Студенти в Нидерландия - 10

• 62 877
  • 788
  •   1
Отговори
# 465
  • Стара Загора
Ще помоля някой, ако има списък с основните лекарства, които пращате на децата, да го сподели.
Моят син по принцип е много здрав и нищо не пие, но си мисля, че все пак е добре да му пратя някакви лекарства от тук (в чекирания багаж), че там вероятно ще са и доста по-скъпи.

# 466
  • La casa de Mickey Mouse
Ще помоля някой, ако има списък с основните лекарства, които пращате на децата, да го сподели.
Моят син по принцип е много здрав и нищо не пие, но си мисля, че все пак е добре да му пратя някакви лекарства от тук (в чекирания багаж), че там вероятно ще са и доста по-скъпи.

Не бих препоръчала да пращате каквито и да е лекарства. Всичко, което е за лека настинка/грип може да се купи от супермаркета (на много изгодни цени). Останалото е с лекарско предписание и рецепта, така че ако се наложи след посещение при лекар ще получи рецепта за необходимите лекарства.

# 467
Аз съм дала, а и не видях цените там да са мега изгодни.
Моя боледува често и заредих. Основните неща-температуро-понижаващи, за настинка, фенистил, отипакс, капки за нос, хомеопатия малко за конкретни неща, гентамицин маз и риванол, витамин Д, който там трудно може да си набави от слънце.
Зависи от детето, но основното е това- да има под ръка в случай на нужда, а не тепърва да ходи да търси. Някои неща там са и под друго търговско наименование.

# 468
За лекарствата добавям: аналгин и производни(+течен - не се продават там), авирон, активен въглен, но шпа/смазмалгон, ериус(тя го пие от доста години и не остава без него), офталмосептонекс, лукчета и колкото и глупаво да звучи - сода. След като ми се обади в събота в 2 да ме пита какво да направи срещу гнойни налепи по гърлото, защото била карала колело с отворена уста, не остава без сода. За девойки (а и не само) добавям хума - освен като маска, доста добре действа при евентуални възпаления на нокти. Може да им подскажете на място да поддържат чай от мента - подходящо при разстройства и повръщане (което ме подсеща за всичко против диария и повръщане също е от полза). Течна лепенка под формата на спрей (заради колелата) също е удобно. Всякакви друго - лепенки, марли, кислородна вода и прочие купи там. Понеже е малко боязлива и предпочита да има нещата под ръка. Не че не може да се закупи при нужда там, просто това е като да имат винаги под ръка.

# 469
  • В офиса
Моят спомен от Нидерландия бе как веднъж в командировка настинах и си купих вит. С за 25лв. шишето с 50 таблетки. Така че и аз пратих някакви неща, но не по списък, а от тези, които поддържаме като запас вкъщи. Това за течната лепенка ме заинтригува, факт, по-често ще има такива рани. В този ред на мисли - комари там има ли? За репелент даже не ми мина през ума.

# 470
Здравейте,
В моето семейство ползваме лекар извънредно рядко - почти никога, поради лош опит - и съм изпратила сина ми с половин аптека с лекарства, които съм си снимала, за да не ги забравя, вкл. два вида широкоспектърни антибиотици, които се надявам никога да не се ползват, но...за всеки случай. Предвидила съм лекарства за повечето стандартни болежки, които биха могли да го застигнат, превързочни и хранителни добавки.
Вече има и холандска здравна застраховка, включваща и стоматологична помощ, но зная че не би се възползвал от лекар там, ако ситуацията не е крайно критична. Затова накупих лекарства - за мое и негово спокойствие.
Сега предстои да се запише при личен лекар и да си регистрира аптека и ще съм благодарна да споделите каква е процедурата.
По въпроса за комарите - за половин месец там мога да споделя, че много рядко съм усетила жужене на комар, което предвид влагата и растителността означава, че доста добре третират площите с инсектициди.

# 471
Това за течната лепенка ме заинтригува, факт, по-често ще има такива рани. В този ред на мисли - комари там има ли? За репелент даже не ми мина през ума.

Има на доста марки, полезно е.
Сетих се и за крем Здраве. Дъщеря ми не харесва много от шампоаните и дамските превръзки, съответно винаги носи в изобилие от България.
За репелент не е отворила дума, че й е необходим, но пращах комарник от Джъмбо за отваряемите се прозорци.

# 472
Здравейте отново, понеже ми предстои да работя още когато пристигна в страната, а намам все още БСН номер, а на мен ми казаха, че може да отнеме до 4 седмици да излезе след регистрацията в общината, се притесних, че няма да мога да започна работа. От ваш личен опит, колко време отне да се получи гражданският номер след регистрацията? Има ли начин да се подпише трудов договор без него? Благодаря предварително.

# 473
През първата година на голямата сложих един куп лекарства - изхвърли ги всичките поради изтекъл срок на годност през третата година, само хапчетата за разстройство влязоха в полза.
На малката сега слагам Паракофдал за главоболие, че нейните не са от леките, Стоперан за разстройство и спазмалгон за цикъла й. Другото - от супера или от доктор (да не се налага дано!).

# 474
Здравейте отново, понеже ми предстои да работя още когато пристигна в страната, а намам все още БСН номер, а на мен ми казаха, че може да отнеме до 4 седмици да излезе след регистрацията в общината, се притесних, че няма да мога да започна работа. От ваш личен опит, колко време отне да се получи гражданският номер след регистрацията? Има ли начин да се подпише трудов договор без него? Благодаря предварително.
Запазете си час в общината онлайн. След подаването на документите в общината отне точно пет работни дни през юли, за да получи сина ми BSN номер , по пощата. Сега, вероятно е по-натоварено, заради пристигащите студенти. Формално крайният срок е такъв, какъвто споменавате, но мисля че ще стане по-експедитивно.

# 475

Запазете си час в общината онлайн. След подаването на документите в общината отне точно пет работни дни през юли, за да получи сина ми BSN номер , по пощата. Сега, вероятно е по-натоварено, заради пристигащите студенти. Формално крайният срок е такъв, какъвто споменавате, но мисля че ще стане по-експедитивно.

Благодаря. Аз се опитвам от няколко дена да запазя час, но все нямат никакви свободни дати (дори не пише докога не са свободни), пробвах да се обадя също, единствено повториха написаното в сайта, че в момента нямат свободни часове, та започнах да се притеснявам.

# 476
Синът ми 3 дни се бори за да си запази час за общината, за Амстердам става дума. Пътува на 26.08. И нямаше никакви часове. Успя днес да си запази за 9.09.
Може ли да си подаде за digid когато ходи за регистрацията или трябва да му излезе първо BSN?

Последна редакция: вт, 17 авг 2021, 19:28 от CvetetoV

# 477
Синът ми 3 дни се бори за да си запази час за общината, за Амстердам става дума. Пътува на 26.08. И нямаше никакви часове. Успя днес да си запази за 9.09.
Може ли да си подаде за digid когато ходи за регистрацията или трябва да му излезе първо BSN?
Трябва да е получил BSN номер. Digid се изважда много бързо онлайн.

# 478
Здравейте!
Търсим стая, споделена квартира за момиче - 1ви курс студентка в Амстердам. Гъвкави сме по отношение на локацията, но по възможност център, широк център, близо до Университета на Амстердам. Посъветваха ни да избягваме кварталите Ню Уест и Зют Оост.
Благодаря на отзовалите се!
Дъщеря ми е в 3 курс в Университета на Амстердам и до последно се надяваше, че ще им дадат възможност да учат онлайн. Тя ще търси и ако намери нещо, ще Ви пиша, а ако Вие намерите, също ми пишете.

# 479
Здравейте!
Търсим стая, споделена квартира за момиче - 1ви курс студентка в Амстердам. Гъвкави сме по отношение на локацията, но по възможност център, широк център, близо до Университета на Амстердам. Посъветваха ни да избягваме кварталите Ню Уест и Зют Оост.
Благодаря на отзовалите се!
Дъщеря ми е в 3 курс в Университета на Амстердам и до последно се надяваше, че ще им дадат възможност да учат онлайн. Тя ще търси и ако намери нещо, ще Ви пиша, а ако Вие намерите, също ми пишете.

Чудесно! Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт