за една година и не може да бъда продължен. Другата година пак се кандидатства и всичко отначало. Много ще сме благодарни за информация, ако има възможност да бъде увеличен този срок.

# 428

Когато човек търси и получава помощ е редно да не се държи нагло.

Коментарът ми не беше към получената помощ, за нея както виждате съм благодарила. Идеята беше, че няма нужда да се съдим кой какви въпроси задава, при положение, че моят беше индивидуален и нямаше как да си отговоря сама в по-предишните теми.

# 429
Днес младежът ми каза, че информацията от универитета относно началото на  учебната годинина е, че на лекциите могат да присъстват максимум 75 човека, останалите онлайн, но на упражненията задължително всички трябва да присъстват на място.
Дано всички са си намерили квартири, защото в този случай няма вариант да не са в Холандия.

# 430
Цитат
За новоприетите – актът за раждане, който се прилага в документацията за записване, трябва да бъде многоезичен! Издава се във всяка община и не е необходимо да се прави превод на българският акт за раждане.

Не можах да разбера дали децата трябва да представят самият оригинален български Акт за раждане или заверено и преведено на английски копие при записването в общината? Или става въпрос за друг документ ...

Последна редакция: сб, 14 авг 2021, 19:08 от TorbaLan1

# 431
  • Варна
Друг документ е.Отивате в Общината и искате да ви издадат Многоезичен акт за раждане.
Бърза поръчка е 10 лв става веднага,за обикновена се чака 1 седмица мисля.

# 432
  • Стара Загора
Гледам, че по-горе споменавате срещи в банки за създаване на банкови сметки.
Има ли някакъв срок за това и за къде, освен за получаване на евентуална стипендия/субсидия са им нужни?
Моят син е с Револют и тази сметка сме вкарали за плащането на таксата в университета, както и за общежитието. Та се чудя на първо време нужна ли е холандска банкова сметка...
И ако да, банката има ли значение?

# 433
Холандците не са любители на кеша. Не че е проблем, но лично впечатление предпочитат безкасово разплащане. Отделно имахме проблем с нашите карти в част от магазините - писала съм. Пък и студентските сметки в Нидерландия са без такси обслужване и има определен брой операции без такса също.
Има възможност за директен дебит от страна на университета, спортните организации и др., което не е възможно с бг сметка.
По сметката й превеждам сумата за квартира и месечни нужди, а тя без такса си прави преводите. Отделно картата й за пътуване е обвързана със сметката й с директен дебит.
Според мен си е удобство, но и другите да споделят. Срок няма.

# 434
  • There I was on a July morning
Jade, ако успява да се разплаща в магазините с Револют и някъде не му поискат изрично холандска сметка, не е нужно да бърза да си открива. Иначе, холандските сметки за студенти са без такси, така че не вреди.
Дъщеря ми беше с обикновена българска карта миналата година и в почти никой магазин не вървеше. Дори пералнята в общежитието не можеше да си пусне, защото работела само с карти /а нейната не ставаше/.
Затова побърза да си открие холандска сметка. Банката, мисля е ING - една от най-големите в страната.

Общи условия

Активация на акаунт